Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Burnley – Manchester United (Irresistible force paradox)

10:20

 

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamatch mot Burnley. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Burnley – Manchester United

Premier League, omgång 34 • 2017-04-23, 15.15 • Turf Moor, Burnley • publik: 21870 • domare: Anthony Taylor


 0-1 (21) Martial (Herrera)
 0-2 (39) Rooney (Martial)
     (65) Lowton
     (78) Rooney
     (89) Hendrick

Avspark: 15.15 • Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United: De Gea; Darmian, Bailly, Blind, Young; Herrera, Fellaini, Pogba; Lingard, Rooney, Martial
Avbytare: Romero, Fosu-Mensah, Tuanzebe, Shaw, Carrick, Mkhitaryan, Rashford

Burnley: Heaton; Lowton, Keane, Mee, Ward; Boyd, Barton, Hendrick, Brady; Barnes, Gray.
Avbytare: Pope, Flanagan, Defour, Westwood, Tarkowski, Berg Gudmundsson, Agyei

Gustav Brinck-Larsen | 18:04 Mourinho efter matchen

José Mourinho har pratat med MUTV efter matchen. Noterbart är att han går ut och säger att han satsar mer på Europa League än ligan.

Du måste vara en stolt man idag? ”Fantastiskt! Individuella prestationer topp, kollektiv prestationer topp. Total kontroll på matchen, ett mycket svårt ställe att spela på. Jag tycker att vi sen början av matchen hade känslan av att vi skulle vinna den. Även under den andra halvleken, 2-0, men 2-0 som var närmare 3-0 än 2-1. Väldigt, väldigt bra.”

Om Martial och hans vapen som kontringsspelare: ”Ja, om attityden är rätt, om hjärnan är rätt, om viljan är rätt vet alla kvalitéerna han har. Så jag är mycket nöjd med vad han gjorde idag.”

Om Rooney och att han spelade hela matchen efter lång frånvaro: ”Jag tänkte på en timme, men jag gav honom 90 minuter eftersom han var solid. Han var i matchen, han var intelligent, höll i bollen, han assisterade, kom in för att spela och då har jag inte ens pratat om hans viktiga mål. En kapten för oss.”

Om Fellaini som agerade sköld åt de två mittbackarna: ”Jag skulle säga tre mittbackar eftersom Marouane var där för att markera den direkta fotbollen och ge skydd åt de andra två. Men jag tycker alla tre var riktigt solida. Jag upprepar, en motståndare som är svår att hantera.”

Om att spelarna värmde upp i Ibrahimovic- och Rojo-tröjor: ”Vi saknar två viktiga spelare, men vi har andra spelare, skador är vanligt i fotboll. Vi gråter inte för det, vi gråter för att vi har stora skador på två vänner. Och alla är ledsna, men samtidigt måste vi vara positiva och omge dem med en bra känsla och de vet att de har en vän som är med dem i alla oss”

Om torsdagen, där det nu bara skiljer en poäng: ”Ja, det skiljer en poäng, så det är öppet. Men Man City måste spela Premer League-fotboll, vi måste också spela semifinaler i en europeisk tävling. Ja, det är ett mål att försöka sluta topp fyra men min känsla och min förståelse, vad jag gillar att säga är att den här klubben är för att vinna troféer. Och i Premier League kan vi inte vinna, men i Europa League har vi 25 % chans att vinna så vi måste lägga allt på Europa League”.

Med detta avslutar vi dagens matchblogg. Tack för visat intresse!

Gustav Brinck-Larsen | 17:38 Wayne Rooney efter matchen

”Vi visste att detta är ett svårt ställe att åka till och vinna. Jag tror att trots glädjen av att gått till semifinal [i Europa League] var det ändå en stor förlust för oss att förlora Marcos och Zlatan, två väldigt viktiga spelare för oss. Vi är alla bedrövade för dem och önskar dem ett snabbt tillfrisknande. Men det ger andra spelare chansen att komma in och försöka spela för en plats i laget och de som kom in, mig själv inkluderad, och Anthony har spelat bra och gett managern något att fundera på. Vi har spelat bra, en bra vinst och vi gjorde båda målen. Det är bra för laget att ha tävling om platserna, det behövs resten av säsongen.”

Om målet och leendet efter det: ”Man vill spela fotboll och jag var glad över att vara tillbaka därute idag. Först av allt för att laget skall vinna och sätta upp för en stor match nu på torsdag, men såklart är det alltid kul att göra mål.

”Jag har varit lite skadad och så och man vill spela såklart. Men jag har inte tagit mina chanser när jag kommit in från bänken och jag har fått lite skador vilket är frustrerande, inget stort men ändå som hållit mig tillbaka i några matcher så att jag inte varit tillgänglig för laget. Jag har kommit tillbaka nu och känner mig stark.”

Om torsdagen”Det är två bra lag och en stor match för City som vanligt. Det är en kamp om topp fyra och det är en stor match för båda lagen.”

Gustav Brinck-Larsen | 17:22 Bilder från matchen

Mycket Rooney och Martial av förståeliga skäl. Matchen innehåller inga mängder med chanser, det är målen och ett par långskott som är det United skapar idag. Men som sagt, det räcker och blir över när man åker hem med tre poäng.

Gustav Brinck-Larsen | 17:16 En dag på jobbet

En suverän kontring efter dryga 20 minuter och ett kampmål med ungefär fem minuter kvar av den första halvleken var det som krävdes för att United skulle besegra Burnley. Manchester United har nu 23 ligamatcher i rad utan förlust, och ett imponerande bortafacit med åtta segrar och två oavgjorda på de tio senaste.

Att både Rashford och Mkhitaryan saknades i startelvan gav viss tveksamhet till hur United skulle kunna hota framåt. Men Lingard sprang och gav ytor, Pogba visade vägen med sitt passningsspel och Martial fick göra ett par av sina patenterade löpningar med boll från vänsterkanten. Mer än så behöver ett taktiskt skickligt Manchester United göra. Sent omsider den här säsongen känns det som att Mourinho har hittat ett sätt att vinna fotbollsmatcher på.

Andra halvleken var, rent spelmässigt, ganska tråkig. United lyckas bevaka matchen utan att, som så många gånger förr, falla hem för mycket och bjuda in motståndarna. Istället är det ett stabilt defensivt spel, med ett par kontringar som skulle kunna resulterat. Jag njuter av sådant.

Gustav Brinck-Larsen | 17:07 Tre mycket sköna poäng

Manchester United har besegrat Burnley, efter en ”stabil-utan-att-glänsa”-insats. Anthony Martial, fint framspelad av Ander Herrera, och Wayne Rooney står för matchens två mål.

Det är ingen match som kommer gå till historien, något som Burnleymatcher tenderar att inte göra. Bilder från matchen kommer om en liten stund.

Gustav Brinck-Larsen | 15:16 Martial längst fram; Young till höger

Ser ut att bli Wayne Rooney till vänster, med Martial som toppforward. Åtminstone är det så United inleder matchen.

Dessutom ser det ut som att Ashley Young spelar till höger i backlinjen, med Darmian till vänster.

Gustav Brinck-Larsen | 15:13 Då kör vi!

Kom igen nu United, ge oss en positiv insats och tre poäng nu så hotar vi City och Liverpool på riktigt.

Nu kör vi.

Gustav Brinck-Larsen | 15:07 Zlatan och Marcos

För att hedra sina skadade spelare värmer Manchester United idag upp i tröjor med spelarnas namn på ryggen. Fin hyllning till de båda knäskadade killarna.

Gustav Brinck-Larsen | 15:06 2002, inte 1976

Många engelska medier kör nu att senast United vann på Turf Moor var 1976. Detta stämmer inte, United slog ut Burnley ur ligacupen 2002 genom att vinna med 2-0 på bortaplan. Så de så.

Gustav Brinck-Larsen | 14:54 Mourinho om laget

Enligt Manchester Evening News har Mourinho kommenterat dagens laguttagning så här:

”Ni känner till problemen vi har. Skador och mer skador, och folk som är riktigt trötta.

”Vi måste försöka skydda folk, vi måste försöka ha lite fräschhet.”

Tydliga indikationer på att det inte har att göra med petningar av spelare, utan helt enkelt rotation.

I mina ögon skulle United gärna få backa hem och låta Burnley vara spelförande idag, och använde Lingards och Martials snabbhet till att försöka kontra sönder Burnley. Det är dock mycket tveksamt om Burnley kommer tillåta United att spela på det sättet.

Uppdatering: Citaten kommer från matchintervjun med Sky Sports.

Gustav Brinck-Larsen | 14:29 Åtta förändringar

José Mourinho väljer alltså att göra hela åtta förändringar jämfört med startelvan i torsdags. De tre som får starta igen är Bailly, Pogba och Lingard.

Mest notabelt är att både Henrik Mkhitaryan och Marcus Rashford, målskyttarna från i torsdags, förpassas till bänken och att Wayne Rooney kliver in som toppforward. Detta är Rooneys första start sedan Bournemoth hemma den 4 mars, i den matchen blev han utbytt efter 70 minuters spel. Men nu är kaptenen alltså tillbaka i startelvan för att försöka leda Uniteds offensiv.

Även Anthony Martial får chansen från start igen. Fransmannen gjorde sitt senaste Premier League-mål mot Watford i februari, nu kan han (som jag resonerat om tidigare) känna sig mer behövd och förhoppningsvis kunna kliva in och göra en bra match.

Gustav Brinck-Larsen | 14:18 Ganska väntad elva för Burnley

Även Burnley har producerat en startelva, den är exakt den vi förutspådde i gårdagens införrapport.

Gustav Brinck-Larsen | 14:15 Ingen Rashford i startelvan

Gustav Brinck-Larsen | 14:00 Bekräftat att Valencia saknas

Unitedtruppen har nu anlänt till Turf Moor, detta utan Antonio Valencia.

Om ca 15 minuter kommer startelvan, då vet vi hur Mourinho tänkt för dagen. Sannolikt får vi se Young eller Darmian som högerback.

Gustav Brinck-Larsen | 13:20 Den haltande tabellen

Tabelltoppen inför eftermiddagen ser ut så här:

1 Chelsea          32 24 3 5 65-27 75
2 Tottenham   32 21 8 3 68-22 71
3 Liverpool      33 19 9 5 69-40 66
4 Man City      32 19 7 6 63-35 64
5 Man United 31 16 12 3 48-24 60
6 Everton        34 16 10 8 60-37 58
7 Arsenal         31 17 6 8 63-40 57

Fjärdeplatsen alltså helt klart inom räckhåll. Om knappa timmen får vi startelvan, jag känner att det finns risk/chans att Mourinho överraskar mig.

Gustav Brinck-Larsen | 12:33 Senaste segern

11 februari 2015 var senast Manchester United slog Burnley. Chris Smalling gjorde inte bara ett, utan två nickmål efter hörnor. Mellan dem hade Danny Ings kvitterat innan Robin van Persie med drygt fem minuter kvar avgjorde matchen från straffpunkten.

Gustav Brinck-Larsen | 11:27 Dags för Martial?

Det går inte att påstå att Anthony Martial följt upp sin lyckade debutsäsong med ett andra år av samma kaliber. Blott tolv starter och sex inhopp i ligan, med tre mål och fyra framspelningar som facit hittills. Andra säsongen brukar beskrivas som svår, men i Martials fall är det som att han inte varit helt tillfreds, men så har det bland annat ryktats om personliga problem som gjort att fokus ibland varit på andra saker

Det är långt ifrån säkert att han startar idag, men jag kan inte låta bli att få känslan av att det är läge. Zlatan, med alla hans förtjänster, tar mycket plats på planen. När han saknas skulle Martial kunna få ett uppsving från sin vänsterkant, och känna en större frihet att vandra in i planen med boll på det sätt som vi vande oss under hans första säsong. Detta utan att hela tiden leta passning till den långe skåningen. Den enes död och allt sånt där…

Martials twitterteam är i alla fall redo, låt oss hoppas att han är det också.

Gustav Brinck-Larsen | 10:58 Tidiga lagnyheter

Enligt Manchester Evening News checkade 19 spelare in på The Lowry Hotel igår. De skadade (Smalling, Jones, Rojo, Mata och Ibrahimovic) lös naturligtvis med sin frånvaro, men någon som också saknades var Antonio Valencia.

Valencia har haft skavanker sedan det senaste landslagsuppehållet, och med 120 minuter i benen i torsdags ser nog Mourinho detta som ett ypperligt tillfälle att vila högerbacken.

De som checkade in var:

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Darmian, Young, Fosu-Mensah, Bailly, Tuanzebe, Blind, Shaw
Mittfältare: Carrick, Herrera, Pogba, Fellaini, Mkhitaryan, Lingard
Anfallare: Rashford, Martial, Rooney

Om inte Valencia anslöt sent eller missades av Manchester Evening News får vi anta att matchtruppen (som alltid är 18 spelare) kommer bestå av dessa spelare, minus tredjemålvakt Pereira som lär få se matchen från läktaren.

Gustav Brinck-Larsen | 10:22 Irresistible force paradox

This is what happens when an unstoppable force meets an immovable object.

Okej, lite överdrivet kanske. Många tänker säkert något i stil med ”Eh, vadå, det är ju bara Burnley, dem ska vi slå”.

Men faktum är att Burnley inte är ett lag du bara flyttar på, inte på Turf Moor. De hänger hela sin Premier League-existens på att vinna på hemmaplan, 32 av lagets 36 poäng har spelats in där, vilket är anledningen till att de per nu inte är direkt indragna i nedflyttningsstriden.

Manchester United å sin sida har på de nio senaste bortamatcherna i ligan sju segrar och två oavgjorda. Senaste förlusten var katastrofmatchen mot Chelsea i oktober, sedan dess är United en så gott som ostoppbar kraft när det kommer till bortaspel i ligan. Hur dagens match skall sluta är därför högst oklart, jag lutar åt en målsnål oavgjord match i mina förhandstips.

Det är en, för den här säsongen, ny vardag vi Unitedfans skall vänja oss vid nu i brinnande säsongsavslutning. Vardagen utan lagets bästa målskytt och (enligt många) största stjärna. Det kan ses som ett slag i ansiktet att bli av med Zlatan, men det kan också ses som en gyllene möjlighet för spelare som Martial och Rashford, där potentialen uppenbarligen finns men som kanske kvävts något av att ha en superstjärna som Zlatan att anpassa sitt spel efter. Kan de, men den frihet som bör uppstå i tomrummet, kliva fram och bli avgörande?

Rashford har ju faktiskt redan börjat göra det, efter mål mot Chelsea och Anderlecht, kan han få med sin resten av offensiven är det inte omöjligt att vi har en rolig eftermiddag att se fram emot på Turf Moor.

Skall vi dessutom titta lite framåt kan vi konstatera att en vinst idag placerar United en poäng bakom Manchester City, och lagen möts på torsdag. Mer motivation än så skall spelarna inte behöva för att komma taggade till tänderna till dagens match.