Inför: Rostov – Manchester United

Embed from Getty Images

Manchester Uniteds väg mot Friends Arena och finalen i Europa League den 24 maj tar vägen via Ryssland. På torsdag kväll står Rostov för motståndet i vad som får ses som en svårtippad och, av allt att döma, svårspelad åttondelsfinal både sett till motstånd och gräsmatta på Olimp 2-stadion. 

Manchester United

José Mourinho ville inte ha en lång resa när åttondelsfinalerna i Europa League lottades här om veckan. Det var precis vad han fick. Lägger man då till att uppladdningen bestått av en plattmatch mot Bournemouth hemma och det faktum att Chelsea väntar på bortaplan i FA-cupen härnäst så är det lätt att konstatera att förutsättningarna kunde vara betydligt bättre.

United har rest till Ryssland med en 20 man stark trupp där både Wayne Rooney och Luke Shaw saknas. Eric Bailly synade rött i sextondelen mot Saint-Etienne och stannar hemma i Manchester av den orsaken. Med en tuff flygresa i kroppen och med ovannämnda FA-cupdrabbning bara fyra dagar bort får det ses som sannolikt att José Mourinho stuvar om en del i startelvan.

Embed from Getty Images

Sergio Romero har fått förtroendet i de senaste Europa League-matcherna, och även om David De Gea fanns med på planet till Rostov så lär argentinaren ligga bra till för en startplats. I backlinjen är de troligt att Matteo Darmian eller Daley Blind spelar till vänster medan Chris Smalling, som såg hela lördagsmatchen från bänken, lär gå in i mitten med Marcos Rojo. Ashley Young aspirerar på högerbacksplatsen om Mourinho sparar Antonio Valencia.

Mot Bournemouth valde Mourinho Michael Carrick bredvid Paul Pogba. Nu står valet antagligen mellan Ander Herrera och Marouane Fellaini bredvid Pogba, om Carrick börjar på bänken. Framåt kan det tänkas att Jesse Lingard och Marcus Rashford tar hand om varsin kant medan Juan Mata eller Fellaini backar upp anfallaren. Anfallaren då? Anthony Martial eller Zlatan Ibrahimovic. José Mourinho menade att Ibrahimovic spelar, utan att antyda om han startar eller inte.

Under presskonferensen kommenterade José Mourinho också planens skick. Rostov tränar inte på planen under onsdagen för att spara på gräsmattan. Frågan är vilka spelare Mourinho sparar om han ser skaderisken som uppenbar. Henrikh Mkhitaryan är med i Ryssland, men medverkar knappast.

Möjlig startelva:

Romero
Young, Smalling, Rojo, Blind
Herrera, Fellaini, Pogba
Rashford, Ibrahimovic, Lingard

Rostov

Motståndarna Rostov håller till vardags hus i den ryska högsta ligan där man ifjol slutade tvåa bakom CSKA Moskva. Andraplaceringen gav klubben en plats i Champions League-kvalet där man slog ut Ajax i sista rundan. Väl i gruppspelet tog man total fem poäng efter en hemmaseger med 3-2 mot Bayern München och två oavgjorda matcher mot PSV Eindhoven. I sextondelsfinalen i Europa League slog man ut Sparta Prag med totalt 5-1.

Rostov parkerar just nu på en sjunde plats i serietabellen efter en något knackig ligasäsong så här långt. Man har hunnit byta tränare två gånger och lär få svårt att upprepa fjolårets andraplats. Ligan har haft uppehåll och startade för Rostovs del om i fredags. Då bortaslog man seriejumbon Tom Tomsk med klara 6-0.

http://gty.im/642319724

Att sia i en startelva för ett så okänt lag som Rostov får anses som mycket svårt. Troligt är dock att Soslan Dzhanayev inleder i mål och att fembackslinjen (där tränare Ivan Daniliants verkar spela med wingbacks) består av Timofei Kalachev, Miha Mevlja, rutinerade spanjoren César Navas, Vladimir Granat samt Fyodor Kudryashov.

Framåt, på mittfältet, kan Daniliants välja Aleksandr Yerokhin (som gjorde mål senast), lagkaptenen Alexandru Gatcan och Ecuadors landslagsman Christian Noboa. På topp lär tvåmålsskyttarna från i fredags, Aleksandr Bukharov och Dmitry Poloz, få fortsätta. Poloz är lagets bästa målskytt i år.

Möjlig startelva:

Dzhanayev
Kalachev, Mevlja, Navas, Granat, Kudryashov
Yerokhin, Gatcan, Noboa
Bukharov, Poloz

Historik

Manchester United och Rostov har aldrig mötts tidigare, oavsett turnering. Manchester United har dock haft erkänt svårt mot motstånd från Ryssland och har på nio matcher mäktat med två segrar, sex oavgjorda och en förlust.

Rostov har å sin sida aldrig mött engelskt motstånd. De största meriterna före årets spel i Europa består av en Europa League-kvalrunda och två omvarv i den numera nedlagda Intertotocupen. I den turneringen tog man sig till semifinal 1999, under namnet Rostselmash. Där tog det stopp mot Juventus med sammanlagt 1-9.

Matchfakta

Rostov
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, åttondelsfinal, 1:2
Tid: Torsdagen den 9 mars 2017, 19.00
Plats: Olimp 2, Rostov-na-Donu
Domare: Felix Zwayer [Tyskland]
• assisterande: Schiffner, Achmüller
• målområde: Ittrich, Fritz
• fjärde: Seidel
Teve: Kanal 9, Dplay

Manchester United

Skador: Schweinsteiger (skadad, inget datum)
Tveksamma:
Avstängda: Bailly (en match)
Övrigt Fosu-Mensah (inte uttagen)
Rooney (inte uttagen)
Shaw (inte uttagen)
Position: 6:e | 13-10-3 | 39-22 | 49
Bästa målskytt: Ibrahimovic (15)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
V 11/2 Watford H PL 2-0
V 16/2 Saint-Étienne H EL 3-0
V 19/2 Blackburn B FA 2-1
V 22/2 St-Étienne B EL 1-0
V 26/2 Southampton N LC 3-2
O 4/3 Bournemouth H PL 1-1

Rostov

Skador:
Tveksamma: Dzhanaev (nervskada)
Avstängda:
Övrigt
Position: 5:e | 8-4-6 | 25-12 | 28
Bästa målskytt: Azmoun, Erokhin, Poloz (4)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
F 30/11 Ural B ligan 0-1
O 3/12 Zenit H ligan 0-0
O 6/12 PSV B CL 0-0
V 16/2 Sparta Praha H EL 4-0
O 23/2 Sparta Praha B EL 1-1
V 3/3 Tom Tomsk B ligan 6-0

United mot Rostov

Inga tidigare möten.

United mot Ryssland

Totalt: 9 2-6-1 9-8
Borta: 4 1-3-0

Rostov mot England

Totalt: 0 0-0-0 0-0
Hemma: 0 0-0-0

Domare: Felix Zwayer

M
EL 2016/17: 0 0 0 0 0
EL 2015/16: 3 9 0 0 1
EL totalt (kval exkluderat): 15 65 5 1 4
Data primärt via Muss.se, Uefa.com, Soccerway.com, Stretfordend.co.uk, Transfermarkt.de.

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS