Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester City – Manchester United 0-0

Embed from Getty Images

Manchester United får med sig en poäng i derbyt mot Manchester City. Defensivt gör laget en mycket bra och stabil insats.

Offensivt… Njae, om man skall vara snäll kan man säga att det inte riktigt satt som det skulle. Frånvaron av Paul Pogba var dessvärre oerhört tydlig, han behövs verkligen för att det här laget skall vara farligt offensivt i den här typen av matcher.

Det finns flera sätt att ta sig an den här matchen. Man kan se positivt, att det var en svår bortamatch som inte blev enklare av att laget saknade mängder med viktiga spelare, men där United ändå fick med sig en poäng och därför nu är uppe i 24 ligamatcher i rad utan förlust.

Å andra sidan hade United bara 31 % av bollinnehavet, laget saknade egentligen farliga chanser (bortsett från när Bravo bjöd på en) och det slarvades mycket i passningsspelet. Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska tycka, men rimligen är ett mellanting där man kommer landa när man får lite distans till matchen.

Lojaliteten

Vi börjar ändå snackisarna med något positivt. För det är något visst med den gode Mourinho, han har förmågan att få spelare att göra det jobb han vill ha. I den här matchen symboliseras det för mig i första hand av mittbackspar Bailly-Blind. Bailly var helt fenomenal och är den enskilt största orsaken till att City inte gör mål. Blind inledde matchen strålande och var sedan osedvanligt stabil som mittback. Han lyckades oftast dölja sin brist på snabbhet, och de få gånger han inte lyckades hade Bailly förutsett det och var på plats. Någon av de skadade mittbackarna får gärna se till att bli frisk snart, så att det finns alternativ, men just idag skötte de sig mycket bra.

Embed from Getty Images

Men den som kanske mest lever upp till ordet lojalitet (mot Mourinho och hans matchplan) är för mig Anthony Martial. Vi vet att fransmannen inte är överförtjust i defensivt arbete, vi vet att han allra helst skulle spela längst fram och även där endast fokusera på att göra mål. Men fransmannens defensiva jobb idag är klockrent. Pablo Zabaleta ångade som vanligt fram på sin högerkant, men i så gott som varje situation hade han Martial vid sin sida, hela vägen ner till Uniteds kortlinje. Jag kan bara säga hatten av till Martial för det. Offensivt fick han tyvärr inte mycket uträttat så det var ingen perfekt match av honom, å andra sidan fick han inte heller någon hjälp av Atkinson vid ett par tillfällen då han definitivt borde fått frispark. Hade han fått det hade det kanske kunnat sluta annorlunda. Men en klart positiv insats från Martial

Utvisningen

Nej, Marouane Fellaini skallade inte Sergio Agüero. Han lutar huvudet, Agüero kliver fram, tar chansen och slänger sig, och med tanke på att Atkinson var domare samt att det är mer eller mindre riskfritt att filma i dagens fotboll gjorde han ju naturligtvis helt rätt ur sin synvinkel.

Embed from Getty Images

MEN: Fellaini får inte ge Agüero och Atkinson den chansen. När man drar på sig en varning och fem sekunder senare drar på sig en frispark till (mot samma spelare) – då måste man kunna behålla lugnet när den spelaren kliver fram mot en. Att ge en notorisk filmare som Agüero chansen att slänga sig är så fruktansvärt, fruktansvärt dåligt, onödigt och klantigt.

Inklusive Fellaini hade United idag tre friska centrala mittfältare som var aktuella för en startelva, där en av dem dessutom är 35-åring som kräver vila förhållandevis ofta. Att då dra på sig ett direkt rött, och därmed bli avstängd i tre matcher, får inte ske. Det är så enkelt, det får inte ske. Det är ovärdigt för en Unitedspelare, oavsett hur mycket Agüero filmar.

Matchkvaliteten

Helt ärligt, för att vara ett derby mellan två lag som före säsongen siktade på att vinna ligatiteln så var det ingen bra match. City skapade några farliga chanser, hade ett mål på stopptid som helt korrekt döms bort (ett tips till Gabriel Jesus, ta alltid reda på var linjemannen är och titta ut dit när gjort mål) och ett gäng ”helt okej men inte brännheta” chanser. Mycket mer är det inte. Det passades mycket i sidled, de försökte komma runt på en kant, men United gjorde (som sagts ovan) en defensivt mycket solid match.

För United å andra sidan var det samma inställning som mot Chelsea, men med sämre utförande. Rashford var den som fick till mest offensivt, med sin oerhörda snabbhet där det ibland såg ut som att Otamendi stod still i jämförelse. Men det var också många gånger där United vann boll i defensiven, och sedan liksom inte såg ut att veta vad de skulle göra av den utan istället i princip gav tillbaka den till Cityspelarna.

Så det är inget derby som kommer gå till historien, men United fick med sig en poäng och kan därmed passera Liverpool vid seger i den hängmatch laget har kvar.

Embed from Getty Images