Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågelåda: Säsongsrapport 2016/17 – spelarna och ledarna

Efter 64 matcher tog säsongen slut. Manchester United besegrade Ajax i Europa League-finalen och säkrade Champions League-spel inför nästa säsong. Trots en sjätteplats i ligan kan säsongen sammanfattas som framgångsrik, då United kammade hem inte mindre än tre titlar.

Som traditionen bjuder sammanfattar Muss säsongen som gick i en frågelåda. Den här gången med fler deltagare än någonsin tidigare. Vi delar upp säsongsrapporten i två delar. I denna den första delen diskuterar vi spelarna och ledarna. I del två, som kommer i början på nästa vecka, tar vi allt annat.

Bäst och sämst

Vem var säsongens spelare i Premier League?

Lee Sernehov: Kane? Zlatan? Hade Zlatan varit skadefri och inte haft sin långa avstängning så hade han förmodligen varit mitt givna val. Men tycker Kane har varit grym denna säsongen. Gjort många mål och många snygga mål

David Sundgren: Jag tycker det är svårt att förbise Harry Kane, som trots skadeuppehåll sätter en jäkla massa mål för Tottenham och vann skytteligan.

Gustav Brinck-Larsen: Det var jämnt i toppen den här säsongen. I höstas var det tyvärr Kevin de Bruyne, men han tappade lite under vintern. Allt som allt får man säga att 29 mål och sju assist på 30 matcher är svårt snacka bort, så det får bli Harry Kane.

Åke Karlsson: Harry Keane som trots skador varit värdefull för Tottenham och vunnit skytteligan

Björn Appelgren: Kan inte svara. För första gången sedan jag började följa engelsk fotboll har jag inte sett en enda hel match med andra lag än United.

Mikael Österdahl: Eden Hazard var spelaren som gjorde skillnaden för laget som vann titeln.

Marcus Beijar: Harry Kane. Svårt att säga annat efter 29 mål.

Embed from Getty Images

Mikael Krekula: Eden Hazard. Var den mest kreativa spelaren i ligans bästa lag: gjorde mål, spelade fram till mål, satte medspelare i bra lägen och fick gamla hederliga punktmarkeringar på sig…

Johannes Johansson: Är svag för offensiva spelare och därför står denna kategori mellan Eden Hazard, Romelu Lukaku och Harry Kane. Hazard är oerhört skicklig och kanske den bästa fotbollsspelaren rent tekniskt i PL. Lukaku är ett monster på alla sätt och vis men han har dippat under våren i mitt tycke. Det blir ändå Harry Kane som får min röst – vilken sanslös avslutare och målskytt han är!

Sarah Svensson: För mig har Lukaku från Everton varit där och nosat i princip hela säsongen. Han har känts som ett hot i mer eller mindre varje match, oavsett motstånd och lyft sitt lag till ytterligare en nivå.

Rune Sørlie: N’Golo Kante. Han jobbar stenhårt hela tiden. Och han gör inget stort nummer av sig själv. En riktig arbetsmyra.

Simon Sani: N’Golo Kanté, komplett spelartyp. Överallt på fotbollsplanen, jämn över en hel säsong.

Johan Nilsson: Måste ju säga Harry Kane. Motiveringen är skytteligavinst, och ganska överlägset dessutom.

Vem var säsongens spelare i United?

Lee Sernehov: Valencia, vilken ytterback full av kraft och fart. Tänk om Mou släpper honom ännu mer då kommer han springa sönder alla kanter i PL nästa säsong. Herrera är min runner up, en pitbull på mittfältet, som dirigerar och styr i mina ögon vår kapten inom en snar framtid

David Sundgren: Ander Herrera, som spelade ett oftast pålitligt mittfältsspel med stort hjärta för klubben. Tvåa får bli Antonio Valencia, som varit ytterst pålitlig som högerback och även visat ledaregenskaper vilket lett till att han fått vara kapten för världens vackraste fotbollsklubb under bland annat finalen på Friends.

Embed from Getty Images

Gustav Brinck-Larsen: Paul Pogba. Han var den drivande spelaren som tidigare saknats på mittfältet, med en blick och spelskicklighet som ingen annan i laget är i närheten av. Herrera och Valencia som utmanare.

Åke Karlsson: Zlatan Ibrahimovic som ännu en gång visat vilken stor spelare han är oberoende av vilken liga han är i.

