Snackisar efter Manchester United – Bournemouth 1-1

United gjorde i eftermiddag en totalt sett medioker insats mot Bournemouth och fick bara med sig 1-1 i en frustrerande tillställning. Zlatan hade, med cirka tjugo minuter kvar att spela, en chans att avgöra på straff, men Boruc räddade fint vid sin vänstra stolpe.

En relativt bra första halvlek…

Embed from Getty Images

United stod för en intensiv och spelmässigt god inledning. Rooney nickade tidigt över på ett inlägg från Valencia och Pogba borde kort därefter ha gjort 1-0 då han gjort en enorm löpning över halva planen och på något sätt hamnat fri med målvakten. Fransmannen skott räddades emellertid av Boruc och gick ut till hörna. Martial bröt kort därefter in från vänsterkanten och sköt ett skott som målvakten fint avstyrde till hörna. Bortalaget kunde å andra sidan ha gjort 0-1 genom Afobe, men anfallaren fick aldrig till ett avslut och de Gea kunde boxa undan bollen längs marken.

United pressade och stressade motståndarna och kunde bryta deras spel åtskilliga gånger. Efter ungefär 20 minuter slog Carrick ett magnifikt pass till Martial, som sköt ett skott mot den korta stolpen. Boruc gjorde emellertid åter en fin räddning. Redan i detta skede borde United ha avgjort matchen och räknat hem tre välbehövliga poäng. Fyra minuter senare kunde Rojo, lika snyggt som oväntat, styra in 1-0 efter ett misslyckat skott från Valencia från höger.

United slog efter detta, tyvärr, av på takten något. Förvisso var Rooney och Zlatan när att finna varandra i en fin kombination, men med sex minuter kvar av halvleken får bortalaget straff. Pugh fick bollen till vänster i straffområdet och Jones tog ett förhastat beslut och glidtacklade yttern. Domaren blåste, från sin vinkel, fullt förståeligt straff. Repriserna visar att Jones rör Pugh först efter att han börjat falla, vilket gör domslutet till ytterst tveksamt. Straffen slår den gamle United-spelaren, King, säkert in i nättaket.

Avslutningen av halvleken blev turbulent. Rooney, fint framspelad av Pogba, sköt ett skott på volley, vilket räddas säkert av Boruc. Passet var värt ett bättre öde. En redan irriterad, hårt åtgången och varnad Zlatan armbågade mittbacken Mings vid en hörna. Det skall tilläggas att Mings i sekvenserna innan fult stampat en liggande Zlatan i huvudet (!), vilket i sig borde ha renderat i ett rött kort. Det är snudd på osannolikt att Mings gick igenom matchen utan ett gult kort.

Sammanfattningsvis borde båda spelarna (Mings och Zlatan) ha blivit utvisade i första halvlek. Istället visade domare Friend ut Surman (sedan tidigare varnad), sedan denne vräkt Zlatan till marken efter den nämnda hörnsituationen. Det skall tilläggas att bortalaget spelade med en tråkig attityd matchen igenom. Spelarna gick in hårt i många närkamper, maskade och snackade konstant med domaren. Tråkigt att se och som toppen på en redan tveksam insats gav Friend endast tre minuter i övertid när det rimligen borde ha varit fem minuter.

…och en usel andra

Embed from Getty Images

Andra halvek var med Uniteds perspektiv bedrövlig. Förvisso skapade laget genom Martial (inlägg som Cook nästan nickade i eget mål) och Pogba (skott, men räddning av Boruc) två bra chanser under de tio första minuterna. I övrigt var tempot fattigt, spelarna fann inte de fria ytorna och nyttjade inte kanterna fullt ut.

Mourinho bytte i den 70 minuten ut Shaw, Carrick och Rooney mot Rashford, Fellaini och Lingard. Två minuter senare slog Valencia ett för långt inlägg som Pogba klackade in mot straffområdet. Smith tog tydlig med handen och United hade, osannolikt nog, fått sin andra straff för säsongen i PL. Zlatan tog hand om den, men tyvärr räddade Boruc lågt vid sin vänstra stolpe. Martial kunde inte skjuta returen på mål, utan skottet gick över.

Det kan med fog konstateras att byten inte hade någon märkbar inverkan. Att byta ut Carrick till förmån för den långsamme Fellaini, var inget särskilt lyckat drag från Mourinho. Belgaren drog ned på tempot än mer och transporterna med boll på mittplan gav inget mervärde. Bortalaget satsade, förutom ett kompakt försvarsspel, på att maska tid. Friend gav fem minuters övertid, vilket kändes in undekant. Med cirka två minuter kvar av denna slog Rojo in en hög boll mot straffområdet och Zlatan kunde nicka ned den till en relativt fri Pogba. Fransmannen, som så ofta blandar och ger, missade emellertid bollen helt och matchen slutade 1-1.

Kostsamma resultat

Embed from Getty Images

Det är ofta United fans kunnat kommentera dåliga domare och otur under säsongen (undertecknad gissar att många andra fans resonerar likadant), men i dag går det inte att skylla på varken domare eller otur. Domare Friend gjorde ingen bra insats, men att spela 45 minuter med en man mer och i tillägg missa en straff utan att kunna avgöra är uselt. Detta mot ett mediokert motstånd. De oavgjorda resultaten på Old Trafford mot Stoke, Burnley, West Ham, Hull och nu Bournemouth kan i slutändan kosta en CL-plats. I ett större perspektiv har de omintetgjort Uniteds chanser att utmana om en ligatitel. Lek med tanken att åtminstone fyra av fem resultat varit segrar…

Några avslutande kommentarer

Embed from Getty Images

Luke Shaw var äntligen tillbaka i startelvan. Engelsmannen gjorde ingen överväldigande insats, men heller ingen dålig. Godkänt med andra ord. Samarbetet med Martial stämde inte fullt ut och han fann inte positionerna fullt ut. Glädjande var hans satsningar i tacklingarna och att han kom hel ur dem. Detta borde stärka honom på sikt.

Överlag får United i dag underkänt, men prestationerna från stjärnorna Pogba och Zlatan var särskilt utmärkande som dåliga. Pogba blandar och ger alldeles för mycket. Briljanta pass (exempelvis hans crossar ut mot Valencia och passet till Rooney i första halvlek) och magnifikt snabba dragningar varvas med felpass av Allsvensk klass. Fransmannen måste hitta en högre lägstanivå och ge United den dimension och ambition de så väl behöver i dessa matcher. Vad anbelangar Zlatan blir han mycket hårt åtgången i dag och det syns tydligt att det inte skulle bli hans dag, men han var märkbart otajmad vid ett antal tillfällen och missade fler pass än han brukar.

Let´s move on.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS