Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Europa League: United mot Anderlecht i kvartsfinal

Embed from Getty Images

Juan Mata sköt igår Manchester United till kvartsfinal i Europa League. Kvartsfinalerna lottades idag och Manchester United ställs mot belgiska Anderlecht. United börjar på bortaplan.

Lottningen får ses som nära nog optimal för United. Resvägen är kort och om vi ska tro på spelbolagen så är Anderlecht det näst sämsta laget som är kvar i turneringen (bara Genk bedöms vara sämre). Manchester United är favorit att vinna, före Lyon. Dessutom har United alltså fördelen av att spela returen på hemmaplan.

Om Anderlecht

Anderlecht toppar den belgiska ligan, då den nu delas upp efter 30 omgångar. De spelade in 61 poäng på 30 matcher, två poäng bättre än Club Brugge. Till slutspelet, som börjar efter landslagsuppehållet, tar lagen med sig hälften av poängen. Totalt är det sex lag i det belgiska slutspelet och det är dubbelmöten mot alla lag.

Den mest notabla spelaren i Anderlecht torde vara mittfältaren Yoeri Tielemans, en 19-årig supertalang. Trots sin ringa ålder gör Tielemans nu sin fjärde säsong som ordinarie i Anderlecht. Den här säsongen har han gjort 17 mål och tio assists på 41 matcher.

Anderlecht har den svenska anfallaren Isaac Kiese Thelin i truppen.

Den här säsongen inledde Anderlecht i kval till Champions League men där blev Rostov för svåra, detta trots att Anderlecht fick med sig 2-2 från bortamötet.

Därmed fick Anderlecht kvala till Europa League. Det blev problemfritt, med totalt 6-0 mot Slavia Prag. I gruppspelet kom de två i grupp C bakom Saint-Étienne. Anderlecht är således sämre än de båda lagen som United har slagit ut på vägen till kvartsfinal. Anderlecht fick oavgjort borta mot Saint-Étienne men förlorade hemma. Det ska dock noteras att Anderlecht då redan var klara för gruppspel medan fransmännen var piskade att vinna.

Förra säsongen gick Anderlecht till åttondelsfinal i Europa League. Då blev Shakhtar Donetsk för svåra. I ligan blev det till slut en andraplats.

Tidigare möten mot Anderlecht

Anderlecht var Uniteds allra första motståndare i Europacupspel. I september 1956 vann United med 2-0 borta och i returen blev det en förkrossande 10-0-seger efter bland annat fyra mål av Dennis Viollet och tre av Tommy Taylor. Den segern är alltjämt den största i Uniteds historia.

Nästa möte var i omgång 2 i Europacupen säsongen 1968/69. United bäddade för avancemang via 3-0 på Old Trafford. Därmed gjorde det inget att det blev en 3-1-förlust i returen.

Det senaste mötet var i Champions Leagues gruppspel säsongen 2000/01. Lagen möttes på Old Trafford i den första matchen och United tog en enkel 5-1-seger. Andy Cole slog till med hattrick medan Denis Irwin och Teddy Sheringham gjorde varsitt mål.

I Belgien gick det inte lika bra, Anderlecht vann med 2-1. United hade dock råd att förlora då avancemanget redan var säkrat. Anderlecht vann emellertid gruppen via den segern.

Tid och datum

Den första matchen spelas torsdagen den 13 april med retur en vecka senare den 20 april. Mellan de båda matcherna har United hemmamatch mot Chelsea i Premier League.

Båda matcherna kommer att spelas med avspark 21.05.

Lottningen i sin helhet

Anderlecht – Manchester United
Celta de Vigo – Genk
Ajax – Schalke 04
Olympique Lyonnais – Besiktas

Lagen som anges först börjar hemma.