Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Ensam hemma i ett nedsläckt vardagsrum

I väntan på att Manchester United ska sparka boll igen diskuterar vi Wayne Rooney (igen) och Phil Jones. Vi gör också ett nedstamp den svenska Unitedsupporterns matchdagsrutiner och konstaterar att de som inte bryr sig är oönskat sällskap.

Uniteds form har varit upp och ner på slutet. Har du förtroende för det här laget?

Åke Karlsson: Ja om inte Jose M håller på att rotera i tid och otid

Björn Appelgren: Ja, men inte till 100%. Det är upp till bevis nu. Fixa defensiven (Mourinho) och viljan att vinna (spelarna). Då kan det bli bra.

Mikael Österdahl: Nej. Framför allt oroar defensiven. Zorya slarvade bort ett gäng vassa kontringschanser med dåliga passningar, Stoke skapade klara målchanser för att göra två eller tre mål. Så ser det ut mot dåliga lag… Smalling i ett zonförsvar funkar inte och efter elva matcher har Mourinho fortfarande inte hittat något som liknar balans på mittfältet. Men med Pogba, Zlatan, Rashford, Martial och Mkhitaryan kommer det här laget snart börja ösa in mål.

Sarah Svensson: Det finns fortfarande mycket att jobba på i laget. Både nyckelspelare och bisittare måste hitta sina naturliga positioner för att kunna understödja varandra.

Johannes Johansson: Klart jag har förtroende för United! Däremot är det inte alltid ömsesidigt.

Lisa Larsson: Ja definitivt. Sedan hur långt det räcker är en annan sak, men vi vet att många spelare har stor potential. Kidsen är framtiden.

Mikael Krekula: Jag trodde att jag hade det men jag måste medge att jag inte är lika säker nu. Men än så länge så måste svaret bli ja.

Kent Yxell: Ja till en topp fyra-plats, men det krävs minst en general i försvaret och en dirigent på mitten för att kunna ta oss till att fightas om titeln och så ska det rensas mer än Rooney.

Phil Jones är skadad. Igen. Kommer han tillbaka?

Åke Karlsson: Nej han blir såld i januarifönstret

Björn Appelgren: Tveksamt. Inte som tongivande i alla fall. Synd.

Mikael Österdahl: Nej, jag kan inte se det hända. Och jag tror inte att det bara är otur att det har sett ut som det har gjort. Att göra sig av med Evans och ge nytt kontrakt till Jones var ett märkligt beslut av Van Gaal, precis som det var märkligt att satsa på McNair och Blackett och sälja Michael Keane.

Sarah Svensson: Han kommer säkert tillbaka i enstaka matcher men han kommer nog aldrig att bli ett självklart inslag i truppen igen.

Embed from Getty Images

Johannes Johansson: Nej, tyckte vi skulle sålt av honom i somras. Hoppas dock han kommer tillbaks i gammalt slag.

Lisa Larsson: Dessvärre tror jag inte det. Vilket är synd.

Mikael Krekula: Det känns som att hans Unitedkarriär börjar nå sitt slut med tanke på alla skador nu, ja. Sedan platsar han inte riktigt när han är frisk heller.

Kent Yxell: Nej, han är inget för United – sälj! så han kan kickstarta sin karriär

Wayne Rooney har varit bänkad på slutet. Hur tror du att framtiden ser ut för Uniteds kapten?

Åke Karlsson: Tror att han kommer att stanna även om han får sitta på bänken

Björn Appelgren: Han kommer ha en fortsatt viktig roll i United under säsongen. Bänkas några matcher nu, men kommer få starter snart igen. Eller så tjurar han ner sig, skapar skandalrubriker, tar med sig laget in i förvirrad tid och säljs sedan till Chelsea.

Mikael Österdahl: Det kommer med största sannolikhet en period den här säsongen då han är tillbaka i startelvan. Men hans tid som given startspelare är förbi. Hur framtiden ser ut beror mycket på honom själv: Accepterar han att starta 20 matcher och göra 20 inhopp på en säsong?

Sarah Svensson: Jag tror att kaptenen stannar ett par år till men han kommer att få kriga för det. Jag tror framförallt att Mourinho ser potentialen som finns med hans fina passningsfot och som en spelfördelare.

Johannes Johansson: Tror inte han säljs i januari, men det är nog ändå sista säsongen för Wayne i Manchester United.

Lisa Larsson: Jag tror Rooney kommer att lämna till sommaren, eller möjligtvis sommaren därpå. Svårt att säga hur han själv ser på sin situation och sin förmåga, men den generella åsikten är väl att han aldrig kommer uppnå samma kapacitet igen, och då är väl frågan hur mycket han egentligen har att erbjuda klubben.

Mikael Krekula: Jag tror att han kommer komma in i laget igen. Att Mourinho kommer satsa lite till på honom.

Kent Yxell: Jag tror att han får spela mer än vad han borde.

Embed from Getty Images

Och vad tycker du att United borde göra med Rooney?

Åke Karlsson: Behålla honom tills hans kontrakt går ut, han värdefull för klubben/laget även om han sitter på bänken

Björn Appelgren: Behåll den här säsongen. Vem ska spela ensam topp om inte Zlatan är frisk? Rooney är fortfarande en bra anfallare om han får spela där. Men, om hans form inte kommer tillbaka, är väl en försäljning i sommar inte helt orimlig. Var han hamnar då beror på hur presterar den här säsongen tror jag. MLS? Eller så ruinerar han en mindre men ambitiös PL-klubb. Everton?

Mikael Österdahl: Jag tror att Rooney har mycket att tillföra om han är beredd att acceptera en roll som den Giggs och Scholes hade mot slutet. Spelarna i truppen som helhet har gjort för få säsonger i United. Efter Rooney och Carrick är det Valencia och sen Smalling som har mest erfarenhet av att spela i United. Därefter Jones, Young och De Gea. Med undantag för De Gea är det näppeligen några kulturbärare att tala om.

Sarah Svensson: Rooney borde flyttas ner på mittfältet. Därifrån skulle han kunna styra spelet både offensivt och defensivt i en position där hans avtagande snabbhet inte är lika betydande. Jag tycker också att han borde få stanna denna och åtminstone en säsong till, om han håller sig skadefri. Men sen tror jag att det är dags för kaptenen att tacka för sig.

Johannes Johansson: I år bör han vara en rotationsspelare, på sikt behöver han tyvärr försvinna.

Lisa Larsson: Jag tycker att trots en viss nedgång (är snäll idag) i kvalitet så är Rooney en bra och viktig spelare som bör användas. Dock inte på hans egna villkor som det tidigare varit, utan på den position och i de matcher som är bäst lämpade just då. Dagarna då vi byggde vårt spel kring Rooney är, eller bör åtminstone vara förbi.

Mikael Krekula: Jag tycker inte han har något i startelvan att göra som det är nu. Han behövs i truppen den här säsongen, dels som ledare och ryggrad men också som spelare. Men efter den här säsongen bör man försöka göra sig av med honom.

Kent Yxell: Han kan vara bra att ha som inhoppare, inte mer tyvärr. Tiden har hunnit ikapp honom , tänk på att han har hållit på sen han var 16 år i PL och inte har en lika lättränad kropp som Giggsy. Sälj honom till Kina eller MLS till sommaren så vi slipper hans skyhöga lön.

Hur och var brukar du se Uniteds matcher när du är hemma i Sverige?

Åke Karlsson: Sitter för det mesta ensam, ibland kommer det någon likasinnad och kollar, men jag har allt tänkt att dyka upp lite oftare på John Scottäs i Göteborg

Björn Appelgren: O’Learys Liljeholmen med Muss Sthlm eller hemma. Har blivit mest hemma senare tiden eftersom jag har två små barn. Slits oerhört mycket i mitt inre mellan familjeliv och match. Vill se matcher med fokus på matchen, inget annat. Samtidigt är ordningen för mig kids, wife, United. Det är en självklarhet!

Mikael Österdahl: Oftast sitter jag ensam hemma. Är inte så förtjust i sportpuben om det inte är på en supporterträff, stör mig på allt folk som inte bryr sig om matchen.

Sarah Svensson: Oftast sitter jag hemma och ser matcherna. Framförallt när det är stormatcher är det mycket mental anspänning som gör mig till ett ganska asocialt sällskap. Men jag skulle gärna se fler matcher i sällskap med likasinnade i ett gäng hemma hos någon eller på en pub.

Johannes Johansson: I tv-soffan! En helig stund, antingen för mig själv eller i sällskap av sambon. Gillar inte massa surr runt om mig, det är fullt fokus när det är match.

Lisa Larsson: Beror helt på vilken match. Om det är för mycket ångest inblandat (mot City och Liverpool tex) så blir det ensam hemma i ett nedsläckt vardagsrum… Annars är O’Learys på Entré i Malmö mitt hak, ser många matcher där.

Mikael Krekula: Jag brukar se hemma. Ensam. Eller med syskon hemma hos mor och far. Jag gillar det, då man får en bättre helhetsbild av matchen än om man ser på puben. Däremot skulle jag gärna vilja se matcher på en pub med likasinnade oftare men det är inte riktigt möjligt just nu.

Kent Yxell: Brukar se de flesta matcher hemma med grabben eller med någon kompis ibland. Tyvärr så har vi ingen riktig sportpub i min lilla stad annars hade jag fixat en riktig lokalavdelning och gått på puben oftare också, men beroende på hur man jobbar och så vidare. Förr spelade jag in matcherna och såg dom när jag kom hem, men alla känner mig så man fick smyga hemåt så ingen jävel mötte en och sa … resultatet … har ju hänt även om man smugit hem mitt i natten!

Embed from Getty Images

Har du några speciella rutiner före eller efter match?

Åke Karlsson: Nej, chattar för det mesta under och efter matchen med Jonas i Örebro och Kent i Karlshamn, men visst blir det en eller flera pints beroende hur matchen går.

Mikael Österdahl: I olika perioder har jag haft mycket fuffens för mig. Ett tag satt jag alltid på ryggstödet i soffan, då det råkade gå bra när jag gjorde det nån gång. Men just nu är det nog ingenting.

Sarah Svensson: För mig är det alltid en del av rutinen att hänge mig åt studiosnacket. Jag tycker att det är en betydelsefull del av själva matchen och missar jag det känns det som att jag missar en del av matchen.

Johannes Johansson: Oftast bär jag någon form av United-tröja. Annars handlar det oftast om nedräkning till matchstart från att jag vaknar. Twitter uppdateras ett antal gånger under matchdagar.

Lisa Larsson: Nej, egentligen inte. På med matchtröjan och försöker äta frukost innan nerverna kickar in är väl de enda vedertagna rutinerna här.

Mikael Krekula: Dricker oftast en god öl till matchen. Inget annat.

Kent Yxell: Sitter alltid på samma plats i soffan annars är jag rädd för jinxen. Har alltid paddan i närheten så man kan följa inför matchsnacket och så vidare. Kör alltid engelsk frukost om det är tidig lunchmatch!

Utrymmet i frågeasken räckte inte till för Björn. Hans svar på den här frågan kommer därför i en egen artikel om några dagar.