Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Dagen efter: Finalen är en möjlighet med Romero i mål; plus höjdpunkter med mera

Follow, follow, follow! Igår tog sig Manchester United till final i Europa League genom att spela 1-1 mot Celta Vigo. Det blev mer dramatiskt än det borde ha blivit men United är i final.

Onsdagen den 24 maj kommer United att spela mot Ajax på Friends Arena i Stockholm. Med allra största sannolikhet är detta den enda gången i våra liv som vi får se United spela en cupfinal på svensk mark.

Supporterklubben ställer förstås till med stor supporterfest. Detaljerna släpps 12.00 idag. På muss.se/final kommer vi sedan att samla all information om detta. Vi ses där!

Men det tar vi sen. Nu ska vi behandla vägen till finalen.

Höjdpunkter från matchen

Gårdagens match var länge en avslagen historia och efter Marouane Fellainis 1-0-mål kändes det som en enda lång väntan på en befriande slutsignal. Men i slutet kvitterade Celta och bäddade för en högdramatisk avslutning.

Pogba briljerar:

Fellaini gör 1-0 på Rashfords inlägg:

Celta kvitterar:

Dubbelutvisning:

Guidetti med avgörande miss:

Mourinhos presskonferens

José Mourinho diskuterade givetvis gårdagens match på en presskonferens.

  • Finalen är en möjlighet för United.
  • United spelade inte bra men hade bra inställning.
  • Mourinho ville inte diskutera Baillys utvisning.
  • Ajax har fördel inför finalen, då de har tolv dagar att förbereda sig på.
  • Mourinho kommer att göra massor av förändringar till matchen mot Crystal Palace.
  • Romero kommer att vakta målet i Europa League-finalen.

Vad betyder det att vara i final? ”Det betyder en möjlighet att vinna en trofé. Det betyder en möjlighet att gå till Champions League. Det betyder en möjlighet att avsluta säsongen på ett perfekt sätt. För finalen är säsongens sista match.”

Om prestationen: ”Jag sa [att det var den viktigaste matchen i Uniteds historia], men United har givetvis haft andra semifinaler, hade finaler, hade Champions League-finaler. Givetvis var inte det här den viktigaste matchen i klubbens historia. Eller för mig själv. Men det är ett sätt att ta sig an saker. För Celta, för Vigo var det den viktigaste matchen i deras historia. Det var viktigt att vi matchade deras inställning.

”I slutändan, när matchen var svår, när de var bättre än oss, när vi hade problem, när vi inte spelade bra, i slutet tycker jag att det var mentaliteten, viljan och sammanhållningen som fick pojkarna att slåss till slutet.”

Du sa att Bailly var naiv… ”Jag såg det inte. Inte ens nu på teve.”

Behöver ni vara mer kliniska i finalen? ”Du vet, alla matcher har sin egen historia. Men vår historia den här säsongen är normalt att när vi spelar väldigt bra gör vi inte tillräckligt många mål. Och då, när du inte spelar så bra, har du problem. Och det är i stort sett vår historia.

”I Vigo tycker jag att vi spelade väldigt bra. Idag hade de inget att förlora i andra halvlek. Mentalt hade de den fördelen. De satsade, det är svårt när du vill att spelarna ska flytta fram. De sitter tillbaka, jag själv måste välja mellan att ta in Martial eller Mata eller ge stöd. Vi förlorade Bailly så jag var tvungen att byta in Smalling. Matchen var svår.

”Givetvis tänker Ajax nu på finalen. Deras liga tar slut på söndag, de har tolv dagar att förbereda sig. Vi måste spela tre matcher. Förhoppningsvis behöver Crystal Palace inte den sista matchen. För i den sista matchen kommer jag att göra massor av ändringar. Det spelar ingen roll vad som händer. Och ingen kan skylla på oss. För vi har en final två dagar senare.”

Romero i mål i finalen: Mourinho tog sedan frågor inför matchen mot Tottenham. Den delen återkommer vi med imorgon, men Mourinho bekräftade att Sergio Romero kommer att vakta målet i finalen mot Ajax.

Lingard: Vi kommer inte att kasta bort det

”Vi har tagit oss till final, vilket är massivt. Vi kommer inte att kasta bort allting nu. Vi åker dit med självförtroende för att vinna den matchen,” säger Jesse Lingard till MUTV efter avancemanget till final.

Diverse spelarreaktioner

Åtskilliga Unitedspelare tog till Twitter för att uttrycka sin glädje över att United är i final.

Ja, unge Marcus Rashford har nu spelat a-lagsfotboll i 14,5 månader. Den 24 maj kommer han att spela sin tredje stora final.

Ajax utgör motståndet i finalen

På Friends Arena ställs United mot Ajax. Onekligen speciellt för Daley Blind, som ju är fostrad i den holländska klubben.

Detta var Ajax snabba att påpeka på Twitter. De passade även på att hälsa på Zlatan Ibrahimovic, som även han har ett förflutet i finalmotståndaren.

När det kommer till spel för både United och Ajax är det emellertid svårt att toppa Edwin van der Sar. Målvakten vann ju faktiskt Champions League med båda klubbarna…

Europa League-finalen blir blott den femte matchen mellan United och Ajax. Hittills har det blivit två segrar var men det är ändå fördel United, då United gick vidare i de båda dubbelmötena.

Hösten 1976 möttes lagen i Uefacupens första omgång (Uefacupen är ju Europa League idag). Ajax vann med 1-0 i Holland men United vände till seger via 2-0 på Old Trafford. Sedan dröjde det till 2012 innan lagen stötte på varandra igen. Då var det i Europa League. United bäddade för avancemang med 2-0 borta och då spelade det ingen roll att Ajax vann med 2-1 i returen.

Semifinalspecialist Fellaini

Marouane Fellaini gjorde Uniteds mål igår. Vi borde kanske inte vara förvånade. Att göra mål i semifinaler tycks vara Fellainis grej.

Belgaren gjorde mål i FA-cupsemifinalen mot Everton förra året, han gjorde mål i ligacupsemifinalen mot Hull i år och nu gjorde han även mål i Europa League-semifinalen. Om trenden håller i sig betyder det även Jesse Lingard ska göra mål i finalen…

Läkaren: Zlatan är i fantastisk form

Freddie Fu, som tillsammans med Volker Musahl opererade Zlatan Ibrahimovic, säger att den svenska anfallaren är i utmärkt form.

”Jag kan inte gå in på för många detaljer. Jag vill inte få problem med Manchester United,” säger Fu.

”Men jag kan berätta att han är i superb form på alla sätt. Hälsosam morfologi, kvaliteten på ben och muskler, allting är så bra som du någonsin kan se. Han är en av de bästa idrottsmännen jag någonsin har rört, han är i utmärkt form.

”Han kan fortfarande spela i många år till.”

Viasat behåller FA-cupen och ligacupen

Tidigare i veckan meddelades att Viasat har förlängt sitt avtal att sända Champions League. Viasat var inte nöjd där utan har nu även förlängt rättigheterna för att visa FA-cupen, ligacupen och Championship.

FA-cupen kommer nu att visas på Viasat kanaler till och med säsongen 2023/24. Avtalen för ligacupen och Championship löper ut efter säsongen 2021/22.

Uniteds sekreterare går i pension

På Uniteds officiella hemsida meddelas att klubbens sekreterare John Alexander kommer att gå i pension i september. Alexander har haft rollen som sekreterare sedan 2010. Han kommer att bli kvar i klubben på konsultbasis.

Ed Woodward:

”John är universalt respekterad och beundrad i sporten och har varit på toppen av sitt yrke. Hans kunnande och intelligens har tillåtit honom att framgångsrikt gå från den traditionella auktoritära rollen som sekreterare till att se till att kanslit möter den moderna sportens krav.

”Aldrig rädd för att utmana den existerande ordningen och förnya i sättet som klubben drivs har hans oöverträffade erfarenhet tillåtit oss att ta stora kliv framåt i sättet som fotbollsklubben arbetar. Jag är mycket glad att vi har övertygat honom att fortsätta på konsultbasis. Hans ovärderliga råd kommer att vara tillgängliga både för mig och hans efterträdare. Vi önskar honom och [hans fru] Cathy all lycka som pensionär. De kommer alltid att vara välkomna på Old Trafford.”

John Alexander:

”Jag fattade inte det här beslutet lättsamt, jag vill att jag och Cathy ska kunna spendera mer tid tillsammans. Jag vill tacka ägarna, Ed och José Mourinho för att de förstår min önskan att gå i pension och för att de erbjöd mig chansen att fortsätta i klubben och sporten som konsult.

”Jag har haft privilegiet att arbeta för några av de bästa klubbarna och några av de bästa managerna i sport, jag känner mig hedrad att ha haft en sådan underbar karriär. Jag är säker på att Cathy och jag kommer att njuta av det här nya kaptilet i våra liv.”

Som sekreterare har Alexander bland annat varit ansvarig för att organisera Uniteds resor till bortamatcher.