Snackisar efter LA Galaxy – Manchester United 2-5

Embed from Getty Images

Manchester United inledde försäsongen med att besegra LA Galaxy med 5-2, i en tillställning där motståndarna inte alls bjöd upp till dans. Uniteds seger kunde och borde ha varit mycket större, men det är på det stora hela oviktigt. Rashford gånger två, Fellaini, Mkhitaryan och Martial gjorde Uniteds mål.

Det tog bara ett par minuter innan Marcus Rashford kunde sätta bollen i nät. Rashford ökade sedan på till 2-0. Därefter gick United ifrån till 5-0, innan Giovani dos Santos tilläts putsa siffrorna med ett par sena mål.

En alternativ formation

José Mourinho matchade sitt lag i en 5-3-2-formation idag. I det systemet fanns det plats för två vingbackar, tre mittbackar, en sittande mittfältare, två friare mittfältare och två anfallare.

Både före och efter matchen var han tydlig med att det inte är Uniteds huvudsakliga spelsystem den här gången. Managern vill dock ha ett alternativ i bakfickan.

Vi fick se en startelva i första halvlek och en helt annan i andra halvlek (dessutom fick Demetri Mitchell göra ett kort inhopp i slutet på andra halvlek, så 23 spelare fick speltid). På intet sätt ovanligt i träningssammanhang. Från förra året vet vi dock att detta inte är Mourinhos föredragna metod. Alldeles säkert blir det samma visa mot Real Salt Lake natten mot tisdag. Men redan till matchen mot Manchester city natten mot fredag kan det nog bli ändring på det.

Första halvlek

Chris Smalling tog  den centrala positionen i backlinjen, med Phil Jones och Daley Blind bredvid sig. Antonio Valencia och Jesse Lingard tog vingbacksplatserna. På mittfältet fick vi Michael Carrick sittande bakom Ander Herrera och Marouane Fellaini. Längst fram spelade Juan Mata och Marcus Rashford.

Embed from Getty Images

LA Galaxy inledde utan ordinarie spelare. Klasskillnaden mellan lagen var uppenbar från avspark. Båda Rashfords mål kommer efter stort slarv från motståndarna. När Marouane Fellaini sedan sätter 3-0 känns det som att det kan rinna iväg rejält. Men det stannar där.

Några stora slutsatser går inte att dra av det som skedde i första halvlek. Spelarna känner vi sedan tidigare och motståndet var helt enkelt för svagt. Kul förstås att Rashford får sätta ett par bollar, även om han borde ha gjort ett tredje i slutet av halvleken. Jag tycker att Jesse Lingard gör en fin halvlek, men det är svårt att bedöma en vingback som aldrig behöver försvara.

Andra halvlek

Uppställningen i andra halvlek var bra mycket intressantare än i första halvlek. Dels fick vi se de båda nyförvärven Victor Lindelöf och Romelu Lukaku, dels ungdomar som Joel Pereira, Timothy Fosu-Mensah, Axel Tuanzebe och Andreas Pereira. Dessutom ställde LA Galaxy upp med några riktiga fotbollsspelare.

Fosu-Mensah spelade vingback till höger. Det är ingen position som passar honom och jag tycker att han genomgående såg obekväm ut. Dock ska han ha beröm för en fin assist till Anthony Martials 5-0-mål.

Embed from Getty Images

På mittfältet fick Andreas Pereira rollen som defensiv mittfältare bakom Henrikh Mkhitaryan och Paul Pogba. Svårt att bedöma Pereira, då Galaxy sällan var så långt fram att Pereira behövde agera. Ändå notabelt att Mourinho väljer att spela Pereira i rollen som sittande, annars har Pereira vanligen haft en offensivare roll. Både Herrera och Fellaini har spelat i den defensiva rollen, så det var ingalunda så att alternativ saknades.

Mkhitaryan hade en del spring i benen och Pogba fick emellanåt göra som han ville. Offensivt stod Martial för en pigg insats, med mål och assist samt flera fina aktioner.

United kunde ha dubblat ledningen innan Mkhitaryan satte 4-0. Skärpan i avsluten var dock inte tillräcklig.

Mot slutet av halvleken blev spelet allmänt rörigt och Galaxy kunde reducera ett par gånger.

Ingen succé för nyförvärven

Det blev ingen succédebut, varken för Romelu Lukaku eller för Victor Lindelöf.

För Lukaku såg det ut att bli det. Halvleken var bara några minuter gammal när Pogba snappade upp ett dåligt uppspel och bjöd Lukaku på friläge. Anfallarens avslut var emellertid inte bättre än att målvakten kunde rädda till hörna. Lukaku fick snart en till bra chans att spräcka sin nolla, men sköt då utanför.

Embed from Getty Images

Överlag absolut ingen stor insats av Lukaku, även om Mourinho gärna ville ge en annan bild av det hela. Nu ska vi förstås inte dra några slutsatser av detta, men ett debutmål hade suttit fint.

Lindelöf hade den centrala positionen i backlinjen, med Bailly till höger och Tuanzebe till vänster. Vi fick se några fina tendenser från svensken, nån fin tackling och någon brytning som följdes av att han drev upp bollen bra.

Allt var emellertid inte positivt från Lindelöf. Agerandet före Galaxys första mål är undermåligt. Dos Santos gör det förvisso bra men Lindelöf måste styra anfallaren åt andra hållet, bort från den farligaste ytan.

Embed from Getty Images

Sen ska det för all del sägas att chansen uppstår för att Bailly går bort sig. Ivorianen såg allmänt förvirrad ut halvleken. Både Bailly och Lindelöf bör även ifrågasättas för det andra målet. Men när det kommer till Bailly kan vi luta oss mot insatserna förra säsongen och räkna med att det bara är ringrost. För Lindelöf gäller det att visa att detta var en engångsföreteelse.

Några saker att notera

  • Paul Pogba bar kaptensbindeln i andra halvlek. Detta betyder inte att han är assisterande lagkapten. Mourinho sa efter matchen att den rollen kommer att rotera de gånger Carrick inte spelar.

  • Andreas Pereira spelade i nummer 15. Det skulle kunna ses som en indikation på att han kommer att få en hyfsat framskjuten position i truppen den här säsongen.
  • Demetri Mitchell kom in istället för Fosu-Mensah de sista fem minuterna. Aningen märkligt byte, kan jag tycka.

MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS