Inför: Manchester city – Manchester United

Embed from Getty Images

April månads sista torsdagskväll bjuder på något så oortodoxt som ett derby på fel sida av Manchester. Den bjuder samtidigt på ett förmodat drama i två akter där vinnaren troligen får sitt namn på en av bollarna när det vankas lottning av Champions League-kvalet i augusti. Med Zlatan Ibrahimovic och Paul Pogba borta är det nu upp till birollsinnehavarna att kliva fram och ge regissör Mourinho det han vill ha. 

Manchester United

Zlatan spelar inte. Marcos Rojo gör det inte heller. Paul Pogba är även han struken. Ändå ska ett torsdagsderby i Manchester vinnas. I potten finns av allt att döma en kvalplats till Champions League, en fjärdeplats och ens lite upprättad ligaheder.

José Mourinho var nästan överdrivet nöjd med laginsatsen efter 2-0-segern borta mot Burnley i söndags. Mot den bakgrunden att Manchester United haft löjligt svårt med lag av Burnleys kaliber är det begripligt, samtidigt som den segern betyder absolut ingenting om det inte blir seger på Etihad på torsdagskvällen. Att det kan bli just Pep Guardiola som beseglar Mourinhos Champions League-öde inför nästa säsong ger förstås en extra krydda i en redan het soppa.

David De Geas ryktade bråk med Mourinho och husförsäljning (ve och fasa om killen vill sälja kåken) verkar inte påverka spanjoren som höll nollan för 13:e gången i ligan denna säsong mot just Burnley. Han startar i mål och lär få åtminstone Daley Blind och Eric Bailly framför sig. Blinds insats i söndags lämnade en del att önska, men bristen på alternativ gör att holländaren lär spela. Frågan är om Mourinho väljer Matteo Darmian som en tredje mittback med Ashley Young och Antonio Valencia som wingbacks eller inte.

Embed from Getty Images

På mittfältet lär en friskförklarad Ander Herrera kampera ihop med Marouane Fellaini. Åtminstone. Michael Carrick är alternativet om det blir tre mittfältare medan Jesse Lingard mycket väl kan få stryka på foten till förmån för Henrikh Mkhitaryan som inledde på bänken sist. Frågan är vad Mourinho gör med Wayne Rooney. Lagkaptenen var tillbaka senast och var med Rooneymått mätt tämligen pigg. Då han, och Anthony Martial, dessutom gjorde mål kan det bli väl trångt om i elvan för Marcus Rashford.


M
öjlig startelva:

De Gea
Valencia, Bailly, Blind, Darmian, Young
Herrera, Fellaini, Carrick
Mkhitaryan
Martial

Manchester city

Manchester citys säsong är redan nu att betrakta som ett enda stort fiasko. Ligan är sedan länge förlorad medan äventyret i Europa tog slut på ett närmast förnedrande sätt mot Monaco. Den sista chansen till en titel rök i söndags när ett formsvagt Arsenal lyckades sänka city ur FA-cupen. Nu kan Manchester United bli laget som förpassar city till Europa League, vilket Pep Guardiola förstås vill undvika till vilket pris som helst.

city är formsvagt sett till ligaspelet och har blott två segrar på de sex senaste matcherna. De segrarna har å andra sidan kommit i de två senaste omgångarna, mot tämligen harmlöst motstånd (Hull och Southampton). Mot Arsenal hade city ledningen, men en svag andra halvlek gjorde att drömmen om en titel denna säsong förblev just en dröm.

Embed from Getty Images

Guardiolas snudd på obegripliga målvaktsrotation gör det svårt att veta vem av Claudio Bravo och Willy Caballero som står på torsdag. Backlinjen kan tänkas förbli oförändrad då Kolarov och Zabaleta utgör de enda egentliga alternativen till kvartetten Navas, Kompany, Otamendi och Clichy. John Stones medverkade inte alls sist och Guardiolas presskonferens gav inga antydningar om att han spelar. Fernandinho och Toure lär utgöra de defensiva alternativen på mitten medan det framåt finns frågetecken för David Silva och Sergio Agüero. Kan den förstnämnde inte spela lär det öppna för Raheem Sterling i en mittfältsroll, om inte Fabian Delph åter får chansen. Iheanacho är troligen den som ersätter Agüero om han inte kan spela.

Möjlig startelva:

Bravo
Navas, Otamendi, Kompany, Clichy
Fernandinho, Toure
Sterling, De Bruyne, Sane
Agüero

Historik

Manchester citys 2-1-seger på Old Trafford i höstas tog klubben upp på totalt 50 segrar i Manchesterderbyn. United stoltserar fortsatt med totalt 72 vinster medan det i Premier League blivit 20 segrar på 39 försök för vår del. Bortser man från hemmatorsken i höstas talar två statistiska faktorer för Unitedseger på torsdag. United vann senaste mötet lagen emellan, på Old Trafford i ligacupen och även det senaste mötet lagen emellan på Etihad. Marcus Rashford avgjorde då, i mars 2016, med matchens enda mål i matchminut 16.

Ser man på möten mellan José Mourinho och Pep Guardiola är ställningen 8-4 till spanjorens fördel (9-4 med en straffseger i UEFA:s supercup inräknat). Sex matcher har slutat oavgjort. I sina färska managerroller i England har herrarna mötts de ovanstående två gångerna.

Matchfakta

Manchester city
Manchester United

Matchinformation

Turnering: Premier League, omgång 26
Tid: Torsdagen den 27 april 2017, 21.00
Plats: City of Manchester Stadium, Manchester
Domare: Martin Atkinson
• assisterande: Burt, Nunn
• fjärde: Swarbrick
Teve: Viasat Sport Premium, Viaplay

Manchester United

Skador: Ibrahimovic (knä, inget datum)
Jones (tå, mitten maj)
Mata (ljumske, slutet maj)
Pogba (skadad, inget datum)
Rojo (knä, inget datum)
Smalling (skadad, mitten maj)
Tveksamma:
Avstängda:
Övrigt:
Position: 5:e | 17-12-3 | 50-24 | 63
Borta: 3:e | 10-3-2 | 27-13 | 33
Bästa målskytt: Ibrahimovic (17)
Disciplin: 70 GK, 1 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O 4/4 Everton H PL 1-1
V 9/4 Sunderland B PL 3-0
O 13/4 Anderlecht B EL 1-1
V 16/4 Chelsea H PL 2-0
V 20/4 Anderlecht H EL 2-1 [1]
V 23/4 Burnley B PL 2-0
[1] Efter förlängning.

Manchester city

Skador: Gündogan (knä, september)
Sagna (ljumske, 30 april)
Tveksamma: Fernandinho (muskel)
Jesus (matchform)
Silva (hamstring)
Stones (muskel)
Avstängda:
Övrigt:
Position: 4:e | 19-7-6 | 63-35 | 64
Hemma: 7:e | 8-6-1 | 27-15 | 30
Bästa målskytt: Agüero (17)
Disciplin: 61 GK, 4 RK
Position, bästa målskytt och disciplin avser ligan.
FORM
O 19/3 Liverpool H PL 1-1
O 2/4 Arsenal B PL 2-2
F 5/4 Chelsea B PL 1-2
V 8/4 Hull H PL 3-1
V 15/4 Southampton B PL 3-0
F 23/4 Arsenal B FA 1-2 [1]
[1] Efter förlängning.

United mot city

Totalt: 173 72-51-50 252-236
Premier League: 39 20-7-12 59-51
Borta: 83 30-24-29 105-122
SENASTE MÖTENA
O 2015-10-25 H PL 0-0
V 2016-03-20 B PL 1-0
F 2016-09-10 H PL 1-2
V 2016-10-26 H LC 1-0
SENASTE BORTAMATCHER
V 2012-12-09 B PL 3-2
F 2013-09-22 B PL 1-4
F 2014-11-02 B PL 0-1
V 2016-03-20 B PL 1-0

Domare: Martin Atkinson

M
PL 2016/17: 23 82 2 0 5
PL 2015/16: 29 100 1 0 2
PL totalt: 317 1082 24 28 77
Snitt (2015-17): 3,50 0,06 0,00 0,13
Alla domare 2015/16: 3,21 0,07 0,10 0,24
M V O F
Dömt United: 35 21 6 8
Dömt city: 38 22 5 11
Data primärt via Muss.se, Physioroom.com (motståndarnas skador), Whoscored.com (aktuell statistik), Stretfordend.co.uk (historik), Transfermarkt.de (domarstatistik).

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS