Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Everton (det sista halmstrået)

14:16

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds Premier League-match hemma mot Everton. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Manchester United – Everton 1-1 (0-1)

Premier League, , omgång 31 • 2017-04-04, 21.00 • Old Trafford, Manchester • publik: 75 272 • domare: Neil Swarbrick


 0-1 (22)   Phil Jagielka
     (45)   Idrissa Gueye
     (54)   Gareth Barry
     (57)   Ashley Young
     (88)   Tom Davies
     (90+2) Ashley Williams (målchansutvisning)
 1-1 (90+3) Zlatan Ibrahimovic [straff] (Shaw)

Manchester United: De Gea; Young (Shaw 65), Bailly, Rojo, Blind (Pogba 46); Carrick (Mkhitaryan 65), Fellaini; Lingard, Herrera, Rashford; Ibrahimovic
Avbytare: Romero, Darmian, Fosu-Mensah, Martial

Everton: Joel; Holgate, A Williams, Jagielka, Baines; Mirallas (Pennington 67), Barkley (Calvert-Lewin 80), Gana, Davies, Barry; Lukaku
Avbytare: Stekelenburg, Valencia, Lookman, Kenny, J Williams

Gustav Brinck-Larsen | 00:01 Tack för idag

Därmed stänger vi den här matchdagsbloggen. Snackisar är på väg och betyg kommer under morgondagen.

På återhörande.

Gustav Brinck-Larsen | 23:59 Mourinho efter matchen

José Mourinho pratade med MUTV efter matchen: Lagandan i andra halvlek är ett exempel på vad vi vill ha och vad vi behöver. Liknande som vad hände mot Stoke, där vi förlorade med 1-0, men ändå gick för det. Idag spelade vi inte speciellt bra, och eftersom vi inte spelade så bra i första halvlek och eftersom jag kände att några spelare var riktigt nere vad gäller deras självförtroende i att spela fotboll var vi tvungna att ta ett annat tillvägagångssätt. Jag spelade Marouane [Fellaini] med Zlatan och försökte få lite bredd med Lingard och senare med Luke [Shaw] och på så sätt få in bollarna i de farliga områdena och försöka få ett mål. Vilket vi fick med Zlatans nick, ett mål som i framtiden med videoteknik skulle ha gett oss en 2-1 seger.”

Kände du att det var ett mål? ”Jag kände inte att det var ett mål, jag vet att det var mål och även experterna som föredrar att säga att ’det är svårt att säga’, om det är väldigt svårt att säga ger man fördel till det lag som anfaller och det är mål. Men när jag säger det säger jag det inte i ett negativt sätt i förhållande till linjemannen eftersom det är väldigt svårt. Jag säger det eftersom att det för bara några dagar sedan hände i Frankrike-Spanien där de testade videoteknik, och jag tror att vi alla vill ha det.”

Shaw påverkade matchen, känner du att han har svarat väl på dina kommentarer? ”Han har svarat, men jag har redan sagt till honom att han spelade på min sida, och att utan min röst hade han inte spelat på det sätt han gjorde. Han spelar inte alltid på min sida, han spelar alltid på andra sidan, så han behöver tänka bättre och snabbare. Han behöver förstå spelet bättre. Den potentialen, den fysiska och tekniska potentialen han har är bra, men hans taktiska förståelse måste han förbättra och hans måste förbättra sin attityd.”

Om chansen till fjärdeplatsen: ”Det beror på andra resultat. Vi behöver att Chelsea slår Manchester City, vi behöver att Liverpool förlorar poäng, jag vet inte var. Men kampen är en kamp som inte är rättvis eftersom vi spelar Europa och de andra gör inte det. Vi är glada för det, för Europa League är en dörr vi har öppen för att försöka spela Champions League nästa säsong, men det är inte en rättvis kamp för vi har alltid ackumulation och trötthet och alltid spelare som Valencia som inte kunde spela idag, Ashley Young som hade problem i andra halvlek, Paul som vi försökte skydda men som ändå behövde spela 45 minuter. Men vi kör så länge vi kan, och som jag sa till spelarna i halvtid. Att inte spela bra, okej det kan hända, några killar har lägre självförtroende och man kan känna det utan att behöva nämna namn, men andan i den här klubben är ständigt närvarande. Och jag tror att fansen är missnöjda med ett dåligt resultat, men de förstod att vi kämpade och var därför med laget till slutet.”

Gustav Brinck-Larsen | 23:15 Bilder från matchen

Gustav Brinck-Larsen | 23:09 Tänk om…

Tänk vad skönt det hade varit för Luke Shaw om hans skott fått gå i mål istället för att Ashley Williams skulle räddat med armen. Ingen skillnad i poäng för United, men efter allt som varit skulle det varit riktigt bra för Shaw.

Personligen tycker jag att hans inhopp inte var något extraordinärt, men att han ändå med tydlighet visar att han är Manchester Uniteds bästa vänsterback. Han är ett helt annat typ av offensivt hot än Young, Blind, Rojo och Darmian.

Hoppas hans attityd på träningar förbättras, om nu det är problemet, så att han tar en ordinarie tröja.

Gustav Brinck-Larsen | 23:06 Zlatan efter matchen

Tunnelintervju med BT Sport efter matchen: ”Jag tycker vi förtjänar lite mer. Vi släpper in ett mål på ett misstag. Först gör vi misstag genom att missa Williams, tror jag det är, när han nickar, sen kommer målet från ingenting. Vi måste fortsätta vara fokuserade, vi har inte råd med såna här misstag, speciellt inte nu slutet eftersom det är väldigt viktiga poäng, särskilt när tabellen ser ut som den gör. Vi är nära, men vi får fortfarande inte de poäng vi behöver. Men i slutet kvitterade vi, vi anföll större delen av matchen och skapade fler bra chanser förutom straffen, men vi måste göra mer”

Gustav Brinck-Larsen | 22:55 Inte ens glad

Vi kvitterar till 1-1 i 94 minuten, det brukar man bli glad över. Men inte idag. Inte efter en sådan rätt igenom usel insats.

Nionde krysset på hemmaplan i Premier League, och fjärdeplatsen kan vi nog glömma. Arsenal bör slå West Ham hemma imorgon, då är vi tillbaka på sjätteplatsen. Det känns tryggt.

Gustav Brinck-Larsen | 21:48 11 bedrövligheter

Vad var detta för första halvlek? Inga vettiga löpningar, en kreativitet nere på noll och De Gea verkar helt nollställd. Vad gjorde han på målet? Han har ju två evigheter på sig att gå upp och plocka den bollen, men står fastvuxen i gräset.

Enda chansen offensivt fås gratis när Kevin Mirallas bestämmer sig för att bete sig som en idiot. Blinds frispark är bra, Herreras läge efter måste sitta.

Jag hoppas på tre byten i halvtid. In med Pogba, Martial och Mkhitaryan och ta ut Lingard, Carrick och Fellaini. Rashford klarar sig av den enkla anledning att andra varit sämre. Rimligen blir det inte tre i halvtid men det bör det bli två, så då nöjer sig nog Mourinho med ett.

Så ruskigt besviken.

Gustav Brinck-Larsen | 20:55 Nu är det dags

Förutsättningarna är klara, vinst är det enda som gäller för att kampen om Champions League-platserna i ligan skall vara vid liv. Vid vinst kan vi ju dock inte få tillbaka vår kära sjätteplats i nästa omgång, men man kan ju inte få allt.

En startelva som, framförallt offensivt, bör vara ruskigt taggad. Zlatan har varit borta länge och vill visa vad han kan, och både Lingard och Rashford vet om att om de inte presterar kommer de båda vara utbytta innan timmen är spelad. Herreas återkomst bådar också mycket gott.

Ett härligt böljande anfallsspel hade varit skönt att se, men vi måste också passa oss för Evertons sylvassa kontringar.

Nu kör vi! Glory, glory Man United!

Gustav Brinck-Larsen | 20:44 4-3-3

Som jag trodde, inte en renodlad tia utan ett 4-3-3 där Carrick tar djup på mittfältet och Fellini/Herrera lär växeldra. Det har fungerat förut.

Gustav Brinck-Larsen | 20:36 Landslaget påverkar Valencia

Mourinho har ytterligare förklarat för BT Sport varför Antonio Valencia inte spelar ikväll: ”Valencia är väldigt, väldigt trött. Han kom från Ecuador, spelade 90 minuter, vilket var en stor ansträngning för honom, vi behöver skydda honom.”

Så, som vi anade är det rätt och slätt så att han vilas för att vara redo för det fortsatt tuffa spelschemat i april.

Gustav Brinck-Larsen | 20:33 Evertons läge

Everton ligger just nu sjua i tabellen, tre poäng efter United på femte plats. Dock med två matcher mer spelade.

Men vid Evertonseger ikväll går de (tillfälligt?) om United, och även Arsenal som just nu ligger på sjätte plats. Det lär bli svårt för Everton att nå fjärdeplatsen som leder till Champions League, men deras Europa League-dröm är långt ifrån borta. De har ett helt okej spelschema kvar för resten av säsongen dessutom.

Så trots en hel del skador lär de gå för fullt för seger mot United ikväll.

Gustav Brinck-Larsen | 20:27 Rooney har ”ont i ankeln”

Det rapporteras att Wayne Rooney inte är petad, han saknas på grund av att han har ont i en ankel.

Henrikh Mkhitaryan är dock helt enkelt petad.

Mourinho till BT Sport: ”Jag var inte glad över Mkhitaryans insats i lördags. Det är därför han är på bänken.”

Gustav Brinck-Larsen | 20:10 Pogba på bänken

Ingen Pogba från start idag alltså, men väl på bänken. Vi får tolka det som att han är spelklar, men inte redo för 90 minuter helt enkelt.

Anmärkningsvärt är att både Mkhitaryan och Martial petas, istället väljer Mourinho ren snabbhet på kanterna i form av Lingard och Rashford. Med tanke på att Zlatan är en förhållandevis statisk spelare behöver det inte vara alls fel. Men det är också härligt att ha många starka vapen på bänken om det skulle behövas. Nämnvärt är också att Rooney alltså saknas helt, kaptenen gjorde ett blekt inhopp i lördags och ställs alltså över idag. Carrick tar så klart kaptensbindeln.

Herrera står uppställd som en nummer tio när United presenterade laget på Twitter, men det mer troliga är nog att han bildar en mittfältstrio med Carrick och Fellaini, där Carrick opererar något bakom de andra två. Min spontana tanke i alla fall.

Gustav Brinck-Larsen | 20:03 Evertons lag

Även Everton har producerat en startelva.

Gustav Brinck-Larsen | 20:01 Dagens lag

De Gea

Young – Bailly – Rojo – Blind
Carrick – Fellaini
Lingard – Herrera – Rashford
Ibrahimovic

Bänken: Romero, Fosu-Mensah, Darmian, Shaw, Pogba, Mkhitaryan, Martial

Gustav Brinck-Larsen | 19:55 Likaså Mkhitaryan

Samuel Luckhurst från Manchester Evening News har också bekräftat att Henrikh Mkhitaryan anlänt till stadion, så även han är med i truppen.

Gustav Brinck-Larsen | 19:52 Shaw i truppen

Luke Shaw fångades på bild på väg in till Old Trafford. Han är alltså med i truppen.

Gustav Brinck-Larsen | 19:44 Snart dags för lag

Om femton minuter kommer laguppställningen. Zlatan och Herrera är med all säkerhet tillbaka i startelvan, det lutar även åt att Pogba startar. I och med att Valencia troligen vilas blir det då minst fyra förändringar gentemot i lördags.

Bakåt gäller det få Bailly och Rojo att vara koncentrerade under 90 minuter, annars kommer Lukaku bryta sin måltorka mot United. Framåt måste någon form av effektivitet hittas. Zlatans senaste PL-match var inte mycket att hänga i granen, förhoppningsvis har hans påtvingade vila gjort honom gott, både fysiskt och mentalt.

Gustav Brinck-Larsen | 19:13 Valencia kan vilas

Antonio Valencia syntes inte till bland de spelare som checkade in på Lowry Hotel igår. Han skall inte ha setts till under dagen i samband med laget heller och nu rapporterar Manchester Evening News att han vilas ikväll.

Den stabile högerbacken, potentiellt Uniteds bästa spelare den här säsongen, missade två Premier League-matcher i höstas med en armfraktur, samt var inte med i truppen mot Crystal Palace i december. Resten av matcherna har han startat på högerbacksplatsen och endast blivit utbytt en gång, så det kanske kan vara dags att låna honom vila en match.

Det här öppnar upp för många scenarior. Skall Mourinho flytta över Young till högerbacksplatsen och chocka alla med att låta Shaw starta? Mycket tveksamt och inte heller Fosu-Mensah lär få chansen från start om Mourinho följer sin tidigare behandling av den unge holländaren. Det troligaste är väl att Blind eller Darmian får kliva in i laget.

Hur det blir med Wayne Rooney, Henrik Mkhitaryan och Anthony Martial som inte heller syntes vid hotellet är fortfarande oklart. Det troligaste är dock att alla de finns med i truppen.

Om 45 minuter släpps startelvan, då får vi svaret.

Gustav Brinck-Larsen | 18:23 Mourinho ändrar om?

Enligt Samuel Luckhurst på Manchester Evening News hintar Mourinho om förändringar.

Mourinho skall ha sagt: ”Vi har spelare tillbaka ikväll, vilket borde ge mig möjligheten att fräscha upp laget och göra några förändringar. Vi måste bli mer kliniska.”

Gustav Brinck-Larsen | 18:17 Lukaku vs United

För snart fyra år sedan spelade Manchester United sin sista match under Sir Alex Ferguson. Matchen, borta mot West Bromwich, var en märklig historia som slutade 5-5, trots att United ledde med 5-2 med nio minuter kvar. Det gjorde dock ingenting, titeln var redan säkrad.

I den matchen hoppade en viss Romelu Lukaku, då utlånad från Chelsea, in i halvtid och lyckades smälla in ett hattrick. Idag spelar han för Everton och är skytteligaledare i Premier League, men sedan den majdagen 2013 har han inte lyckats göra mål mot Manchester United. Ända sedan Sir Alex pensionerade sig har jag känslan av att en massa gamla trender brutits. Lag som United inte förlorat mot på 40 år kommer till Old Trafford och vinner och så vidare. Därför passar väl Lukaku på med ett nytt hattrick ikväll, bara för att cementera att United inte kommer nå fjärdeplatsen. Den optimism jag kände inför matchen i lördags är nu totalt bortblåst, trots återkomster för många viktiga spelare för United.

Gustav Brinck-Larsen | 17:58 Satsa på vänstersidan

Normalt sett har Everton ett av ligans mer stabila och rutinerade ytterbackspar i Seamus Coleman och Leigton Banes. Irländaren Coleman är nu skadad, varför en extra stöt på den sidan kan vara att föredra. Mot Liverpool senast spelade 20-årige Mason Holgate som högerback, något som går att utnyttja med en snabb Martial eller Rashford. Holgate är normalt sett mittback, så vi bör inte få se en särskild offensiv från honom, därför bör också Uniteds ytterback kunna trycka på rätt bra.

Luke Shaw, som oväntat nog var med när laget samlades igår, hade enligt mig varit utmärkt just av denna anledning. Men det lär ju inte hända, så därför skulle jag (hur konstigt det än känns) föredra Ashley Young som en offensiv ytterback.

Tre timmar till matchstart.

Gustav Brinck-Larsen | 17:11 Martial från start?

