Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Svaga argentinska insatser; videoteknik hjälpte De Gea; Blind med kaptensbindel

De europeiska lagen hade träningsmatcher, istället var det mot Sydamerika vi vände blickarna för riktiga matcher igår. Full omgång i VM-kvalet och tre Unitedspelare igång, dessvärre kan vi inte rapportera direkt positivt om någon av dem.

Embed from Getty Images

Argentinskt fiasko

Man skall inte använda för stora ord inom fotbollen, men när Argentina med 22 poäng åker till Bolivia som endast skrapat ihop sju (på 13 matcher) för att spela VM-kval, då skall det bara bli tre poäng. Messi var avstängd, men en Di Maria-ledd offensiv skall ändå kunna leda Argentina till seger.

Så blev dock inte fallet, istället kämpade bolivianerna till sig en tvåmålsseger när de nollade Argentina, som skapade ett flertal fina chanser men aldrig lyckades överlista Carlos Lampe i Bolivias mål.

Uniteds båda argentinare, Sergio Romero och Marcos Rojo, spelade 90 minuter. Romero i mål och Rojo till vänster i backlinjen, något som får en varningsflagg att resa sig för de flesta av oss Unitedsupportrar då Rojo varit direkt dålig på den positionen under säsongen.

Embed from Getty Images

Tyvärr är båda spelarna på negativt sätt involverade i varsitt mål. Vid det första kommer ett långt lyft mot Argentinas straffområde, Romero är på väg ut för att plocka ner/boxa undan – men halkar. Han hinner resa sig före avslutet kommer, men är då på mellanhand och nicken letar sig in i mål.

Vid det andra kan Romero inte göra mycket, och det är väl magstarkt att ge Rojo skulden för det. Men vänsterbacken står och latar sig strax utanför eget straffområde, trots att han tio meter bort ser en boliviansk anfallare helt fri och redo att agera på inspelet som är på väg från motståndarnas vänsterkant. Men Rojo tar inte de meterna för att täcka upp, utan istället kan tvåan sättas av den omarkerade anfallaren. Dåligt försvarsspel rätt igenom från Argentina, men den latheten från Rojo bådar inte gott.

Efter gårdagens resultat tappade Argentina två platser i tabellen, från tredje till femte plats. De fyra första går direkt till VM och femman får spela play off-match mot ett lag från antingen Nordamerika, Afrika eller Oceanien, så om ställningen just nu står sig måste Argentina alltså gå en extra kvalrunda för att nå mästerskapet nästa sommar.

Tappade placeringar även för Ecuador

Hemma i Quito spelade Ecuador mot Colombia, med Antonio Valencia på vad man nu får kalla hans före detta position som högerytter. Hemmalaget låg på femte plats inför matchen, en poäng efter Colombia på den fjärde och sista direktplatsen till VM, och hoppades naturligtvis på att passera colombianerna.

Embed from Getty Images

Dessvärre hade de inte mycket att sätta emot gästerna. Två mål i mitten av första halvlek gav Colombia en stabil ledning, och inte blev det lättare av att Ecuador fick spela med en man mindre sista halvtimmen efter ett rött kort. Att Chile dessutom enkelt slog Venezuela gjorde att Valencia och hans lagkamrater tappade en placering i tabellen och nu parkerar på sjätte plats, så de har ett rejält arbete att göra om de vill ta sig till Ryssland nästa sommar.

Dubbelvänster i Amsterdam

I en träningsmatch i Amsterdam ställdes Nederländerna mot Italien. Italienarna vann med 2-1, efter att ha gjort matchens samtliga tre mål. Ett tidigt självmål utjämnades snabbt, och målet som fullbordade vändningen kom efter en halvtimmes spel.

Både Daley Blind och Matteo Darmian startade matchen, och blev utbytta i slutet av den. Blind, som var kapten under andra halvlek, spelade som vänsterback och Darmian som wingback/vänstermittfältare, så de både Unitedspelarnas kontakt på plan var begränsad.

Framtidens teknik hjälpte De Gea

Embed from Getty Images

Spanien slog Frankrike med 2-0 på bortaplan. De Gea stod, och höll nollan, för Spanien och Ander Herrera kom in med kvarten kvar.

Det mest minnesvärda från matchen är att videoteknik användes vid ett par tillfällen för att hjälpa domaren, mest notabelt en gång för att underkänna ett mål för offside och en gång för att godkänna ett som den assisterande domaren vinkade bort.

Antoine Griezmann, och hela Frankrike, trodde att han gett laget ledningen med en nick i början av andra halvlek. Det visade sig dock att Lawin Kurzawa, som nickade fram bollen till Griezmann, var offside i läget innan. Målet underkändes därför, helt korrekt. Efter 77 minuter gjorde Spanien 2-0, trodde alla i en halvsekund innan den assisterande domarens flagga höjdes i luften för att signalera offside. Videodomaren kallade dock på uppmärksamhet, och beslut ändrades så att det istället blev ett korrekt 2-0 till Spanien.

Embed from Getty Images

FIFA genomför just nu ett test för att se hur det fungerar med att ha en videodomare som får titta på vissa situationer. Baserat på dessa två beslut är min personliga åsikt att det är helt rätt väg att gå. Tempot är för högt i dagens fotboll för att tre domare skall hinna med i alla situationer. Att då ta de extra 15-30 sekunderna som krävs för att se om ett beslut var korrekt eller inte borde definitivt vara vägen att gå för att göra deras jobb enklare. Nu skall bara spelarna förstå att de inte kan prata med domaren samtidigt som han försöker lyssna på vad videodomaren säger i hans headset, men det kommer förhoppningsvis det med.

Nolla för Pereira

Joel Pereira vaktade målet för Portugals U21-lag när de mötte Tyskland i en träningsmatch. Till skillnad från sitt seniorlag, som förlorade med 3-2 mot Sverige, lyckades ungdomarna vinna sin match.

Målet var en riktig pärla som till och med Paul Scholes hade varit nöjd med. Klicka fram till 1.50 i filmen för att se Sampdorias Bruno Fernandes volleyskjuta in matchens enda mål.

 25 minuter för Tuanzebe

Englands U20-lag mötte Senegals dito, i en träningsturnering som spelas i Frankrike. Truppens båda Unitedspelare, Dean Henderson och Axel Tuanzebe inledde på bänken. Henderson blev kvar där, men Tuanzebe kom in med 25 minuter kvar i Englands 2-0 seger.

I och med detta är säsongens sista landslagsuppehåll äntligen över och spelarna återvänder till United för att förbereda sig för en intensiv säsongsavslutning.