Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Fenerbahce

Embed from Getty Images

Manchester Uniteds Europa League-äventyr fortsätter imorgon då Fenerbahce gästar Old Trafford. Fenerbahce toppar gruppen på fyra poäng medan United är trea en poäng bakom. Med tuffa resor till Turkiet och Ukraina kvar gör United klokt i att ta tre poäng om tanken är slutspel efter nyår.

Manchester United

United kommer till spel med ett stärkt självförtroende efter 0-0 mot Liverpool på bortaplan. Åtminstone säger tongångarna från spelare och ledare att självförtroendet är stärkt.

Nu är det dock en annan turnering och en annan startelva som får chansen. United var dåliga mot Feyenoord och dåliga mot Zorya. Det räckte ändå till tre poäng och med en seger imorgon har vi i alla fall ett halvt ben i sextondelsfinalen.

José Mourinho har valt förhållandevis starka lag i de två inledande matcherna i turneringen. Bailly, Smalling, Pogba, Mata och Rashford är nära nog ordinarie i startelvan och har startat båda matcherna.

Nu kommer den här matchen väldigt olägligt mellan bortamatcherna Liverpool och Chelsea. Det torde betyda ett mindre ordinarie lag den här gången men det är en mycket svår uppgift att pricka rätt startelva.

Mourinho var inte så sugen på att ge information om laget: ”Jag vill inte ge er laget. Ärligt talat. Ibland gör jag det, ibland ger jag tips. Idag är det enda tipset den spelaren som kommer till presskonferensen, som är Luke Shaw.

Embed from Getty Images

Managern bekräftade också att Rooney kommer att vara med i truppen, att Mkhitaryan är tillgänglig och att United ”imorgon spelar med ett lag som har chansen att vinna”.

I mål rimligtvis Romero. Men jag skulle inte ramla av stolen om De Gea startar och jag skulle heller inte bli chockad om Johnstone helt plötsligt fick chansen att debutera.

Då Shaw bekräftat startar bäddar det för Rojo som mittback. Blind får vila och sen är det väl lottdragning om vem som får ledigt av Bailly och Smalling, de har likvärdigt med speltid den senaste tiden. På högerbacken blir jag förbannad om Mourinho spelar någon annan än Fosu-Mensah, som idag skrev nytt kontrakt (om Fosu-Mensah startar på någon annan position är det okej, men det tror jag inte på).

På mittfältet… Tja? Är det månne dags för Carrick? Det borde vara det. Schneiderlin var tydligen skadad i måndags men Mourinho verkar ha bestämt sig för att Schneiderlin inte är en Unitedspelare, så honom räknar jag bort. Pogba borde få vila. Då återstår Fellaini och Herrera. Låt oss säga Herrera, då kombinationen Carrick och Fellaini inte är önskvärd.

Mata borde vara tillbaka i startelvan som tia. Mkhitaryan måste ju få chansen nån gång och får han inte chansen imorgon har jag svårt att se när han ska få det. Släng in Rooney på topp. Och borde det inte vara dags för Memphis på vänsterkanten? Lingard finns som alternativ men Rashford borde få vila och Young orkar nog inte två matcher på fyra dagar. Martial får nog skaderehabilitera på bänken som bäst.

Möjlig startelva: Romero; Fosu-Mensah, Smalling, Rojo, Shaw; Carrick, Herrera; Mkhitaryan, Mata, Memphis; Rooney

Fenerbahce

Fenerbahce fick en jobbig uppladdning då deras flyg  tvingades nödlanda i Budapest efter en fågelattack. Det ska aldrig ha varit någon fara för någons säkerhet (ja, fågeln dog förstås) men de anlände kraftigt försenade till Manchester. De landade till slut sådär 25 timmar före avspark efter 13 timmars resa.

Dick Advocaat tog över klubben sedan de misslyckats i Champions League-kvalet mot Monaco. Han inledde med två segrar mot Grasshopper i Europa League-kvalet men bara en poäng på tre matcher i ligan. Sedan har formen ordnat upp sig och Fenerbahce har nu sex i rad utan förlust.

Men oavgjort mot Osmanlispor före uppehållet och Alanyaspor efter uppehållet gör att stämningen i klubben knappast är på topp. De är bara nia i tabellen, åtta poäng från serieledning. I Europa League har det gått bättre med oavgjort mot Zorya och seger mot Feyenoord.

Såvitt jag har sett har inte Fenerbahce meddelat vilka spelare som reste till England. De har en skadedrabbad trupp, även om Van der Wiel var tillbaka i spel i söndags. Advocaat lånade in Jeremain Lens från Sunderland men Lens är tveksam till spel. Tveksam är även Moussa Sow medan Ucan och Tufan definitivt är ute. Zeybek och Fernandão är långtidsskadade och registrerades inte ens i Europa League-truppen.

Men det är ju Robin van Persie som är intressant. Han har mestadels varit inhoppare hittills den här säsongen men fick chansen från start i söndags. Vi förutsätter att han får chansen från start imorgon.

Embed from Getty Images

För Uniteds anfallare gäller det att se upp för Skrtels vårdslösa spel.

Med skador och dåliga resultat har Advocaat roterat friskt. Demirel är dock given i mål. Van der Wiel, Kjaer, Skrtel och Kaldirim startar i backlinjen när de är tillgängliga.

Mittfältet leds av Topal som troligen får sällskap av Souza med Neustädter utmanare.

Advocaat har normalt spelat 4-3-3 men körde 4-2-3-1 i helgen, då Van Persie spelade som tia bakom Emenike. I ligan har Sen startat varje match som vänsterytter men han har inte fått någon speltid i Europa League. Potuk, Lens och Sow har delat på speltiden till höger. Om Lens är otillgängliga blir det då Potuk som får platsen.

Möjlig startelva: Demirel; Van der Wiel, Kjaer, Skrtel, Kaldirim; Topal, Souza; Potuk, Van Persie, Sen; Emenike

Historik

Manchester United mot Fenerbahce handlar framför allt om Wayne Rooney. Åtminstone alla som gick i skolan på 1900-talet torde minnas Rooneys Manchester United-debut, då han slog till med ett hattrick! United vann med 6-2 den gången och det är senaste mötet på mellan lagen på Old Trafford.

Det allra senaste mötet mellan klubbarna var i Turkiet samma säsong. United hade redan säkrat avancemang och Ferguson ställde upp med spelare som Bellion, Miller, Richardson och Djemba-Djemba. Det var högst otillräckligt och Fenerbahce vann med 3-0.

Vann gjorde Fenerbahce också första gången de spelade på Old Trafford, 1996. Då blev de det allra första utländska laget någonsin att vinna på Old Trafford. Det är deras enda seger på engelsk mark.

Förutom Rooney så handlar det ju också om Van Persie som återvänder för att få ett tack för ligatitel nummer 20.

Matchfakta

Manchester United
Fenerbahce

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, gruppspel, 3:6
Tid: Torsdagen den 20 oktober 2016, 21.05
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Benoît Bastien [Frankrike]
• assisterande: Haquett, Zakrani
• målområde: Millot, Miguelgorry
• fjärde: Pacelli
Teve: Kanal 9, Dplay

Manchester United

Skador: Jones (knä, oktober/november)
Tveksamma: Martial (knä)
Schneiderlin (skadad)
Avstängda:
Position: 7:e | 4-2-2 | 13-8 | 14
Bästa målskytt: Ibrahimovic (4)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
F18/9WatfordBPL1-3
V21/9NorthamptonBLC3-1
V24/9LeicesterHPL4-1
V29/9Zorya LuhanskHEL1-0
O2/10StokeHPL1-1
O17/10LiverpoolBPL0-0

Fenerbahce

Skador: Tufan (skadad, december/januari)
Ucan (ljumske, slutet oktober)
Tveksamma: Lens (skadad)
Sow (ljumske)
Avstängda:
Position: 9:e | 2-3-2 | 12-9 | 9
Bästa målskytt: Emenike, Souza, Tufan (2)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
O15/9ZoryaBEL1-1
V19/9KasimpasaBligan5-1
V25/9GraziantepsporHligan2-1
V29/9FeyenoordHEL1-0
O2/10OsmanlisporBligan1-1
O16/10AlanyasporHligan1-1

United mot Fenerbahce

Totalt: 42-0-28-6
Hemma: 21-0-16-3
SENASTE MÖTENA
V1996-10-16BCL2-0
F1996-10-30HCL0-1
V2004-09-28HCL6-2
F2004-12-08BCL0-3

United mot Turkiet

Totalt: 147-3-421-11
Hemma: 74-1-2

Fenerbahce mot England

Totalt: 174-3-1012-31
Borta: 91-2-6

Domare: Benoît Bastien

M
EL 2016/17:12000
EL 2015/16:38102
EL totalt (kval exkluderat):410102
Data primärt via Muss.se, Uefa.com, Soccerway.com, Stretfordend.co.uk, Transfermarkt.de.