 

Anthony Martial har tweetat här för en stund sedan, det brukar vara en indikation på att han kommer vara involverad i matchen

Vi har dessutom fått en liten video tre riktigt vackra mål mot Everton. Scholes första är ju ett drömmål som få andra kan göra, även om en gammal anfallare som undertecknad också måste berömma Diego Forlan för sin löpning där han får med sig försvararen.

Mikael Österdahl | 16:39 Mourinho mot Van Gaal

Någon kollade i en tabell och upptäckte att José Mourinho efter 28 ligamatcher som Unitedmanager har tagit samma antal poäng som Louis van Gaal tog på sina 28 första ligamatcher.

Såna jämförelser kommer oundvikligen upp. Ibland kan de vara relevanta, ibland inte.

Föga överraskande kom Mourinhos talesperson* Duncan Castles med en nykter analys ett försvarstal.

Castles är förstås inte utan poänger. Samtidigt vill jag påstå att det är förvirrat att lyfta fram antalet missade stora chanser som något positivt för Mourinho. Och mängden målchanser som United skapar påverkas självklart av att United så ofta tvingas jaga seger i slutet på matcher.

En sak som definitivt talar emot Mourinho är att han tog över ett bättre lag än Van Gaal. Våren 2014 var United ett lag som mestadels förlorade, självförtroendet var i botten. Mourinho tog över ett lag som var målskillnad ifrån en fjärdeplats och precis hade vunnit FA-cupen. Mourinho hade lång tid att förbereda sig och fick egentligen precis de värvningar som han önskade. Van Gaal å sin sida var upptagen med en VM-turnering och dessutom helt ny i den engelska fotbollen.

Men det är ju inte med Van Gaal som Mourinho ska jämföras. Van Gaal misslyckades, det var därför han fick sparken. För Manchester United kan det inte vara tillräckligt att eventuellt nå Champions League.

Idag får vi åtminstone möta ett lag som kommer att försöka anfalla. Det är ytterligare en sak som talar för seger. Även om Everton har massor av skador så kommer de inte att parkera nio utespelare i eget straffområde. De kommer inte att maska i den fjärde matchminuten.

Vilket jag påstår att West Brom gjorde. Även om bollen tydligen var i spel under rekordlång tid i lördagens match.

* Ja, det är så klart ingen titel som Castles har. Men…

Mikael Österdahl | 15:22 Zlatan: I’m back

Jag känner mig bra,” säger Zlatan Ibrahimovic till MUTV inför kvällens match (intervjun visas i MUTV:s program Match Day Live som sänds ikväll klockan 20.00).

Jag har saknat Old Trafford och matcherna med mitt lag. Men slutligen är jag tillbaka och förhoppningsvis kommer jag med positiva vibbar.

Han har överlag en positiv inställning.

En match kan ändra mycket. Plötsligt kan du vara trea, fyra, femma, sexa. Förstaplatsen är för långt bort, andra också antagligen. Men annars är det jämnt och om du lyckas vinna två eller tre matcher i rad så är du på en Champions League-plats.

Jag tror att vi kommer att göra det och vi kommer att vara där. Vi har tagit poängen vi behöver för att vara i Champions League, även om vi är på gränsen nu. Lite mer och vi kommer att nå topp 4, det tror jag.

I andra nyheter placeras Zlatan idag i LA Galaxy. Det är den amerikanska tevekanalen Fox Deportes som går ut med detta. De gör det tillsammans med en photoshoppad bild på Zlatan i LA Galaxy-tröja.

Hur det blir med den saken återstår att se.

Ikväll ska Zlatan för andra gången i sitt liv spela fotboll mot Everton. Första gången han spelade mot Everton såg det ut så här:

Mikael Österdahl | 14:43 Lagnyheter

Paul Pogba är tillbaka i truppen. Och sensationellt nog är även Luke Shaw det. Då Uniteds spelare checkade in på Lowry Hotel igår var Pogbas och Shaws närvaro det notabla.

Pogba är tillbaka efter skada och det är inte så mycket att orda om. Ifall Pogba är i speldugligt skick så spelar han, det vet vi.

Att Shaw plötsligt är med i truppen igen är desto mer anmärkningsvärt. Som José Mourinho pratade i lördags var det svårt att se en väg tillbaka för Shaw. Definitivt inte på så här kort varsel.

Enligt Telegraph är Shaw återkallad sedan han varit på möte med Mourinho igår, ett möte som ska ha varit på Shaws initiativ. Relationen uppges fortfarande inte vara reparerad men det ska vara ett steg i rätt riktning.

Ändå häpnadsväckande. För ingenting kan ha förändrats mellan lördagen och nu. Om Shaws attityd på träning inte duger ska det inte spela någon roll vad Shaw säger till Mourinho.

Och det är inte så att det plötsligt är vänsterbackskris i United. Matteo Darmian, Daley Blind och Ashley Young var alla med när laget checkade in igår. Dessutom var Marcos Rojo där, även om hans tjänster lär behövas i mittförsvaret.

Nej, det hela är bara märkligt.

Fortfarande finns ett stort frågetecken gällande Shaws framtid. Paul Hirst på Times menar att Shaw är intresserad av en flytt utomlands.

Personligen menar jag att det lilla vi har sett av Shaw den här säsongen fortfarande är bättre än vad vi har sett av någon annan vänsterback i laget. Sen går det ju inte att ignorera ropen om Shaws taskiga attityd, Mourinho är långt ifrån ensam när det kommer till att ifrågasätta Shaw. Samtidigt kan jag tycka att det i viss utsträckning faller på managern att se till att spelarna har rätt attityd.

Det om det. Shaw lär oavsett inte vara aktuell för startelvan idag.

De Gea, Valencia, Bailly och Rojo skriver in sig själva. Därefter säger min magkänsla att Blind går in som vänsterback. Herrera tar förstås en plats, liksom Zlatan. Så får vi väl gissa på Pogba. Offensivt kan Mourinho vara sugen på att peta ett par spelare, vilket skulle öppna för ytterligare en mittfältare i form av Fellaini. Sedan lottdragning om de två återstående positionerna.

Enligt Manchester Evening News checkade följande spelare in på Lowry Hotel igår.

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Fosu-Mensah, Darmian, Bailly, Rojo, Blind, Shaw
Mittfältare: Fellaini, Pogba, Herrera, Carrick, Lingard, Young
Anfallare: Ibrahimovic, Rashford

Det är bara 17 spelare, varav tre målvakter. Således ska två utespelare till adderas för att ens fylla ut matchtruppen. Valencia, Rooney, Martial och Mkhitaryan är notabla spelare som inte syntes till igår.

Mikael Österdahl | 14:17 Det sista halmstrået

Det är fem poäng upp till Manchester city, sex till Liverpool. Det är avståndet som ska ätas upp. Med tanke på det kvarvarande spelschemat så är det ingalunda fördel United i kampen, även om United har en och två matcher till godo på konkurrenterna.

Differensen hade rimligen varit åt andra hållet ifall United hade gett blanka fan i att kasta bort givna segrar på Old Trafford.

Kvällens match mot Everton kan inte klassas som en given seger. Inte ens med vetskapen om att Everton kommer till spel med ett halvt juniorlag. Kvällens match är dock en som måste vinnas om tanken på en topp 4-placering ska leva vidare.

Zlatan Ibrahimovic har förvisso haft nästan lika svårt som sina lagkamrater i ligamatcherna på Old Trafford (nio av femton ligamål på bortaplan). Han återkomst är ändå ett lyft för United.

Får vi också tillbaka Paul Pogba – mycket tyder på det – så ger det ytterligare anledning till hopp. Evertons prestation mot Liverpool är också anledning till optimism.

Så det gäller att vinna. Det gäller att vinna trots att vi har nackdelen av att spela på Old Trafford. Annars får vi lägga alla våra ägg i Europa League-korgen.