Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Jag vill inte ha någon Barthez

Ikväll vankas ett avgörande Manchesterderby då United reser genom stan för att sätta den stökiga grannen på plats. Kvällens derby behandlas förstås i den här frågeasken.

Dessutom diskuterar vi skador och lite annat smått och gått.

Derbytankar

United möter ikväll city på bortaplan. Titeln står inte på spel men kanske en Champions League-plats. Accepterar du oavgjort på förhand?

Åke Karlsson: Nej vi går för seger och city känns inte så vassa just nu

Kent Yxell: Ja, det är bortaplan och för att då tappar vi inget nu när det är en så kallad sexpoängsmatch

Mikael Krekula: Ja, det gör jag nog. United kan kryssa denna och det kommer ändå se bra ut för en topp 4-plats.

Marcus Beijar: Hade det varit före citys cupförlust hade jag sagt ja, nu säger jag nej. De har trots åkt på en törn efter 120 minuter fotboll mot ett lag som Arsenal. Då ska vi in för att ta tre poäng, speciellt med vetskapen om att vi kan rubba de bättre (lex Chelsea).

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: Ja, efter Liverpools underbara förlust hemma mot Crystal Palace kan vi ju gå om dem genom oavgjort mot City och vinst mot Swansea. Så på förhand är kryss godkänt.

Johannes Johansson: Nej, jag accepterar absolut inte oavgjort på förhand! Vi behöver tre poäng och ska gå för det. Sen kommer Mourinho gå för tre poäng på sitt sätt, men tre poäng ska och måste vi sträva efter.

Simon Sani: Nej, aldrig. Vinst betyder 1: Om city, 2: samma poäng som Liverpool.

Mikael Österdahl: Självklart inte! Utgångspunkten är trots allt att de är före och att vårt kvarvarande program är svårare. Seger ikväll betyder inte bara tre poäng för United, det betyder också att city tar noll poäng.

Hur viktiga är kvällens match för Uniteds möjligheter att sluta topp 4?

Åke Karlsson: Mycket viktig match och möjligheterna är mycket stora att bli 3:a

Kent Yxell: Vinst och chanserna att nå topp 4 ökar markant (då kan vi bara tappa den på eget slarv), förlust och det kan vara kört. Oavgjort och hoppet lever vidare…

Mikael Krekula: Den är helt klart viktig, främst eftersom city är en av konkurrenterna. Det gäller att inte förlora i alla fall känner jag. United har förvisso svårt schema kvar men Swansea hemma väntar efter och där bör det bli tre poäng medan konkurrenterna båda har bortamatcher.

Marcus Beijar: En poäng efter, två plusmål sämre. Mycket viktig.

Gustav Brinck-Larsen: Det är mycket viktigt att inte förlora, då försvinner i princip chansen att passera City. Så matchen är oerhört viktig, men vi har också livlinor i senare matcher.

Johannes Johansson: Klart att det är oerhört viktigt eftersom City konkurrerar om samma positioner som oss. Plockar vi tre poäng skapar vi oss lite arbetsro i alla fall. Dessutom är det alltid skönt att spöa City!

Simon Sani: Oerhört, skulle jag vilja säga. En av de svåraste matcherna som är kvar och som direkt gör att vi kan gå om två lag (vid vinst med tre mål).

Mikael Österdahl: Jag skulle säga att den är direkt avgörande. Vid en förlust kan jag inte se oss klättra i tabellen. Om vi istället vinner räknar jag med att vi är före både city och Liverpool när säsongen summeras.

Mourinho har inte överdrivet många spelare att välja mellan. Vad borde han göra med laget mot city?

Åke Karlsson: Tycker vi ska starta offensivt! Rashford på topp med Martial-Pogba-Herrera-Micki bakom på mitten. Sen Carrick som uppsamlare och en fyrbackslinje med Shaw-Blind-Bailly-Valencia. Och De Gea i mål.

Kent Yxell: Martial – Fellaini – Rashford med Micki bakom och Pogba i en fri roll till vänster. Carrick och Herrera släpande defensivt. Trebackslinje med Blind, Bailly och Valencia

Mikael Krekula: Han borde givetvis köra bästa möjliga lag. Matchen är mer än bara en plats bland de fyra första, det är trots allt city vi möter. Offensivt känns spelarna relativt pigga ändå, det är Pogba som känns lite sliten. Men jag tycker han ska starta ändå. Sedan ser jag gärna Shaw och Valencia som ytterbackar.

Marcus Beijar: Jag tycker väl generellt att han ska välja en balanserad elva likt den mot Chelsea, i den mån det nu går. Skadeläget i mittlåset gör ju alternativen få, och då är väl Blind det minst dåliga alternativet. Jag skulle spela Carrick, Herrera och Fellaini på mitten om Pogba är borta och spela Martial och Rashford på topp med Mkhitaryan bakom.

http://gty.im/671933188

Gustav Brinck-Larsen: Det enkla är att säga att han borde kopiera receptet (framförallt inställningen) från Chelsea-matchen, så jag gör det, men med Martial istället för Lingard längst fram med Rashford. De Gea, Bailly och Herrera kommer bli nyckelspelare.

Johannes Johansson: Har en känsla för 4-4-2 med Rashford och Martial som omställningsspelare längst fram. Mittfältet består därmed av idel centrala spelare som ska göra mittenpartiet svårpasserat. Mitt tips är Herrera, Fellaini, Carrick och Pogba. Ändå vet jag innerst inne att Lingard kommer starta. I backlinjen börjar alternativen bli få. Ska vi gissa på Valencia, Bailly, Blind och Shaw?

Simon Sani: Viktigt att få in samma typ av spel som mot Chelsea, då lagens stommar är relativt lika. city har lite snabbare backlinje (beroende på vilka som spelar), men offensivt rätt lika. Herrera ska spela, likaså Rashford.

Mikael Österdahl: Skadeläget gör att det inte är aktuellt att experimentera med en trebackslinje. Vi har varit bättre än city i tre av fyra halvlekar den här säsongen, i de halvlekarna spelade vi 4-3-3, i den fjärde (som var den första) spelade vi 4-2-3-1. Jag skulle använda Lingard, Mkhitaryan och Herrera för att sätta press på citys bollhållare och sedan låta Rashford hitta ytorna bakom citys svaga backlinje.

Och hur går det ikväll?

Åke Karlsson: Vi vinner med 2-1 och Rashford gör bägge målen

Kent Yxell: 1-1

Mikael Krekula: United vinner. Rashford avgör som han brukar.

Marcus Beijar: 1-1.

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: 1-1

Johannes Johansson: Seger!

Simon Sani: Vinst med 2-1, Rash och Fellaini gör mål

Mikael Österdahl: United spelar disciplinerat och aggressivt, city rullar planlöst bort bollen. Förr eller senare uppstår ett kontringsläge och då gör Rashford mål. Sedan blir city desperata och Fellaini sätter 2-0 tidigt i andra halvlek, vilket blir slutresultatet.

Skador, skador, skador

Zlatan spelar inte mer den här säsongen. Hur tungt avbräck är det för United?

Åke Karlsson: Kunde inte bli värre, nu gäller det att alla överpresterar

Kent Yxell: Ännu mer ansvar på Rash och Martial. Rash är ju i bra slag men Martial är inte igång. Vi har ingen som kan ta emot bollarna och stå upp fysiskt i mitten men däremot har vi fart … så visst spelar det en stor roll att sakna en världsspelare i dessa viktiga kvarstående matcher.

Mikael Krekula: Det är givetvis tungt på alla sätt. Dels för att han är en stor ledare både på planen och utanför men också lagets bästa målskytt, ett stort fokus för motståndarna och en briljant spelare överlag. United är överlag tunna framåt. Så ett jätteavbräck helt enkelt.

Marcus Beijar: Sett hur till de senaste månaderna har sett ut är det väl ett mindre avbräck än det varit i höstas. Dock är det förstås tungt, han har ändå en vinnarmentalitet och en rutin ingen annan har. Samtidigt visste vi ju att hans tid i United är väldigt begränsad. Andra ska kunna kliva fram ur skuggan.

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: Det kan på ett märkligt sätt nästan bli till en fördel. Förstå mig rätt, Zlatan har varit en av våra bästa i år. Men med tanke på att det är i slutfasen av säsongen kan effekten bli att laget sluter sig samman och höjer sig under de matcher som återstår.

Johannes Johansson: Med tanke på hans form är det inget större avbräck egentligen. Mot Anderlecht var han rent ut sagt usel och det har han egentligen varit de senaste matcherna. Däremot har han det extra som krävs för att avgöra matcher på egen hand och dessutom är det oerhört ledsamt att han ådrar sig en sådan skada så här sent i karriären. Har tyvärr svårt att se honom komma tillbaks över huvud taget.

Simon Sani: För de matcher som är kvar klarar vi oss. Zlatan är en väldigt bra fotbollsspelare, men som är bäst mot en viss typ av motstånd. När det krävs mer snabbhet har vi spelare som fyller luckan galant.

Mikael Österdahl: Framför allt är det givetvis tungt för Zlatan på ett personligt plan. Allra helst som det kommer i ett läge då det såg ut som att han kunde få vinna sin första stora europeiska titel och på ”hemmaplan” dessutom. För laget Manchester United har jag svårt att inte se paralleller med Van Nistelrooy och 2006.

Marcos Rojo spelar inte mer den här säsongen. Hur tungt avbräck är det för United?

Åke Karlsson: Mycket då han gick mot din bästa säsong som mittback och överglänste dom flesta på den platsen

Kent Yxell: Extra tungt för att vi knappt har några mittbackar skadefria, och så var han ju i sitt livs form under våren

Mikael Krekula: Tungt med tanke på att många mittbackar är skadade nu. Han behövs. Han har dessutom varit relativt bra under våren och tagit en ordinarie plats. Men jag har aldrig gillat Rojo så.

Marcus Beijar: Tyngre än Zlatan säger jag då. Han har växt något oerhört som mittback i år.

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: Sjukt nog är det jättestort. En av våra bästa mittbackar i år, och med tanke på att Blind inte är en vettig mittback har vi bara Bailly som riktig mittförsvarare att tillgå. Jag räknar inte Tuanzebe och Fosu-Mensah eftersom Mourinho uppenbarligen inte gör det.

Johannes Johansson: Tungt med tanke på vilken nyckelspelare han blivit i försvaret, särskilt med tanke på vilka skadeproblem vi har i mittförsvaret.

Simon Sani: Jag är alltid nervös när Rojo spelar, även om han spelat bra på slutet. Oavsett så är tapp i backlinjen de största avbräcken vi kan få, med tanke på skadeläget.

Mikael Österdahl: Spontant är min tanke att United får mycket svårt att ersätta Rojo. Samtidigt har defensiven, med några få undantag, faktiskt fungerat rätt bra hela säsongen, oberoende av vilken nödlösning som har testats. Problemet är att Bailly uppenbart inte kommer att orka vara fantastisk i den nio matcher som återstår.

Zlatan har lovat att komma tillbaka. Men nog har han gjort sin sista match som Unitedspelare?

Åke Karlsson: Nej, han kommer att vara tillbaka fortare än vi tror

Kent Yxell: Nej, tror han kommer tillbaka nästa vår när Champions League-slutspelet börjar… Zlatan ger aldrig upp!

Mikael Krekula: Ja det känns väl så. En såpass allvarlig skada i den åldern. Men fan vet hur Mourinho resonerar.

Marcus Beijar: Hjärtat säger nej, hjärnan säger ja. Jag tror att han spelar boll igen, men inte i United.

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: Ja, jag tror det. Med tanke på att det pratas om frånvaro till årsskiftet måste United gå vidare och bygga en trupp utan Zlatan. Men kommer han tillbaka till full fysisk hälsa tackar jag inte ner till att ha honom som en joker nästa vår, men så given som han varit det här året skall han inte vara.

Johannes Johansson: Han har tyvärr gjort sin sista match i United. Så blir det i och med att han väntade med att skriva på för ytterligare ett år. Har som sagt svårt att se honom komma tillbaks överhuvudtaget. Men det är ju Zlatan vi pratar om, så ingenting är väl omöjligt!

Simon Sani: Det känns absolut som det, tyvärr. Undantaget är om han inom en månad mirakulöst visar att han inte är borta längre än oktober-november. Att United skulle signa ett kontrakt ett år med en spelare som kommer vara med i tre månader är uteslutet.

Mikael Österdahl: Jag är inte så säker på det. En rimlig lösning är att han gör sin rehab hos United. Då är det också enkelt för United att erbjuda honom ett korttidskontrakt i januari, vilket bör vara en lösning som passar alla parter.

Ingen i truppen har Zlatans egenskaper. Dessutom är Mata borta ett tag till. Hur borde offensiven formeras?

Åke Karlsson: Att vi sätter pressen högre upp i plan och vågar ge understöd högre upp i banan

Kent Yxell: Martial – Fellaini – Rashford med Micki bakom och Pogba i en fri offensiv roll…

Mikael Krekula: United borde satsa på fart och fläkt, speciellt när det kommer upp många svåra bortamatcher där bollinnehavet kanske inte ägs av United. Spela Martial på kanten, Rashford centralt och Micki på andra kanten. 4-3-3.

Marcus Beijar: Ska man spela med tre framåt borde Martial och Mkhitaryan flankera Rashford. Spelar man med mer folk på mittfältet får Mkhitaryan gå bakom anfallarna, där Lingard förstås är med i diskussionen.

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: Rashford längst fram, Mkhitaryan till höger, Martial till vänster och en mittfältstrio med Herrera, Pogba och Carrick där Pogba skall vara mest offensiv. Fellaini får spela när andra är slitna. Hinner Mata tillbaka och i matchform får han gå in som högerytter, Mkhitaryan in som en nummer tio och så spelare vi med Herrera och Pogba som sittande mittfältare. Lingard spelar när någon av yttrarna behöver vila.

Johannes Johansson: Micki borde spelas centralt och vara den dirigent som opererar bakom Rashford. Hade gärna sett en 4-2-3-1-uppställning med Martial och Lingard som yttrar.

Simon Sani: Micki, Martial och Pogba på offensiv mitt med Rash som spets.

Mikael Österdahl: Det naturliga är att fortsätta med det 4-3-3-system som fungerade mot Burnley. Dock bör förstavalet vara Rashford centralt med Mkhitaryan och Martial på kanterna. Sedan får Lingard och Rooney agera backup när det av någon anledning behövs.

Och så lite annat

För en tid sedan fick Jesse Lingard nytt kontrakt. Tankar om det?

Åke Karlsson: Med sin snabbhet och ett bra skott och från vår akademi så är det ok

Kent Yxell: Kul när egna produkter lyckas och viktigt att vi knyter oss till dom på längre kontrakt. Inte kul att missa talanger som Michael Keane till exempel.

Mikael Krekula: Det är sunt. En stabil truppspelare som dessutom har en tendens att göra viktiga mål i finaler! Men också för home grown givetvis. Och Jesse är United. Jag gillar det!

Marcus Beijar: Positivt. Symbolvärde och en nyttig truppspelare, vilket jag kanske inte trodde jag skulle tycka för 1-2 säsonger sedan.

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: En okej truppspelare som är egen produkt, så det var väl okej. Men en spelare som startar 30 PL-matcher per säsong blir han inte. Såvida inte United tycker att det räcker att sikta på plats 6-10.

Johannes Johansson: Över tid är han ingen startspelare i Manchester United, men han är däremot en bra rotationsspelare som kan komma in och bidra med sin spelstil.

Simon Sani: Kul för Jesse, men som spelare kommer han inte utvecklas till den kvalitetsspelare som är med och gör laget till stora titlar. Det är synd, då man alltid vill att lokala talanger ska vara Uniteds framtid.

Mikael Österdahl: Det var en självklarhet. Det en måste ha i åtanke är att han inte tar någon annans plats, då United inte har tillräckligt många egna produkter i dagsläget. Om vi tappar Lingard kan vi alltså inte ersätta honom. Räknat i speltid är han nummer 18 i truppen, vilket är rätt rimligt. Att hitta spelare som utan vidare accepterar en sådan begränsad roll är inte enkelt.

Sergio Romero har fin statistik och är uppenbarligen en mycket bra reservmålvakt. Skulle han rent av duga som förstamålvakt?

Åke Karlsson: Tycker han är den som ska ta över om nu ryktet gör att De Gea går till Real

Kent Yxell: Nej, han gör att bakre linjen känns lite osäkrare än när De Gea står, även om han gör fantastiska räddningar så känns det som om han kan göra en tabbe närsom…

Mikael Krekula: Nej han skulle inte duga. Alldeles för mycket pajas-varning över honom. En Barthez. Jag vill inte ha någon Barthez.

Marcus Beijar: Ja, men inte i ett lag som Manchester United. Han gör trots allt tavlor DDG inte gör, och är inte en målvakt som vinner ligan åt United (det är trots allt det vi ska göra).

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: Han har gjort en fin säsong som reserv, men jag litar inte på honom som förstemålvakt. Även om det har varit mindre av det i år så har han sin tendens att göra enkla misstag (som han visserligen ofta räddar upp genom en idioträddning), men han inger inte det lugn jag vill se hos Unitedmålvakt. Post-Schmeichel-röran visade att vi måste ha en världsmålvakt, så om De Gea försvinner behöver det värvas.

Johannes Johansson: Han skulle absolut hålla som förstamålvakt, men inte i Manchester United. Romero har gjort det mycket bra i de matcher han har spelat denna säsong, men jag känner ingen som helst trygghet med honom som sista utpost. Det kan hända lite vad som helst när man minst anar det.

Simon Sani: Han duger helt klart som reserv, och har haft en utveckling det senaste året som varit väldigt bra. Har gått från osäker till mer stabil. Känns dock rejält orutinerad och inte alls som en förstamålvakt i United.

Mikael Österdahl: Han duger möjligen som reservmålvakt men han är inte ens nära att vara en förstamålvakt i Manchester United. I enstaka matcher litar jag på honom men över längre tid så får han svårare att reparera sina misstag: och många av hans bästa räddningar har ju föranletts av egna misstag.

United är två matcher från Stockholm och Europa League-finalen. Celta Vigo är givetvis chanslösa över två matcher. Eller?

Åke Karlsson: Är mycket tveksam att det går vägen då vi blivit favoriter att ta hem EL på gamla meriter

Kent Yxell: Vi brukar ha svårt mot spanska lag så det blir inte lätt denna gången heller, men det beror mycket på hur det ser ut på skadefronten om en vecka och till returen…

Mikael Krekula: Det har känts länge som att det blir Stockholm, och det finns ingen anledning till att ändra på det. Men Celta Vigo blir nog det tuffaste motståndet hittills då United haft en enkel resa till semin.

Marcus Beijar: De ska ju vara det, speciellt över två matcher. Känns spontant som att vi fick bästa möjliga lottning. Å andra sidan har vi stupat på lätta matcher förr. Oavgjort borta, seger hemma?

Gustav Brinck-Larsen: Nej, vi är tydliga favoriter, men Vigo skall inte underskattas. Iago Aspas skulle kunna smälla in både en och två bollar i matchen i Vigo, och vips så har vi problem.

Johannes Johansson: Ja, Celta Vigo ska bara borstas bort. Även om Celta Vigo är ett bra lag så är United ett par snäpp vassare. Det gäller bara att visa det på planen med, vilket jag tror vi gör!

Simon Sani: Det ska det vara, men det skulle Anderlecht vara ännu mer. På pappret, absolut, men i verklighet, njaaaa. Mvh Skeptisk Kille, 26

Mikael Österdahl: Anderlecht var inte chanslösa över två matcher. Rostov var inte chanslösa över två matcher. Celta borde vara ett par klasser bättre än de lagen, så det blir knappast enkelt. Men United borde ha några extra procent att ta ut och i en semifinal måste vi få ut max.

På tal om Europa League. Vad är viktigast: titeln eller Champions League-platsen som en seger ger?

Åke Karlsson: Utan tvekan är CL-platsen viktigast då det kommer ge oss ett lyft med flera nya topp spelare

Kent Yxell: Titeln – en titel är alltid en titel!

Mikael Krekula: Svår fråga. En del av mig vill säga en titel men Champions League-spel ger så många fördelar för klubben, som givetvis får lättare att locka till sig bra spelare bland annat. Men jag vet inte om det skulle vara så sunt att se United möta Real Madrid och Barcelona. Än. [Frågan besvarades inte, svaret är därmed underkänt, red. anm.]

Marcus Beijar: Champions League.

Gustav Brinck-Larsen: Champions League-platsen. En titel är alltid en titel, men med det rykte och status Europa League har är det inget snack om att det är en turnering som inte spelar nämnvärt stor roll för de flesta. Lite som Ligacupen, vinnaren bryr sig och firar (typ), men för de andra är det mest ett ”jaha?”. Så definitivt platsen till Champions League.

Johannes Johansson: Jag anser att Champions League-platsen är det allra viktigaste inför framtiden. Vi behöver ut och strida mot de större drakarna igen. Det är där vi hör hemma! Även om en Europa League-titel inte vore fel, då har vi verkligen bevisat att vi är outstanding i denna ”reservturnering”.

Simon Sani: CL-plats, punkt. Europa League är, och kommer alltid att vara, en Kalle Anka-turnering. Vi är United, vi nöjer oss bara med det bästa. Sen att jag blir glad för en titel är en helt annan sak.

Mikael Österdahl: Titeln så klart. Jag begriper verkligen inte att det finns folk som har ett annat svar. Kolla på city, Arsenal, Leicester och Tottenham: det de gjorde i Champions League var fullständigt meningslöst. Att vinna Europa League skulle vara oändligt bättre än det.