Snackisar efter Manchester United – Swansea 1-1

Embed from Getty Images

Och så var det tio… Oavgjorda Premier League-matcher på Old Trafford den här säsongen alltså. Smaka på det, tio av 18 hemmamatcher i ligan har slutat oavgjort. Efter dagens match har United samma poäng som fjärdeplacerade City, dock med en match mer spelad, och en poäng upp till Liverpool på tredje plats. Och de två närmaste ligamatcherna är mot Arsenal och Tottenham borta. Europa League, vi litar på dig.

Embed from Getty Images

Vi börjar med straffen. Den får ingen egen rubrik, utan jag nöjer mig med att konstatera att jag inte gillar det, men helt ärligt, säg den anfallare som inte skulle ta chansen att falla likt Rashford? Jag ser möjligen Zlatan Ibrahimovic som aldrig gjort sig känd som en filmare, men han hamnar å andra sidan aldrig i den typen av situation på grund av sin brist på snabbhet.

Men så länge fotbollen inte bryr sig om att straffa filmare kommer vi få se sånt här. Fellaini gav Agüero chansen att dyka i torsdags, Fabianski gav Rashford chansen att dyka idag. Fotboll á la 2017.

Låt oss slippa förmiddagar

Jag har ingen siffror på detta, men Manchester United måste ha sämre statistik på förmiddagsmatcher än när laget får spela mitt på dagen eller ha kvällsmatcher. Jag tycker ofta det inleds segt och ofokuserat, och idag var inget undantag. Första halvlek var mer än lovligt seg, och den andra var helt ärligt inte mycket bättre. Det var nästan känslan av att spelarna inlett någon form av Valborgsfirande istället för att fokusera på matchen. Det slarvades såväl offensivt som defensivt, och Swansea tilläts vinna boll ett flertal gånger och kom till fina lägen, särskilt under den första halvleken.

United tog sig fram vid ett par tillfällen, då framförallt genom Anthony Martial på vänsterkanten som fick ett övertag på sin högerback, men det ledde liksom sällan till någonting. Men det var också Martial som stod för den fina framspelningen till Rashford när han filmade till sig straffen, så fransmannen var i mina ögon den som presterade bäst framåt de som som var på plan för att vara kreativa.

Men generellt var det för mycket individuella prestationer och för lite kombinationsförsök. Det faktum att Antonio Valencia ensam skapade lika många chanser som den offensiva fyran gjorde totalt säger en hel del om bristen på offensiv kvalitet i dagens match.

Tänk vad ett mål kan göra…

Swansea kvitterade alltså i minut 78, genom en fantastisk frispark av Gylfi Sigurdsson, islänningen som alltid gör mål på Old Trafford numera.

Embed from Getty Images

Precis när Rooney gav bort den frisparken (sjukt onödigt) satt jag och funderade på två saker. Den första var just hur stabil Rooney faktiskt var. Nej, han glänste inte och var inte tillbaka till sin klass för fem år sedan. Men han såg hyfsat trygg ut med boll, kämpade på bra defensivt och ledde faktiskt dagens United. Må så vara att laget inte spelade suveränt, men ändå.

Men, så tar han den frisparken, på det sättet. Det får inte ske, en helt ofarlig situation där han onödigt går in i ryggen på Swanseaspelaren. Tre meter utanför straffområdet, när Gylfi Sigurdsson (en av världens bästa frisparksskyttar) finns i motståndarlaget. Jag kan inte nog peka på hur onödigt och dåligt det är, och vips förvandlades tre poäng till en.

Den andra tanken jag hade i huvudet var hur mycket mer stabilt United kändes defensivt än vid tidigare matcher där laget haft ledningen. Mourinho har haft en förmåga att för tidigt byta in defensiva spelare för att försöka säkra de tre poängen, något som mer än en gång lett till en kvittering. Detta skedde inte idag, istället kändes defensiven solid och Swansea tilläts knappt skapa något. Tills Rooneys misstag då såklart.

Skador, skador, skador…

Luke Shaw tvingas bryta matchen efter mindre än tio minuter, en knapp kvart in i andra tvingas också Eric Bailly bryta matchen med en befarad ankelskada. För de resterande 30 minuterna av matchen innebar det att Matteo Darmian fick kliva in och vikariera som mittback tillsammans med Daley Blind. Båda spelarna har förtjänster, men ingen av dem skulle sätta mittback högst upp på sitt CV som önskad position.

Embed from Getty Images

Varför Axel Tuanzebe inte sattes in är ett mysterium. Eller, kanske inte, uppenbarligen anser Mourinho att Darmian skulle göra ett bättre jobb. Men det finns också få sätt som är mer effektiva för att sänka en ung spelares självförtroende som att aktivt leta lösningar för att inte låta honom spela.

Hur allvarliga skadorna på Bailly och Shaw är får vi se, det har inte kommunicerats från klubben än. Men risken att United står utan naturlig mittback (som Mourinho har förtroende för) mot Celta Vigo på torsdag får anses överhängande.

 


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS