Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför försäsongen 2017

Embed from Getty Images

Ett och ett halvt dygn återstår tills det är dags för säsongens första träningsmatch. Natten mellan lördag och söndag ska Manchester United spela mot LA Galaxy. I den här artikeln tänkte jag gå igenom vad vi har att vänta av försäsongen.

Matcherna i USA

Manchester United reste till USA i söndags. Sedan dess har laget tränat på UCLA:s komplex i värmen i Kalifornien. United är kvar i Kalifornien för matchen mot LA Galaxy, som spelas på LA Galaxys ordinarie hemmaarena Victoria Street i Carson, någon mil söder om Los Angeles.

Även den andra träningsmatchen är mot MLS-motstånd, då Real Salt Lake tar emot United. Det innebär en resa på sisådär hundra mil i nordostlig riktning. Avspark bara 46 timmar efter att matchen mot LA Galaxy tar slut.

Sedan ska United spela tre träningsmatcher mot europeiska klubbar i försäsongsturneringen International Champions Cup.

Natten mellan torsdag och fredag nästa vecka är det Manchesterderby i Houston, sådär 230 mil sydost från Salt Lake. De tre första matcherna har avspark 04.00 svensk tid. Därefter bär det av 300 mil västerut, tillbaka till Kalifornien.

Söndagen den 23 juli ska United spela mot Real Madrid i Santa Clara. Den matchen spelas har avspark redan 23.00.

Hemresan från Kalifornien går i två omgångar. Först bär det av 450 mil österut till Washington DC. Natten 26/27 juli ska United spela mot Barcelona (som givetvis har slagit läger så långt som möjligt ifrån Real Madrid).

Eventuellt delas det ut någon form av medalj till vinnarna av International Champions Cup. Det hela är dock tämligen godtyckligt, då olika lag har olika motstånd (till exempel möts inte city och Barcelona).

 • Söndag 16 juli, 04.00: LA Galaxy [Carson] (natten mellan lördag och söndag)
 • Tisdag 18 juli, 04.00: Real Salt Lake [Salt Lake] (natten mellan måndag och tisdag)
 • Fredag 21 juli, 04.00: Manchester city [Houston] (natten mellan torsdag och fredag)
 • Söndag 23 juli, 23.00: Real Madrid [Santa Clara]
 • Torsdag 27 juli, 01.30: Barcelona [Washington] (natten mellan onsdag och torsdag)

Viasat sänder de fem matcherna i USA, antingen på Viasat Sport Premium eller TV3 Sport. Alla matcherna visas på Viaplay. Den som har tillgång till MUTV kan se matcherna där. MUTV finns numer tillgänglig på webben på Mutv.com. Den som har skaffat MUTV-appen kan använda samma inloggningsuppgifter på webbsidan.

Matcherna i Europa

Väl hemma i Europa bär det raskt av till Norge. Den 30 juli ska United spela mot Vålerenga i Oslo. Sommarens sista träningsmatch spelas sedan i Dublin, onsdagen den 2 augusti, då United spelar mot Sampdoria.

Därefter väntar Uefa Super Cup mot Real Madrid i Makedoniens huvudstad Skopje den 8 augusti. Fem dagar senare är det Premier League-premiär mot West Ham på Old Trafford.

 • Söndag 30 juli, 19.00: Vålerenga [Oslo]
 • Onsdag 2 augusti, 20.45: Sampdoria [Dublin]
 • Tisdag 8 augusti, 20.45: Real Madrid [Skopje]

MUTV visar matcherna mot Vålerenga och Sampdoria. Huruvida de matcherna även sänds på någon svensk kanal återstår att se.

Viasat har rättigheterna till Uefa Super Cup.

Truppen i USA

José Mourinho har 25 spelare (3 målvakter och 22 utespelare) att laborera med i USA.

Målvakter: De Gea, Romero, J Pereira
Försvarare: Valencia, Darmian, Fosu-Mensah, Bailly, Lindelöf, Smalling, Jones, Blind, Tuanzebe, Mitchell
Mittfältare: Carrick, Fellaini, Pogba, Herrera, McTominay Lingard, Mata, Mkhitaryan, A Pereira
Anfallare: Lukaku, Martial, Rashford

Marcos Rojo, Luke Shaw och Ashley Young är också med i USA men ska inte vara i speldugligt skick. För Rojo sa gamla rapporter att oktober är tidigaste möjliga comeback. Shaw kan möjligen vara aktuell i mitten av augusti. För Young har vi ingen prognos.

Trots att den skadade trion är försvarare (med viss reservation för att Young även kan spela längre fram i planen) är truppen försvarstung. Mourinho har med sig tio försvarare och det finns ju bara fyra platser att slåss om.

Förhoppningsvis får vi se Eric Bailly och Victor Lindelöf kampera ihop i mittförsvaret. Det är förmodligen det tydligaste beskedet Mourinho kan ge.

Embed from Getty Images

Offensivt ser det tunnare ut. Det blir ändå intressant att se hur Mourinho formerar laget. Samtidigt kan det ju tänkas att det ramlar in en central mittfältare och en ytterforward innan säsongen drar igång på riktigt. Framför allt den nya mittfältaren hade varit fint att ha på plats redan nu.

Ungdomarna

Det finns inga nykomlingar i USA-truppen, vilket jag tycker är synd. De minst etablerade är Scott McTominay och Demetri Mitchell, som båda redan har gjort sin a-lagsdebut.

Demetri Mitchell: Trots att tre potentiella vänsterbackar är skadade har Mourinho alternativ i form av Blind och Darmian. Därmed ser möjligheten till ordentlig speltid begränsad ut för Mitchell. Förhoppningsvis får han ändå ordentligt med speltid i någon av matcherna mot city, Real och Barcelona.

Scott McTominay: På mittfältet har United färre spelare att laborera med. Det kan innebära att McTominay faktiskt får en hel del speltid. McTominay känns ändå som en av de minst intressanta ungdomarna som har figurerat i a-lagssammanhang.

Andreas Pereira: Bristen på mittfältare kan däremot ge Andreas Pereira en rejäl chans. Efter en fin säsong på lån i Spanien blir det här en intressant säsong för Pereira. Frågan är hur Mourinho ser på honom. Pereira är i en ålder nu där han inte kan sitta på bänken en hel säsong.

Embed from Getty Images

Joel Pereira: I mål kommer Joel Pereira givetvis att få chanser. Pereira har snackats upp rejält av Mourinho men med Romero och De Gea före i kön så är vägen till speltid i United i tävlingsmatcher lång.

Timothy Fosu-Mensah: Förra säsongen var helt bortkastad för Timothy Fosu-Mensah. Nu är det hög tid att Mourinho ger den holländska talangen rikligt med speltid. Vi känner honom främst som försvarare men månne är han även ett alternativ som mittfältare. Jag skulle mycket hellre se Fosu-Mensah på mitten än McTominay.

Embed from Getty Images

Axel Tuanzebe: För Axel Tuanzebe gäller det nu att på allvar ta klivet in i a-laget. Det är ju bara det att det är så förbannat många försvarare som är med på turnén att Tuanzebe riskerar att bli fast på bänken. Personligen ser jag hellre att Tuanzebe får speltid än att Blind, Darmian, Jones och Smalling får det.

Önskemål

Avslutningsvis har jag några önskemål inför försäsongen:

 • Romelu Lukaku som målskytt! Även om det inte är på riktigt så är det alltid positivt för en ny anfallare att hitta målet direkt. Om Lukaku kan sätta ett par strutar redan mot LA Galaxy lättar trycket. Sedan ska det förstås replikeras när det börjar på riktigt.
 • Ett spelsystem! Förra säsongen växlade Mourinho mellan ett antal olika spelsystem. Nu vill jag se att han i större utsträckning bestämmer sig för ett alternativ. Definiera den bästa rollen för Paul Pogba och bygg därifrån. Sen är det förstås så att du i vissa matcher vill ställa upp med en offensivare balans, men det går faktiskt att lösa utan att byta spelsystem.
 • Förbättringspotential! Anthony Martial och Henrikh Mkhitaryan kan mycket bättre än de visade under förra säsongen. Det är hög tid att de nu visar att de kan vara ledande offensiva spelare för det här laget.