Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Sunderland – Manchester United (det trivialt livsviktiga)

09:48

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamatch mot Sunderland. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Sunderland – Manchester United 0-3 (0-1)

Premier League, omgång 32 • 2017-04-09, 14.30 • Stadium of Light, Sunderland • publik: 43 779 • domare: Craig Pawson


     (15)   Luke Shaw
 0-1 (30)   Zlatan Ibrahimovic (Herrera)
     (43)   Sebastian Larsson (allvarligt otillåtet spel)
 0-2 (46)   Henrikh Mkhitaryan (Shaw)
     (64)   Jesse Lingard
     (79)   Marouane Fellaini
     (82)   Anthony Martial
     (85)   Didier Ndong
 0-3 (89)   Marcus Rashford (Ibrahimvoic)
     (90+1) Matteo Darmian

Manchester United: Romero; Darmian, Bailly, Rojo, Shaw (Blind 60); Fellaini, Herrera, Pogba; Mkhitaryan (Martial 78), Ibrahimovic, Lingard (Rashford 64)
Avbytare: J Pereira, Tuanzebe, Fosu-Mensah, Blind, Carrick, Martial, Rashford

Sunderland: Pickford; Jones, Koné, Denayer, Oviedo (Manquillo 39); Cattermole (Borini 66); Ndong, Rodwell, Larsson; Defoe, Anichebe
Avbytare: Mannone, Djilobodji, Pienaar, Khazri, Gibson

Mikael Österdahl | 17:12 Mourinho: En solid prestation

José Mourinho var belåten med Uniteds insats när han pratade med teve efter Uniteds seger i Sunderland.

Resultatet bra, vi stod emot gårdagens resultat. När Liverpool och Manchester city vann var det ja eller nej för oss. Det var ja, vi fick de tre poängen. En solid prestation mot ett lag som är ledset. När du spelar mot ett ledset lag är matchen nästan över om du gör första målet. De kämpade hårt och gav allt men du kan känna den negativa känslan runt laget.

Om första halvtimmen:Matchen var öppen vid 0-0. Men vi hade ganska enkel kontroll men utan fara. Vi spelade kompakt och solitt. Ibland behöver du spelare som bryter det. Oftast har topplagen några spelare som kan göra det, Zlatan gjorde det.” Mourinho tycker att United sedan var bekväma och njöt av det vackra vädret.

Om Luke Shaw:En väldigt solid prestation. Han gick av för att han hade ett gult kort och publiken satte press på domaren. Prestationen var ganska solid, han gjorde inga misstag och var bra med bollen.

Om Romero:Av någon anledning spelar jag honom i det som har blivit den stora turneringen för oss. Europa League är den stora turneringen för oss. Europa League är den enda turneringen vi kan vinna nu, av någon anledning spelar Sergio. Han är i bra slag och har självförtroende. Vi litar på honom. Jag visste att det inte var ett problem för oss att spela Romero.

Om De Geas skada:Det är något i hans höft. Han känner det när han slänger sig. Bra för honom att vila och bra för Sergio att spela inför matchen i Bryssel.” Mourinho tror att De Gea spelar mot Chelsea.

Uniteds manager säger att Antonio Valencia har en chans att spela mot Anderlecht. Däremot är det inte troligt att Wayne Rooney eller Ashley Young är tillbaka.

Mourinho pratade också med MUTV, vilket ges i videoformat.

Mikael Österdahl | 16:55 Zlatan i videoformat

Så även Zlatan Ibrahimovics intervju efter matchen i videoformat.

Tankar från José Mourinho kommer efter hand.

Mikael Österdahl | 16:48 Några bilder från matchen

Zlatan satte 1-0 efter en halvtimme. Larsson (ha ha!) blev utvisad efter 43 minuter. Mkhitaryan gjorde 2-0 i andra halvleks första minut. Rashford satte trean efter 89 minuter. Fellaini var lagkapten.

Här följer några bilder från matchen.

Mikael Österdahl | 16:36 Zlatan: Jag dör ung

Zlatan Ibrahimovic gjorde det matchvinnande målet mot Sunderland. Han spelade även fram Marcus Rashford till 3-0 och utsågs till matchens bästa spelare. Efteråt pratade han med Sky Sports.

Tre viktiga poäng. Framför allt nu på slutet när vi inte har tagit poängen vi vill ha. Vi tror på det och kommer att göra allt för att nå topp fyra.

Jämn inledning:Det är en del av spelet. Du känner på varandra. Antingen börjar du starkt eller inte så starkt. I slutändan vinner det bästa laget. Matchen var bra. Vi fick 1-0, sedan kom utvisningen. Jag såg inte om det var rött kort. Ibland kan det vara svårt, ibland är det en fördel.

Hur kan du vara så bra när du är så gammal?Jag tränar hårt och fokuserar. Jag tror på mig själv och spelar mitt spel. Ju äldre jag blir desto mer intelligent blir jag. Jag kan inte röra mig lika mycket [som förr] men jag är smartare. Jag känner mig som Benjamin Button, jag föddes gammal och dör ung.

Mikael Österdahl | 16:29 Sunderland – Manchester United 0-3

Inte oavgjort! Manchester United tog tre bekväma poäng via en 3-0-seger i Sunderland. Målen gjordes i tur och ordning av Zlatan Ibrahimovic, Henrikh Mkhitaryan och Marcus Rashford.

Uniteds uppgift blev markant enklare då Sebastian Larsson blev utvisad. Ett av få korrekta beslut av domare Craig Pawson under matchen.

Zlatan gav United ledningen efter en halvtimme, då han mycket vackert vände om och placerade bollen i nät. Mkhitaryan dödade sedan matchen då han slog till 47 sekunder in på andra halvlek. I slutet fastställde så Rashford slutresultatet till 3-0.

Rättvist och enkelt men ändå inte speciellt imponerande. Nu fullt fokus på Europa League och marschen mot Stockholm.

Mikael Österdahl | 14:25 Nollan Romero

Sergio Romero tar över i mål under rykten om att David de Gea helt enkelt är petad. Märkligt att José Mourinho inte säger så om så är fallet.

Klart är dock att De Geas prestationer den här säsongen inte alls har varit på samma utomjordiska nivå som vi vant oss vid. Han kan lastas för målet mot Everton och mot West Brom var det bara ren tur att han inte fumlade in Darren Fletchers tama skott.

Oavsett om De Gea är petad eller skadad så är det Romero som tar över. Romero har den här säsongen spelat elva matcher, med bara tre insläppta och åtta nollor som facit. Förra säsongen stannade han på åtta nollor och åtta insläppta på tretton matcher.

Romeros statistik snedvrids dock av att han regelbundet spelar mot sämre motstånd. Samtidigt har han den här säsongen gjort ett antal kvalificerade räddningar, även om en del av dem har kommit efter egna tabbar.

Mikael Österdahl | 14:02 Tankar om startelvan

Romero i mål idag alltså. Inga konstigheter då De Gea är indisponibel. Mer intressant att Mourinho säger att Romero står i Europa League. Där har min känsla annars varit att De Gea skulle ta över nu när vi är framme i kvartsfinalerna. Tydligen inte.

I backlinjen saknas Valencia på nytt. Senast var han borta med förklaringen att han var trött efter att ha spelat landskamper i Sydamerika och 90 minuter mot West Brom. Nu har vi inte fått någon förklaring. En gissning är att han helt enkelt vilas inför matchen mot Anderlecht.

Darmian vikarierar som högerback och Shaw får alltså chansen från start till vänster. Förhoppningsvis visar Shaw att han är Uniteds bästa vänsterback.

På mittfältet inga större konstigheter med Fellaini, Herrera och Pogba om än notabelt att Fellaini får chansen framför Carrick. Att Fellaini tar kaptensbindeln beror väl helt enkelt på att han är spelaren i startelvan som har gjort flest matcher för United.

Offensivt är det notabelt att Lingard får förnyat förtroende. Mkhitaryan är tillbaka i startelvan medan Martial ånyo hittas på bänken.

På det stora hela är det lag som United ställer upp med ett lag som ska vinna mot Sunderland. Visst saknas några spelare men det är knappast tal om något reservlag.

Mikael Österdahl | 13:46 Mourinho: Givetvis behöver vi göra mål

José Mourinho har snackat med Sky Sports inför matchen.

Om De Gea:David har ett litet problem och har inte rest. Normalt spelar Romero i Europa League, så inte dåligt för honom att få en match.

Mourinho räknar med att De Gea kommer att vara tillgänglig mot Chelsea på söndag nästa vecka.

Phil Neville i Sky Sports studio tror att De Gea är petad. Vilket ju är lite märkligt då Mourinho säger att målvakten är ute med ett ”problem”. Det är ju inte så att Mourinho backar för att säga att spelare är petade.

Luke Shaw får chansen:Attityden förbättras, möjligheterna kommer. Men inte på ett sätt att om han inte spelar speciellt bra kommer han inte tillbaka.” På en uppmaning om ett förtydligande förklarar Mourinho att Shaw kommer att få fler chanser även om han är dålig idag. ”På Manchester Uniteds nivå betalar du för misstagen. Han är ung Med bra attityd kommer möjligheterna.

Om matchen:Vi har bara gjort två mål på två matcher. Givetvis behöver vi göra mål. Men vi vet att vi möter ett lag som antagligen har sin sista chans för överlevnad.

Om Uniteds form:Att vara obesegrade är oviktigt. Globalt spelar vi bra men vi gör för få mål för att vinna matcher. Antalet mål är i motsats till vårt sätt att spela. Vi tycker att vi förtjänar mer.

Mikael Österdahl | 13:34 Sunderlands startelva

David Moyes har ingen Marouane Fellaini att tillgå och väljer istället Lee Cattermole som lagkapten. Han väljer också Victor Anichebe istället för Borini i sin startelva.

Sunderland har varit mållösa de senaste sex matcherna och det ska rimligen inte ändras då deras anfallare idag ställs mot Sergio Romero.

Mikael Österdahl | 13:32 O Captain! My Captain!

Marouane Fellaini som lagkapten. Det var nog det vi alla tänkte när José Mourinho tog över Manchester United. Den 9 april 2017 är det verklighet.

Mikael Österdahl | 13:30 Bekräftad startelva

Ryktena stämde. Marouane Fellaini är kapten för Manchester United idag. Romero startar i mål, Shaw och Darmian som ytterbackar. Pogba tillbaka i startelvan. Förnyat förtroende för Lingard.

Mikael Österdahl | 13:27 Kapten Fellaini

Rykten säger att Marouane Fellaini kommer att bära kaptensbindeln idag. I övrigt sägs det att De Gea och Valencia saknas och att Luke Shaw får chansen från start.

Mikael Österdahl | 13:24 En förändring i Sunderland

Startelvorna publiceras klockan 13.30. Redan nu har dock Sunderland avslöjat att de gör en förändring jämfört med matchen mot Leicester i tisdags.

Då ställde David Moyes upp med följande lag:

Pickford; Jones, Koné, Denayer, Oviedo; Cattermole; Ndong, Rodwell, Larsson; Defoe, Borini

Mikael Österdahl | 13:18 Mål i Sunderland

Startelvan är några minuter bort. I väntan på det tittar vi på några vackra mål i Sunderland.

Först ut Roy Keane, sedan Cristiano Ronaldo på frispark och till sist Adnan Januzaj.

Mikael Österdahl | 12:45 En solig söndag i Sunderland

Förutsättningarna för att spela fotboll är mycket fina i Sunderland denna söndag. Det enda som möjligen stör är den tidiga avsparkstiden.

För vissa supportrar är fokus redan på torsdagens match mot Anderlecht. Red News redaktör Barney Chilton är redan på plats i Belgien och testar förstås de lokala produkterna.

Mikael Österdahl | 11:57 Senast mot Sunderland

Det var på annandagen som United senast spelade mot Sunderland. Några månader senare är resultatet en parentes (United vann). Det vi minns är Henrikh Mkhitaryans fantastiska klackmål.

Sedan har diverse tjommar kopierat Mkhitaryan men vi vet ju att originalet alltid är bäst.

Mikael Österdahl | 11:13 Mourinho: Chicharito hade gjort 20 mål

På den andra delen av fredagens presskonferens pratade José Mourinho mer om Manchester Uniteds oförmåga att göra mål. Återigen är domen att Uniteds offensiva spelare är för dåliga på att göra mål.

Zlatans antal mål är ett bra nummer för alla anfallare. Jag tycker att alla andra – och jag pratar inte bara om anfallaren, jag pratar om den offensiva spelaren – de offensiva spelarna med frihet måste nå ett visst antal mål som om du adderar ihop dem ger ett visst antal segrar, ett visst antal poäng. Ingen har nått den nivån.

Paul Pogba kommer undan. Mourinho menar att mittfältaren hade gjort många mål till om han inte hade haft sådan otur.

Vi har spelare som inte älskar målet. De är bra spelare, kreativa spelare. Men naturligt är de inte en dödare. Jag ger ett exempel, som vi spelar och dominerar, jag tror att Chicharito enkelt hade gjort 20 mål i det här laget, även om han kommer från bänken med 10-20 minuter kvar.

Mourinho beklagade sig nyligen över att United sålde Chicharito. Managerns kommentarer har på vissa håll tolkats som att Chicharito kan vara på väg tillbaka. Samtidigt har Antoine Griezmanns rådigare bekräftat (Guardian) att United har varit i kontakt. Rådgivaren säger dock att Champions League är en nödvändighet om Griezmann lämnar.

Mourinho vill inte ge en åsikt kring Marcus Rashfords eventuella deltagande i U21-EM i sommar. Annars öser Mourinho beröm över den unga anfallaren.

Kommer United värva en anfallare? ”Vi har Marcus. Vi tror på Marcus. Det är ingen tvekan. Kommer vi att köpa en anfallare? Kanske. Kanske.

Måhända notabelt att Anthony Martial inte diskuteras. Martial (eller den som sköter hans Twitter) har dock lagt upp en matchposter på Twitter, vilket brukar vara en indikation på att han kommer att vara involverad.

Mikael Österdahl | 10:13 Lagnyheter

Inga signifikanta lagnyheter än så länge. Det betyder att vi inte vet vilka spelare som reste till Sunderland för dagens match.

José Mourinho har dock bekräftat att Phil Jones, Juan Mata, Wayne Rooney, Chris Smalling och Ashley Young missar dagens match. Därmed har Mourinho inte överdrivet mycket att laborera med. Väljer han ingen reservlagsspelare har han faktiskt bara 18 spelare att tillgå.

Målvakter: De Gea, Romero
Försvarare: Bailly, Rojo, Blind, Shaw, Fosu-Mensah, Valencia, Darmian
Mittfältare: Pogba, Lingard, Carrick, Herrera, Mkhitaryan, Fellaini
Anfallare: Ibrahimovic, Martial, Rashford

I startelvan finns det väl fyra positioner att diskutera: vänsterbacken, vem som gör Herrera och Pogba sällskap på mitten samt vilka två som gör Zlatan sällskap på topp.

Mikael Österdahl | 09:49 Det trivialt livsviktiga

Jag antar att alla som läser detta berördes av terrordådet i Stockholm i fredags. Personligen var jag, som vanligt, långt ifrån Stockholm. Såvitt jag vet ingen jag känner som blev direkt drabbad. Men Stockholm är ju närmare än London, Paris, Bryssel. Någon var nästan där.

Någon som läser detta var säkert där. Eller nästan där. De flesta andra har en personlig koppling dit, på ett eller annat sätt. Tankar och kärlek till alla drabbade.

I stunder som dessa blir fotbollen både viktigare och oviktigare än någonsin. Vårt Manchester United ger oss en verklighetsflykt på ett sätt som inget annat kan ge oss. Under ett par timmar är det bara fotbollen som betyder något. Den riktiga världen får ursäkta. Vi är upptagna.

Sunderland har lämnat planen mållösa nio gånger på de tio senaste försöken. Enda undantaget då de helt plötsligt vann med 4-0 mot Crystal Palace i London.

Men Sunderland har efter årsskiftet tagit poäng mot Liverpool och Tottenham. De störde Manchester city och borde kanske ha tagit poäng där också. Således kan vi vara inställda på att det inte blir så enkelt som de borde bli. Trots att vi har bortaplansfördel.

Uniteds form är suspekt igen. Efter en fin segersvit har vi nu två segrar på sex. Eller tre segrar på åtta om vi bara räknar ligan.

När form ska återfinnas är det lämpligt med match mot ett lag som Sunderland. Borde vara i alla fall. Positivt för United är att Paul Pogba förmodligen är tillbaka i startelvan. Han får sin beskärda kritik men förändringen då Pogba kom in var ändå notabel i tisdags.