Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda: Halvtidsrapport 2016/17

Ungefär halva säsongen är spelad och traditionsenligt är det dags för en halvtidssammanfattning. Vi blickar bakåt och framåt, reviderar tips, hyllar och sågar och granskar silly season.

Bäst och sämst

Vad var det bästa med Manchester United under kalenderåret 2016?

Åke Karlsson: FA-cupvinsten, att LVG försvann, Zlataneffekten positiv.

Mikael Krekula: Att United äntligen tog hem FA-cupen igen. Det var sannerligen efterlängtat, och det var en vacker avslutning på finalen.

Björn Appelgren: Vinsten i FA-cupen, inget snack om saken. Gillar också värvningarna i somras. Just nu i ordningen Bailly, Mkhitaryan, Zlatan, Pogba. Kul också att intresset har ökat i Sverige!

Kent Yxell: FA-cupvinsten.

Embed from Getty Images

Johannes Johansson: Värvningen av Zlatan Ibrahimovic. För mig slår den värvningen till och med FA-cupen.

Sarah Svensson: Den för mig okända Bailly kom till klubben och har briljerat på sin position.

Lisa Larsson: FA-cupsegern känns som höjdpunkten. Inte bara segern i sig utan sättet vi vann på. Ett väldigt välkommet inslag i en annars hyfsat dyster tid. Känns också som att Zlatans ankomst höjde stämningen ett par snäpp, särskilt hos svenska supportrar.

David Sundgren: FA-cupvinsten

Mikael Österdahl: Att Jesse Lingard avgjorde FA-cupfinalen, förstås. Men när vi ser tillbaka på 2016 om tio år är det inte omöjligt att värvningen av Paul Pogba visar sig ha haft en större betydelse för klubben.

Vad var det sämsta med Manchester United under kalenderåret 2016?

Åke Karlsson: Missa CL.

Mikael Krekula: Får nämna några av de bedrövliga poängtappen i ligan som kostade en onödig CL-plats i en allmänt svag ligasäsong av övriga topplag.

Björn Appelgren: Missad CL-plats. EL är så fantastiskt jävla meningslöst för en klubb som United.

Kent Yxell: Att ”alla” passningar såg ut att gå bakåt…

Johannes Johansson: Alla frustrerande poängtapp där vi dominerat matcherna.

Sarah Svensson: Instabiliteten. En övertygande seger kan ha följts av två förnedrande förluster utan egentliga förklaringar.

Lisa Larsson: Svider ju såklart att det inte blev något CL-spel men med tanke på att det sannolikt resulterat i ytterligare besvikelser så ska man kanske inte klaga.

David Sundgren: Att vi spelar i Europa League den här hösten och inte Champions League.

Mikael Österdahl: Att inte Van Gaal fick sparken tidigare. Det är också obegripligt att det tog så lång tid för Mourinho att hitta rätt mittfält, när det var uppenbart för alla hur det skulle se ut.

Vem har varit Uniteds bästa spelare hittills den här säsongen?

Åke Karlsson: Valencia-Zlatan

Mikael Krekula: Svårt att inte nämna Zlatan, men skulle ändå säga att Antonio Valencia varit Uniteds genomgående bästa spelare. Helt suverän hittills.

Björn Appelgren: Carrick, ingen diskussion.

Embed from Getty Images

Kent Yxell: …it’s Carrick you know…

Johannes Johansson: Zlatan.

Sarah Svensson: Zlatan

Embed from Getty Images

Lisa Larsson: Jag tycker Blind började fantastiskt bra, och även Bailly faktiskt. Zlatan har såklart också varit viktig men i vanligt ordning vill jag lyfta fram Carrick. Tror att svaret på samma fråga i slutet av säsongen kan vara Pogba eller Mkhitaryan. Vi får väl se.

David Sundgren: Jäkligt svårt att utse en då ingen spelare varit riktigt stabil. Carrick betyder fortfarande mycket, tycker Valencia varit bra mestadels, Zlatan gör mål, Herrera är också en kandidat även om han inte dominerat lika mycket nu på slutet. Ska jag bara nämna en blir det Carrick som aldrig är dålig.

Mikael Österdahl: Paul Pogba har inte varit 90 miljoner pund-bra men han har varit Uniteds bästa spelare. Den senaste tiden – när United faktiskt har vunnit matcher – har han varit bäst på planen i var och varannan match. Zlatan är inte långt bakom men den långa målsvackan gör att jag placerar Pogba före. Hedersomnämnande till Valencia som har haft den högsta medelnivån.

Vilken Unitedspelare har varit den största besvikelsen den här säsongen?

Åke Karlsson: Martial.

Mikael Krekula: Chris Smalling kanske, som var så bra förra säsongen. Alternativt Luke Shaw som man förväntade sig mycket av.

Björn Appelgren: Man kan ju göra det enkelt för sig och skriva typ Memphis eller Fellaini, men av de jag trodde mer på: Smalling och Pogba (tänker inte skriva Martial då jag anser att han matchas felaktigt och för lite för att kunna göra en rättvis bedömning).

Embed from Getty Images

Kent Yxell: Smalling

Johannes Johansson: Anthony Martial tyvärr.

Sarah Svensson: Rooney

Embed from Getty Images

Lisa Larsson: Eftersom Rojo varit lika kass som förväntat så kan jag kanske inte direkt säga att han är en besvikelse, även om jag är konstant bitter över hans insatser. Hade kanske hoppats på lite mer från Rashford och Lingard vid det här laget, men tror definitivt att andra halvan av säsongen kommer bli bättre för dem båda.

David Sundgren: Martial, dessvärre.

Mikael Österdahl: David de Gea ska en normal dag vara världens bästa målvakt. Den här säsongen är det tveksamt om han ens har varit topp fem i ligan. Fortfarande bra men långt ifrån sin vanliga nivå. Ännu längre från förväntad nivå har Anthony Martial varit. Men fransmannen har ändå blixtrat till några gånger. Det har inte Chris Smalling gjort. Han har verkligen bara varit dålig och är därför den största besvikelsen.

Mourinho har nu varit Unitedmanager i ett halvår. Är han frälsaren?

Åke Karlsson: Yes, vi skapar mycket mer, roligare fotboll. JM kommer att förändra truppen ännu mer och förhoppningsvis redan i januarifönstret.

Mikael Krekula: Det verkar han ju sannerligen inte vara. Resultaten har varit för svaga hittills även om prestationerna, jämfört med LvGs United, varit bättre. Men så ska det vara också, med tanke på nyförvärven.

Björn Appelgren: Nej, men spelarna han verkar kunna locka till sig kanske är. Han har inte imponerat på mig än. Många konstiga byten. Många konstiga startelvor. Ser inte riktigt någon spelidé (förutom att Pogba MÅSTE passa Zlatan). Tvekar dock inte på hans förmåga att vinna PL inom några år. Men frälsare, nej.

Kent Yxell: Nej, han kanske har tappat ”DET”…

Johannes Johansson: Frälsaren är han definitivt inte. Däremot kanske han under tid kan skapa stabiliteten som krävs för att hänga med i den absoluta toppen igen.

Embed from Getty Images

Sarah Svensson: Mourinho har fått känna på den hårda pressen och de högt ställda kraven som finns i klubben. Hans position är inte självklar men han tycks nu ha börjat hitta ett spelsystem som ger resultat.

Lisa Larsson: Nej, det är han inte. Tror att tiden då man kunde hoppas på en tränar-Messias är förbi. Är väl främst i Liverpoolfansens värld sådana fortfarande existerar. Min förhoppning är dock att Mourinho kan bidra med stabilitet och ett tydligt mål, så att vi slipper börja om från noll med varje ny manager i den närmaste framtiden.

David Sundgren: Nja, lite tveksamt… fortfarande vissa laguttagningar och byten som förvånar mig.

Mikael Österdahl: Just nu pekar det uppåt. Med kloka värvningar inför nästa säsong borde det peka ännu mer upp. Samtidigt kan jag inte skaka av mig känslan av att det efter någon eller några titlar slutar i kaos och med en ålderstigen trupp. När alla unga antingen underpresterar eller är mil från speltid är det svårt att inte peka finger på managern.

Det reviderade tipset

Sånär som på en match har halva säsongen gått. United är för tillfället sexa i ligan. På vilken plats slutar United?

Åke Karlsson: 3:a eller 4:a

Mikael Krekula: För bara någon vecka sedan hade jag sagt sexa eller sjua. Men börjar bli försiktigt positiv igen, så säger fyra.

Björn Appelgren: CL-plats ska vi väl kunna ordna. Topp fyra alltså.

Kent Yxell: 4:e

Johannes Johansson: Vi bör fixa en Champions League-plats. Fyra!

Sarah Svensson: Trea

Lisa Larsson: Som bäst femma tror jag, tyvärr.

David Sundgren: Tippade United etta. Fegt att ändra sig, jag vet, men vi når nog högst till en tredjeplats, för många kryss tidigare sabbar guldchanserna.

Mikael Österdahl: Om Carrick, Pogba, Mkhitaryan och Zlatan – eller åtminstone tre av dem – håller sig friska blir det en tredjeplats.

Hur förhåller sig det till hur du tippade i början på säsongen?

Åke Karlsson: Tyvärr fick vi för många 1-1-resultat där vi skulle vunnit

Mikael Krekula: Jag trodde att United skulle vara bättre, och redo att slåss om titeln. Men så fel man kan ha.

Björn Appelgren: Tippar ju alltid vinst (etta) i början på säsongen så jag har väl varit tvungen att revidera det lite.

Kent Yxell: Japp, stack ju ut huvudet långt och skrek etta, men det får man ju revidera när målchanserna brändes i parti och minut i höstas…

Johannes Johansson: En försämring såklart. Trodde vi skulle utmana om titeln.

Sarah Svensson: Om jag inte minns fel innebär det att jag står fast vid min tippning från inledningen av säsongen.

Lisa Larsson: Hoppades såklart på en topp fyra-placering men de förhoppningarna känns allt längre bort. Även om jag tror att våren kommer bli bättre så är de andra lagen för bra.

David Sundgren: Tippade oss som mästare, så det är ju sämre än jag trodde…

Mikael Österdahl: Jag trodde förstås på titeln, så det är långt sämre.

United tar förstås en Champions League-plats. Vilka två topp 5-lag kommer inte att nå Champions League?

Åke Karlsson: Arsenal, Liverpool

Mikael Krekula: Tottenham och Arsenal.

Björn Appelgren: Tottenham och Liverpool

Kent Yxell: Liverpööl och Spurs

Johannes Johansson: Blir på Liverpool och Arsenals bekostnad.

Sarah Svensson: Tottenham och Liverpool

Lisa Larsson: Liverpool och Tottenham, om vi utgår ifrån att United tar en plats.

David Sundgren: Liverpool (mest önsketänkande är jag rädd) och Tottenham.

Mikael Österdahl: Arsenal och city är sämre än tabellen visar, medan poäng och prestation hänger ihop bra för de andra tre. Wenger har en automatisk topp 4-plats, således blir det city och Spurs som hamnar utanför.

Vilka vinner ligan?

Åke Karlsson: Chelsea

Mikael Krekula: Chelsea.

Björn Appelgren: Chelsea (men jag vill ju skriva United. BELIEVE!)

Kent Yxell: Chelski

Johannes Johansson: Chelsea.

Sarah Svensson: Chelsea

Lisa Larsson: Chelsea.

David Sundgren: Chelsea håller säsongen ut tror jag.

Mikael Österdahl: Chelsea.

Silly season

Drömvärvning i januari?

Åke Karlsson: Costa i Bayern, Griezmann i Atletico

Mikael Krekula: Neymar.

Björn Appelgren: Jag törstar efter klassiska yttermittfältare, varför inte en comeback för Ronaldo tillsammans med Bale (och spela dem som yttrar)

Embed from Getty Images

Kent Yxell: Griezmann

Johannes Johansson: Marco Verratti. Då hade vi inte varit lika beroende av Michael Carrick.

Sarah Svensson: Leighton Baines (har alltid velat ha en tröja med hans namn)

Embed from Getty Images

Lisa Larsson: Drömmen är alltid Cristiano.

David Sundgren: Toni Kroos har jag alltid gillat.

Mikael Österdahl: Vi tappar ju en fransman i Schneiderlin. Tycker vi kan kompensera det med att värva Griezmann. Nu när Messi och Ronaldo är för gamla för att vara aktuella.

Realistisk önskevärvning i januari?

Åke Karlsson: En ny wingspelare, typ Costa i Bayern

Mikael Krekula: Någon kvick ytter som gör mycket mål, var man nu ska hitta det i januari.

Björn Appelgren: Lutar ju åt att det blir Victor Lindlöf, men kan också tänka mig Payet om jag ska köra vidare på ytterspåret. Griezmann-ryktena verkar ju hyfsat trovärdiga, men det blir nog inte innan sommaren om det ens kommer att hända då.

Kent Yxell: Någon mittback, t.ex. heta Lindelöf

Johannes Johansson: Vet faktiskt inte. Victor Nilsson Lindelöf är väl oerhört realistiskt, vore kul att se honom i United. Han besitter en enorm potential.

Sarah Svensson: En ung mittback i stil med Vigge

Lisa Larsson: Vet inte hur realistiskt det är, men gärna en försvarsspelare.

David Sundgren: Tror helt ärligt att vi inte värvar nåt mer den här säsongen.

Mikael Österdahl: Marouane Fellaini är förstareserv på de tre mittfältsplatserna. Därmed absolut nödvändigt att förstärka mittfältet. Skulle möjligen kunna göras med en Schweinsteiger, en Blind eller en Fosu-Mensah, men Mourinho verkar inte se det så. Men jag har inget namn att ge.

Tror du att det blir något nyförvärv i januari?

Åke Karlsson: Ja, det blir nya och några kommer att lämna

Mikael Krekula: Nej, det tror jag faktiskt inte.

Björn Appelgren: Ja, Lindelöf och eventuellt någon till med lite mindre profil.

Kent Yxell: Nej, men däremot flera försäljningar/utlån.

Johannes Johansson: Nilsson Lindelöf kommer bli klar, det är jag övertygad om. Tror knappast det blir någon mer ”större värvning”.

Sarah Svensson: Något till backlinjen tror jag att det blir

Lisa Larsson: Njae.

David Sundgren: Nej

Mikael Österdahl: Det ser inte ut så.

Mourinho plockade in Bailly, Mkhitaryan, Pogba och Zlatan inför säsongen. Ranka nyförvärven, baserat på hur de har presterat hittills.

Åke Karlsson: Zlatan-Bailly- Mkhitaryan-Pogba

Mikael Krekula: 1. Zlatan, 2. Bailly, 3. Pogba, 4. Mkhitaryan.

Björn Appelgren: Zlatan och Pogba har presterat, men inte så som jag har förväntat mig (beror iofs mest på Mourinhos användning av dem). Min ranking blir därför (i relation till mina förväntningar): Bailly, Mkhitaryan (när han spelar känns han smartare än alla andra som bara står still och passa djupled, i Mkhitaryan är det fart, nästan snabbare med boll än utan, påminner om en viss Giggs i mina ögon), Zlatan, Pogba. Ingen har varit dålig dock.

Embed from Getty Images

Kent Yxell: Z-P-B-M…

Johannes Johansson: 1. Zlatan. 2. Pogba. 3. Bailly. 4. Mkhitaryan. Zlatan har helt klart levererat bäst. Pogba har varit bra, men bör få ut mer. Bailly inledde väldigt bra men har fått de senaste månaderna förstörda på grund av skador. Mkhitaryan rankas sist eftersom han spelat minst, men den senaste månaden har han varit briljant. Fortsätter Mkhitaryan på det viset kommer han kanske till och med rankas högst när säsongen summeras. Men som sagt för lite speltid på honom hittills.

Sarah Svensson: 1. Mkhitaryan, 2. Bailly, 3. Zlatan, 4. Pogba

Embed from Getty Images

Lisa Larsson: Otroligt svårt med tanke på alla deras olika förutsättningar (skador, varierande speltid osv.) Men känner att de som gjort störst avtryck hos mig, kanske för att minnet är kort och säsongen är lång, är Zlatan och Mkhi. Zlatan av uppenbara skäl och Mkhi eftersom han de senaste matcherna presterat otroligt bra, trots att han relativt nyligen börjat få speltid. Bailly har ju haft extrem otur med skador men inledde säsongen strålande, och Pogba är väl kanske inte riktigt på förväntad prestationsnivå, ännu. Tror att jag även här hade svarat annorlunda i maj.

David Sundgren: Zlatan, trots ovanligt många missar gör han ändå mål igen i ny klubb och ny liga. Bailly började mästerligt, kommer bli en stor tillgång men klokt att skynda långsamt efter skadan. Pogba har mer att ta ut spelmässigt (riktigt bra mot Sunderland senast ska sägas), men gör ändå många bra saker samtidigt som han är något ojämn under matcherna. Mkhitaryan fick vänta länge på sin chans efter ett dåligt derby men kommer nog mer och mer ju längre säsongen går, vilket de senaste matcherna är ett tydligt exempel på.

Mikael Österdahl: Pogba och Zlatan har jag redan satt som etta och tvåa i hela laget. Bailly var bäst i början men har ju varit ute när laget har presterat. Mkhitaryan har spelat typ fem minuter och kan därmed omöjligen rankas annat än sist.

Vi fick vänta länge på Mkhitaryan. Är Mourinho ett geni som har matchat armeniern precis rätt eller har hans ovilja att ge Mkhitaryan chansen kostat oss poäng?

Åke Karlsson: Det är inte alla som kan gå rätt in i PL, tror JM gjorde rätt

Mikael Krekula: Det senare skulle jag hävda, Mkhitaryan borde ha fått betydligt mycket mer speltid än han fått hittills. Särskilt med tanke på att ingen av de offensiva mittfältarna varit särskilt fantastiska.

Björn Appelgren: Mourinho är långt ifrån ett geni (den här säsongen). Han hade ingen plats för Mkhitaryan inledningsvis och litade inte på honom. Extremt konstig matchning om man vill slussa in någon försiktigt i laget dessutom. Mkhitaryan har TAGIT platsen och det är bra!

Kent Yxell: Kostat oss poäng! Hade han varit med från start hade han spelat sig in och hans passningar/rörelse hade gett oss fler poäng

Johannes Johansson: Han har inte matchat honom rätt när han överhuvudtaget inte fick vara med i truppen. Jag är övertygad om att han gett oss flera extrapoäng om han fått chansen på allvar tidigare. Han besitter flera nyckelegenskaper som kan låsa upp vilket försvar som helst.

Sarah Svensson: Det var synd att det dröjde innan vi fick se Mkhitaryan kontinuerligt i spel. Jag tror att hans rutin och spelförståelse är viktig att ta tillvara på och jag ser inte att det varit annorlunda även om han fått chansen tidigare.

Lisa Larsson: Geni vet jag inte om jag någonsin skulle vilja kalla Mourinho, men det kan mycket väl vara så att han matchade honom precis rätt. Samtidigt tog det mer än ett par matcher innan han ”tog steget” och började prestera, och hade kanske höjt sig ytterligare en nivå vid det här laget om han fått chansen tidigare. Svårt att säga, men är glad att han äntligen verkar vara ett alternativ för Mourinho.

David Sundgren: Tror det var klokt att ge honom lite extra tid även om det kanske tog lite VÄL lång tid innan José gav honom chansen. Mer rätt än fel, även om han kanske kunde fått chansen än tidigare?

Mikael Österdahl: Manchester United har haft två matcher i veckan. Det ger per nödvändighet lågintensiva träningar, ofta utan de bästa spelarna. Av det följer att det har varit omöjligt att anpassa sig till engelsk fotboll på Uniteds träningar. Okej om de andra hade presterat men bortsett från Zlatan har anfallarna varit dåliga.