Björn Appelgren: Tycker att Mata och Bailly har gjort det bäst. Mata borde fått spela mer eftersom han ofta skapar både poäng och chanser. Bailly för att han är ett monster där bak. Med en tryggare partner kan han växa sig bäst.

Embed from Getty Images

Mikael Österdahl: Paul Pogba har inte helt och hållet levt upp till förväntningarna, men han har fortfarande varit bättre än alla andra i laget. Valencia och Bailly tvåa och trea, resten långt efter.

Marcus Beijar: Ander Herrera. Visst, stundtals en aning ojämn men samtidigt den bärande kraften på mittfältet. Visar hjärta och inställning. Zlatan Ibrahimovic går in som nummer två. Otroligt stark säsongsinledning. Tappar under andra halvan av säsongen men visade att han klarar av världens bästa liga. Som 35-åring.

Mikael Krekula: Zlatan, en av få som gjorde mål känns det som. I ett lag som var dåliga på att göra mål var det ovärderligt. Som runner up vill jag slå ett slag för Antonio Valencia, visserligen en lite svagare vår men en maskin som ägde högerkanten, alltid bra, både offensivt och defensivt.

http://gty.im/645644810

Johannes Johansson: Ander Herrera får min röst. Tycker han höjt sin lägstanivå under säsongen och visar gång på gång upp en härlig vinnarmentalitet. Tätt bakom skuggas han av Antonio Valencia som även han stått för en fin säsong.

Sarah Svensson: Ander Herrera. Han har tagit ett kliv i sin utveckling som jag inte hade räknat med. Han klivit in som en naturlig ledare, tagit ansvar både på och vid sidan av planen och man saknar honom när han inte är där.

Rune Sørlie: Antonio Valencia. Tycker han har varit den som jobbat hårdast och gett oss stabilitet i bakre fyran. Ander Herrera. Trogen arbetsmyra han med, egentligen ett svårt val mellan dessa två.

Embed from Getty Images

Simon Sani: Ander Herrera, en Kanté-typ men inte riktigt på samma nivå. Har förbättras mycket i positionsspelet och i att tacklas. Top class! Bakom honom vill jag lyfta fram Valencia som äntligen var tillbaka i en pre no 7-form.

Johan Nilsson: Antonio Valencia. Ligans bäste högerback, hög nivå hela säsongen. Runner up blir Paul Pogba, vars stats säger allt…

Vem var säsongens mest förbättrade spelare i United?

Lee Sernehov: Är inget Fellaini-fan, tycker inte han är en United-spelare, för jag tycker vi skall spela med fart och teknik och Fellaini har inte dom två egenskaperna. Men jag tar av kepsen och erkänner att han spelar exakt som Mou vill. Springer (joggar), nickar, spelar halvfult för att få andra spelare ofokuserade och har verkligen gjort det mycket bättre denna säsongen

David Sundgren: Ander Herrera, gör oftast sitt jobb på mitten. Tidigare säsonger varit bra vissa matcher och betydligt sämre andra matcher, nu betydligt mer pålitlig förutom mot Arsenal borta.

Gustav Brinck-Larsen: Antonio Valencia, utan tvekan. Den här säsongen satte han högerbacksplatsen från start och har utvecklats till en av världens bästa på den positionen. Jag vill dock se lite fler assistpoäng nästa år.

Åke Karlsson: Sergio Romero som bara blivit bättre för varje match han givits förtroendet

Björn Appelgren: Herrera. Fick ut mer av sitt spel än tidigare säsonger. En riktig städgubbe. Förstår dock inte alls de som tycker han var bäst av alla. Inte ens topp 5 för mig.

Mikael Österdahl: Marcos Rojo gick från att aspirera på titeln som Uniteds sämsta spelare någonsin till att under en tid vara en av ligans bästa mittbackar.

Marcus Beijar: Marcos Rojo. Frågan om han ens skulle vara kvar under Mourinho. Kliver sedan fram som den kanske mest pålitlige backen under andra halvan av säsongen. Polerade sitt spel en hel del också.

Embed from Getty Images

Mikael Krekula: Jag säger Antonio Valencia. Jag hade inte haft något emot om han såldes inför säsongen men där bevisade han mig och många andra fel. Suverän under hösten, men även bra under våren. Bra både defensivt och offensivt och bra i stort sett varenda match.

Johannes Johansson: Tycker svaret står mellan våra två argentinare. Vem hade förutspått att Sergio Romero skulle få den utväxling han har fått? Marcos Rojo höjde sig även han flera snäpp och var under en längre period vårt förstaval i mittförsvaret. Säger Rojo med tanke på hans miserabla fjolårssäsong.

Sarah Svensson: Rojo har verkligen imponerat på mig. Har länge varit en spelare i skuggan, inte gjort något särskilt avtryck och långt ifrån funnits i mitt intresse att studera närmare. Nu (när korsbandet har läkt) är han en självklar ledarfigur i backlinjen.

Rune Sørlie: Valencia igen. Det var en helt ny spelare vi fick se i honom denna säsongen.

Simon Sani: Romero, som utstrålat stabilitet skillnad från förra säsongen. Min hjärna har inte riktigt varit med på den omställningen, men kollar man tillbaka så har han inte haft något fuffens för sig. Han har stängt igen rejält!

Johan Nilsson: Marcos Rojo. Från att ha varit en säkerhetsrisk spelmässigt utvecklades han till att vara ordinarie i United och därmed en av ligans bättre mittbackar

Vem var säsongens besvikelse i United?

Lee Sernehov: Memphis Depay, trodde verkligen på honom, det gör jag fortfarande och hoppas att han kommer tillbaka till sin form som han hade innan United.

David Sundgren: På det stora hela tycker jag Martials andra år har varit en besvikelse. Blixtrat till lite då och då men jag hade stora tankar om honom, vissa matcher har han sett direkt ointresserad ut.

Gustav Brinck-Larsen: Anthony Martial, tätt följd av Chris Smalling. Efter sin fina förstasäsong var förhoppningarna höga på att Martial skulle vara ett utmärkt komplement till Zlatan den här säsongen. Tyvärr var han inte i närheten av sin fjolårsform.

Åke Karlsson: Smalling känns som han varit överreklamerad för han är så urusel som han varit i år

Björn Appelgren: Martial. Hade det tufft att följa upp och förbättra förra säsongen. Fick ofta inte ut någonting alls.

Mikael Österdahl: Anthony Martial har inte varit i närheten av vad han var förra säsongen.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Anthony Martial. Visst, han kan inte lastas för den ojämna matchningen (som bidrar till hans form och prestationer), men sett till förra säsongen är han en besvikelse.

Mikael Krekula: Luke Shaw. Var tydligen kass och slö på träningarna. När han väl spelade var han visserligen inte dålig men väldigt mycket meh. Annars gick han mest skadad. En otrolig besvikelse.

Johannes Johansson: Tycker det står mellan Wayne Rooney och Matteo Darmian. Båda spelarna radar upp bleka insatser där de inte tillför laget ett dyft. Säger trots allt Rooney med tanke på vilken fotbollsspelare det har funnits i den kroppen.

Sarah Svensson: Pogba. I och för sig går väl hans insats i linje med vad han generellt brukar prestera i nya klubbar under första säsongen. Hans första säsong i Juventus var ingen succé men han lyckades ju vända på det.

Rune Sørlie: Paul Pogba, tycker han blev för omständlig i sitt spel till tider och missade lite för mycket i sina dribblingar och blev av med bollen.

Simon Sani: Får ändå ta och säga Shaw. Gav inget stabilt intryck efter att ha kommit tillbaka efter skada. Det minimalt förtroende från Mourinho har spelat in också.

Johan Nilsson: Luke Shaw. Jag trodde verkligen på att han skulle hitta tillbaka till formen efter sin skada, men huvudet verkar vilja annat.

Nytt och gammalt

Axel Tuanzebe, Joel Pereira, Scott McTominay, Josh Harrop, Demetri Mitchell och Angel Gomes gjorde a-lagsdebut den här säsongen. Är det någon av dem som har en framtid som a-lagsspelare i United?

Lee Sernehov: Tror och hoppas alla har en framtid i A-laget men den som slår sig in först är nog Tuanzebe.

David Sundgren: Tuanzebe har varit bra samtliga matcher han fått spela och är rätt mångsidig, kanske inte ser honom som en startspelare inom den närmsta framtiden men han känns som en pålitlig truppspelare där han kan få speltid då och då, och känns som en bra kille att ha på bänken, mycket p.g.a. hans flexibilitet. Pereira beror mycket på hur det blir med övriga målvakter, en spännande målis men stannar De Gea och Romero är det bäst att låna ut honom. Harrop gjorde ett jäkla snyggt mål mot Crystal Palace, men om han, McTominay och Mitchell har chansen låter jag andra med mer koll än mig bedöma. Gomes är en dundertalang men kommer nog få vänta på A-laget.

Gustav Brinck-Larsen: Hjärtat säger ja på alla, cynikern i mig säger nej på dem. De med störst chans är i tur och ordning Tuanzebe, Gomes och Pereira. De andra fick spela i brist på truppbredd och lär på sin höjd på Championshipspelare.

Åke Karlsson: Tuanzebe och Gomes i första hand, men även de andra är svåra att välja bort

Björn Appelgren: Jag tycker ingen gjorde bort sig och med rätt utveckling kan de mycket väl bli minst truppspelare allihop. Så kommer det ju såklart inte bli dock. De tre jag tror mest på av dem är Tuanzebe, Pereria (som andrekeeper) och Gomez (jävlar vilket skönt rörelsemönster han har).

Mikael Österdahl: Om Angel Gomes har huvudet med sig och tur med skador är han världsklass om ett halvdussin år. Så mycket talang har den pojken och inte ens José Mourinho kan undvika att släppa fram en sån kille. Axel Tuanzebe har potentialen men det är inte givet att han får chansen. Joel Pereira är en väldigt bra målvakt men vägen fram i United är för lång. Övriga är chanslösa.

Marcus Beijar: Tuanzebe, Gomes och möjligen Harrop kommer nog att få fler a-lagsmatcher, speciellt den förstnämnde. Pereira är egentligen för bra för att vara tredjekeeper, men samtidigt kanske inte hållbar som reserv. Nu ser ju Romero ut att bli kvar dessutom.

Mikael Krekula: Pereira, Tuanzebe och Gomes tror jag alla har en god chans att slå sig in i Uniteds trupp. Både Pereira och Tuanzebe gjorde bra ifrån sig när de fick speltid. Tuanzebe dessutom på ovana positioner, och han är inte en mycket sämre spelare än Jones, Smalling och Rojo så jag tror han har alla chanser att lyckas. Pereira får svårt att bli nummer ett så länge De Gea är kvar men Pereira är en bra målvakt och har varit ordinarie i den portugisiska högstaligan trots sin ringa ålder och erfarenhet. Gomes är endast 16 år i skrivande stund men jag vill säga att han kommer lyckas, det har redan snackats om honom i flera år. Resten av spelarna tror jag inte på, i synnerhet inte McTominay och Harrop.

Embed from Getty Images

Johannes Johansson: Vår fantastiskt kul om någon/några kunde ta steget. Störst potential ser jag väl i Pereira, Tuanzebe och Gomes även om de övriga har kanske gjort de allra största framstegen på senare tid.

Sarah Svensson: Det ska bli spännande att se mer av McTominay. Han verkar vara en spelare som tar för sig, han håller liksom inte tillbaka. Sen om han har en framtid i Uniteds A-lag, det vet jag inte.

Rune Sørlie: Tuanzebe och Gomes

Simon Sani: Alla med rätt inställning! Men Tuanzebe och Gomes ligger nog närmast till hands. Men låt ungdomarna utvecklas i en bra och lugn miljö, för guds skull!

Johan Nilsson: Mitchell och Tuanzebe framför allt, kanske redan till kommande säsong. Gomes dröjer det nog 2-3 år innan han utvecklas till en A-lagsspelare, dock den med högst potential av alla. Pereira och Harrop däremot känns det svårare för, p.g.a. konkurrensen.

Säsongens bästa Unitedvärvning?

Lee Sernehov: Ser man det över en säsong Zlatan. Ser man över en längre tid Bailly, en ny krigare, en ny Vidic.

David Sundgren: Bailly, något oslipad fortfarande men på sikt en given mittback. Tycker han har mycket hjärta, ge han lite mer hjärna i vissa lägen kommer han bli en riktig fältherre i mittförsvaret inom en inte allt för avlägsen framtid, kanske redan till nästa säsong. Hedersomnämnande till Zlatan som gjorde en hel del mål innan hans skada.

Gustav Brinck-Larsen: Paul Pogba. Ja, han kostade multum, men han var också vad vi behövde, både spelmässigt och statusmässigt. Nästa år kommer han bli ett steg bättre.

Åke Karlsson: Zlatan och Pogba kom fort in i ligaspelet, men tror att både Micki och Eric blir nyttigare nästa säsong

Björn Appelgren: Jämt skägg mellan Bailly och Pogba. Båda kommer bli grymt viktiga kuggar i det som byggs nu. Zlatan och alla hans mål i all ära, men United har snart ingen användning av honom.

Mikael Österdahl: Bailly och Pogba har varit mycket bra den här säsongen och kommer att vara mycket bra i många år till. Beaktat prislappen säger jag Bailly, även om Pogba har presterat aningen bättre. Fast jag får ju mardrömmar när jag tänker på hur mittfältet såg ut de gånger Pogba inte var med.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Zlatan Ibrahimovic.

Mikael Krekula: Zlatan Ibrahimovic, he is our Swedish hero, on a free from PSG, he cost us fucking zero.

Johannes Johansson: Paul Pogba. Han kommer vara fullständigt dominant nästa säsong.

Sarah Svensson: På kort sikt Zlatan. På lång sikt Eric Bailly.

Rune Sørlie: Baserad på vad han fixade innan skadan så må det bli Zlatan

Simon Sani: Bailly. Varför? Han har visat att han är en framtida försvarsgeneral! Han är bara 22 år och har framtiden framför sig.

Johan Nilsson: Paul Pogba, hands down.

Säsongens sämsta Unitedvärvning?

Lee Sernehov: Av dom 4 stora namnen så tycker jag Micki inte har kommit upp i sin fulla potential.

David Sundgren: Klurig fråga då alla nya tillförde då och då, men inte konstant. Pressas jag att svara ett namn så hade jag förväntat mig mer av Henrikh i ligaspelet men han var ju väldigt delaktig i Europa League-segern, så det blir skevt det med. Pass!

Gustav Brinck-Larsen: Får man säga ingen? I så fall ingen. Måste jag nödvändigtvis dra fram en så får det bli Mkhitaryan, p.g.a. hösten. Men samtliga fyra nya var bra värvningar.

Åke Karlsson: Hittar ingen dålig, bara att vi under säsongen blev av med några överflödiga

Björn Appelgren: Egentligen ingen, men måste jag välja någon av de fyra stora blir det väl Micki. Bländande stundtals, men lite ojämn. Fan. Jag svarar ingen.

Mikael Österdahl: I ett strukturellt hänseende skulle jag säga Pogba men prestationsmässigt är det Mkhitaryan, som egentligen bara har presterat mot mediokra lag i Europa League.

Marcus Beijar: Henrikh Mkhitaryan.

Embed from Getty Images

Mikael Krekula: Mkhitaryan då. Inte för att jag tycker han varit särskilt dålig, men han är den enda som jag känner att han inte riktigt lyckats fullt ut. Godkänd, men konkurrensen är ganska hård…

Johannes Johansson: Svårt att svara på! Ingen av nyförvärven har varit outstanding men ingen har heller varit dålig. Får ändå svara Mkhitaryan med tanke på hans formsvackor under säsongsinledningen och nu under våren. Däremellan var han dock fantastisk.

Rune Sørlie: Sett till priset så blir det Pogba, men jag har fortfarande tro på honom.

Simon Sani: Mkhitaryan. Inte dålig, men mest underpresterad av nyförvärven. Pogba favorit fram till i mars, sedan började han prestera på riktigt!

Johan Nilsson: Vi gjorde bara 4 värvningar, alla bra i mina ögon. Micki har väl dock varit för ojämn och startade framför allt trögt. Så han får min röst.

Mourinho behöll nästan alla som fanns i klubben. Saknar du någon av de som ändå lämnade inför eller under den här säsongen?

Lee Sernehov: Memphis 

David Sundgren: Tycker det var tråkigt att det inte gick bättre för Bastian i Manchester United, men saknar honom kan jag inte påstå att jag gör.

Gustav Brinck-Larsen: En av de centrala mittfältarna hade behövts i slutet av säsongen, och det var ju synd att Memphis aldrig fungerade, även om jag inte kan påstå att jag saknar honom.

