Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Saint-Étienne (den långa vägen till Stockholm)

17:01

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds hemmamatch mot Saint-Étienne i Europa League. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Manchester United – Saint-Étienne 3-0
1-0 (15) Zlatan Ibrahimovic
2-0 (75) Zlatan Ibrahimovic (Rashford)
3-0 (88) Zlatan Ibrahimovic (straff)

Manchester United: Romero; Valencia, Smalling, Bailly, Blind; Fellaini (Lingard 46), Herrera, Pogba; Mata (Rashford 70), Ibrahimovic, Martial (Young 85)
Avbytare: De Gea, Darmian, Rojo, Schweinsteiger, Lingard, Young, Rashford

Saint-Étienne: Ruffier; Malcuit, Perrin, Théophile-Catherine, Pogba (Berigc 79); Jorginho (Roux 65), Veretout, Pajot (Selnaes 72), Monnet-Paquet; Saivet, Hamouma
Avbytare: Moulin, Lacroix, Roux, Selnaes, Lemoine, Beric, Pierre-Gabriel

COME ON UNITED!

Gustav Brinck-Larsen | 23:42 Nu laddar vi för FA-cupen

Den första av fyra cupmatcher är avklarad. 3-0 var ett drömresultat inför matchen och verklighet efter den. Nu laddar vi för Blackburn på söndag.

Jag har letat efter intervjuer med Mourinho efter matchen, men har dessvärre inte hittat något än. Därför stänger vi matchdagsbloggen för idag och siktar på att få fram intervjuerna till imorgon. Snackisar efter matchen hittar ni här.

Tack för att ni läste.

Gustav Brinck-Larsen | 23:23 Zlatan efter matchen

Zlatan var naturligtvis nöjd efter matchen, men samtidigt väldigt samlad i post-match intervjun.

Vi skapade bra chanser, det var viktigt att få ett bra seger hemma som vi tar med oss till den andra matchen. Det var en bra match tycker jag. Vi spelade bra som kollektiv, men vi kan göra mycket mer. Okej, vi vinner matchen och det är det viktigaste.”

På frågan om hans makalösa facit mot Saint-Étienne:

”Jag menar, varje gång jag spelat mot dem har jag gjort några mål, med tur och bra matcher. Det är så det är, det är inget jag fokuserar på. Jag har gjort några mål, förhoppningsvis kan jag göra nåt mer nästa vecka och att vi går längre i Europa League”.

Om fortsättningen på säsongen:

”Vi vinner [just nu], men allt kan förändras snabbt så det är viktigt att fortsätta jobba hårt och får vinsterna vi behöver. Behålla självförtroendet, men allt kan ändras snabbt. Men vi är glada nu, vi jobbar hårt. Detta är den avgörande delen av säsongen, andra halvan avgör vad som händer”.

Gustav Brinck-Larsen | 23:11 Bilder från matchen

Det blir, av naturliga skäl, en hel del bilder på den långe svensken idag. Gör man samtliga mål i en 3-0 match blir det gärna så.

Gustav Brinck-Larsen | 23:01 Manchester United – Saint-Étienne 3-0

Zlatan hade gjort 14 mål på 13 matcher mot Saint-Étienne före matchen. Efter kvällens match står han på 17 mål på 14 matcher då han gjorde samtliga mål i kvällens match. En riktigt dålig frispark som precis orkade sig över linjen, ett öppet mål som han inte kunde missa och i slutet en straff gör att detta blir väldigt svårt för fransmännen att vända.

Efter en något otrygg start av Unitedförsvaret tog United sedan tag i matchen och Saint-Étienne skapade egentligen bara en rktigt farlig chans under resten av matchen.

Att målen dessutom kom framåt var oerhört skönt, att de dessutom inte behöver vara frukten av fantastiskt anfallsspel var nästan ännu skönare.

Gustav Brinck-Larsen | 22:51 Hattrick!

Bra timing att göra ditt första Unitedhattrick Zlatan. Inte dina tre vackraste mål i karriären, men vem bryr sig?

Gustav Brinck-Larsen | 22:25 22, 11, 23

Reflektion och personlig åsikt:

Mkhitaryan hölls utanför truppen länge under hösten, reagerade bra, tränade hårt och kom tillbaka som en av Uniteds bästa spelare.

Martial har varit utanför truppen/laget stora delar av vintern, har reagerat bra, tränat hårt och har nu varit en av Uniteds bästa idag och i matchen senast.

Luke Shaw, nu utanför truppen – reagera bra och jobba hårt så är du tillbaka som nyckelspelare senare i vår. Vi behöver dig.

Gustav Brinck-Larsen | 21:54 Halftime

1-0 efter första halvlek. Förutom målet och en fin prestation från Martial som förtjänade ett bättre var det inte mycket att hänga i granen.

Den bedragare som sövt ner Bailly och tagit hans tröja får vänligen kliva av matchen och låta den riktige ivorianen kliva in på planen istället.

Två mål till fram och en nollan bakåt hade varit skönt införe returen. Då bör vi vara safe och gå vidare till nästa omgång.

Gustav Brinck-Larsen | 21:23 Första frisparksmålet

Zlatan Ibrahimovic är enligt mig en av de sämre frisparksskyttarna inom proffsfotbollen. Ja, han har satt en del, varav några varit helt fantastiska, men sett till mängden han får slå är han inte bra. Men vad gör det när han gör sitt 15 mål genom tiderna mot Saint-Étienne, det första som Unitedspelare, på en riktig skitfrispark som sakta, sakta rullar över linjen.

1-0 efter en kvart, mycket viktigt.

Mikael Österdahl | 20:57 Mourinho: Färre chanser fler mål

José Mourinho har snackat med BT Sport inför kvällens match.

Om laget:Vi har några småskador på Rooney och Carrick. Mkhitaryan kom till samlingen sjuk i morse. Vi har en final att spela snart. Vi måste fokusera på de här utslagsmatcherna. Vi försöker spela med bästa möjliga lag och vinna mot ett svårt lag.

Om bröderna Pogba:Jag skulle säga konstigt och ett bra test för deras professionalism. Jag tror inte att de har många chanser att spela mot varandra.

Om Saint-Étienne:De är bra organiserade och försvarar med många spelare. I första matchen borta tror jag att de gör så ännu mer. Vi har haft hemmamatcher med 6-7-8-9-10 chanser. Varför kan inte den här kvällen vara kvällen där vi har färre chanser och gör fler mål?

BT Sport noterade under sändningen att Saint-Étienne är den klubb som Zlatan Ibrahimovic har gjort flest mål på. Dessutom har det varit många kontroverser när Zlatan har spelat mot Saint-Étienne. Måhända något att hålla koll på ikväll.

Mikael Österdahl | 20:22 Mkhitaryan sjuk

José Mourinho har bekräftat att Henrikh Mkhitaryan saknas idag på grund av sjukdom.

Mikael Österdahl | 20:11 Fellaini för Mkhitaryan

Det notabla i Uniteds laguppställning idag är att Henrikh Mkhitaryan saknas helt. Då jag skriver detta har det ännu inte förklarats.

Mkhitaryan ersätts av Fellaini, vilket också torde innebära att formationen förändras. Definitivt kommer spelet att förändras, då Fellaini omöjligen kan göra det Mkhitaryan gör.

Personligen hade jag inte gråtit om Rashford fått chansen istället, gärna då på topp, med Zlatan bakom. Men det kvittar egentligen vad jag tycker.

Romero för De Gea i mål är inte mycket att orda om. I övrigt alltså samma lag som mot Watford.

På bänken återfinns Schweinsteiger. Även Rojo är på bänken efter tre halvlekars frånvaro.

Mikael Österdahl | 19:58 Saint-Étiennes lag

Saint-Étienne ställer upp i en 4-4-2-formation enligt Uefas hemsida.

Ruffier; Malcuit, Perrin, Théophile-Catherine, Pogba; Intima, Veretout, Pajot, Monnet-Paquet; Saivet, Hamouma

Florentin Pogba är som synes en av spelarna i startelvan. Således blir det Pogba mot Pogba, även om de inte lär springa på varandra så ofta då båda spelar på vänsterkanten.

Mikael Österdahl | 19:53 Romero och Fellaini från start

José Mourinho gör två förändringar till kvällens match. Sergie Romero går in som målvakt och Marouane Fellaini går in på mittfältet.

Mkhitaryan är inte med i truppen.

Mikael Österdahl | 19:29 De franska kvarteren

På torsdagen har Saint-Étienne tagit över helt runt Shambles Square i centrala Manchester. Om det franska laget kanske inte har fokus på kvällens match…

…så har deras supportrar det definitivt.

Mikael Österdahl | 18:09 I andra nyheter

I väntan på Uniteds match mot Saint-Étienne tar vi en titt på andra nyheter som har smugit in denna dag.

Juniorerna: Ett blandat ungdomslag (U15 till U18) spelade igår mot Burnley i en träningsmatch. United vann med 7-0. Burkart gjorde två mål, Tanner, Bughail-Mellor, Dolan, Garner och en fransk provspelare gjorde övriga mål.

Domare: En nyhet i den större fotbollsvärlden är att Mark Clattenburg lämnar sitt uppdrag som domare i Premier League. Clattenburg kommer att ta upp en position i Saudiarabien.

Clattenburg är, som nästan alla domare, illa omtyckt. Nyheten får dock ses som negativ för Premier League. För när allt kommer kring är Clattenburg den högst rankade domaren. Någon måste ersätta Clattenburg och det blir någon som i dagsläget anses vara sämre än den sämsta Premier League-domaren.

Mikael Österdahl | 17:13 Lagnyheter

Bastian Schweinsteiger förefaller vara med i Uniteds trupp idag. Han var åtminstone med bland spelarna som checkade in på Lowry Hotel (Manchester Evening News). Schweinsteiger tenderar dock twittra när han ska till och spela. Det har han inte gjort idag. Så det kan tänkas att han idag är utespelaren som får sätta sig på läktaren.

Annars inget stort att notera. Mourinho har redan bekräftat att det blir samma backlinje idag som mot Watford. Det vill säga Valencia, Bailly, Smalling och Blind. Vidare vet vi att Carrick, Jones och Rooney saknas.

Målvakter: De Gea, Romero, O’Hara
Försvarare: Valencia, Darmian, Smalling, Bailly, Rojo
Mittfältare: Pogba, Schweinsteiger, Fellaini, Herrera, Young, Lingard, Mata
Anfallare: Ibrahimovic, Rashford, Martial

Blind saknas där men brukar dyka upp sent. Det brukar också vara 20 spelare i truppen, så ytterligare en spelare torde dyka upp, rimligen Mkhitaryan.

Det betyder då att Shaw och Fosu-Mensah återigen är utanför truppen.

José Mourinho är garanterat sugen på ett bra resultat ikväll, så att någon eller några spelare kan vilas i returen på onsdag. Men match onsdag och söndag är ändå överkomligt och flera spelare lär få chansen att vila mot Blackburn. Med andra ord bör United ha en fräsch trupp inför ligacupfinalen på söndag nästa vecka.

Om United ska vinna så kan det vara klokt att starta Juan Mata. Åtminstone finns det statistik som indikerar att United är bättre med Mata än utan.

Mikael Österdahl | 17:03 Den långa vägen till Stockholm

Det börjar med en sextondelsfinal. Det är ett väldigt svenskt uttryck det där. De engelsktalande tycker att det räcker med att räkna till kvartsfinal. Visst händer det att någon försöker med ett ”16th final” men det låter bara fel.

Men oavsett om vi kallar det för sextondelsfinal eller rundan med 32 lag (vilket på svenska låter väldigt fel) så är vägen till finalen lika lång. Vinn mot Saint-Étienne. Sedan ska tre omgångar till klaras av innan vi är i Stockholm. I Champions League räcker det med att vinna tre omgångar för att gå till final. Det är så klart mycket lättare.

Ja, motståndet är förstås sämre i Europa League. Motståndarna spelar i Europa League för att de inte är bra nog att spela i Champions League. Men det gäller faktiskt för United också. För Manchester United är det inte lättare att spela mot ett Saint-Étienne än det är för ett Bayern München att spela mot ett Arsenal.

Ja, sannolikt blir det mycket tuffare för United. För tabellen säger att Saint-Étienne är bra på att försvara sig. De har 19 insläppta på 25 matcher. Opassande för ett United som har svårt att göra mål.

Men Saint-Étienne (eller om det nu ska vara Saint-Etienne, det hela är lite inkonsekvent, inte ens franska Wikipedia kan bestämma sig) ska besegras. Och inget lag som är kvar i Europa League skrämmer. Framför allt finns där inget Sevilla.

Värderingen av Europa League skiftar. Vissa tycker att turneringen är meningslös och att United borde ställa upp med juniorlaget. Andra tycker att det kan vara en reservplan för att nå Champions League. Några tycker att det är en rätt viktig turnering. Jag tillhör den sista gruppen. Givetvis är Europa League varken Premier League eller Champions League men det är ändå en internationell turnering. Framför allt är det den enda turnering som United aldrig har vunnit. Pedanten i mig irriteras över att United har noll titlar i Uefacupen/Europa League.

Men vi får ta en match i taget och se vad som händer. Just ikväll kan det tänkas att det fokuseras en del på att Pogba spelar mot Pogba. Förutsatt att Pogba spelar från start.