Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinho efter Feyenoord, före West Ham; Zlatan tycker att perfekt Rooney ska respekteras

Vi behövde fyra poäng, vi visste att en förlust så är vi ute, så vi hade den lilla extra pressen på våra axlar.” sa en nöjd José Mourinho på presskonferensen efter gårdagens seger mot Feyenoord.

Spelarna hanterade [pressen] väldigt bra. En bra, solid prestation.

Jag är väldigt glad också för några spelare fick chansen. Som Romero och sedan gjorde han en dubbel fantastisk räddning när det stod 0-0. Andra spelare som inte har spelat mycket, som Mkhitaryan. Bra seger för vi vill gå vidare.

Om Rooney och Europa League: ”Det är en fantastisk prestation, givetvis [att Rooney nu är Uniteds bästa målskytt i Europacupsammanhang]. Det skulle vara ännu bättre ifall han kan hjälpa klubben att vinna den enda titeln som saknas i historien, som är Europa League. Det är inte den största turneringen, givetvis, men det är en turnering som Man Uniteds historia inte har. Låt oss försöka. Jag vet att det är svårt, med många matcher.

Mourinho tycker att Rooney liksom resten av laget spelade bra.

Om Mkhitaryan: ”Jag tycker att han nu bara behöver replikera den här prestationen i Premier League. Premier League är annorlunda. Han behöver ett steg till. Han behöver ett steg till. Nu är givetvis nivån av självförtroende högre. Den här prestationen ger honom rätten att tro att han kan spela nästa match igen. Och han behöver replikera den här prestationen i Premier League, med mer fysik, mer aggressivitet. Han behöver lite mer av det. Men kvaliteten, vi vet varför vi köpte honom. Vi vet att han är en spelare med hög teknisk kvalitet, väldigt intelligent, väldigt smart i sättet han läser spelet. Bra för honom, för prestationen var bra.

Mourinho avslutar med att säga att Lingards mål var fantastiskt. ”Om det hade varit ett annat lag, en annan manager hade folk pratat om magi. Men för ett Mourinholag var det bara ett mål till.

Förutsättningar för avancemang

Gårdagens seger ger United mycket goda möjligheter att gå vidare i Europa League. United avslutar med en bortamatch mot Zorya medan Feyenoord tar emot Fenerbahce.

  • Minst en poäng för United garanterar avancemang. Om Feyenoord vinner mot Fenerbahce samtidigt som United spelar oavgjort i Ukraina så slutar tre lag på tio poäng. Då räknas enbart de inbördes mötena och United, Fenerbahce och Feyenoord kommer att ha sex poäng var, men United är då i praktiken garanterade förstaplatsen på målskillnad (Feyenoord kan gå förbi på målskillnad om de vinner med nio mål, men det känns inte så troligt).
  • United vinner gruppen om laget tar fler poäng än Fenerbahce (förutsatt att inte Feyenoord vinner med minst nio mål, i vilket fall United behöver en seger för att vinna gruppen). United har inte gruppsegern i egna händer.
  • Om Fenerbahce tar poäng i Holland går United vidare även vid förlust i Ukraina. För att United ska missa avancemang krävs alltså att både Zorya och Feyenoord vinner i sista omgången.
  • För Feyenoord var Jesse Lingards mål igår förödande. Feyenoord behöver nu vinna med tre mål mot Fenerbahce för att vara garanterade att gå vidare. Om United vinner i Ukraina räcker det med en tvåmålsseger för Feyenoord. Om United förlorar i Ukraina räcker det med seger för Feyenoord.
  • Fenerbahce säkrar avancemang om de förlorar med ett mål.

Mourinho:

Efter presskonferensen efter Feyenoord höll José Mourinho presskonferensen inför West Ham.

Hur nära är ni i ligan?Hörrni, mot Stoke vann målvakten priset som matchens bästa spelare. Mot Burnley vann målvakten priset som matchens bästa spelare. Mot Arsenal var Petr [Cech] inte matchens bästa spelare men han var inte långt borta. Vi behöver sätta bollen i nät. Idag gjorde vi fyra mål men vi missade också många chanser. Det handlar också om självförtroende. Idag ledde vi med 1-0 och missade chanser. De fick en frispark utanför straffområdet och jag tänkte direkt: 1-1. Du har omedelbart negativa känslor, för du spelar så bra utan att göra mål och vinner inte matcher. Det vi behöver i Premier League är exakt det, vi behöver en match där vi gör många mål.

Ger tabellen en rättvis bild av era prestationer?Det gör den inte. Jag tycker att de sex poängen mot Arsenal, Burnley och Stoke är så uppenbara och att vi tydligt förtjänade dem. Men fotboll handlar inte om vad du förtjänar utan vad du får. I slutet på säsongen glömmer du sånt. Det är tabellen som reflekterar verkligheten. Vi måste hitta bra resultat i Premier League och nå positionen där vi borde vara och förtjänar att vara.

Varför var inte Martial med mot Feyenoord?Han var okej för den här matchen. Det var bara ett alternativ. Han spelade i söndags. Jag kan inte spela med tolv spelare. Jag kan inte ha 19-20 på bänken. Ni ville se Mkhitaryan, jag ville också det. Jag kan inte spela alla samtidigt. Det var bara ett alternativ. Spelarna måste vinna sina positioner. De är vänner och kollegor men i slutändan tävlar de om att få fler chanser att spela. Anthony spelade mot Arsenal, idag var det Mkhitaryans tur.

Mkhitaryan glad

Henrikh Mkhitaryan fick äntligen spela igår och efter matchen var han jätteglad.

Zlatan: Rooney är perfekt

Jag tycker att alla titlar är viktiga. Det är det du spelar för. Varje turnering vi är i försöker vi vinna. Kan vi vinna [Europa League] skulle det vara fantastiskt, som Premier League, FA-cupen, ligacupen,” sa Zlatan Ibrahimovic efter gårdagens seger.

För mig, ju fler titlar du samlar desto bättre är det.

Om Rooney: ”Först och främst, som en person är han fantastisk. Jag har turen att lära känna personen. Om spelaren finns det inga ord att inte säga om honom. För han är en perfekt spelare. Alla vet vad han kan göra, vad han har gjort. Jag är glad för honom att han slog rekordet. Men jag ska hjälpa honom att göra ett bättre, för då ser jag det som det riktiga rekordet.

Zlatan vet inte vad som hände, har inte frågat Rooney och han bryr sig inte. Han är också säker på att media inte vet exakt vad som hände.

Jag tycker att vi ska uppskatta honom för spelaren han är och vad han har gjort. Jag ser inte många spelare från England som har haft samma karriär som honom. Jag är lite ledsen för situationen, ni borde visa honom mer respekt. Ni gör en stor sak av ingenting, jag känner igen det från Sverige.

Rooney ett mål från Sir Bobbys rekord

Ja, Wayne Rooney gjorde igår sitt 39:e mål i europeiska turneringar. Därmed passerade han Ruud van Nistelrooy i den kategorin. Viktigare är att gårdagens mål var Rooneys 248:e Unitedmål i karriären. Sir Bobby Charlton har, som ni säkert känner till, 249. Ingen annan har fler.

När Rooney nästa gång gör mål tangerar han alltså Sir Bobbys rekord och om två mål går han upp som den meste målskytten i Uniteds historia.

Vän av ordning noterar att Sir Bobby Charlton gjorde två mål i Anglo-Italian Cup och två mål i Watney Cup. Dessa turneringar inkluderas inte i den officiella statistiken men det finns statistiker som tycker att de borde göra det.

På denna dagen

Den 25 november är ingen rolig dag i Manchester Uniteds historia. Den 25 november 2005 dog George Best och den 25 november 2013 dog Bill Foulkes. Båda är otvivelaktigt Unitedlegender och de var bland annat med i laget som vann Europacupen 1968.

Regnbågsfärgade skosnören i helgen

I helgens Premier League-omgång kommer Premier League att stötta Rainbow Laces-kampanjen.

Om värvningar av unga spelare

Manchester city är väldigt bra på att locka till sig unga spelare. Eller på att sno unga spelare.

Samtidigt rapporterar AP att Fifas förbud mot att värva unga spelare utmanas i det schweiziska rättssystemet. Idag är det inte tillåtet att värva spelare som är under 18 år. Inom EU gäller dock undantag, på grund av EU:s lagar om fri rörlighet.