Inför: Manchester United – Saint-Étienne

Då var det dags för Europa igen. Efter att ha slutat tvåa i gruppen får United på torsdagskvällen inleda hemma mot Saint-Étienne i den första av två sextondelsfinaler i Europa League.

Det som ”alla” pratar om inför matchen är att Paul Pogba ställs mot sin storebror, Florentin Pogba. Om Paul spelar lär det bli i en sittande mittfältsposition och Florentin spelar oftast mitt- eller vänsterback, så hur många dueller det faktiskt kommer bli mellan bröderna skall vara osagt. Men jag hoppas att chansen att slå storebror innebär en extra tändning för Paul, skryträttigheter inom familjen skall inte underskattas.

Mourinho kommenterade det på följande sätt på presskonferensen inför matchen:

”Vi [Mourinho och Paul Pogba] pratade på ett bra sätt. Det är ett trevligt öde. Jag tror bara att mamma Pogba har problem. Det är svårt för damen att välja, inte svårt omöjligt. Jag vet från Paul att mamman vill ha oavgjort. Men nästa vecka är en son glad och en son ledsen. Jag tror att det bara är problem för mamman, jag tror att Paul och Florentin kommer att gilla det.”

Manchester United

Fyra segrar och två förluster blev facit i gruppspelet. Länge var det osäkert om United skulle ta sig vidare till slutspel, men efter att ha slagit Zorya Luhansk i en svår bortamatch i Ukraina i sista omgången slutade United tvåa i gruppen bakom Fenerbache. För Feyenoord och Zorya Luhansk tog Europaspelet slut tidigt.

Inför morgondagens match har José Mourinho bekräftat att Phil Jones är borta på grund av skada, samt att både Wayne Rooney och Michael Carrick vilas med mindre muskelproblem. Han bekräftade också att backlinjen kommer vara densamma som i matchen mot Watford, det vill säga Valencia, Bailly, Smalling och Blind.

Framåt är det mer osäkert. Med tanke på att spelet fungerade mycket bra mot Watford tror jag att han väljer att fortsätta med samma lag rätt igenom. Eftersom Carrick vilas är det bara Fellaini som realistiskt sett skulle kunna ersätta någon av Herrera eller Pogba, men med tanke på hur bra de fungerade ihop sist skulle det förvåna mig om han ändrade där. Schweinsteiger finns ju också, men att han skulle få gå in från start i en slutspelsmatch ser jag som uteslutet.

Embed from Getty Images

Bland de fyra offensiva finns möjligheten att rotera in antingen Lingard eller Rashford. Utgångstipset är dock att han startar med samma offensiv som senast och hellre väljer att rotera i FA-cupmatchen på söndag. Om Zlatan kan det vara värt att nämna att han gjort 14 mål på 13 matcher mot Saint-Étienne, så de är något av en drömmotståndare för den långe svenskan.

Möjlig startelva:
De Gea
Valencia – Bailly – Smalling – Blind
Herrera – Pogba
Mata – Mkhitaryan – Martial
Ibrahimovic

Saint-Étienne

Saint-Étienne kvalificerade sig för Europa League genom en sjätteplats i förra årets Ligue 1. Deras storhetstid var framförallt under 60- och 70-talen. Faktum är att mellan 1964 och 1981 vann de franska ligan nio av 18 gånger och kom tvåa i Europacupen (nuvarande Champions League) 1976.

De har de senaste åren varit stabila och etablerat sig som ett lag precis under toppen, fem år i rad har de landat på mellan placering fyra och sju. I skrivande stund ligger de på en femteplats i ligan, så de ser ut att kunna hålla i den trenden.

I höstens Europa League-gruppspel mötte de Anderlecht, Mainz 05 och azerbadjanska Gabala. I sista omgången vände de 0-2 till 3-2 på tolv minuter borta mot Anderlecht och säkrade på så sätt gruppsegern. Faktum är att de gick obesegrade genom gruppen, trots att de i fyra av de sex matcherna släppte in första målet och var tvungna att jobba från underläge. Två gånger vände till seger och två gånger nådde de oavgjort.

Embed from Getty Images

deras hemsida meddelas att följande spelare följer med till Manchester för matchen mot United.

Målvakter: Maisonnial, Ruffier, Moulin
Försvarare: Théophile-Catherine, Polomat, Lacroix, Pogba, Perrin, Malcuit, Pierre-Gabriel
Mittfältare: Pajot, Dabo, Saivet, Veretout, Selnaes, Lemoine
Anfallare: Roux, Hamouma, Monnet-Paquet, Jorginho, Beric

Exakt startuppställning blir svårare att få ner. Baserat på tidigare matcher tippar jag på laget ni ser nedan, med reservation för att de väljer en mer defensiv formation. I höstens bortamatch mot PSG valde de att mönstra en fembackslinje och klarade oavgjort, att de gör så imorgon håller jag inte för omöjligt då deras matchplan bör vara att stänga ner United och satsa på kontringar.

Möjlig startelva:
Ruffier
Malcuit – Perrin – Théophile-Catherine – Pogba
Pajot – Veretout – Saivet
Jorginho – Hamouma – Monnet-Paquet

Historik

United och Saint-Étienne har mötts två gånger tidigare, i Cupvinnarcupen 1977. På bortaplan slutade matchen 1-1, och hemma lyckades United ta en 2-0 seger och United avancerade till andra omgången. ”Hemma” var dock en sanning med modifikation, matchen spelades i Plymouth som straff på grund av oroligheter vid första matchen. Hela historien kan du läsa här, där Micke berättar om detaljerna till varför United en gång spelat hemmamatch i Plymouth.

Matchfakta

Manchester United
Saint-Étienne

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, sextondelsfinal, 1:2
Tid: Torsdagen den 16 februari 2017, 21.05
Plats: Old Trafford, Manchester
Domare: Pavel Královec [Tjeckien]
• assisterande: Slysko, Nadvornik
• målområde: Hrubes, Ardeleanu
• fjärde: Mokrusch
Teve: Kanal 9, Dplay

Manchester United

Skador: Jones (fot)
Tveksamma: Rojo (osäker status)
Avstängda:
Övrigt Rooney (vilas)
Carrick (vilas)
Position: 6:e | 13-9-3 | 38-21 | 48
Bästa målskytt: Ibrahimovic (15)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
O 21/1 Stoke B PL 1-1
F 26/1 Hull B LC 1-2
V 29/1 Wigan H FA 4-0
O 1/2 Hull H PL 0-0
V 5/2 Leicester B PL 3-0
V 11/2 Watford H PL 2-0

Saint-Étienne

Skador: Tannane (ljumske, inget datum)
Tveksamma:
Avstängda:
Övrigt M’Bengue (inte uttagen)
Soderlund (inte uttagen)
Position: 5:e | 10-9-6 | 30-19 | 39
Bästa målskytt: Hamouma (6)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
V 22/1 Angers H ligan 2-1
V 29/1 Toulouse B ligan 3-0
F 1/2 Auxerre B cupen 0-3 [1]
V 5/2 Lyon H ligan 2-0
F 8/2 Nice B ligan 0-1
V 12/2 Lorient H ligan 4-0
[1] Efter förlängning.

United mot St Étienne

Totalt: 2 1-1-0 3-1
Hemma: 1 1-0-0 2-0
SENASTE MÖTENA
O 1977-09-14 B CWC 1-1
V 1977-10-05 H CWC 2-0

United mot Frankrike

Totalt: 24 12-10-2 31-15
Hemma: 12 9-3-0

St Étienne mot England

Totalt: 6 1-1-4 5-13
Borta: 3 0-0-3

Domare: Pavel Královec

M
EL 2016/17: 0 0 0 0 0
EL 2015/16: 1 3 0 0 1
EL totalt (kval exkluderat): 20 78 3 0 2
Data primärt via Muss.se, Uefa.com, Soccerway.com, Stretfordend.co.uk, Transfermarkt.de.

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS