Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Real Madrid

Tävlingsmatcherna är här! Nåja, Supercupen må vara en europeisk version av Community Shield, men ändå. Till skillnad från Community Shield är det i alla fall en riktig tävlingsmatch rent formmässigt, där lagen får ha med sig sju avbytare varav max tre får användas, och om det skulle vara oavgjort efter 90 minuter är det först 30 minuters förlängning innan straffar tar vid.

Matchen spelas i Skopje, där det är varmt. Oerhört varmt. Rapporterna talar om närmare 37 grader imorgon kväll, det kommer därför troligen bli tre minuters vattenpaus en halvtimme in i de båda halvlekarna, alltså efter minut 30 och 75.

Manchester United

José Mourinho mötte pressen tidigare idag (måndag), det kan ni läsa om mer i detalj här. Vad han bekräftade gällande truppen var att Bailly och Jones är avstängda, den överklagan Jones lämnade in gav alltså ingen effekt. Dessutom är Fosu-Mensah inte med då han kommer lämna för lån, Matic är inte 100 % men dock ändå med samt att långtidsskadorna fortfarande är desamma som under försäsongen, alltså saknas Luke Shaw, Ashley Young och Marcos Rojo.

Embed from Getty Images

I träningsmatchen mot Sampdoria valde Mourinho att mönstra ett 5-3-2, med Mkhitaryan som släpande anfallare bakom Lukaku. Att han gjorde det, för att nu tänkt återgå till sin mer normala fyrbackslinje, tror jag inte på. Matchen i Dublin var ett genrep och att Lindelöf, Smalling och Blind bildar en mittbackstrio med Valencia och Darmian på var sin sida om sig tror jag är i det närmaste självklart.

Pogba är självskriven, De Gea lär få vakta målet och Lukaku bör få starta sin första tävlingsmatch i klubben och Mkhitaryan har imponerade sist, så även dessa herrar skriver jag ner i startelvan.

Då har vi bara två platser kvar, bredvid Pogba på det centrala mittfältet. Alternativen som finns är Matic, Herrera, Andreas Pereira, Fellaini och slutligen Michael Carrick. Mot Sampdoria var det Pereira och Matic som spelade, och jag tror att den sistnämnde blir kvar, trots att han inte är 100 % fit. Däremot jag tror Pereira får ta plats på bänken och att det blir Herrera som spelar bredvid Matic och Pogba. Real har ett oerhört vasst centralt mittfält, så jag tror att Mourinho vill ha två hårt jobbande spelare bredvid Pogba.

Ser portugisen något värde i att ge Michael Carrick en start i sin första match som kapten? Nej, jag tror inte det. Och Fellaini skulle tyvärr inte ha mycket att hämta mot de kvickfotade mittfältarna i Real, därför tror jag på följande elva.

Möjlig startelva:
De Gea
Valencia – Lindelöf – Smalling – Blind – Darmian
Herrera – Matic – Pogba
Mkhitaryan – Lukaku

Real Madrid

Real Madrid har, sett till resultaten, faktiskt haft en bedrövlig försäsong. Förlust efter straffar mot United, 1-4 mot Manchester City, 2-3 mot Barcelona och 1-1 efter full tid mot MLS Stars (där man visserligen vann efter straffar) är facit. Man har dessutom gett Cristiano Ronaldo långledigt efter att han medverkat i Confederations Cup, så han har inte spelat en minut hittills. Han är dock med i truppen som rest till Makedonien, huruvida han spelar får dock anses som oklart. Kanske väljer Zidane att låta honom komma in under den andra halvleken?

Embed from Getty Images

Real har luftat många spelare under försäsongen, som brukligt är. När det nu ändå är en titel, om än en mindre titel, på spel tror jag dock att de kommer gå för starkast möjliga lag, nästan.

Jag tror som sagt inte att Ronaldo får starta. Men även Gareth Bales status är intressant. Det har pratats om skadebekymmer under försäsongen, vilket kan göra att han inte startar. Men det har även pratats en hel del om hur säker hans plats i Reals trupp egentligen än. Det ryktas om att en viss Kylian Mbappé skall vara på väg, kommer han bör Bale vara den som är på väg bort.

Mourinhos uttalande på presskonferensen tidigare idag (den jag länkade till ovan) är också intressant: ”Mourinho [was] asked about Bale. Says if he plays in the Super Cup he’s in Zidane’s plans. If not, he will ”be waiting for him on the other side.” Min känsla säger mig att Bale inte startar, men att Zidane kommer skylla på skada. Så får vi en härlig ryktesvåg resterande del av silly season, men också det här laget imorgon.

Möjlig startelva:
Navas
Carvajal – Ramos – Varane – Marcelo
Modric – Casemiro – Kroos
Isco – Benzema – Asensio

Historik

För Manchester United är detta lagets tredje Supercupfinal. De tre tidigare har spelats 1991, efter vinsten i Cupvinnarcupen, samt 1999 och 2008 efter vinsterna i Champions League. Klubben har dock endast en seger, från 1991 då Röda Stjärnan besegrades. 1999 blev det förlust mot Lazio och 2008 mot Zenit från St Petersburg.

För Real Madrid är detta sjätte gången laget spelar Supercupfinal. Laget har tre segrar, 2002, 2014 och 2016 samt två förluster från 1998 och år 2000.

Embed from Getty Images

Detta är faktiskt första gången Manchester United och Real Madrid tävlingsspelar mot varandra i en final. Faktum är att det är första gången lagen möts på neutral plan (träningsmatcher undantagna).

De tio tidigare matcherna, som samtliga har varit kvartsfinaler i Champions League samt semifinaler i dess föregångare Europacupen, som lagen har spelat mot varandra har slutat med två Unitedsegrar, fyra oavgjorda och fyra segrar för spanjorerna. Dock är det så att Real tagit sig vidare till nästa omgång, varje gång.

En mardrömsmotståndare för United alltså, något som Mourinho förhoppningsvis kan vända och få spelarna att det som ett bra läge att bryta denna trista trend.

I en tidigare version stod att Real gått vidare samtliga fem gånger, detta stämmer så klart inte. Det hade varit svårt för United att vinna Europacupen 1968 om man samtidigt förlorat mot Real i semifinalen.

Visste ni att…

 • Supercupen mellan 1998 och 2012 spelades på Stade Louis II i Monaco, men sedan 2013 hoppar runt mellan olika arenor.
 • Arenan i Skopje är döpt efter Philip II av Makedonien, som väl är mest känd som Alexander den Stores far. Alexander tog som bekant över typ hela den (då) kända världen (vilket ju får anses som en bedrift, även om det är ur ett oerhört västperspektiv), Philip var dock den som inledde erövringen genom att besegra i princip samtliga grekiska stadsstater. Inte är det många som minns honom ändå.
 • 2013 var senast ett icke-spanskt lag (Bayern München vann Supercupen. Faktum är finalerna 2014, 2015 och 2016 varit helspanska. Real vann 2014 och 2016, Barcelona 2015 och Sevilla har varit schyssta nog att ställa upp som förlorarlag samtliga tre gånger.

Matchfakta

Manchester United
Real Madrid

Matchinformation

Turnering: Uefa Super Cup
Tid: Tisdagen den 8 augusti 2017, 20.45
Plats: Nacionalnata Arena ”Filip II Makedonski”, Skopje
Teve: TV3 Sport, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Rojo (knä, december)
 • Shaw (fot, september)
 • Young (muskel, oktober)
Tveksamma:

 • Lingard (ljumske)
Avstängda:

 • Bailly (andra matchen av tre)
 • Jones (första matchen av två)
Position: 6:e18-15-554-2969
Bästa målskytt: Ibrahimovic (17)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan 2016/17.
FORM
V18/7Salt LakeBTR2-1
V21/7Man cityNTR2-0
O23/7R MadridNTR1-1[1]
F27/7BarcelonaNTR0-1
V30/7VålerengaBTR3-0
V2/8SampdoriaNTR2-1
[1] United vann 2-1 på straffar.

Real Madrid

Skador:

 • inga skador
Tveksamma:

 • Ronaldo (matchform)
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 1:a29-6-3106-4193
Bästa målskytt: Ronaldo (25)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan 2016/17.
FORM
V21/5MalagaBligan2-0
V3/6JuventusNCL4-1
O23/7Manchester UnitedNTR1-1[1]
F27/7Manchester cityNTR1-4
F30/7BarcelonaNTR2-3
O8/3MLS All-StarsBTR1-1[2]
[1] United vann 2-1 på straffar. [2] Real vann på straffar.

United mot R Madrid

Totalt: 102-4-416-20
Neutral plan: 00-0-00-0
SENASTE MÖTENA
F2003-04-08BCL1-3
V2003-04-23HCL4-3
O2013-02-13BCL1-1
F2013-03-05HCL1-2

United mot Spanien

Totalt: 4913-20-1661-68
Neutral plan: 31-0-2

R Madrid mot England

Totalt: 3414-10-1048-38
Neutral plan: 40-1-3

Domare: Gianluca Rocchi

Assisterande: Di Liberatore, Tonolini, målområde: Massa, Irrati, fjärdedomare: Turpin
M
CL 2016/17:517101
CL 2015/16:524101
CL totalt (kval exkluderat):2492606