Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter United – Tottenham Hotspur

United tog i eftermiddag en både efterlängtad och välförtjänt seger genom att slå Tottenham med 1-0 på Old Trafford. Målet gjorde av Mkhitaryan, snyggt framspelad av en för dagen magnifik Herrera, efter en knapp halvtimme. United gjorde överlag en bra match och kunde, återigen, ha vunnit med flera måls marginal.

Embed from Getty Images

Mkhitaryan och kantspelet

Den kvickfotade armeniern var, tillsammans med Herrera och Carrick, bländande i United. Efter drygt en minut hade Mkhitaryan snyggt kontrollerat bollen på bröstkorgen, vänt bort två motståndare och initierat matchens första farlighet. Zlatans pass till Pogba var bra, men fransmannen fick varken kraft eller precision på avslutet. Inom de första tjugo minuterna var Mkhitaryan vid två tillfällen involverad i fint spel av United, men den ena chansen gick högt över och den andra blockerades till hörna. Vad som främst utmärker honom är hans öga för spelet. Han tycks alltid slå ett pass i rätt tillfälle (enkelt) och springer ofta i rätt ytor.

Efter knappt 30 minuter sprang han förbi Spurs höga backlinje och tvekade inte när han dundrade in 1-0 bakom Lloris. Passet slogs av den hårt arbetandes Herrera som tog bollen av Kane och spelade den i djupet. Ett par minuter senare spelade Mkhitaryan ut bollen till Valencia, vars inlägg hittade Zlatan. Svenskens avslut gick mot första stolpen, men det var inte tillräcklig kraft i det och Lloris räddade komfortabelt.

Det var tydligt att Uniteds spel var mer effektivt på högerkanten med Valencia/Mkhitaryan än på vänsterkantenmed Darmian/Martial. Martial arbetade hårdare än han brukar i dag, men hanterades relativt enkelt av Walker. Det skall tilläggas att understödet från Darmian inte alltid var det bästa. Många gånger blev fransmannen alltför isolerad i fråga om alternativ. Båda spelarna tycks sakna det fulla självförtroendet och tyvärr blev det inte bättre med Rashford i andra halvlekens slutskede.

Med cirka tio minuter kvar av matchen fick Mkhitaryan utgå då han hårt tacklats ner av Rose. Armeniern bars ut på bår, då något hände med foten. Mourinho menade efter matchen att skadan inte är allvarlig och att Mkhitaryan kan vara tillbaka i spel om ca en vecka

Embed from Getty Images

Formationen

Mourinho valde att spela ett innermittfält där Carrick stabiliserade, Herrera tillgav energi och där Pogba skulle stå för finessen. Efter matchen går det bara att konstatera att Mourinho lyckade fullt ut i sin taktik. Carrick och Herrera neutraliserade Eriksen och Alli. På topp blev Kane ensam och hanterades effektivt av Jones och Rojo. Samtidigt lyckades Pogba skapa chanser trots en hård markering av Wanyama och Dembélé.

Primärt tillkom bortalagets chanser på fasta situationer. På den första skulle Wanyama gjort 1-1 när han, på något sätt, nickade utanför helt omarkerad (Valencia och Pogba någon?). På den andra chansen räddade de Gea säkert vid sin högra stolpe. I första halvlek hade Son också ett skott som de Gea parerade. Pochettino bytte i andra halvlek in Sissoko istället för den ineffektive Son och bortalaget anföll allt oftare längs högersidan, men några farligare chanser skapades inte.

Embed from Getty Images

Pogba

Fransmannen fick en fri roll på mittfältet och gjorde överlag en fin match, även om han ibland kan bli slarvig/nonchalant i passningsspelet. Dessutom borde han och Valencia hanterat Wanyama bättre när denne nickade utanför i början av andra halvlek. I övrigt står Pogba för många fina prestationer. Han kunde med lite tur och precision ha gjort mål efter en minut. I andra halvlek slog han en hård frispark i Lloris högra stolpe/kryssribba. Minuten efter gjorde Lloris en fin räddning på Pogbas skott (framspelad av Herrera) vid den högra stolpen. Pogba fungerar överlag bättre när han får en friare roll och inte behöver fokusera fullt så mycket på offensiven.