Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens med Mourinho och Zlatan: Vi utnyttjar optionsåret på Zlatan

José Mourinho och Zlatan Ibrahimovic har idag pratat med media inför morgondagens Europa League-match mellan Manchester United och Fenerbahce.

Då Zlatan Ibrahimovic pratade med Sportbladet i veckan sa han att han inte visste var han skulle vara nästa säsong. Mourinho säger dock att United kommer att utnyttja optionsåret i Zlatans kontrakt och att Zlatan är fri agent först sommaren 2018.

Enligt Zlatan har det emellertid inte varit några diskussioner om nästa säsong. Men det finns klausuler i kontraktet som gör att optionsåret aktiveras automatiskt.

Är du nöjd med formen?Ja, resultaten är inte tillräckligt bra. Framför allt om du jämför resultaten med hur laget spelar. Om du spelar oavgjort mot Arsenal är det ett ganska normalt resultat. När du spelar så bra och dominerar totalt blir resultatet väldigt dåligt. De tre senaste matcherna hemma – Stoke, Burnley, Arsenal – kan vi säga att vi har förlorat sex poäng.

Kommer ni ha ett annat angreppssätt än i Holland?Ja, nu behöver vi tre poäng för att gå vidare. Vi behöver inte sitta med miniräknaren. Det är så enkelt, vi behöver fyra poäng för att gå vidare. Det finns inte utrymme för en förlust. Om vi förlorar är vi ute. Det är en utslagsmatch för oss, vi kan inte förlora.

Hur lång tid tar det för laget att bli bra?Jag tycker att treårskontraktet jag fick är en rättvis tidsperiod för att vara där vi inte vill vara. Tre år är inte bara om transferfönstren, det är om min förståelse med spelarna. Det handlar om min personlighet och dynamik. Det är en rättvis tidsperiod. Om ni frågor om jag väntar på mitt tredje år i klubben för att uppnå bra resultat? Nej, jag väntar inte. Jag vill försöka nå bra resultat det första året.

Är det frustrerande för fansen att höra att det tar tid?Det jag kan säga är att jag är förbluffad över hur fansen är mot laget. Vi har gjort dem besvikna med ett par riktigt dåliga prestationer. Bortsett från det har vi aldrig gjort dem besvikna vad gäller prestationer och insatser. De förstår vad laget försöker uppnå. Jag tror inte att framtiden kan vara bra om du spelar dåligt. Den kan vara bra om du spelar bra. Laget är nöjda med hur de spelar och riktningen vi rör oss i. De gillar principerna och dynamiken i vår fotboll. Gruppen tror att de bra resultaten kommer att komma. Stor klubb med en stor historia, givetvis vill folk ha bra resultat. Det de kom titta tillbaka på och jämföra med är att den bästa managern i Premier Leagues historia behövde några år för att bygga en sådan framgångsrik era. Om den bästa behövde den tiden så betyder det att även andra betyder den tiden.

Om Zlatan:Zlatans situation är enkel. Han har ett plus ett år i klubben. Vi är nöjda med honom. Vi kommer att utnyttja optionen på ett år till. Efter det kan han göra vad han vill, då är han fri. Tills dess kommer han att göra vad vi vill. Det här är hans sista stora utmaning. Det är perfekt för honom att vara här 18 månader till. Sedan äger han sin framtid.

Är det svårare än du trodde?Jobbet är så svårt som jag räknade med. När jag sa att jag ville Premier League sa jag att det var ett riskabelt angreppssätt. Jag visste att det skulle vara svårt. Men igen, fokuserar vi på de tre senaste hemmamatcherna, hur är det möjligt att vi inte vann? Med de sex poängen hade vi nu varit topp fyra och nära toppen. Det som är svårt att acceptera är att vi har spelat så bra utan att vinna.

Fotboll är också så. Det är säkert att lagen som nu lyckas med allt också kommer att få perioder då det är stolpe ut och domarna går emot dem. Samma lag kan inte alltid ha otur, samma lag kan inte alltid få domsluten med sig. Vår period med tur kommer att komma. Vi kommer att spela dåligt och vinna. Den perioden kommer att komma. Vi måste fortsätta i riktningen vi går. Nu har vi väldigt tydligt mellan oss vilken riktning vi vill ta vår fotboll. Hur vi ska spela defensivt, vad vi jobbar på. Laget blir mer ett lag.

Var spelarna i dina tidigare klubbar mer lojala?Jag gillar inte att jämföra.

Du har sagt i en intervju…Har jag sagt det? Jag har inte gjort några intervjuer. Jag pratar bara [på presskonferenser].

Finns det spelare som har mycket att bevisa?I fotboll måste vi alla bevisa vecka för vecka. För spelarna är det detsamma. Det är inte tillräckligt att säga att för några år sedan hände det ena eller det andra. Förra veckan spelar ingen roll, nästa match spelar roll. Ja, vissa spelare behöver göra det bättre, det är normalt. Min analys är mer global, tittar vi på senaste matchen var det en bra prestation. Ni tittar mer på individerna. Jag kan inte göra så.

Sedan förnekar Mourinho att United ska värva Messi.

Ser du längre framåt än tre år?Låt oss gå steg för steg. Jag är i början på mitt kontrakt. Jag är i början på processen. Låt oss gå steg för steg. Vill jag lyckas under mina tre år och stanna längre? Ja, det vill jag. Men jag tycker också att jag måste förtjäna det. Låt oss gå steg för steg. Låt oss se på utvecklingen av mina resultat. Om klubben tycker att jag förtjänar det kommer jag att vara stolt.

Om Rooney:När jag hörde början på din fråga tänkte jag att du skulle fråga om det största problemet är att vara på ett hotell eller någon annanstans.” Sedan reste sig Mourinho och vandrade ut (då hade det redan meddelats att det var den sista frågan).

Skadeläget och startelvan

Det kom inga frågor om Uniteds skadeläge på dagens presskonferens. Men då laget tränade på onsdagen var det bara Chris Smalling och Eric Bailly som saknades. Marouane Fellaini, som missade matchen mot Arsenal, är således tillbaka i träning. Huruvida han är spelklar återstår att se.

Vi fick heller inga frågor om hur laget kan se ut imorgon. Men Mourinho har ju antytt att Henrikh Mkhitaryan kommer att få minst en halvlek.

Zlatan: Ska se till att Feyenoord inte vinner

Inför Europa League-matcherna är det alltid en av spelarna i laget som pratar med media. Idag var det Zlatan Ibrahimovics tur. Mourinho har tidigare sagt att han alltid väljer en spelare som kommer att starta i matchen dagen efter.

Blir det ett år till:För tillfället har vi inte haft några diskussioner. Jag har ett kontrakt som säger ett plus ett. Jag känner mig bra. Känner jag mig så här blir det ett år till. Jag vill vara ärlig mot mig själv och vill inte vara här och bara ta upp en plats. Vi har inte haft några diskussioner men som det känns nu blir det ett år till.

Managern sa att klubben kommer utnyttja optionsåret:Det andra året blir automatiskt efter ett tag. Det behövs inga ord från mig eller dem. Om det fortsätter så här blir det så.

När kommer du att skina som du har gjort i dina tidigare klubbar? ”Jag skiner 24 timmar. Det beror på hur ni vill att jag ska skina. Jag blir äldre men ju äldre jag blir desto bättre blir jag. Jag skiner på ett eller annat sätt. Vill ni att jag ska skina mer gör jag det.

Du gjorde många mål i början, sedan färre: ”Jag hade några matcher där jag inte gjorde mål. Jag hade otur och var inte tillräckligt fokuserad. Men jag är inte oroad. Jag har gjort fler än 450 mål i min karriär. Så länge jag skapar chanser, så länge jag är där är jag inte orolig. Om chanserna inte hade kommit hade jag varit orolig. Det viktigaste är hur jag spelar. Jag ser mig själv inte bara som en målskytt. Jag vill också spela bra. Men en del av mitt jobb är att göra mål och jag gillar att göra mål.

Har ni otur?Jag tycker att vi har gjort fantastiska matcher. Vi har haft ett par matcher där vi har dominerat totalt utan att få det resultatet vi förtjänar. Kallar du det otur så har vi haft otur. Men jag känner också att det är Premier League, jag känner att lagen inte kontrollerar matcherna. Det är fram och tillbaka. Lagen kämpar. Vi måste göra mer och vi kommer att göra mer. Vi behöver vinna flera matcher i rad.

Hur är Premier League mot andra ligor:Jag tycker att Premier League är väldigt spännande. Matcherna är tuffa, det är fysiskt. När jag spelar aggressivt blir jag varnad. Okej, då måste jag vara mer kontrollerad. I andra ligor är topplagen bättre på att kontrollera matcherna. Här kan du leda med 2-0 och så kan det hända galna saker på slutet.

Hur är United mot andra klubbar? ”Jag tycker att United är på nivå med alla toppklubbar jag har varit i. Juventus, Inter, Barcelona. Vilka mer? Milan. Ajax var ett mellansteg men för mig en storklubb. PSG var ett projekt, som började för några år sedan även om klubben existerade före det. Laget Man United har inte vunnit de stora titlarna de senaste åren. Rätt människor är på rätt plats för att ta laget tillbaka till toppen. United måste vara i toppen, United hör hemma i toppen. Hade vi en genväg till att bli mästare hade vi redan varit mästare.

Vad i Manchester får dig att skina?När jag klev ut i staden sken hela staden. Hur det var innan dess vet jag inte. Nu tycker jag att staden skiner hela tiden, även om det blir mörkt tidigt. Staden är vad den är, jag trivs. Det beror på vad du vill göra. Jag känner mig bra, jag är glad.

Om Pogba:Jag tycker att Paul jobbar bra. Han kommer för en stor transfersumma och folk förväntar sig magi, snarare än att vara realistiska. Han kommer från Italien, där han har gjort stora saker. Han är en bra spelare, alla vet det. Han behöver vara få ut det i Manchester United. Du är så bra som laget, är laget fantastiskt blir det lättare för individen.

Om Victor Nilsson Lindelöf:Jag tycker att han gör bra saker. Han får stort ansvar i landslaget. Är han bra nog för United? Han är redo för de stora klubbarna. Det han bestämmer sig för blir bra för honom, låt honom fatta sina beslut.

(Frågan ställdes av en portugisisk journalist, som även frågade Mourinho om Messi.)

Om Mourinho:Alla känner José. Han är en vinnare som vill vinna. Han har en fantastisk historia. Han är på rätt ställe, nu behöver vi bara anpassa oss.

Önskar du att du hade kommit hit tidigare?Jag kunde ha kommit hit ett år tidigare men valde att stanna ett år till i PSG. Jag ångrar inget. Allting handlar om situationen och stunden. Jag kom när jag är 35, jag säger aldrig nej till en utmaning. Vissa stannar där de är bekväma. Jag väljer att resa runt, det är det som triggar mig.

Om Ajax och Feyenoord:Det var för länge sen som jag var i Holland. När jag var där vann Feyenoord ingenting. Imorgon ska jag se till att de inte vinner. Rivaliteten mellan Feyenoord stannar i Holland, här känner jag den inte. Som en gammal Ajaxspelare känner jag för Ajax. Jag har inga känslor för Feyenoord. Jag hade en fantastisk tid i Ajax.

McNair ute med långtidsskada

I andra nyheter noterar vi att den förre Unitedspelaren Paddy McNair har drabbats av en allvarlig knäskada. Han förväntas vara ute resten av den här säsongen. 

Vi önskar förstås McNair lycka till under rehabiliteringen. Även Will Keane, som liksom McNair såldes inför den här säsongen, är långtidsskadad.