Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Reading

Embed from Getty Images

På lördagen firar vi så den internationella Jaap Stam-dagen, då Jaap Stam för första gången återvänder till Old Trafford på riktigt. Stam återvänder i egenskap av manager för Reading och en FA-cupmatch mellan Manchester United och Reading är tillställningen.

Manchester United är som alla vet regerande cupvinnare. Juan Mata kvitterade mot Crystal Palace innan Jesse Lingard sköt titeln till United i förlängningen.

Reading gick också bra i cupen förra säsongen. De tog sig till kvartsfinal, där de länge pressade blivande finalisten Crystal Palace. Semifinaldrömmen dog när Cooper gav bort straff och blev utvisad efter 85 minuter.

Yip Jaap Stam is a big Dutchman,
Get past him if you fucking can,

Try a trick, he’ll make you look a dick,
Yip yap, Jaap Stam!

Manchester United

Manchester United har något så unikt som en skadefri trupp inför morgondagens match. Alla spelare är dock inte tillgängliga för spel. Eric Bailly är iväg på afrikanska mästerskapen medan Morgan Schneiderlin och Memphis Depay inte vill sparka boll för United.

José Mourinho aviserade på dagens presskonferens att han kommer att vila en del spelare, trots att ”Reading är bättre än några Premier League-lag”. Ett av de Premier League-lagen är Hull, som United ska möta i ligacupen på tisdag. Trots att morgondagens match är svårare och trots att det finns en retur mot Hull så kommer Mourinho sannolikt att välja ett bättre lag mot Hull, då han alldeles säkert vill maximera chansen att vinna en cup under sin första säsong.

Men de två cupmatcherna är bara förspel inför den stora matchen mot Liverpool på söndag nästa vecka. När Mourinho vilar spelare gör han det inför den matchen.

En spelare som kommer att vila är David de Gea. Mourinho har bekräftat att Sergio Romero börjar i mål. Klart är också att Wayne Rooney kommer att starta imorgon. Lagkaptenen behöver göra två mål för att slå Sir Bobby Charltons rekord. Vidare säger Mourinho att Bastian Schweinsteiger är med i truppen, men att vi får se om tysken börjar på planen eller bänken.

I övrigt blir det gissningslek. Ett par spelare som borde vara aktuella för spel är Luke Shaw och Timothy Fosu-Mensah. En gissning är att några ordinarie spelare startar imorgon för att istället vila mot Hull.

Embed from Getty Images

Jag skulle inte ha något emot en backlinje med Young, Fosu-Mensah, Rojo och Shaw, men jag gissar att Mourinho är mer konservativ än så. Troligen Smalling istället för Fosu-Mensah.

På mitten är det rimligt att Carrick och Pogba vilar. Det bäddar för Schweinsteiger och Fellaini. Alternativt att Mata går in på mittfältet.

Längst fram tycker jag att det är dags att Rashford får chansen centralt. Det ger Rooney och kanske Martial på kanterna.

Blind och Lingard är också i behov av speltid.

Möjlig startelva (4-3-3): Romero; Young, Smalling, Rojo, Shaw; Herrera, Schweinsteiger, Pogba; Rooney, Rashford, Martial

Reading

Det handlar om Jaap Stam. Bara om Jaap Stam. Få försvarsspelare har gjort ett så stort intryck på tre säsonger.

Stam hade inte den bästa starten på Unitedkarriären. I Charity Shield föll United med 3-0 mot Arsenal. En dryg månad senare föll United med 3-0 mot Arsenal i ligan. Fiaskorubrikerna var ett faktum.

Åtta månader senare hade Jaap Stam vunnit ligan, FA-cupen och Champions League. Ytterligare två år senare hade han vunnit ligan två gånger till.

Embed from Getty Images

Sedan såldes han under kontroversiella omständigheter till Lazio.

Att sälja Stam till Lazio var ett så stort misstag att till och med självaste Sir Alex Ferguson tvingades erkänna att det var ett misstag.

Stam slutade med fotbollen 2007, efter en säsong i Ajax (aningen märkligt, då han ju spelade för PSV när han lämnade Holland). Han var tillbaka 2009, då han hade en kort sejour som tränare för moderklubben Zwolle. På allvar inledde han tränarkarriären som assisterande tränare för Zwolle 2011 till 2013. Han var därefter assisterande tränare för Ajax och sedan Jong Ajax. På något märkligt sätt hittade Reading honom där.

Det var i somras som Stam tog över Reading och vi får säga att han har gjort succé. Förra säsongen slutade Reading på 17:e plats i Championship, efter att ha avslutat med en poäng på de sju sista och bara två segrar på de 14 sista matcherna. Nu är Reading trea i tabellen, 46 poäng på 24 matcher kan jämföras med 52 poäng på 46 matcher förra säsongen.

Stam tillämpar en holländsk possessionfotboll och det tänker han försöka mot United också.

Alla ser alltid fram emot matcher som dessa. Vi vill visa upp oss själva på Old Trafford mot ett lag som Manchester United. Vi vet att de är i form och det spelar ingen roll vilka spelare de spelar, de har så mycket kvalitet. Så vi vet att det kommer att bli svårt,” sa Stam på klockren engelska på presskonferensen inför matchen.

Han kommer förstås att välja sitt bästa lag imorgon: ”Vi spelar QPR på torsdag härnäst, så vi har ganska många dagar att förbereda laget för den, så det kommer inte påverka hur jag väljer laget för den här matchen. Vi kommer att sätta ut ett starkt lag och det tror jag att de också gör.

Taktiken? ”Kanske gör vi saker lite annorlunda. Men en av våra styrkor är att vi tror på oss själv och possessionfotbollen vi spelar. Vi kommer att ha samma tillvägagångssätt som vi har för en ligamatch.

En tänker automatiskt att Jaap Stams lag är bra på försvarsspel. Så är inte fallet. Reading har släppt in 32 mål på 24 matcher, det är klart sämst av topplagen i Championship. På de senaste sju matcherna har de släppt in 14 mål. Samtidigt har de gjort tre mål tre matcher i rad och i Championship har de nio segrar på de elva senaste.

I måndags såg det inte bra ut, med 2-0-underläge borta mot Bristol City efter 70 minuters spel. Reading kom dock tillbaka och vände till seger, Kermorgant kvitterade efter 86 och sköt segermålet på tilläggstid. Stam har minsann lärt av Sir Alex Ferguson.

Kermorgant? Honom känner jag ju till…? Just det, det var han som sköt straff för Leicester i playoff mot Cardiff. En missad Panenka.

He was totally shit from the start.

Lärde Kermorgant av misstaget? På Boxing Day såg det ut så här (spola till 2.25):

Stam värvade Tyler Blackett från United inför säsongen. Högst överraskande för oss som har sett Blackett spela fotboll har han tagit en ordinarie plats i försvaret. I försvaret har Blackett sällskap av Unitedprodukten Paul McShane (inga matcher för United men han vann FA Youth Cup 2003), som är lagkapten.

Al-Habsi, som vi minns från Wigan, står i mål. Förutom Blackett och McShane utgörs backlinjen av Moore och Gunter.

Van den Berg, Williams och Evans slåss om de två defensiva mittfältsplatserna.

Offensivt är det främst yttern McCleary och anfallaren Kermorgant (så länge han inte skjuter straffar) som United ska se upp med. Beerens tar en kantposition och i den centrala rollen bakom Kermorgant återfinns Swift eller Kelly. Då Kelly gjorde mål och assist som inhoppare mot Bristol City borde han få chansen från start nu.

Möjlig startelva (4-2-3-1): Al-Habsi; Gunder, McShane, Moore, Blackett; Van den Berg, Williams; McCleary, Kelly, Beerens; Kermorgant

Historik

Manchester United har inte spelat mot Reading sedan Sir Alex Fergusons dagar. Säsongen 2012/13 möttes lagen tre gånger – två gånger i ligan (4-3 borta, 1-0 hemma) och en gång i FA-cupen (2-1) – vilket slutade med tre uddamålssegrar för United. Rooney gjorde av målen.

Totalt har det bara blivit 19 matcher mot Reading, de flesta i FA-cupen. Readings enda seger kom 1927, då Reading vann med 2-1 på Villa Park i det andra omspelet.

Matchfakta

Manchester United
Reading

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, omgång 3
Tid: Lördagen den 7 januari 2017, 13.30
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Andre Marriner
• assisterande: Bennett, Smart
• fjärde: Scott
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:
Tveksamma:
Avstängda:
Otillgänglig: Bailly (afrikanska mästerskapen)
Position: 6:e | 11-6-3 | 31-19 | 39
Hemma:7:e | 5-4-1 | 16-8 | 19
Bästa målskytt: Ibrahimovic (13)
Disciplin: 46 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V11/12TottenhamHPL1-0 
V14/12Crystal PalaceBPL2-1 
V17/12West BromBPL2-0 
V26/12SunderlandHPL3-1 
V31/12MiddlesbroughHPL2-1 
V2/1West HamBPL2-0 

Reading

Skador: Harriott (hamstring, januari)
Jaakkola (knä, inget datum)
Quinn (knä, inget datum)
Rakels (fot, inget datum)
Tveksamma:
Avstängda:
Position: 3:e | 14-4-6 | 36-32 | 46
Borta:7:e | 6-1-5 | 16-23 | 19
Bästa målskytt: McCleary (8)
Disciplin: 54 GK, 3 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F3/12FulhamBCHA0-5 
V10/12Sheffield WHCHA2-1 
F13/12LeedsBCHA0-2 
V17/12BlackburnBCHA3-2 
V26/12NorwichHCHA3-1 
V2/1Bristol CityBCHA3-2 

United mot Reading

Totalt:  1911-7-137-19
FA-cupen:  137-5-126-13
Hemma:  96-3-017-7
SENASTE MÖTENA
V2008-01-19BPL2-0 
V2012-12-01BPL4-3 
V2013-02-18HFA2-1 
V2013-03-16HPL1-0 
SENASTE HEMMAMATCHER
O2007-02-17HFA1-1 
O2007-08-12HPL0-0 
V2013-02-18HFA2-1 
V2013-03-16HPL1-0 

Domare: Andre Marriner

 M
PL 2016/17:1448014
PL 2015/16:24862210
PL totalt:242808212550
Snitt (2015-17): 3,530,050,080,37
Alla domare 2015/16: 3,210,070,100,24
 MVOF
Dömt United:261628
Dömt Reading:9423
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).