Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Europa League-finalen 2017: Manchester United – Ajax

Embed from Getty Images

Då var vi plötsligt där, vid säsongens sista drabbning. På en gräsmatta i Solna ska Manchester United Football Club på onsdag kväll försöka rädda dels den säsong som nu drar sina sista andetag men också säsongen 2017-18. Vid seger mot Ajax flyttar Coupe UEFA in i prisrummet på Old Trafford för första gången, samtidigt som Manchester United kvitterar ut en biljett till nästa års Champions League-gruppspel. Vid förlust kommer stämpeln fiasko att för evigt vara innött i José Mourinhos första år som manager. 

Manchester United

Manchester United avslutade ligasäsongen med att besegra ett håglöst Crystal Palace med 2-0 hemma på Old Trafford i söndags. Den matchen betydde ytterst lite då, och den betyder absolut ingenting på onsdag. Startelvan kommer att se helt annorlunda ut och 90 minuter (minst) fotboll i en europeisk cupfinal är inte jämförbart med något annat på den här planeten. Bortsett från ungdomlig entusiasm fick vi se en Paul Pogba som vi vill se honom mot Crystal Palace. De 44 minuter fotboll han avverkade ingav ett visst hopp inför onsdagskvällen, samtidigt som vi under säsongen blivit kusligt medvetna om fransmannens ojämnhet och förmåga att försvinna ur matcher.

Embed from Getty Images

Det vi med säkerhet vet om startelvan (som José Mourinho sade sig ha klar efter matchen i söndags) är att Sergio Romero vaktar målet. Argentinaren har under säsongen gjort sig känd som den där målvakten man i andra bollsporter tar in i matcher mot sämre motstånd, och han har trots allt gjort det hyfsat bra. I backlinjen är det troligt att Antonio Valencia åter kliver in till höger medan Smalling och Blind får axla ansvaret i mittlåset. Frågan är hur återställd Smalling är efter sin skada och om det i så fall banar väg för Phil Jones i avstängde Eric Baillys frånvaro. Matteo Darmian är självskriven till vänster, om Blind spelar i mitten. På mittfältet lär Ander Herrera, Marouane Fellaini och Pogba återfinnas. Michael Carricks tidiga inhopp i söndags antyder att han inte är startspelare här. Är han det lär han vara det på Fellainis bekostnad.

Framåt lär Mourinho matcha Jesse Lingard, Marcus Rashford och Henrikh Mkhitaryan. Största frågetecknet finns för den senare, då han sannerligen inte rosat marknaden den sista månaden. Alternativen är dock få och sämre, även om Anthony Martial väl får ses som det mest naturliga alternativet. Antonio Valencia är annars, om kuriositeten tillåter, den spelare i dagens United som får anses ha bäst chanser att få starta av de som startade den senaste stora europeiska finalen. Michael Carrick och Wayne Rooney startade också mot Barcelona i London 2011, medan Chris Smalling såg hela matchen från bänken.

Möjlig startelva:

Romero
Valencia, Smalling, Blind, Darmian
Herrera, Fellaini
Pogba
Mkhitaryan, Rashford, Lingard

Ajax

Manchester United mot Ajax låter som en klassisk europeisk cupfinal mellan två storlag. Tar vi bort begreppet ”två storlag” ur den meningen så hamnar vi relativt nära sanningen. Om Manchester United inte är den klubb man en gång var är Ajax insorterat i samma fack. Från att ha varit en dominant inom den europeiska klubblagsfotbollen under 1990-talet har den holländska talangfabriken gått till att vara en underdog i Holland. Ajax vann ligan senast säsongen 2013-14 och har sedan dess hunnit omsätta en hel del spelare och byta tränare. Frank de Boer ledde laget till den senaste ligatriumfen, nu heter tränaren Peter Bosz.

Bosz har matchat sitt Ajax offensivt men balanserat den gångna säsongen, vilket gjorde att Ajax gjorde 79 mål på 34 omgångar och släppte in 23 (minst tillsammans med PSV).

Embed from Getty Images

Ajax är skadefritt, så nära som på holländske U21-mittfältaren Daley Sinkgraven (jo, han heter så). Precis som United får Ajax ställa över en spelare på grund av avstängning. Försvararen Nick Viergever drog på sig två gula kort i semifinalreturen mot Lyon. I mål lär vi hitta André Onana medan backbesättningen utan Viergever lär bestå av Davinson Sánchez och Matthijs De Light i mittlåset flankerade av Kenny Tete och Jairo Riedewald. På tremannamittfältet lär Bosz fortsätta med lagkapten Davy Klaassen, danske Lasse Schöne och Hakim Ziyech. Framåt då? Skyttekungen Kasper Dolberg är given medan Chelsea-lånet Bertrand Traoré och Amin Younes flankerar honom.

Embed from Getty Images

Möjlig startelva:

Onana
Tete, Sánchez, De Light, Riedewald
Klaassen, Schöne, Ziyech
Traoré, Dolberg, Younes

Historik

Trots att det är två klubbar med anrik europeisk historia vi talar om så har Manchester United och Ajax mötts förhållandevis sällan. Senaste mötet var även det i Europa League, säsongen 2011-12. United vann 32-delsfinalen med totalt 3-2 efter seger med 2-0 borta och förlust med 1-2 hemma. Hernandez och Young gjorde målen på bortaplan medan mexikanen även gjorde mål hemma och tog United vidare. Noterbart från returmötet? Damir Skomina, som dömer onsdagens final, dömde även den matchen. Slovenen varnade Rafael och Jonny Evans. 1976 möttes lagen i första omgången av UEFA-cupen. Då föll United med 1-0 borta, men vann med 2-0 hemma efter mål av Lou Macari och Sammy McIllroy.

Ajax kan ståta med fyra segrar i Europacupen/Champions League (den senaste säsongen 1994-95) medan United står på tre titlar i den turneringen. Ajax har också en seger i Europa Leagues föregångare, UEFA-cupen. Den hämtas från säsongen 1991-92 när man slog Torino i en final som avgjordes över två matcher och där holländarna tog hem bucklan tack vare två bortamål i Turin. Hjälte då? Svenske Stefan Pettersson.

 

Matchfakta

Manchester United
Ajax

Matchinformation

Turnering: Uefa Europa League, final
Tid: Onsdagen den 24 maj 2017, 20.45
Plats: Amsterdam Arena, Amsterdam
Domare: Damir Skomina [Slovenien]
• assisterande: Praprotnik, Vukan
• målområde: Jug, Vincic
• fjärde: Rocchi
Teve: Kanal 9, Dplay

Manchester United

Skador: Ibrahimovic (knä, inget datum)
Rojo (knä, inget datum)
Shaw (fot, inget datum)
Young (muskel, inget datum)
Tveksamma: Fellaini (hamstring)
Smalling (tå)
Avstängda: Bailly (en match)
Övrigt
Position: 6:e | 18-15-5 | 54-29 | 69
Bästa målskytt: Ibrahimovic (17)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
V4/5Celta VigoBEL1-0
F7/5ArsenalBPL0-2
O11/5Celta VigoHEL1-1
F14/5Tottenham HotspurBPL1-2
O17/5SouthamptonBPL0-0
V21/5Crystal PalaceHPL2-0

Ajax

Skador: Sinkgraven (knä, inget datum)
Tveksamma:
Avstängda: Viergever (en match)
Övrigt
Position: 2:a | 25-6-3 | 79-23 | 81
Bästa målskytt: Dolberg (16)
Position, bästa målskytt och disciplin avser inhemska ligan.
FORM
F20/4Schalke 04BEL2-3[1]
F23/4PSV EindhovenBligan0-1
V3/5LyonHEL4-1
V7/5Go Ahead EaglesHligan4-0
F11/5LyonBEL1-3
V14/5Willem IIBligan3-1
[1] Efter förlängning.

United mot Ajax

Totalt: 42-0-25-3
Neutral plan: 00-0-00-0
SENASTE MÖTENA
F1976-09-15BUC0-1
V1976-09-29HUC2-0
V2012-02-16BEL2-0[1]
F2012-02-23HEL1-2
[1] Efter förlängning.

United mot Nederländerna

Totalt: 168-3-527-14
Neutral plan: 00-0-0

Ajax mot England

Totalt: 217-7-724-26
Neutral plan: 00-0-0

Domare: Damir Skomina

M
EL 2016/17:00000
EL 2015/16:213000
EL totalt (kval exkluderat):1254022
Data primärt via Muss.se, Uefa.com, Soccerway.com, Stretfordend.co.uk, Transfermarkt.de.