Inför ligacupfinalen 2017: Manchester United – Southampton

Embed from Getty Images

Manchester United är tillbaka på Wembley i jakten på ligacuptitel nummer fem. Senaste besöket på nämnda arena resulterade i en 2-1-seger mot Leicester i Community Shield. Nu jagar Jose Mourinho sin första ”riktiga” titel i en turnering han vunnit tre gånger tidigare. Motståndarna Southampton får antas ha vilat sig i form inför finalen då man inte matchat på nästan exakt två veckor. En seger mot Manchester United är högst troligt Claude Puels och Southamptons enda väg ut i Europa säsongen 2017/18.

Manchester United

Manchester United gjorde vad man behövde, och lite till, när man förpassade Saint-Etienne ut ur Europa League på onsdagskvällen. 1-0-segern i Frankrike kostade kanske mer än behövligt då Henrikh Mkhitaryan fick utgå skadad redan i första halvlek. Armeniern är, utgående från Jose Mourinhos presskonferens, den enda spelaren som med säkerhet missar finalen. Phil Jones testas under lördagen, men det skulle å andra sidan förvåna om han är aktuell för en startplats i ett lag som bara släppt in ett mål under februari månad.

Ander Herrera missade mötet med fransmännen på grund av avstängning medan Wayne Rooney, ryktenas man den senaste veckan, är tillgänglig för spel. Michael Carrick gav plats åt Bastian Schweinsteiger i vad som får ses som en försiktighetsåtgärd inför söndagen. Lägg då till att Antonio Valencia och David De Gea såg matchen från bänken och det är rätt klart att Jose Mourinho vaskar om i startelvan.

Sergio Romero har spelat 270 minuter i rad men får ge plats för De Gea på söndag. I backlinjen får Valencia anses vara given ute till höger medan det känns som troligt att Mourinho väljer Eric Bailly och Chris Smalling som mittbackspar. Alternativet för den senare heter Marcos Rojo, men känslan är att Smalling fortsätter. Ute till vänster lär Daley Blind få fortsätta, om inte Mourinho får för sig att tina upp Matteo Darmian.

Tremannamittfältet torde bestå av Michael Carrick, Ander Herrera och Paul Pogba. Med Mkhitaryan indisponibel lär Zlatan får Anthony Martial och Juan Mata med sig framåt. Fransmannen såg även han mötet med Saint-Etienne från bänken medan Mata, precis som Carrick, klev av efter dryga timmen. Jesse Lingard och Marcus Rashford är alternativ på flankerna, men ingen har rosat marknaden den senaste tiden. Rashford blev målskytt mot Blackburn i FA-cupen men har haft förtvivlat svårt när han väl fått chansen i vinter.

Embed from Getty Images

Möjlig startelva:

De Gea
Valencia, Bailly, Smalling, Blind
Herrera, Carrick, Pogba
Mata, Ibrahimovic, Martial

Southampton

Finalmotståndarna Southampton får anses komma till Wembley som ytterst svårbedömda formmässigt. Tabellelvan har inte spelat match sedan man bortaslog Sunderland med klara 4-0 den 11 februari. Utöver den segern har de rödvita bara en ligaseger sedan jul. Lägger man då till att man hunnit skämma ut sig mot Arsenal i FA-cupen (förlust 0-5) och besegra Liverpool över två matcher i ligacupsemifinalen så är det rätt tydligt att Southamptons form är höjd i ett dunkel.

Klart är i alla fall att Claude Puel har betydligt större skadebekymmer än Jose Mourinho. Lagets bäste målskytt, Charlie Austin, är ur spel fram till april medan en av ligans bästa mittbackar före nyår, Virgil Van Dijk, är borta med en vristskada. Rekordvärvningen Sofiane Boufal är tveksam till spel efter att ha missat mötet med Sunderland. Puel meddelade på presskonferensen att nyförvärvet Martín Cáceres antagligen finns med i truppen. Den tidigare Barcelona- och Juventus-försvararen har inte spelat sedan den 3 februari ifjol då han drog av akillessenan i mötet mellan Juventus och Genoa.

Puel lär ställa Fraser Forster mellan stolparna. Han lär också välja Cédric, Yoshida och Bertrand i backlinjen. Troligen fylls den fjärde platsen av Jack Stephens. Oriol Romeu och James Ward-Prowse lär spela på mitten tillsammans med Steven Davis som bär kaptensbindeln i Van Dijks frånvaro. Framåt lär Tadic, Redmond och Gabbiadini finnas. Den sistnämnde gjorde två mål mot Sunderland då han också höll Shane Long kvar på bänken.

Embed from Getty Images

Möjlig startelva:

Forster
Cédric, Yoshida, Stephens, Bertrand
Romeu, Davis, Ward-Prowse
Tadic, Gabbiadini, Redmond

Historik

Manchester United vann det senaste mötet lagen emellan, i augusti, i ligan. Segersiffrorna skrevs till 2-0 efter att Zlatan Ibrahimovic gjort bägge målen. Mötet före, i januari 2016, vann Southampton med 1-0 efter att Charlie Austin avgjort med tre minuter kvar. United har 62-30-27 över 119 matcher mot Southampton men har blandat och gett de senaste åren. United och Southampton har mötts i en stor final tidigare, i FA-cupfinalen 1976. Då vann Southampton med 1-0 efter mål av Bobby Stokes.

Matchfakta

Manchester United
Southampton

Matchinformation

Turnering: EFL Cup, final
Tid: Söndagen den 26 februari 2017, 17.30
Plats: Wembley Stadium, London
Domare: Andre Marriner
• assisterande: West, Burt
• fjärde: Friend
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador: Mkhitaryan (hamstring, inget dat.)
J Pereira (skadad, inget datum)
Tveksamma: Jones (fot)
Avstängda:
Övrigt:
Position: 6:e | 13-9-3 | 38-21 | 48
Bästa målskytt: Ibrahimovic (15)
Disciplin: 53 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O 1/2 Hull H PL 0-0
V 5/2 Leicester B PL 3-0
V 11/2 Watford H PL 2-0
V 16/2 Saint-Étienne H EL 3-0
V 19/2 Blackburn B FA 2-1
V 22/2 St-Étienne B EL 1-0

Southampton

Skador: Austin (axel, april)
McCarthy (hamstring, inget datum)
Pied (knä, juni)
Targett (hamstring, mitten mars)
Van Dijk (vrist, april)
Tveksamma: Boufal (vrist)
Avstängda:
Övrigt:
Position: 11:e | 8-6-11 | 28-31 | 30
Bästa målskytt: Austin (6)
Disciplin: 36 GK, 2 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V 22/1 Leicester H PL 3-0
V 25/1 Liverpool B LC 1-0
F 28/1 Arsenal H FA 0-5
F 31/1 Swansea B PL 1-2
F 4/2 West Ham H PL 1-3
V 11/2 Sunderland B PL 4-0

United mot Southampton

Totalt: 119 62-30-27 206-133
Ligacupen: 5 2-2-1 7-7
Neutral plan: 2 1-0-1 1-1
SENASTE MÖTENA
F 2015-01-11 H PL 0-1
V 2015-09-20 B PL 3-2
F 2016-01-23 H PL 0-1
V 2016-08-19 H PL 2-0
MATCHER PÅ NEUTRAL PLAN
V 1963-04-27 N FA 1-0
F 1976-05-01 N FA 0-1

Domare: Andre Marriner

M
PL 2016/17: 18 67 0 1 4
PL 2015/16: 24 86 2 2 10
PL totalt: 246 827 21 25 50
Snitt (2015-17): 3,64 0,05 0,07 0,33
Alla domare 2015/16: 3,21 0,07 0,10 0,24
M V O F
Dömt United: 27 17 2 8
Dömt Southampton: 15 6 7 2
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS