Motståndarkollen: Chelseas liga att förlora

Fortfarande återstår det 55 procent av Premier League. Redan nu är det emellertid hög tid att utropa Chelsea till storfavoriter att vinna ligan. Londonlaget vinner, vinner och vinner. Det enda som kan stoppa dem är att Conte plötsligt inser att Premier League är en svår liga.

Sedan motståndarkollen senast tittade förbi har Chelsea vunnit tre matcher. De andra topplagen har inte varit lika framgångsrika. Manchester United är tvåa (delat med city och Tottenham) i formtabellen, trots att laget bara har tagit tolv poäng på sex matcher.

Sent segermål i Liverpoolderbyt

Everton – Liverpool 0-1

PÃ¥ mÃ¥ndagskvällen var det derby i Liverpool. De onda i blÃ¥tt tog emot de ondare i rött. De ondare vann.

Domaren förlorade, förstÃ¥s. Den här gÃ¥ngen var det Ross Barkley som klarade sig undan ett solklart rött kort. Barkley skulle dessutom ha haft en solklar varning i första halvlek.

Det var i största allmänhet en dÃ¥lig – och ful – fotbollsmatch. Det sÃ¥g länge ut att bli mÃ¥llöst, vilket var vad matchen förtjänade.

Men i den fjärde tilläggsminuten prickade Sturridge stolpen. Everton brydde sig inte om returen, varpÃ¥ Mané kunde vandra fram och rulla in bollen i öppet mÃ¥l. Därmed firar Liverpool jul som tvÃ¥a.

Inte den här säsongen heller för Arsenal

Manchester city – Arsenal 2-1

När den här kolumnen gjorde uppehÃ¥ll inkasserade Manchester city en snygg förlust mot Leicester (och en mindre snygg seger mot Watford). Arsenal passade pÃ¥ att förlora mot Everton.

Det här var ju annars Arsenals säsong. De vann matcher som de annars brukar tappa. De gjorde sena kvitteringsmÃ¥l. De hade flyt med domarna.

Men allt var en bluff. Ja, de hade 14 matcher i rad utan förlust. Men det var inte på riktigt. För om vi detaljstuderar spelschemat så hade Arsenal inga bortamatcher mot svåra lag. När de mötte Manchester United blev de utspelade men fick en turpoäng. Mot Everton räckte de inte till. Mot Manchester city räckte de inte till. Nej, Arsenal vinner inte ligan den här säsongen heller. (Nån disclaimer om att den som baserar sina tips på motståndarkollen får skylla sig själv.)

Manchester city är heller inte så jättebra.

So fuck off Guardiola,
Your trophy days are over,

At the Council House,
At the Council House.

Guardiola (ja, han hade säkert hjälp) värvade John Stones från Everton för 50 miljoner pund. Stones skulle leda citys försvar var det tänkt. (Kom igen, alla visste att Kompany skulle vara skadad.) I december platsar inte Stones. Vilket, för de som såg honom spela fotboll för Everton förra säsongen, inte är så överraskande. Stones kan säkert bli en fantastisk mittback. Men han är ingen fantastisk mittback idag.

Får Guardiola skäll för att han har värvat en flopp för 50 miljoner pund? Nej, han får beröm för att han vågar peta sin flopp.

Arsenal lekte med city i den första halvleken men de gjorde bara ett mÃ¥l. I den andra halvleken gjorde city ett eller tvÃ¥ offsidemÃ¥l (det beror pÃ¥ vem du frÃ¥gar). BÃ¥da godkändes. Enligt Wenger vann domaren matchen Ã¥t city, enligt Guardiola var det city som vann matchen pÃ¥ eget bevÃ¥g. BÃ¥da hade sÃ¥klart fel, det var Arsenal som förlorade matchen.

Vi kan låta Mesut Özil illustrera.

Efter 70 minuter hade Petr Cech flest passningar i Arsenal. Petr Cech för den som inte vet det är Arsenals målvakt. En undrar om inte Guardiola var lite avundsjuk ändå.

I slutändan hade Cech bara fjärde flest passningar i laget, tre efter Özil som hade flest.

Tottenham hakar halvhjärtat på

Tottenham – Burnley 2-1

Tottenham är pÃ¥ nÃ¥got märkligt sätt med där, bara fyra poäng frÃ¥n andraplatsen. Mycket märkligt, för det är väldigt lite maskin över det här Tottenhamlaget. De förlorar inte sÃ¥ ofta men de vinner heller inte sÃ¥ värst ofta. Tottenham släpper inte in nÃ¥gra mÃ¥l men de är samtidigt ganska dÃ¥liga pÃ¥ att göra mÃ¥l.

IgÃ¥r hade de problem och hamnade i underläge mot Burnley. Alli kvitterade, Danny Rose You’re a Wanker avgjorde.

Jag vet inte om vi ska berömma dem för att de tar fler poäng än prestationerna förtjänar eller om vi skälla på dem för att de underpresterar.

Costa skjuter titeln till Chelsea

Crystal Palace – Chelsea 0-1

Är det mÃ¥nne De Bruyne som är bäst? Eller är det Sánchez? Nej. Det är givetvis Diego Costa. Fotboll handlar i slutändan om att vinna matcher och Diego Costa vinner matcher Ã¥t Chelsea.

Costa har gjort det enda mÃ¥let i tre 1-0-segrar. Han har gjort segermÃ¥let i tvÃ¥ 2-1-segrar. Mot Manchester city kvitterade han och spelade sedan fram till segermÃ¥let. Mot Tottenham spelade han fram till segermÃ¥let. Costa gjorde första mÃ¥let mot Leicester (3-0), assist och mÃ¥l mot Hull (2-0), han spelade fram till 1-0 och gjorde 3-0 själv i 5-0-segern mot Everton. I 2-2-matchen mot Swansea gjorde Costa bÃ¥da mÃ¥len.

Diego Costas mål och assists har varit direkt bidragande till tio av Chelseas fjorton segrar och deras enda oavgjorda. Då har jag inte ens nämnt att han gjorde 2-0-målet mot Southampton och spelade fram till 2-0 mot Burnley.

I lördags gjorde Costa målet när Chelsea vann med 1-0 borta mot Crystal Palace. Det kom efter 43 minuter och så långt var matchen identisk med Uniteds bortamatch mot Palace. I andra halvlek var det skilda världar. Chelsea kontrollerade och Palace var aldrig ens nära att göra mål. En överlägsen 1-0-seger.

Chelsea har nu elva segrar i rad och på de elva matcherna bara två insläppta. De toppar ligan över jul. De toppar med största sannolikhet ligan efter halva säsongen. Vi ska inte dela ut ligatitlar i förskott men det här är Chelseas liga att förlora.

Mot Bournemouth pÃ¥ annandagen fÃ¥r Chelsea klara sig utan Costa. Anfallaren passade – inte alls medvetet, inte alls – pÃ¥ att ta ett uppenbart gult kort pÃ¥ mittplan. Det var hans femte varning. Därmed är han avstängd en match. Därmed fÃ¥r han tvÃ¥ veckors ledigt. En kan nästan tro att det var medvetet.

Men Diego Costa förtjänar sin semester. Han mÃ¥ vara ett svin men den här hösten är Costa ocksÃ¥ Premier Leagues bästa och mest värdefulla spelare. Den som pÃ¥stÃ¥r nÃ¥got annat har fel.

NÃ¥gra korta

Middlesbrough – Swansea 3-0: Bob Bradley, som är amerikan, har det tufft. Swansea marscherar mot tabellens botten. Att bli utklassad borta mot Middlesbrough är inte okej.

Stoke – Leicester 2-2: Vi minns Craig Pawson frÃ¥n den värdelösa domarinsatsen när United mötte Palace. När Stoke mötte Leicester var Pawson ännu sämre. Jamie Vardy blev utvisad för att Marcos Rojo inte blev det i onsdags. Efter utvisningen var Leicester arga och Stoke sköt tvÃ¥ mÃ¥l. I andra halvlek struntade Stoke i att spela fotboll och Leicester kom med en man mindre tillbaka till 2-2.

Sunderland – Watford 1-0: David Moyes lag nosar pÃ¥ lagen över strecket efter 1-0 mot Watford.

West Ham – Hull 1-0: West Ham vann mot Hull och skaffade sig god marginal till lagen under strecket. Hull har tagit sex poäng pÃ¥ de 15 senaste matcherna. De kommer att spela i Championship nästa säsong. Inte ens om Mike Phelan tar pÃ¥ sig shorts kan han ändra pÃ¥ det.

Bournemouth – Southampton 1-3: Southampton tog en stark bortaseger mot Bournemouth och är nu sjua i tabellen. Med ny manager och förra säsongens bästa spelare sÃ¥ld. Inga konstigheter.