Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Chelsea – Manchester United

Efter att ha slagit ut tre Championshiplag väntar nu tuffast möjliga motstånd i FA-cupens kvartsfinal, Chelsea på bortaplan är utmaningen Manchester United ställs inför på måndagskvällen. 

FA har tagit beslut om två regelförändringar inför årets kvartsfinaler. Den första är att det inte kan bli omspel om det skulle vara oavgjort efter 90 minuter. Istället följer förlängning och, om så behövs, straffläggning.

Den andra regelförändringen har att göra med om det blir förlängning. Då har lagen, när som helst under förlängningen, rätt att göra ett fjärde byte för att på så sätt få in ytterligare en pigg spelare. Den här regelförändringen är införd på prov under en tvåårsperiod och gäller även för semifinal och final. Med tanke på Uniteds spelschema tror jag detta är något Mourinho uppskattar, om det skulle gå till förlängning. Antalet avbytare lagen får ha med sig är fortfarande sju.

Embed from Getty Images

I övrigt är det inga konstigheter, laget som vinner får resa till Wembley för semifinal, lottningen till det sker efter att den här matchen är avgjord.

Avspark är 20.45 och matchen sänds på Viasat Sport Premium och Viaplay.

Manchester United

Efter förlusten i andra ligacupsemifinalen mot Hull har United nu byggt upp en svit med tio raka matcher utan förlust, vilket gör att raden av förlustfria matcher som faktiskt spelar någon roll (Hull slogs ju ut ändå) nu uppgår till hela 27 matcher, alla tävlingar inräknade.

Ändå är känslan inte klockren runt United. I den fina förlustfria raden ligger en del onödiga kryss, till exempel förra helgens match mot Bournemouth. I ligan ligger laget kvar på den förbaskade sjätteplatsen, som faktiskt kan tappas till helgen då Everton kan gå om med hjälp av att ha spelat tre extra matcher, och med Zlatan avstängd de närmaste matcherna kommer ju frågan vem som skall göra målen.

Embed from Getty Images

I matchen mot Rostov, där United gjorde precis vad som krävdes, spelade laget med en fembackslinje. Om det var enbart relaterat till den matchen, eller om det också var ett test inför Chelseamatchen är svårt att avgöra. Sedan Chelsea började med sitt 5-2-3 (vilket många av någon anledning kallar 3-4-3) är det bara Tottenham som lyckats slå dem. Ett Tottenham som då ställde upp med en liknande formation. Manchester City gjorde samma sak och pressade Chelsea länge innan de ändå förlorade med 3-1 när lagen möttes i december.

Hur United kommer ställa upp är väldigt svårt att sia om. Efter långa funderingar har jag kommit fram till att jag faktiskt tror att Mourinho väljer att frångå sitt vanliga spelsätt och fortsätter med den formation han valde mot Rostov, men denna möjliga startelva skall alltså tas med en stor nypa salt då Mourinho inte sagt någonting mer än att han inte kommer åka till London med ett reservlag. Vilka som startar och hur han väljer att formera laget har han inte yppat ett ord om.

I mål ser jag ingen anledningen till att De Gea inte skall spela. Valencia lär vara tillbaka till höger, på vänsterkanten hoppas jag på snabbhet i form av Shaw (men det lär bli Blind) och centralt tror jag Bailly ersätter Jones jämfört med Rostomatchen.

Herrera, Carrick och Pogba centralt innebär att Fellaini får lämna, detta då det lär bli mer spel på marken i denna match samt att Carricks defensiva positionsspel kan bli viktigt i att stoppa passningar fram mot Costa och Hazard. Mkhitaryan bör starta i en fri anfallsroll och sen är det jämnt skägg om det blir Martial eller Rashford. Jag tror på den förstnämnda.

Möjlig startelva:
De Gea
Valencia – Bailly – Smalling – Rojo – Shaw
Herrera – Carrick – Pogba
Mkhitaryan – Martial

Chelsea

Chelsea har, precis som United, haft en förhållandevis lätt lottning hittills i FA-cupen. De har slagit ut Peterborough från League One samt Brentford och Wolverhampton från The Championship.

De har valt att rotera en del i cupen hittills, bland annat har andremålvakt Begovic hittills vaktat buren i samtliga tre matcher och de offensiva storstjärnorna Hazard och Costa har endast startat mot Wolverhampton. Hur Conte väljer att formera sitt lag är därför svårt att lista ut, ingen av tränarna vill avslöja någonting för den andre.

Embed from Getty Images

På presskonferensen inför matchen undvek han att svara på frågor om enskilda spelare kommer starta eller inte, men han bekräftade att hans lag är skadefritt och indikerade att han kommer välja en stark startelva. Hela presskonferensen finns i gårdagens rapportering. Han har också pratat med Chelseas hemsida, där har vi det närmaste vi kommer en bekräftelse om en startspelare då han pratade mycket om Kante mot Pogba.

Med tanke på spelschemat för Chelsea, och deras läge i ligan, bör det inte finnas någon anledning för Conte att inte gå för starkast möjliga lag. Då det ryktas att John Terry kommer lämna Chelsea under säsongen skulle detta kunna vara hans sista FA-cupmatch för Chelsea på Stamford Bridge, detta tror jag dock inte att Conte kommer ta någon hänsyn till. Med tanke på Zlatans avstängning kommer United sannolikt ha en snabb spelare längst fram. Att Conte då skulle välja Terry, som aldrig varit känd för sin snabbhet, i mittförsvaret ser jag som osannolikt. Istället tror jag Chelsea fortsätter precis som de spelat i sina senaste två matcher.

Möjlig startelva:
Courtois
Azpilicueta – Luiz – Cahill
Moses – Kante – Fabregas – Alonso
Pedro – Costa – Hazard

Historik

Som topplag i Premier League har United och Chelsea naturligtvis spelat många minnesvärda matcher. Som Unitedsupporter är Champions League-finalen 2008 ett av de finare minnena i klubbens historia, John Terry kollar fortfarande sina dobbar extra noga sedan den matchen.

Embed from Getty Images

På senare år har dock United haft svårare. Höstens möte var totalt nattsvart då Chelsea sprang iväg till 4-0 efter att Pedro givit Londonlaget ledningen redan efter 30 sekunder. Senaste segern på Stamford Bridge kom i oktober 2012 och faktum är att den segern är senaste gången som United slog Chelsea överhuvudtaget.

Detta innebär att det nu gått elva matcher med oavgjort eller vinst för Chelsea och att varken David Moyes eller Louis van Gaal lyckades besegra Chelsea som Unitedtränare. Vi får hoppas att José Mourinho lyckas sätta stopp för denna dystra trend.

Matchfakta

Chelsea
Manchester United

Matchinformation

Turnering: FA Challenge Cup, kvartsfinal
Tid: Måndagen den 13 mars 2017, 20.45
Plats: Stamford Bridge, London
Domare: Michael Oliver
• assisterande: Burt, Collin
• fjärde: Jones
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador: J Pereira (skadad, inget datum)
Tveksamma: Schweinsteiger (skadad)
Avstängda: Ibrahimovic (första matchen av tre)
Övrigt:
Position: 6:e | 13-10-3 | 39-22 | 49
Borta:3:e | 7-3-2 | 19-12 | 24
Bästa målskytt: Ibrahimovic (15)
Disciplin: 56 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
V16/2Saint-ÉtienneHEL3-0
V19/2BlackburnBFA2-1
V22/2St-ÉtienneBEL1-0
V26/2SouthamptonNLC3-2
O4/3BournemouthHPL1-1
O9/3RostovBEL1-1

Chelsea

Skador:
Tveksamma:
Avstängda:
Övrigt:
Position: 1:a | 21-3-3 | 57-20 | 66
Hemma:2:a | 12-0-1 | 36-8 | 36
Bästa målskytt: Costa (17)
Disciplin: 51 GK, 0 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O31/1LiverpoolBPL1-1
V4/2ArsenalHPL3-1
O12/2BurnleyBPL1-1
V18/2WolvesBFA2-0
V25/2SwanseaHPL3-1
V6/3West HamBPL2-1

United mot Chelsea

Totalt: 17572-53-50278-215
FA-cupen: 138-2-323-11
Borta: 8233-21-28135-124
SENASTE MÖTENA
F2015-04-18BPL0-1
O2015-12-28HPL0-0
O2016-02-07BPL1-1
F2016-10-23BPL0-4
SENASTE BORTAMATCHER
F2014-01-19BPL1-3
F2015-04-18BPL0-1
O2016-02-07BPL1-1
F2016-10-23BPL0-4

Domare: Michael Oliver

M
PL 2016/17:23750211
PL 2015/16:2692236
PL totalt:16252371550
Snitt (2015-17):3,410,040,100,35
Alla domare 2015/16:3,210,070,100,24
MVOF
Dömt United:23977
Dömt Chelsea:221363
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).