Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Manchester United – Ajax (det meningslösa meningsfulla)

17:57

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds Europa League-final mot Ajax Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Manchester United – Ajax

Uefa Europa League, final • 2017-05-24, 20.45 • Amsterdam Arena, Amsterdam • publik: tbc • domare: Damir Skomina

Avspark: 20.45 • Teve: Kanal 9, Dplay

 1-0 (18) Pogba (Fellaini)
     (31) Mkhitaryan
 2-0 (48) Mkhitaryan (Smalling)
     (51) Fellaini
     (58) Veltman
     (64) Younes
     (78) Mata

Manchester United: Romero; Valencia, Smalling, Blind, Darmian; Herrera, Fellaini, Pogba; Mata, Rashford, Mkhitaryan
Avbytare: De Gea, Fosu-Mensah, Jones, Carrick, Lingard, Martial, Rooney

Ajax: Onana; Veltman, Sanchez, De Ligt, Riedewald; Klaassen, Schöne, Ziyech; Traoré, Dolberg, Younes
Avbytare: Boer, Tete, Westermann, De Jong, Van de Beek, Kluivert, Neres

Gustav Brinck-Larsen | 23:18 Tack för idag

”Tack tack” sa Mata. ”Det känns bra” sa Zlatan.

Normalt sett skulle ni fått hela intervjuer översatta och klara här. Så blir det tyvärr inte idag, alla vi skribenter är på för uppsluppna ställen där det inte finns möjlighet att ordna det. Eventuellt kommer det imorgon.

Tack för att ni har följt med i dagens bloggande. Manchester United avslutar säsongen som mästare i Europa och med att ha ordnat Champions League till hösten. Vad vi tycker om säsongen i helhet vi orda om en annan dag, just idag är det fest och firande som gäller.

Tack för idag!

Mikael Österdahl | 22:59 Komplett samling

Utklassning på planen. Utklassning på läktaren.

Gustav Brinck-Larsen | 22:50 Bilder från matchen

Vi bjuder på lite bilder från matchen. Av naturligt skäl mycket på Pogba och Mkhitaryan.

Gustav Brinck-Larsen | 22:45 Matchen

Ajax sprang mer, de passade mer – Manchester United gjorde målen.

Paul Pogba med det första, Mkhitaryan tidigt i andra med det andra. Mer än så behövs inte för att bli mästare av Europa League.

Ajaxs unga lag skall ha all cred för att de försökte, och många av spelarna kommer gå riktigt långt, men de hade inte kvalitén att utmana Manchester United idag.

Gustav Brinck-Larsen | 22:42 Champions of Europe

Manchester United har vunnit Europa League. Den sista pusselbiten är på plats.

Gustav Brinck-Larsen | 21:45 Ledning i halvtid

Pogba sköt, skottet styrdes – Manchester United leder med 1-0. I slutet av halvleken har Ajax tillåtits ta över, i andra måste United ta tillbaka initiativet och sätta en eller två till för att säkra detta.

Follow, follow, follow!

Gustav Brinck-Larsen | 20:39 Fem kvar

Nu är det dags, lagen är på väg in på planen – spelet om den här säsongens viktigaste titel i Europa skall börja. Nervositeten är där den ska, låtom oss börja.

Glory, Glory Man United!

Gustav Brinck-Larsen | 20:29 Modis

På Modis har vi just nu den sjungande sidan, och den begrundande sidan. Inga tvivel på att båda sidorna kommer vara rejält igång när matchen väl startar.

Gustav Brinck-Larsen | 20:12 Stämningen stiger

Dryga halvtimmen till matchstart. Friends Arena börjar fyllas, stämningen och spänningen stiger. Det finns fortfarande oklarhet om hur Mourinho vill att hans spelare skall ta sig an matchen. Personligen tror jag att han vill äga mycket boll i början, för att varva upp ju längre det går.

Någon sprudlande, snabb anfallsfotboll tror jag inte vi får se från start.

Gustav Brinck-Larsen | 19:56 Startelvsanalys

Det är en inte helt oväntad startelva som José Mourinho valt ut.

Precis som han tidigare bekräftat startar alltså Sergio Romero i mål istället för David De Gea. Det är ett val man kan tycka vad man vill om. Det finns egentligen två faktum och de är att De Gea är en bättre målvakt än Romero, men att Romero har varit riktigt bra under säsongen.

I försvaret blev det alltså Smalling istället för Jones. Smalling inledde dock säsongen med att vara kapten de gånger Rooney och Carrick saknades, så är dock inte fallet ikväll. Det blir Antonio Valencia som bär bindeln istället. Om det är ett statement eller inte låter vi vara osagt.

Och framåt blir det ingen Jesse Lingard, det blir en Juan Mata istället. För mig tyder det på att Mourinho ser framför sig att United skall äga mer boll och inte satsa på kontringar. Snabbhet finns ju dessutom i både Rashford och Mkhitaryan.

Gustav Brinck-Larsen | 19:41 Och så var det Ajax

Även Ajax har producerat en startelva.

Onana; Veltman, Sanchez, De Ligt, Riedewald; Klaassen, Schöne, Ziyech; Traoré, Dolberg, Younes

Gustav Brinck-Larsen | 19:36 Uniteds elva

United har inte bekräftat, men enligt Uefas hemsida och Paul Hirst (som brukar ha bra koll) startar United så här ikväll.

Romero; Valencia, Smalling, Blind, Darmian; Herrera, Pogba, Fellaini; Mata, Rashford, Mkhitaryan

Enligt Uefas hemsida tar Valencia kaptensbindeln.

Gustav Brinck-Larsen | 19:24 Zlatan på plats

Zlatan Ibrahimovic har anlänt till Friends Arena. Om det är med benet i högläge, eller om han bara sitter lite gött, förtäljer inte historien.

Mikael Österdahl | 19:22 Lite snack med Andy Mitten

Fick några minuter med Andy Mitten, som snackade upp kvällens match.

Gustav Brinck-Larsen | 19:02 Läckt elva?

Manchester Evening News rapporterar om en eventuell läckt startelva. Om den stämmer startar United med följande spelare:

Romero; Valencia, Smalling, Blind, Darmian; Herrera, Pogba, Fellaini; Mkhitaryan, Mata, Rashford.

Den är inte olika det som presenterats tidigare. Det har pratat om att Lingard skall starta, men i den här elvan är det alltså Mata istället.

Som sagt, obekräftat.

Gustav Brinck-Larsen | 18:00 Det meningslösa meningsfulla

Nu är det snart dags. Matchen som Manchester United med José Mourinho i spetsen har haft sikte mot i månader är äntligen här. Ligan vaskades, allt fokus lades på att erövra den enda titel Manchester United aldrig vunnit.

Av naturliga skäl har det varit svårt att fokusera på matchen de senaste dagarna. Ett terrordåd där oskyldiga, och i det här fallet dessutom många väldigt unga människor, dör visar oss på vad som egentligen är viktigt här i livet. När det dessutom händer i staden varifrån vårt älskade lag kommer blir det ännu närmare på något sätt, precis som när alla vi svenskar reagerade extra när terrordådet på Drottninggatan ägde rum i början av april.

Men just för att det har varit svårt att fokusera på matchen känns det nu, med bara några timmar kvar, ännu viktigare att vi gör det. Helt och fullt. Vilka som vinner är för större delen av världen irrelevant, men för oss som håller på Manchester United är det så långt ifrån irrelevant som man kan komma. Och att vi fokuserar på detta, det meningslösa meningsfulla, är ett statement för den värld vi vill leva i. Att inte låta fega stackare förstöra det vi älskar och ägnar en stor del av vårt liv åt.

Så, Unitedsupportrar, ikväll samlas vi. Oavsett om du är på Friends Arena, på Modis i Solna, på John Scotts i Göteborg eller bara sitter hemma i soffan – gör allt du kan för att stötta fram United till seger ikväll. Gör det för att får fira en titel, gör det för att vi skall få spela Champions League till hösten, men gör det framförallt för att det är vårt sätt att leva, och det skall ingen få ta ifrån oss.