Åke Karlsson: Nej saknar ingen och fler försvinner i sommar

Björn Appelgren: Nej. Ingen av de vi sålde i alla fall. Har någon sjuk soft spot för Januzaj och Wilson, men de är ju än så länge bara utlånade…

Mikael Österdahl: Inte ett dugg.

Marcus Beijar: Faktiskt inte. Eller ja, Schweinsteiger. Även om jag skäms lite för att säga det.

Mikael Krekula: Nej, det kan jag inte påstå att jag gör. Han tog rätt beslut.

Johannes Johansson: Kan inte påstå att jag saknar någon.

Sarah Svensson: Jag känner inte att vi förlorade något som, om spelaren hade fått vara kvar, hade gjort oss till ett bättre lag.

Rune Sørlie: Nej egentligen inte.

Simon Sani: Basti kommer saknas. Han är en karaktär som inte går att tycka illa om. Känns som att träningarna var lite tråkigare utan honom.

Johan Nilsson: Saknar egentligen ingen av dom. Men vi hade nog behövt Schweini under våren, mer än vad Mourinho ansåg.

Tränarna

José Mourinho vann tre titlar under sin första säsong i United. Men han slutade också sexa i ligan. Hur bedömer du hans första säsong som Unitedmanager?

Lee Sernehov: Eftersom vi vann EL och får spela CL så är det en ok säsong. En förlust i finalen och säsongen hade varit ett fiasko, bara ett bra resultat mot topp 6-lagen, men oj vilken match, kan vi bara spela så oftare hemma så jävlar är vi med i toppen nästa säsong

David Sundgren: José får godkänt för titlarna men det var inte kul att se slutspurten på ligan, frånsett sista matchen mot Crystal Palace.

Gustav Brinck-Larsen: Klart godkänd, tack vare Europa League. Men det var en tunn linje, med förlust i finalen hade det blivit rejält underkänt.

Åke Karlsson: Det blev bättre fotboll i fler matcher denna säsong och ännu fler nästa säsong

Björn Appelgren: Han spelade högt och lyckades. En sjätteplats är inte godkänt, men vad fan gör det egentligen när vi plockar flest titlar av alla engelska lag och går till CL. Kan dock önska mig roligare fotboll, inte för att det i sig är ett självändamål, utan för att jag på riktigt tror att det vinner fler matcher. I alla fall på hemmaplan i PL.

Mikael Österdahl: Han är underkänd och hade inte Guidetti missat – vilket så klart enbart var tur – hade det varit ett fullständigt fiasko. Det enda Mourinho tycks behärska är att parkera bussen. Offensivt är det planlöst och riskminimerande. Marginellt bättre och marginellt mer underhållande än under Van Gaal, inte mer än så. Titlarna räddar laget men inte managern.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Den får väl ses som godkänd som helhet. Sett till att han ändå fick in fyra starka nyförvärv och känner ligan så borde man rimligtvis inte ha slutat sexa. Samtidigt så är toppen bättre än ifjol, både Liverpool och Tottenham jämnare än de varit förr samtidigt som United hade absurda problem med lag man ska slå med 3-0 en onsdag i februari.

Mikael Krekula: Titlarna räddar upp mycket och ger ett godkänt till slut. Men jag är rejält besviken och förbannad över hur ligasäsongen såg ut och hur den behandlades stundtals.

Johannes Johansson: Knappt godkänd. Det är inte okej att ignorera Premier League på det sätt han gjorde. Dessutom har laget haft oerhört svårt att göra mål, vilket har varit frustrerande. Han räddar lite av sin heder med Europa League.

Sarah Svensson: Att vinna titlar tyder på att man gör något rätt. Men jag vill se att vi positionerar oss i toppen av Premier League, det är det som är ett verkligt styrkebesked i min värld och det som jag vill se av Mourinho.

Rune Sørlie: Med Europe League så blev det OK, men inte mer än det. Det blev allt för många oavgjorda matcher där jag tycker han borde göra mer för att ha trycket framåt och inte backa hem så som vi gjorde.

Simon Sani: Godkänd. Hans uppdrag var att fixa Champions League till nästa säsong och det lyckades han med, genom en avsaknad titel. De andra två titlarna är ens värda att ta upp, om du inte är scouser.

Johan Nilsson: Klart godkänt. Hans prioritering i slutet, med att skita i ligan och koncentrera all kraft på Europa League, var riskfull men helt korrekt.

Conte är förstås säsongens manager, men vem var säsongens näst bästa manager?

Lee Sernehov: Big Sam, klarar hålla kvar allt i PL

David Sundgren: Pochettino, Tottenham hade häng på ligasegern långt längre än vad jag trodde de skulle ha, och hans lag spelar en sevärd fotboll.

Gustav Brinck-Larsen: Pochettino i Tottenham. Han har gjort det bra länge, nu lyckades de också få till en andraplats och äntligen (med Tottenhamögon) sluta före Arsenal.

Åke Karlsson: Ja han har gjort en bra säsong, men tror att nästa blir tuffare

Björn Appelgren: Mourinho. Såklart färgad lite. Men han vann mer än Conte.

Mikael Österdahl: Vill säga Pochettino. Men för andra säsongen i rad misslyckas han med att vinna något, trots att han har skapat det bästa laget. Så jag säger Marco Silva, som höll på att rädda ett värdelöst Hull kvar i Premier League.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Mauricio Pochettino.

Mikael Krekula: Få som imponerade känns det som. Howe får en bra ligaplacering med Bournemouth, men någon poäng färre och placeringen hade inte varit något särskilt. Pratar vi bara ligaspel så säger jag Pochettino som fått Tottenham att vara ruggigt stabila och laget gör i princip aldrig en dålig match.

Johannes Johansson: Tycker nästa Mauricio Pochettino nosar på utmärkelsen. Det han gjort med Tottenham är remarkabelt. Jämför Tottenhams budget med övriga topplags så förstår ni varför.

Sarah Svensson: Pochettino gör ett riktigt bra jobb med Tottenham, och har så gjort under flera säsonger nu. Jag skulle säga att han är säsongens näst bästa manager. Men jag vill också passa på att ge en eloge till Eddie Howe som lyckas ta sitt Bournemouth till en topp tio-placering. Imponerande!

Rune Sørlie: Mauricio Pochettino, det han har fått fram med Tottenham tycker jag är bra.

Simon Sani: Pochettino gör som vanligt ett bra jobb och levererar attraktiv fotboll som samtidigt är effektiv.

Johan Nilsson: Pochettino. Tottenham har inte truppen för topp 4, men Pochettino har fått ut max av sina spelare känns det som.

Vilka managers borde skämmas över sitt arbete den här säsongen?

Lee Sernehov: Arsene Wenger, även om dom vann FA-cupen så är det inte ok att sluta 5:a och åka på däng år efter år i CL.

David Sundgren: Big Sam – Crystal Palace har underpresterat. Och Slaven Bilic – trodde mycket mer på West Ham

Gustav Brinck-Larsen: Det var ju han i Sunderland, men också han i Arsenal… Jag anser dock att Middlesbrough borde kunnat göra bättre ifrån sig. Med tanke på att defensiven satt bra borde Karanka kunnat få igång offensiven och omvandla några av alla oavgjorda till segrar.

Åke Karlsson: Klopp och Contes uppträdande runt sidlinjen har inte varit rolig att se

Björn Appelgren: Pep. Moyes.

Mikael Österdahl: Ranieri först och främst. Sedan Mourinho, Wenger och Guardiola. Givetvis Pardew också. Och Moyes. Samt alla tränare som sket i cuperna, trots att det var givet att de inte hade något väsentligt att spela för i ligan.

Embed from Getty Images

Marcus Beijar: Alla som fick gå? Nä, men Bob Bradley, Claudio Ranieri, Alan Pardew och David Moyes låter väl som en vettig samling?

Mikael Krekula: David Moyes, tänk att han varit i United. Annars tycker jag faktiskt att Ranieri får göra det, jag är nästan övertygad om att de hade åkt ut om han inte fått sparken.

Johannes Johansson: Ser man till PL så Mourinho. Annars är det väl tyvärr bottenlagens tränare som får bära hundhuvudet.

Rune Sørlie: David Moyes

Simon Sani: Pep och Klopp. Kom igen, det är ju rätt sorgligt att inte vinna titlar.. Liverpool har inga ursäkter alls.

Johan Nilsson: Slaven Bilic. West Ham är bättre än tabellplaceringen