Inför: Manchester United – Wigan Athletic

Embed from Getty Images
På söndagen tar de regerande FA-cupmästarna emot Wigan för den fjärde omgången i årets FA-cup. Efter att den 17 matcher långa sviten av förlustfria matcher brutits mot Hull vill United studsa tillbaka med ett avancemang i världens äldsta fotbollsturnering.

Förutsättningarna är enkla. Ett Wigan, som har tre raka segrar men ändå bara tack vare bättre målskillnad ligger ovanför nedflyttningsstrecket i the Championship, kommer till Manchester utan press för att försöka rubba ett United som vill ta sin första seger sedan 10 januari.

Manchester United

United kvalificerade sig för den fjärde omgången efter en säker seger mot Reading i början av januari. De tre senaste matcherna har laget dock misslyckats att vinna, och spelet har stundtals hackat.

Mourinho har fortsatt en helt skadefri trupp att välja ur. Under presskonferensen inför matchen bekräftade han att, precis som i tredje omgången mot Reading, kommer David De Gea vilas helt och att Romero vaktar målet, med Joel Pereira på bänken.

Likaså har Mourinho bekräftat att Martial och Luke Shaw kommer att starta, Martial efter att ha varit lämnad utanför truppen i ligacupsemifinalen och Shaw gör sin första match sedan skadan i november. På presskonferensen inför matchen sa Mourinho också om Martial att ”om han spelar magnifikt kommer han spela mot Hull City i nästa match”. Kan den unge fransmannen hitta tillbaka till sin normala nivå är det alltså inte osannolikt att vi får se honom från start även på onsdag.

Utöver dessa tre bekräftade är det svårare att förutse vilket lag United kommer ställa upp med. Med tanke på den svaga försvarsinsatsen mot Hull lär det ändras om även i mittförsvaret. Bailly kan komma att få speltid då han nu varit tillbaka i Manchester i några dagar. Även Blind behöver spela, men hur Mourinho tänker kring mittförsvaret samt högerback är oerhört svårt att veta. Jag tror att Valencia kommer vara tillbaka för att ställas mot sin gamla klubb, samt att Blind spelar med Bailly i mitten.

På det centrala mittfältet borde United i en sån här match kunna vila både Carrick och Pogba. Även utan den passningsskickliga duon skall United äga mittfältet mot ett lag från andradivisionens lägre regioner. Det hade varit intressant att få se Schweinsteiger kliva in i startelvan, men det skulle samtidigt förvåna då det funnits möjligheter för det tidigare under säsongen och tysken ändå fått nöja sig med ett fåtal korta inhopp. Istället bör det bli så att Fellaini går in och spelar tillsammans med Herrera, samt att vi får se mer av en ren nr 10 längre fram.

Även offensivt finns det gott om sätt att formera laget. Vänsterkanten lär vara Martials. Utöver honom tror jag att Mata utgår från höger och att Rooney tar nummer 10-rollen, samt att Mourinho väljer att vila Zlatan till förmån för Rashford längst fram. Mkhitaryan har inte varit på topp det senaste, men skulle naturligtvis också kunna ta en plats i elvan, då troligtvis på bekostnad av Mata eller Rooney. Men min känsla säger att han kommer in under andra halvlek istället.

Möjlig startelva:
Romero
Valencia Bailly Blind Shaw
Fellaini Herrera
Mata Rooney Martial
Rashford

Wigan Athletic

Wigan är på uppgång efter en mycket svag start på säsongen. Efter att ha vunnit FA-cupens tredje omgång mot Nottingham Forrest har de lyckats ta två raka segrar i ligaspelet. Så från en december utan vinst har de under ledning av Uniteds förre reservlagsmanager, Warren Joyce, skaffat sig en snygg segerrad under januari månad. Föga förvånande fick han många frågor om United på presskonferensen inför matchen mot sitt gamla lag.

Utöver Joyce finns också en ett gäng spelare med förflutet i United. Reece James, Ryan Tunnicliffe och Nick Powell var alla tre i United som reservlagsspelare några år, samt att försvararen Andy Kellett i en märklig affär lånades in till United under vårsäsongen 2015.

Embed from Getty Images

För Kellett blev det inga A-lagsmatcher, James och Tunnicliffe fick endast känna på cupspel under sin tid i United. Powell, som slog igenom i Crewe Alexandra redan som 16-åring, fick desto fler chanser och gjorde faktiskt mål bara elva minuter in i sin Premier League-debut. Många skador bromsade tyvärr upp hans vidare utveckling och han lämnade United i somras.

Den enda av de fyra som är aktuell för en möjlig start imorgon är Tunnicliffe, de tre övriga är enligt Wigans hemsida skadade eller på väg tillbaka från skada.

Wigans mål med andra halvan av säsongen är att klara kontraktet i ligan, men de lär ställa upp med starkast möjliga lag på Old Trafford då det är fem dagar mellan morgondagens cupmatch och nästa ligamatch.

Möjlig startelva:
Haugaard
Connolly Buxton Burn Warnock
Jacobs Power Macdonald Morsy Wildschut
Grigg

Historik

Senaste mötet lagen emellan var i juli då United i en träningsmatch tog en 2-0 seger. United gjorde hela elva byten under matchens gång, med debuter från Mkhitaryan och Bailly. Målskyttar då var den nu sålda Will Keane och utlånade Andreas Pereira.

I tävlingssammanhang har United och Wigan mötts 18 gånger, med förkrossande 17 segrar för United mot en för Wigan. Förlusten kom i Premier League under våren 2012, när Wigan bröt en svit av tolv Premier League-matcher i rad utan förlust för United. Utöver det har United gått rent.

Embed from Getty Images

Senaste mötet ägde rum i augusti 2013 när lagen möttes i Community Shield, United som ligamästare och Wigan som FA-cupmästare men också nyss nedflyttade till Championship. Matchen slutade 2-0 till United efter dubbla mål av Robin van Persie, i övrigt kan nämnas att segern gav United sin enda titel under Moyes samt att Adnan Januzaj gjorde sin tävlingsdebut i matchen.

Matchfakta

Manchester United
Wigan Athletic

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, omgång 4
Tid: Söndagen den 29 januari 2017, 17.00
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Neil Swarbrick
• assisterande: Burt, Massey-Ellis
• fjärde: Harrington
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador:
Tveksamma:
Avstängda:
Övrigt: De Gea (ledig)
Position: 6:e | 11-8-3 | 33-21 | 41
Hemma: 8:e | 5-5-1 | 17-9 | 20
Bästa målskytt: Ibrahimovic (14)
Disciplin: 47 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 2/1 West Ham B PL 2-0
V 7/1 Reading H FA 4-0
V 10/1 Hull H LC 2-0
O 15/1 Liverpool H PL 1-1
O 21/1 Stoke B PL 1-1
F 26/1 Hull B LC 1-2

Wigan Athletic

Skador: Daniels (knä, inget datum)
Gilbey (vrist/matchform)
James (vrist/matchform)
Perkins (hamstring, inget datum)
Powell (hamstring, inget datum)
Tveksamma: Wildschut (hamstring)
Avstängda:
Övrigt: Hanson (cup-tied)
Position: 21:a | 6-7-14 | 24-32 | 25
Borta: 15:e | 3-4-7 | 15-22 | 13
Bästa målskytt: Grigg (5)
Disciplin: 58 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
F 26/12 Rotherham B CHA 2-3
O 31/12 Derby B CHA 0-0
F 2/1 Huddersfield H CHA 0-1
V 7/1 Nottingham H FA 2-0
V 14/1 Burton B CHA 2-0
V 21/1 Brentford H CHA 2-1

United mot Wigan

Totalt: 18 17-0-1 56-5
FA-cupen: 0 0-0-0 0-0
Hemma: 8 8-0-0 28-1
SENASTE MÖTENA
F 2012-04-11 B PL 0-1
V 2012-09-15 H PL 4-0
V 2013-01-01 B PL 4-0
V 2013-08-11 N CS 2-0
SENASTE HEMMAMATCHER
V 2009-12-30 H PL 5-0
V 2010-11-20 H PL 2-0
V 2011-12-26 H PL 5-0
V 2012-09-15 H PL 4-0

Domare: Neil Swarbrick

M
PL 2016/17: 14 56 0 0 3
PL 2015/16: 18 56 2 2 2
PL totalt: 102 353 2 8 15
Snitt (2015-17): 3,50 0,06 0,06 0,16
Alla domare 2015/16: 3,21 0,07 0,10 0,24
M V O F
Dömt United: 6 3 1 2
Dömt Wigan: 5 2 1 2
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS