Motståndarkollen: Tottenham och city kopplar grepp om topp 3-platserna

Tottenham och Manchester city tog säkra segrar och skaffade sig därmed ett ordentligt grepp om de tvÃ¥ platserna bakom Chelsea i tabellen. Tottenham har nu fyra poäng ner till Liverpool medan city, med en match mindre spelad, Ã¤r en pinne bakom Tottenham.

OmgÃ¥ngens stora förlorare bland topplagen var Arsenal. De har genom Ã¥ren alltid lyckats spela in tillräckligt med poäng för att vara bland de fyra bästa. Men nu är det stadigt mer och mer som tyder pÃ¥ att de äntligen ska missa Champions League.

För Uniteds del är Champions League-platserna, Ã¥tminstone den fjärde, fortfarande inom räckhÃ¥ll. Men det kommer sannolikt krävas bra resultat i matcherna mot topplagen senare i vÃ¥r.

Arsenal utspelade på Anfield

Liverpool – Arsenal 3-1

Livet leker inte för Arsenal. Förlust mot Watford, utklassade av Chelsea, tursam seger mot Hull och sedan förnedrade av Bayern München. Ja, de vann förvisso mot Sutton United i cupen men det är ju ungefär lika imponerande som att laget som gör avspark har de tvÃ¥ första bollkontakterna i matchen.

Så inför bortamatchen mot Liverpool behövdes en förändring. Vad hittade Arsène Wenger på? Han petade sin bästa spelare Alexis Sánchez till bänken.

Wengers beslut fick kanske inte den önskade effekten. Efter nio minuter spelade Mané fram till Firmino och sÃ¥ ledde Liverpool. För fjärde gÃ¥ngen pÃ¥ fem matcher (Sutton räknas inte) lÃ¥g Arsenal under efter en kvart.

Om det var samma visa för Arsenal så var det också samma visa för Liverpool. Efter en viljelös förlust mot Leicester sprang de som dårar när de ställdes mot ett topplag. Även om det fanns de som misstänkte att Wengers taktik var att få sitt lag att spela som ett mittenlag.

Efter 40 minuter var det Firmino som spelade fram till Mané och så var det 2-0 för Liverpool.

Inför andra halvlek kastades Sánchez in och när han hade varit på planen i drygt elva minuter serverade han Welbeck för Arsenals tröstmål. Efter matchen förklarade Wenger att Arsenals förbättring med Sánchez på planen inte alls berodde på att Sánchez var på planen.

Någon reell chans att kvittera fick Arsenal aldrig. På tilläggstid punkterade Wijnaldum matchen.

Liverpool gör bra resultat mot de bra lagen. Arsenal gör dåliga resultat mot de bra lagen.

Tottenham numret större än Everton

Tottenham – Everton 3-2

Tottenham tog en av säsongens klaraste uddamålssegrar när de besegrade Everton på White Hart Lane. Everton hade inför matchen nio raka ligamatcher utan förlust och såg måhända en liten möjlighet att närma sig topplagen.

Det blev inte mycket med det. Efter 20 minuter fick Harry Kane fritt skottläge på offensiv planhalva och så var det 1-0 för Tottenham. I början på andra halvlek satte Kane 2-0 efter försvarsmiss i Everton. Därmed 15 mål på 13 matcher för Kane. Det får anses som ett ganska hyggligt facit.

Så långt var Tottenham överlägsna. Everton sprang håglöst omkring och var inte aldrig nära att göra match av det hela.

Det blev lite nerv pÃ¥ slutet dÃ¥ Lukaku tryckte in ett reduceringsmÃ¥l när en Tottenhamförsvarare ramlade. Sedan bjöd Lloris Everton pÃ¥ en halvchans men inte ens det kändes riktigt farligt.

På tilläggstid fick Tottenham frispark. Alli sprang in i straffområdet. Everton struntade i löpningen och då var det en smal sak för Winks att sätta frisparken på Allis fot och så var det 3-1. Everton reducerade förvisso på nytt direkt efteråt men det var bara spel för galleriet.

Matchen gav mig en första chans att studera Evertonspelaren Morgan Schneiderlin. Jag var inte imponerad. PÃ¥ Tottenhams första mÃ¥l var han en av spelarna som struntade i att försöka stoppa Kane. PÃ¥ Tottenhams andra mÃ¥l var det Schneiderlin som gav bort bollen. PÃ¥ Tottenhams tredje mÃ¥l noterade han Allis löpning utan att göra nÃ¥got Ã¥t den. Annars lunkade han mest omkring och försökte vara sÃ¥ lÃ¥ngt frÃ¥n boll, motstÃ¥ndare och medspelare som möjligt. Ynkligt.

Enkelt för city i Sunderland

Sunderland – Manchester city 0-2

Efter 20 minuter hade Defoe en boll i stolpen. Under första halvlek hade Sunderland faktiskt en del hyggliga chanser att göra mål på city.

Men någon riktig spänning blev det aldrig. Agüero såg till att ge city ledningen i slutet på första halvlek och så var matchen effektivt över. I andra halvlek la Silva upp för Sané och det var 2-0 för city.

Efter en formsvacka under hösten och vintern har city nu hittat tillbaka till den vinnande vägen. Efter 4-0-förlusten mot Everton har de sju segrar och två oavgjorda.

För Sunderlands del är det nu sex poäng – och en massa mÃ¥l – upp till Palace över strecket. De har klarat sig frÃ¥n svÃ¥rare lägen men nog ska väl Moyes lyckas föra laget till Championship?

NÃ¥gra korta

Stoke – Middlesbrough 2-0: Middlesbrough har etablerat sig som nedflyttningsfavorit. Nu tio i rad utan seger och pÃ¥ de tio matcherna har de bara gjort tre mÃ¥l.

Swansea – Burnley 3-2: Burnley fortsätter vägra vinna pÃ¥ bortaplan. Swansea tog programenligt ledningen. Domaren tyckte dock synd om Burnley och gav Burnley straff när en Burnleyspelare tog med handen i Swanseas straffomrÃ¥de. Gray satte straffen i nät och kunde sedan ge Burnley ledningen. Men inte ens det räcker för att Burnley ska bortavinna. Swansea vände till seger och efter matchen hade Burnleys manager Sean Dyche mage att skylla pÃ¥ domaren. Swansea har nu fem poäng ner till strecket.

Leicester – Hull 3-1: Leicester sparkade Ranieri och belönades med tvÃ¥ raka segrar. Hemma mot Hull var det aldrig nÃ¥got snack om saken och nedflyttningshotet är just nu borta för de regerande mästarna. Hull däremot är tillbaka pÃ¥ förlorarspÃ¥ret och ser ut att spela Championship nästa säsong (skriver jag för 20:e gÃ¥ngen den här säsongen).

Watford – Southampton 3-4: I mitten pÃ¥ tabellen är det mesta meningslöst. SÃ¥ även en 4-3-seger för Southampton borta mot Watford.

West Brom – Crystal Palace 0-2: West Brom inkasserade en viktig förlust för att inte riskera att komma för nära Everton i kampen om sjundeplatsen. För sjundeplatsen ger sannolikt Europaspel och det vill nog inte West Brom ha. Palace tog andra raka segern och klättrade tyvärr upp över strecket.

West Ham – Chelsea Ã¤r omgÃ¥ngens  mÃ¥ndagsmatch.

Annorstädes

Tom Tomsk – Rostov 0-6: Rostov Ã¥terupptog i fredags ligaspelet efter det tre mÃ¥nader lÃ¥nga vinteruppehÃ¥llet. De gjorde det med en bortamatch mot bottenlaget Tom Tomsk frÃ¥n Sibirien. Det blev till sist en storseger för Uniteds kommande Europa League-motstÃ¥ndare. Matchen dödades när Bukharov gjorde 2-0 i slutet pÃ¥ andra halvlek. Anfallsduon Bukharov och Azmoun hade en trevlig fredag med tvÃ¥ mÃ¥l var. Högerbacken Kalachev bidrog med tre assists.

Motståndarkollen återkommer nästa gång United har spelat Premier League-match.