U18: Man Utd – Everton 1-1

Uniteds U18-lag spelade 1-1 hemma mot Everton under lördagsförmiddagen. United saknade inte chanser och missade bland annat en straff av Angel Gomes som också gjorde Uniteds enda mål.

I årets första match för U18 tog man emot Everton på hemmaplan. Det var trean mot femman i tabellen och United var förstås favoriter, Evertons inledande taktik verkade vara att få Uniteds Chong ur spel, med två sena tacklingar, där inget kort delades ut, fick Chong till slut avbryta matchen redan efter en halvtimme. Då hade United förvisso tagit ledningen genom Angel Gomes som tog fick en passning inne i straffområdet, tog emot bollen kyligt och drev åt sidan innan han dunkade upp bollen ribba in. Ett högklassigt mål av Gomes.

United var bättre i den första halvleken och kom så nära som ett stolpskott av Buffonge. Everton och sin sida var inte ofarliga framåt, och kunde mycket väl ha fått med sig ett mål in till halvtidsvila men 1-0 stod sig.

I den andra halvleken var det ett suget Everton som kom ut, med en helt annan energi än i den första halvleken i jakten på ett kvitteringsmål. Man inledde direkt med en jättechans men United klarade sig den gången. I andra änden av planen, bara minuter senare, blev Bohui fälld i Evertons straffområde och domaren pekade på straffpunkten. Gomes stegade fram men missade. Inte hans, eller U18s, första straffmiss den här säsongen precis.

Gomes miss skulle visa sig bli kostsam när Everton till slut kvitterade med 20 minuter kvar. Båda lagen hade chanser efter det, men ingen riktig het sådan och matchen slutade 1-1. Resultatet innebär inte någon förändring i tabellen men United halkade efter Liverpool och Manchester city i toppen. Ett onödigt poängtapp sett till hela matchen där United förstås borde gjort fler mål.

Samtidigt svårt att inte kritisera domarna på denna nivå, när spelare uppenbart kan sparka benen av mer kreativa spelare utan att straffas. Tänket är att unga spelare inte ska bli utvisade för att de ska spela så mycket som möjligt, och för att spelet ska flyta på i den mån som det går, men det får mer negativa effekter i att kreativa spelare blir skadade och det gynnar förstås destruktivt spel vilket är tröttsamt. Konsekvenserna blir också stora när lagen och spelare kommer ut och spelar internationella matcher, där ett tydligt exempel är United i UEFA Youth League där röda kort förekom i mer eller mindre varje match laget spelade. Eftersom toleransnivån var mycket lägre där.

Ett annat exempel ses i Andreas Pereira som ju spelat ungdomsfotboll i England länge. Pereira har dragit på sig fem gula kort på sina tio senaste matcher i La Liga.

Efter poängtappet är United två poäng efter Liverpool och hela nio poäng efter suveräna Manchester city som ännu inte förlorat en enda match och har den fantastiska målskillnaden 57-17.

Manchester United – Everton 1-1 (1-0)

Uniteds mål: Gomes (20)
United: Fojtíček; Tanner, Warren, O’Connor, Kenyon; Whelan, Buffonge; Chong (Barlow 34), Gomes, Boonen (Dearnley 69); Bohui (Burkart 78)