Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinho: Ungdomar tar över på söndag, Ajax förtjänar beröm; Blått på onsdag

Embed from Getty Images

José Mourinho har haft sin sista presskonferens inför match under säsongen 2016/17, dagens träff med media hanterade både frågor inför söndagens match mot Crystal Palace samt inför Europa League-finalen på onsdag.

Det var en förhållandevis pratglad José Mourinho, så fort han fått i sig sin kaka och lite vatten, som mötte media. Han var helt öppen med att laget på söndag kommer bestå av ungdomar till största del. Paul Pogba kommer dock spela, då han varit borta på grund av sin fars bortgång behöver han få speltiden. Det bekräftades också att målvaktsparet kommer vara Pereira och O’Hara, vilket lär innebära att Joel Pereira spelar. Detta har Mourinho pratat om sedan tidigare.

Första halvan handlade om Palace-matchen.

Crystal Palace

Kan du ge oss en uppdatering om laget, speciellt Fellaini och Pogba? ”Båda mår bra. Starka killar, stark mentalitet. Pogba lär sig hur man lever efter sin fars bortgång, men han är stark och han vet att han måste spela på söndag, eftersom han inte har spelat eller tränat på länge och han behöver de här minuterna på planen. Så han spelar mot Palace.

”Smalling har problem, men ett litet problem, som jag tror inte är något problem för nästa vecka. Problem för helgen, men inte för finalen. Och Marouane är frågetecknet, vi väntar på dagens röntgen. Igen, han känner sig inte dålig, men låt oss vänta. Och Fosu-Mensah spelar på söndag, och om reaktionen är bra och han klarar av att spela utan problem är han ett alternativ för oss till finalen.”

Hur många av de unga får vi se på söndag? ”Två målvakter, J0el [Pereira] och [Kieran] O’Hara. Vi kommer ha Mitchell, McTominay, Josh Harrop, Matty Willock, [Angel] Gomes, Zachary [Dearnley]. Jag tror det är det, plus Tim Fosu-Mensah, Axel [Tuanzebe]. Så många av dem.

Tror du de är redo? ”Allihop tillsammans? Nej. Jag tror en i mitten av en bra struktur, ja. Jag tror många av dem tillsammans, nej.

Kommer Wayne spela på söndag? ”Jag vet inte. Jag kommer ta med tre eller fyra av förstalagsspelarna som får spela en halvlek var, där jag kan ge lite erfarenhet till laget men samtidigt spara dem till onsdag. Jag vet inte om Wayne eller inte. Han spelade 90 minuter senast, så förmodligen inte.”

Du har sagt att du hellre inte skulle spela matchen på söndag, men kan du tjäna något på matchen? Finns det något positivt att ta med? Nej, det enda positiva är att spara mina spelare, att ge dem bättre förutsättningar inför onsdag. Det är det enda positiva. Så klart, individuellt för ungdomarna blir det en bra erfarenhet. Old Trafford, Premier League, Crystal Palace, sista matchen för säsongen blir en bra erfarenhet för ungdomarna. Men igen, jag upprepar, jag tror den bästa debuten för en ung spelare är i mitten av en erfaren struktur där han kan vara omgiven av dynamik och där han kan få stöd. Att spela så många unga på samma gång tror jag helt ärligt inte är så bra, för det är uppenbarligen en stor skillnad i kvaltet, styrka, erfarenhet mellan dem och bra spelare, erfarna spelare som Crystal Palace har. Så jag hade föredragit att ge dem debuter som för Axel mot Reading, för Joel mot Wigan. Ni vet, eller en stor match för en spelare. Men får så många tror jag de behöver mitt stöd, Nicky Butts stöd, att fansen förstår vilket svårt jobb de här för det blir inte enkelt för dem”

Pratade du med Nicky Butt innan du bestämde vilka du ska välja, och har du sett alla spela matcher redan? ”Så klart pratade jag med Nicky, och hans åsikt är så klart viktig. Varje gång de spelat på Old Trafford under säsongen har jag varit där. De har tränat med mig många gånger, jag känner killarna. Så klart försöker vi ta fram de som vi tror är bäst anpassade efter våra behov just nu. Så till exempel om jag har Fosu-Mensah att spela högerback behöver jag inte tänka på en ungdom där.

”Vårt största problem är, så klart antalet matcher är ofattbart, men jag vet att vissa gillar att ljuga, och jag tror de har betalt inte för att ljuga, utan för att vara ärliga och tala från deras kunskap till folket som tittar på tv och läser tidningar. Men vissa av dem ljuger. Och verkligheten är att vi sedan januari spelat 37 matcher, och Premier League är 38 matcher. Så vi spelar en hel Premier League-säsong, minus en match, på fem månader. Vilket normalt är vad ett lag gör på ett år, vi gjorde det på de senaste fem månaderna. Och vi hade fyra stora skador med operationer som genast drog ner antatet spelare, vi hade Jones/Smallings FA-vecka problem. Det gjorde att vår trupp var nere på ett antal spelare som satte oss i stora problem.

”Föreställ er att vi nu hade Zlatan, Rojo, Young, Shaw redo, då hade vi inte talat mer om att spela så många ungdomar. Men jag tror att 37 matcher, vi är det lag med mest matcher i Premier, jag tror vi är det lag med mest matcher i Europa. Vi spelar varje möjlig match, minus två. Vi spelar alla matcher i Premier League, alla matcher i ligacupen, alla matcher i Europa League och alla matcher i FA-cupen minus semifinal och final. Så det röda kortet på Herrera var en välsignelse för oss.”

Embed from Getty Images

Ajax

Efter den långa utläggningen ovan byttes det till frågor om finalen på onsdag.

Holländsk media var på plats och hade en hel del frågor om Mourinhos åsikter om Ajax.

Var du förvånad över att Ajax nådde finalen, för det var vi? ”Nej, jag är inte förvånad alls. Jag förstår inte varför ni är det.”

Den holländske reportern utvecklar sin fråga: Det är inte en av de rikaste klubbarna i världen, de spelar med unga spelare vilket är svårt och de har succé. Det är förvånande för folk i Holland. ”Jag tycker inte spelarnas ålder är viktigt, jag tycker spelarens kvalité är viktig. Och när man pratar om investeringar tittar man normalt på de stora klubbarna i världen, som investerar massivt på slutprodukter. Och jag tror inte Ajax inte gör rätt investeringar i rätt ålder. Jag tror inte det är med tur som väldigt bra unga spelare hamnar i Ajax. Jag tror att scoutingssystemet måste vara väldigt bra, jag tror utbildningssystemet måste vara väldigt bra, jag tror att de små investeringarna i ung ålder då blir som en stor investering i äldre åldrar. Så jag ser inte förvåningen, de är ett Champions League lag, de kommer från Champions League. Jag håller aldrig med om det, jag tycker att ett lag inte skall spela två europeiska turneringar på samma säsong. Jag tycker att om ett lag går till Champions League och sen inte kvalificerar sig vidare skall åka hem, de skall inte ha möjlighet att spela Europa League. Jag tycker Europa League skall vara för spelare som går till Europa League från början, som oss. Vi slutade femma förra året, eller hur? Vi slutade femma och gick till Europa League och började där från början av säsongen och fick kämpa för att vara där vi är.

Får jag fråga om tränaren, du känner honom Peter Bosz, som var tränare i Vitesse när du var i Chelsea*. Vad tycker du om hans stil? ”Jag känner inte Peter tillräckligt bra. Jag tycker att Ajax spelar mycket bra när jag ser dem, fantastiskt arbete. Beröm för det arbetet. Inget tvivel om det. Men jag gillar inte att spela om kollegor jag inte känner väldigt, väldigt bra, och jag känner inte Peter Bosz väldigt, väldigt bra. Jag föredrar att säga vad som är klart i mina ögon; när jag ser Ajax spela ser jag hårt jobb. Och hårt jobb är manager- och personalansvar, så det är så enkelt för mig att säga fantastiskt arbete, bra gjort, grattis.”

Du har varit missnöjd med mycket, men nu när det är här. Är du fylld av energi och entusiasm? ”Just nu är jag inte fokuserad på finalen, nu är jag fokuserad på söndagens match. Jag skulle vilja att vi kämpar för ett resultat, jag skulle vilja att vi gör som vi gjorde mot Tottenham, Arsenal och Southampton där vi kämpade för ett resultat. Vi kunde fått bättre resultat, vi försökte vinna matcher, vi försökte få något positivt av det. Ingen gillar att förlora, ingen gillar att slänga iväg matcher, så jag är fortfarande orolig för söndag. På måndag morgon tror jag fortfarande det kommer kännas som en normal dag. Jag tror att jag på tisdag, när jag lämnar den här träningsanläggningen, bara kommer tänka på en sak.”

Du har sagt att du vill ha med Zlatan till Stockholm för att lyfta bucklan om ni vinner. Kommer han vara där? ”Alla åker dit. Vi har några på kryckor, men alla åker dit. Fantastisk grupp spelare, fantastisk anda sen början av säsongen, svår väg, många matcher, vi spenderade mer tid på resa och hotell än hemma, eftersom 60-nånting matcher innebär 140 dagar på hotell. Så halva året har vi spenderat ihop, och det är bara möjligt om andan är bra. Så alla kommer vara där. Kryckor på Young, Rojo, Shaw, Zlatan – men vi reser alla ihop.”

Du har nämnt din egen frustration med schema och skador, hur oroad är du att negativitet kan krypa in i spelartruppen när du pratar om det? ”Inte en chans! På tisdag när vi sätter foten på planet tänker vi enbart på en sak.”

Vilka spelare i Ajax har imponerat på dig? ”Det är inte en fråga för mig. Pratar jag bra om dem motiverar jag dem, pratar jag dåligt om dem motiverar jag dem. Så jag pratar inte.”

*Vitesse fungerar i praktiken som en farmarklubb till Chelsea.

Blått på onsdag

Manchester Evening New berättar att United på onsdag kommer spela i det blåa bortastället. Ajax lottades som hemmalag, och har valt att bära sin klassiska rödvita tröjor vilket alltså omöjliggör att United skall spela i det röda hemmastället.

Spelarutmärkelser

För er som inte hängde med i livebloggandet kan vi berätta att Manchester United Player of the Year Awards 2017 gick av stapeln igår kväll. De två tyngsta priserna, årets spelare och årets spelare enligt spelarna själva gick i tur och ordning till Ander Herrera och Antonio Valencia. Det delades även ut pris för årets mål, årets reservlagsspelare och årets unga spelare.

Sir Matt Busby Player of the Year: Ander Herrera
Manchester United Players’ Player of the Year: Antonio Valencia
Årets mål: Henrikh Mkhitaryan (skorpionen mot Sunderland)
Jimmy Murphy Under Young Player of the Year: Angel Gomes
Denzil Haroun Reserve Team Player of the Year: Axel Tuanzebe