Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Halvtid, vad innebär det egentligen?

Embed from Getty Images

Halva säsongen har gått, ytterligare en halva (nästan) återstår. Det är nu det börjar, hävdar alla experter. Nu kommer agnarna att sållas från vetet och vi kommer att få se vilka som verkligen kan utmana och vilka som inte har vad som krävs. Eller?

Vad vet vi egentligen om liga?

Vid samma tid förra året låg Arsenal etta, Leicester två och Manchester City trea. Vid den tiden var Leicesters placering en dröm som enligt experterna skulle komma att slås i spillror. Efter jul och nyår skulle dem minsann få känna av vad det innebär att spela i Premier League och dem skulle så sakteliga dala i tabellen. Tre veckor senare ledde rävarna ligan med tre poäng, en ledning som dem fortsatt skulle hålla. Leicester vann tillslut ligan med tio poängs försprång till tvåan Arsenal. Succén var ett faktum och agnarna hade sannerligen sållats från vetet, om än inte som experterna trott.

Embed from Getty Images

Leicesters succéår har redan blivit historiskt i fotbollsvärlden, och kanske även i andra delar av världen. Och även fast succén knappast ser ut att kunna återupprepas, Leicester ligger i skrivandet stund på fjortonde plats med 28 poäng upp till toppen, så väckte deras vinst många frågor. Inte angående laget och deras insatts, den är klanderfri, utan snarare om vad vi egentligen kan veta när det kommer till fotboll.

Jag har tidigare ställt mig frågan; ” Är det nyckfullheten i fotbollen som gör att vi älskar den? Att bollen är rund som det heter.” Än så länge står jag fast vid mitt svar, Ja. För om vi redan halvvägs genom säsongen visste allt vad skulle då anledningen vara till att se resten. Nog för att Chelsea ser ostoppbara ut denna säsong, samtliga av MUSS-skribenter var eniga om detta, men det finns också mycket mer än så att vänta. Att Londonborna än en gång får dansa på gatorna i ett regn av konfetti och Chelseaspelarna än en gång kyssa pokalen må vara hänt men mycket av det vi tycks veta idag kommer också vara en icke-sanning om 18 veckor.

Vad vet vi egentlige om United?

För Uniteds del är denna halvtidsvila kanske mer oviss än någonsin. Vad vet vi egentligen? Att försöka att titta in i någon typ av spåkula för att se utgången av denna säsong känns som förgjort. För även om vi nu tycker oss gå en ljusare framtid till mötes än vad vi gjort på länge, med segrar som kommer på löpande band och stjärnspelare, så är instabiliteten i laget ett orosmoment. Jag tror förvisso att vi kommer att kunna toppa dem senaste tre säsongernas slutresultat, med lite flyt slår vi oss fram till den där fjärdeplatsen och tangerar säsongen 2014/2015. För även om det förra säsongen kom en uppstickare i form av Leicester som tog plats som ohotad etta och därmed slog undan fötterna på dem annars givna topp-sex-lagen så tror jag inte att det är något som kommer att återupprepas i år. Detta tror jag mig veta; årets topp sex är redan given, frågan är bara i vilken följd.

Embed from Getty Images

Vad vet vi egentligen om spelarna?

Vad vet vi då om våra Unitedspelare i år? Ganska lite skulle jag vilja säga. Visst, här och nu ligger Zlatan två i skytteligan ett mål efter Diego Costa. På bronsplatsen finner vi Sánchez och bakom honom Aguero. Det känns väl som en rimlig kvartett som även när denna säsong är slut kommer att kunna vara Premier Leagues bästa målskyttar. Men om vi tittar närmare på skytteligan, vem finner vi då på delad plats med Manchester Citys skyttekung. Ingen mindre än Jermain Defoe. Defoe som spelar för det just nu tredje sämsta laget i ligan, Sunderland. Kommer han att finnas med där även när säsongen är över? Troligen inte säger experterna, men dem trodde inte på Leicester heller för ett år sedan.

Embed from Getty Images

Nu tänker säkert flera av er att även spelare som exempelvis Mkhitaryan är väl värda att nämnas såhär i halvtid, jag är benägen att hålla med. Mkhitaryan har en gryende form som nästintill har övergått till att vara en sol stående på himlens mitt. Han har förvisso bara gjort två mål men det är av mindre betydelse när han bidrar på så många andra sätt på plan. Det finns dock ett orosmoment när solen står så högt på himlen, det är att den snart kommer att börja gå ner. Men låt oss samtidigt inte heller glömma att det finns fenomen som midnattssol.

Embed from Getty Images

Så även om halva säsongen har gått, om vi nu tror oss ha sett det ena eller andra och tror oss veta saker så finns det egentligen bara en sak vi kan veta; Att vi inte vet någonting egentligen.