Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens med Mourinho och Mkhitaryan: Planen är hård och isig

José Mourinho och Henrikh Mkhitaryan har idag hållit presskonferens inför morgondagens bortamatch mot Zorya Luhansk.

Managern fick många frågor på ukrainska eller ryska och känslan är att de delvis förlorades under översättningen.

Det var svårt för United på Old Trafford. Är du rädd inför morgondagen?Den första matchen var svår men var också väldigt svår för Zorya. Jag tror att det blir likadant imorgon. Vi vet att det är en avgörande match för oss. Om vi förlorar kan vi vara ute, vi vill gå vidare. Zorya är ute men de har en match att spela. Jag tror att de kommer försöka vinna.

Ökar värdet på Europa League med tanke på positionen i ligan?Nej, vi tar oss an det på samma sätt. Vi förutsatte från början att det var en viktig turnering. Svårt för vi spelar alltid torsdag och söndag, vi får aldrig en extra dags vila och träning. Vi försöker vinna så länge vi är i turneringen. Vi vill gå så långt som möjligt steg för steg. Det första är att kvalificera sig från en väldigt svår grupp.” 

Hur var resan?Flyget var bra, tack. Allt var bra. Hotellet bra, arenan bra, planen dålig. Men det är väldigt kallt, jag vet att det är väldigt svårt att ha en bättre plan.

Vad är viktigast, Europa League eller Premier League? ”Den viktigaste tävlingen är alltid nästa match. Idag säger jag att det är Europa League, imorgon säger jag att det är Premier League.

Du hade en konflikt… [Hörde inte riktigt.] ”Konflikt? Nej, det är fel.

Zoryas tränare säger att du är bäst:Det är trevligt att höra. Jag tycker inte att han har rätt, det finns ingen bästa tränare i världen. Varje säsongen är det någon som måste vinna Fifas guldboll. Jag tycker inte att den bästa finns. Den bästa för året finns. Varje år finns det en med de viktigaste resultaten.

Ni är i en svår situation, är det psykologiskt?Psykologiska problem? Av vad? Nej.

Om spelarna som inte är med till Ukraina:Spelarna jag behövde lämna ute för att skydda lämnade jag i Manchester. De jag tog med mig är för att spela.

Om planen:Planen är väldigt hård, isig.

Risk att det blir inställt?Uefa känner till konditionen på planen. Alla vet att i mitten på december är situationen sådan i Ukraina och i östra Europa. Om Uefa var oroade skulle de ha ändrat matcherna. Om den femte matchen är den sista här skulle det vara i slutet på november och inte mitten på december. Arenan är ny och bra. De försöker värma planen men den är svår. Låt oss hoppas att allt går bra.

Något om säkerheten som eventuellt förlorades under översättningen: ”Jag har inte bett om någonting. Informationen är fel.

Om svagt bortaspel i Europa:Jag kan bara prata för mig själv, för mina matcher. Vi förlorade mot Feyenoord, en match som vi borde ha vunnit. Laget spelade bra och hade hela tiden matchen under kontroll. Fenerbahce är en annan svår plats att besöka och då släppte vi in ett tidigt mål. Vill vi kvalificera oss kan vi inte förlora tre bortamatcher.

Mkhitaryan: Jag gjorde mitt första hattrick här

Som alltid är det också en spelare som snackar på presskonferenserna inför matcherna i Uefas turneringar. Idag var det Henrikh Mkhitaryans tur. Mourinho har tidigare sagt att spelaren som är med på presskonferensen startar matchen dagen efter.

Om spel i Ukraina:Det är alltid en glädje att vara här i Ukraina. Jag har goda minnen härifrån, jag har otroliga minnen härifrån. Mitt senaste besök i Odessa har jag goda minnen från, jag gjorde mitt första hattrick!

Om säsongen:Vi har inte gett upp än i ligan. Vi är fortfarande med i tävlingen. Vi gör vårt bästa för att sluta topp fyra. Även i Europa ska vi göra vårt bästa för att gå så långt som möjligt.

Om tiden utanför truppen:Jag vill inte prata om det. Det hör till det förflutna. Jag tänker positivt och är glad att få mer speltid [förhoppningsvis även] i framtiden. Du måste vara redo för varje situation. Jag var redo och visade det.

Men du och Mourinho pratade om situationen? ”Ja, vi har pratat mycket. När jag kom berättade han vad jag måste förbättra. Jag tror att han såg att jag förbättrade det och så fick jag chansen igen.

Mkhitaryan svarade även på en del frågor på ukrainska eller något annat av regionens språk. Dess översattes till engelska och här är en sammanfattning av vad som sades (tolken var svårtydd och rättades vid ett par tillfällen av Mkhitaryan).

  • Det blir en svår match.
  • Alla spelare är bra under de här förutsättningarna. Vi kommer hit för att vinna.
  • Det spelar ingen roll vilka lagkamrater han har.
  • I United har han en annan roll än i Tyskland.