Snackisar efter United – Feyenoord 4-0

Embed from Getty Images

Det blev slutligen en bekväm resa mot Feyenoord och vi United-fans kunde luta oss tillbaks och äntligen njuta av ett väloljat Manchester United. Tendenserna fanns absolut mot Arsenal, men där präglades matchen av oron att Arsenal skulle kvittera. I denna match var det inget snack. United körde över holländarna och vann rättvist med de stora siffrorna. 

Henrikh Mkhitaryan

What? Jodå, armeniern blev inskickad i José Mourinhos startelva efter lååång väntan i frysboxen. Mourinho antydde redan under gårdagens presskonferens att Mkhitaryan skulle bli involverad i matchen, men åtminstone jag blev förvånad över att han fick kliva rakt in i startelvan. Hur som helst var han en kraftig injektion i detta United där han bidrog med sin oerhörda kreativitet.

Embed from Getty Images

Mkhitaryan satte krydda på ett antal anfall och var en Feyenoord-arm ifrån att bli friställd efter sin makalösa soloshow centralt i plan. Armenierns kreativa förmåga syntes som sagt vid flertalet tillfällen och tillsammans med Wayne Rooney, Juan Mata och Zlatan Ibrahimovic stod de för flera fina ”klapp-klapp-anfall” där bollen sågade sig igenom motståndarna efter flertalet pass på ett tillslag.

Laguppställningen

De senaste matcherna har United allt som oftast ställt upp med en 4-1-4-1-uppställning, där mittfältet har backats upp av en defensiv mittfältare som täckt ytan framför backlinjen. Till denna match ställdes det återigen upp med en uppställning som liknade 4-2-3-1, vilket jag anser United spelar som bäst med. Detta innebar att Paul Pogba fick sjunka ner och spela på en mer defensiv position. Den klara fördelen med det draget är att Pogba hamnar betydligt mer rättvänd med boll och får yta framför sig i riktning mot motståndarnas mål.

Embed from Getty Images

Att få Pogba rättvänd innebär att han har möjligheten att få upp farten med boll och sedan transportera upp den i planen. Dessutom används de tre offensiva mittfältarna i en högre utgångsposition vilket gör att Zlatan inte blir så isolerad längst fram som han haft förmågan att bli i tidigare matcher. Att rörligheten dessutom är så pass stor bland samtliga spelare på offensiv planhalva gör att United blir oerhört svårstoppade. Det blir helt enkelt intressant att blicka framåt och se ifall denna formation med dessa offensiva spelare är något att bygga vidare på.

Defensivt utsattes inte backlinjen eller Sergio Romero för några större problem över nittio minuter. Feyenoord hade en farlig dubbelchans i början av första halvlek där Romero fick stå för några oortodoxa räddningar, men i övrigt hade Phil Jones & co en relativt lugn afton.

Målen

United målade hela fyra gånger i matchen, och det var inte vilka dussinmål som helst. Vid första målet driver Wayne Rooney upp längs vänsterkanten och spelar sedan in bollen till Zlatan centralt i planen. Zlatan försöker leta skottläge medan försvararna gör allt för att blockera den möjligheten. En skottfint och en nätt framspelning senare blev Rooney friställd mot Brad Jones. I det läget var Rooney iskall och chippade bollen över en utrusande Jones.

Embed from Getty Images

Andra målet är även det oerhört elegant. Bollen gick som på ett snöre när Zlatan på nytt friställde Rooney, som även denna gång var iskall, men istället för ett avslut spelade han osjälviskt in bollen mot Juan Mata som kunde glidtackla in 2-0 i den tomma målburen. 3-0 vallade Zlatan in via Brad Jones häl från ingen vinkel alls. 4-0 präglades även det av stor rörlighet och fina väggpass, att sedan Jesse Lingard avslutade anfallet elegant med sitt skott intill den bortre stolpen blev grädden på moset.

Zorya borta

Utgångsläget inför Europa Leagues sista gruppspelsomgång är att United är i behov av en poäng borta mot Zorya Luhansk för att säkra sitt avancemang. United skulle även kunna klara sig vidare vid en förlust ifall Feyenoord tappar poäng. Feyenoord i sin tur tar emot Fenerbahce och måste nu vinna för att ha chans på slutspel. Fenerbahce leder i nuläget gruppen men de har inte säkrat sin slutspelsplats ännu. Zorya är avhängda i gruppen med sina två inspelade poäng och har egentligen bara äran att spela för i sista matchen mot United. Det blir med andra ord en intressant avslutning på gruppen där tre lag har chansen att gå vidare till slutspel.

Senaste artiklarna

Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på svenska och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM SUPPORTERKLUBBEN   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS