Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Redaktionens och styrelsens tankar inför ligacupfinalen

Embed from Getty Images

Imorgon har Manchester United chansen att bärga säsongens första titel. Inför ligacupfinalen mot Southampton stämmer vi av med styrelsen och redaktionen.

Hur viktig är ligacupfinalen?

Björn Appelgren: En final ska vinnas. Så viktigt är det.

Marcus Beijar: Beror väl på hur säsongen i övrigt utvecklat sig, i år känns den hyfsat viktig. En titel är en titel.

Gustav Brinck-Larsen: För United 2017 är den ganska viktig. Seger på söndag innebär andra titeln på två säsonger, även om de inte är de tyngsta titlarna är det ändå ett tecken på att vi är på rätt väg.

Åke Karlsson: Alla finaler och cuper har flera stora värden för klubben, laget och spelaren

Mikael Österdahl: Just nu är den det viktigaste som finns. I ett större perspektiv är den givetvis långt ifrån ligan. Även Europa League och FA-cupen är markant viktigare.

Johannes Johansson: Tycker ändå den är relativt viktig, särskilt med tanke på hur långt ifrån vi är att vinna de större titlarna för tillfället.

Kent Yxell: Alla finaler är viktiga och Mourinhos första chans på en titel – kan vara startskottet på en ny era om man lyckas slå Saints.

David Sundgren: En titel är alltid en titel, alltid kul att fylla på i troférummet! Sedan kanske det inte är den tyngsta titeln du kan vinna.

Embed from Getty Images

United vann FA-cupen förra året. Betyder det att United är tillbaka som vinnare om det blir en triumf även i ligacupen?

Björn Appelgren: Ja och nej. Mest nej. Eftersom det gäller att vinna de turneringar som verkligen betyder något. Annars kan vi ju börja räkna Community Shield också.

Marcus Beijar: Vad som krävs för att vara vinnare är väl en klassisk definitionsfråga, men pratar vi om att andra lag gått titellösa flera år i rad så måste vi ju kunna hävda oss vi också. En titel är en titel, en vinst är en vinst. United ska alltid vara vinnare.

Gustav Brinck-Larsen: Njae, det beror lite på hur det går i ligan och Europa League. Tar vi oss upp till topp fyra i ligan, och/eller vinner Europa League tycker jag att man kan hävda att vinnarspåret är tillbaka. Men blir det sjätteplats i ligan och respass i nästa EL-omgång tycker jag inte att en seger i ligacupen är tillräckligt.

Åke Karlsson: Det ger självförtroende som är bra att ha med sig till nästa cupmatch

Mikael Österdahl: Jag tror att det måste analyseras med facit i hand. Vi kan titta tillbaka och se att FA-cupen 1990 och ligacupen 2006 var språngbrädor för Fergusons lag. Samtidigt kan vi konstatera att Arsenals senaste FA-cupsegrar inte gav samma effekt.

Johannes Johansson: Alltid nyttigt att vinna titlar! I nuläget konkurrerar vi varken om Premier League- eller Champions League-pokalen, därför får vi inrikta oss på de titlar som är inom räckhåll och då är dessa titlar av vikt för framtida framgångar.

Kent Yxell: Nej, när vi tagit en ny ligatitel är vi riktiga vinnare igen.

David Sundgren: Inte riktigt än, men på god väg. Skulle nog vilja se ytterligare en titel i år och en ligatitel innan vi kan börja prata i dom banorna.

Southampton fick två veckors vila inför finalen. På den tiden har United spelat tre matcher. Hur påverkar det inför finalen?

Björn Appelgren: United har kapacitet och truppbredd att vinna oavsett. Så vinn!

Marcus Beijar: Vore jag Claude Puel hade jag velat ha matcher i benen. Southampton har bara två ligasegrar sedan jul och har gått på pumpen mot både Swansea och West Ham den senaste månaden. 4-0 mot Sunderland säger inte allt. Mourinho verkar ha hittat en balans då det gäller att rotera, så jag ser det inte som fullt så negativt att ha spelat.

Gustav Brinck-Larsen: Tror inte det spelar någon roll. Matcherna mot Saint-Étienne slet inte så mycket på spelarna, och jag tycker Mourinho har roterat helt okej. Southampton har gått två veckor med en skön 4-0 seger i ryggen, under den tiden har United plockat hem tre segrar, så det borde gå ganska jämnt upp självförtroendemässigt

Åke Karlsson: Det kan vara både fördelar och nackdelar att inte vara igång med matchandet hoppas på nackdel för Southampton

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Skadorna på Carrick och Mkhitaryan förändrar balansen. Annars tror jag att tappet av matchintensitet för Southampton har större negativ påverkan än de matcher United har spelat. För Southamptons spelare kan det också vara en stor nackdel att i två veckor gå och fundera på finalen. Ingen i United kommer att ha en ligacupvinst som karriärens höjdpunkt men för flera spelare i Southampton kan det vara den enda chansen i livet.

Johannes Johansson: Tror inte det är någon fördel att ”vila” i två veckor. Jag tror våra motståndare kommer vara lite ringrostiga.

Kent Yxell: Bra med vila men man tappar ju matchandet. Matchandet ok men om man sliter och får skador som United nu senast så negativt. Så fördel Saints här.

David Sundgren: Fördel United som har matchtempo i kroppen.

Vilka elva spelare skulle United starta med om du fick välja?
Svaren skickades löpande under veckan med varierande information om vilka spelare som är tillgängliga.

Björn Appelgren: DDG. Shaw, Bailly, Smalling, Valencia. Carrick. Mata. Mkhitaryan. Pogba. Rashford. Zlatan

Marcus Beijar: DDG; Valencia, Bailly, Rojo, Blind; Herrera, Carrick; Pogba; Martial, Ibrahimovic, Mkhitaryan

Gustav Brinck-Larsen: De Gea; Valencia, Bailly, Smalling, Shaw; Herrera, Schweinsteiger; Mata, Pogba, Martial; Ibrahimovic

Åke Karlsson: De Gea; Valencia, Bailly, Rojo, Blind; Carrick, Schweinsteiger; Mata, Pogba, Mkhitaryan, Ibrahimovic

Mikael Österdahl: De Gea; Valencia, Bailly, Rojo, Blind; Herrera, Pogba; Mata, Zlatan, Martial; Rashford

Johannes Johansson: De Gea – Valencia Smalling Bailly Shaw – Herrera Pogba – Rashford Mata Martial – Ibrahimovic

Kent Yxell: De Gea – Valencia – Bailly – Rojo – Blind – Herrera – Pogba – Carrick – Mkhitaryan – Zlatan – Rashford

David Sundgren: De Gea – Valencia, Jones, Bailly, Shaw, Mata, Carrick, Herrera, Pogba, Martial, Ibrahimovic

Och vilka elva spelare tror du att Mourinho väljer?
Svaren skickades löpande under veckan med varierande information om vilka spelare som är tillgängliga.

Björn Appelgren: DDG. Blind, Bailly, Smalling, Valencia. Herrera, Fellaini, Pogba, Martial, Lingard. Zlatan

Marcus Beijar: DDG; Valencia, Bailly, Smalling, Darmian; Herrera, Carrick; Pogba; Lingard, Ibrahimovic, Mata

Gustav Brinck-Larsen: De Gea; Valencia, Smalling, Rojo, Blind; Herrera, Fellaini; Mata, Pogba, Martial; Ibrahimovic

Åke Karlsson: De Gea; Valencia, Smalling, Bailly, Darmian; Herrera, Fellaini; Mata, Pogba, Rashford; Ibrahimovic

Mikael Österdahl: De Gea; Valencia, Bailly, Smalling, Blind; Fellaini, Herrera, Pogba; Mata, Zlatan, Rashford

Johannes Johansson: De Gea – Valencia Smalling Bailly Rojo – Fellaini Herrera Pogba – Mata Ibrahimovic Martial

Kent Yxell: De Gea – Valencia – Bailly – Smalling – Blind – Herrera – Pogba – Mata – Martial – Zlatan – Rashford

David Sundgren: De Gea – Valencia, Smalling, Bailly, Blind, Fellaini, Carrick, Herrera, Pogba, Martial, Ibrahimovic

Kommentar på de två senaste frågorna?

Björn Appelgren: Gillar att välja själv, men gillar inte att gissa elvor.

Marcus Beijar: På något sätt känns det som om Mourinho vill ha både livrem och hängslen med en ”riktig” titel på spel. Samtidigt är en final en final, absolut inget är givet.

Gustav Brinck-Larsen: De Gea har vilat tre matcher för att vara pigg inför denna tror jag. Valencia är så klart tillbaka till höger, jag tror Bailly petas efter sitt röda mot Saint-Étienne och i min värld bör Shaw alltid spela vänsterback, men det kommer ju bli Blind. Förutsatt att Mkhitaryan och Carrick inte kan spela ser jag inget annat alternativ än att flytta upp Pogba. Jag skulle föredra Schweini bredvid Herrera, men vi vet ju att Mourinho föredrar Fellaini, så det blir ju han. Resten av offensiven ser jag som självskriven, Martial går före Rashford för tillfället.

Åke Karlsson: José M har ju fördelen att han ser vad som sker på träningen och kan förbereda laget för kommande match

Mikael Österdahl: Saknas både Carrick och Mkhitaryan är det ett tungt avbräck. Oavsett 4-3-3 eller 4-2-3-1 lämnas en lucka som ingen riktigt kan fylla. Jag skulle vilja testa Zlatan bakom Rashford, men det tycks inte Mourinho se som ett alternativ. Mata kan flytta in centralt men då har vi ingen på högerkanten…

Embed from Getty Images

Johannes Johansson: Mourinho kommer aldrig spela Luke Shaw hur mycket vi än vill det. I nuläget är han förmodligen inte i matchform för att spela heller för den delen. Rashford lär vi inte få se från start heller. Mourinho lär gå på sina mer rutinerade herrar, detta betyder att Rojo och Fellaini startar. Är Rooney spelklar är det inte omöjligt att han slängs in direkt i hetluften.

Kent Yxell: Om alla är tillgängliga så hade jag valt så med Carrick och Micki men eftersom man inte vet om alla blir friska så tror jag att det blir som Mou väljer…

David Sundgren: Mourinho håller Smalling högre än mig, känns knappast troligt att Shaw startar men jag hoppas han får speltid snart..

Vad är ditt bästa ligacupminne?

Björn Appelgren: Finalvinsten 2006. Matchen gick samtidigt som OS-finalen i ishockey mellan Sverige och Finland. Jag och Karl Björk satt på O’Learys Kungsholmen och lyckades tjata till oss matchen på en liten tjock-tv som stod ovanför baren. När vi applåderade målen retade vi tydligen upp någon överförfriskad hockeysupporter, som hotade oss med spö eftersom vi inte följde Tre kronor. Som om hockey har varit intressant sedan Håkan Loob slutade spela liksom…

Marcus Beijar: Svårt, men konstigt nog 4-0 mot Wigan i finalen 2006. Miserabel säsong annars, men den bucklan knep vi.

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: Ligacupen har alltid legat lägst på intresseskalan för mig, men straffsparkssegern mot Tottenham 2009 var skön. Ben Fosters stora stund i United.

Embed from Getty Images

Åke Karlsson: Det är alla dom senaste på 2000-talet

Mikael Österdahl: Jag såg finalerna 2009 och 2010 på plats men måste faktiskt säga semifinalsegern mot city 2010, då Rooney avgjorde på tilläggstid. Manchesterderbyt har aldrig varit bättre än den säsongen!

Embed from Getty Images

Kent Yxell: Sista gången på ståplats på Stretford, i semin mot Middlesbrough i mars 1992. Köpte biljett vid turnstiles – magiskt trots regn/snöväder och kass plan … men seger efter extra time, 2-1.

Embed from Getty Images

David Sundgren: Segern mot Wigan 2006 när spelarna bar ”For you Smudge”-tröjor med tanke på Alan Smiths benbrott tidigare under säsongen, såna gester gillar jag!

Till sist: Tippa ligacupfinalen!

Björn Appelgren: 2-0, Mata och Zlatan gör målen. Vi dominerar. Southampton har ett stolpskott.

Marcus Beijar: Vi vinner med 2-0. Zlatan gör mål i 44:e, inhoppande Rashford i 76:e. Vi håller boll men släpper upp Southampton onödigt mycket inledningsvis. Zlatan gör ett psykologiskt viktigt mål och vi kontrollerar andra halvlek.

Gustav Brinck-Larsen: 2-0 till United, Mata och Zlatan målskyttar. United kommer kontrollera matchen utan att dominera den fullständigt. Efter någon timme sätter Mata ettan, sen punkterar Zlatan matchen med 10-15 minuter kvar.

Åke Karlsson: Vi vinner med 2-1 och våra målskyttar är Pogba och Zlatan. Det riskerar att bli en tillknäppt match och inget att minnas mer än att vi vann ännu en titel

Mikael Österdahl: 2-1 känns som ett väldigt finalkompatibelt resultat. Zlatan avgör sent (kanske först i förlängningen). Mata ger oss en tidig ledning. De kvitterar med kvarten kvar, då vi tappar markeringen på en hörna.

Johannes Johansson: United vinner med 2-0. Första målet sitter hårt inne, men i 62:e minuten spelar Mata fram Ibrahimovic till 1-0. 2-0 kommer sedan på en omställning där Martial rinner igenom och avslutar iskallt.

Kent Yxell: 3-1. Underläge efter slarv sen vänder Pogba och Zlatan avgör och Rashford trycker in spiken i slutminuterna.

David Sundgren: 3-0 till oss. Vi rivstartar, Zlatan gör 1-0 tidigt och vi för spelet totalt. 2-0 Martial,vilket också blir paussiffrorna. Andra får Southampton lite mer spel på vår planhalva men vi har kontroll och Zlatan gör sitt andra mål och vårt tredje i 77:e minuten.