Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Vi tycker till om försäsongen och ser fram emot supercupen

Embed from Getty Images

Den stora dagen är här. Idag börjar fotbollssäsongen 2017/18. Den inledande matchen är Manchester United mot Real Madrid i Uefa Super Cup. I den här frågeasken ser vi fram emot kvällens match. Vi passar dessutom på att kolla tillbaka på försäsongen.

Traditionsenligt återkommer vi förstås med en längre frågelåda inför den ännu riktigare säsongsstarten på söndag.

Hur har du följt försäsongen?

Lee Sernehov: Jag har sett alla matcher, varje minut oavsett, tid.

Gustav Brinck-Larsen: Har tyvärr inte kunnat se matcherna med orimlig starttid (aka, för nära midnatt när jobb stundar dagen efter) för oss i Sverige, men har läst rapportering och sett höjdpunkter. Vålerenga och Sampdoria sågs givetvis i sin helhet.

Marcus Beijar: Följt turnén i USA rätt sparsamt på grund av tidsskillnaden. Hållit mig till höjdpunkterna och följt den utmärkta rapportering kollegorna här på MUSS stått för.

Mikael Krekula: Jag har sett alla matcher, missade den mot Sampdoria dock men kollade den i efterhand.

Björn Appelgren: Jag har sett det mesta. Men eftersänt och med mer fokus på semester och familj än på själva matchandet. Det är kul att se nyförvärv, ungdomar och experiment, men det känns inte jätteviktigt i matchnerven.

Johannes Johansson: Jag har sett samtliga matcher! Abstinensen efter uppehållet är stor. Dessutom är det kul att se nyförvärven och alla ynglingar in action.

Mikael Österdahl: Jag har sett alla matcherna.

Kent Yxell: Har sett sammandrag av matcherna, men annars inte så mycket mer. Läst lite på nätet men oftast är det mest dravel i dessa silly season- och försäsongstider.

David Sundgren: Kollat highlights från de flesta matcherna, läst en del på Twitter och olika Facebookgrupper och passade på att se sista träningsmatchen på plats då jag var i Dublin när den spelades.

Vad har varit positivt under försäsongen?

Lee Sernehov: Att det stundtals gått snabbt och rakare framåt, samt att ungdomarna har fått tid och gjort det bra sett över alla matcherna

Gustav Brinck-Larsen: Få skador, förutsättningarna i USA verkar ha varit perfekta samt mestadels vinster vilket alltid är skönt.

Marcus Beijar: Mycket. Stämningen i truppen tenderar vara god och vi har sluppit de där mest nesliga skadorna. Fått in en målskytt i Lukaku och, som jag ser det, nött truppen rätt jämnt.

Mikael Krekula: Att många spelare fått mycket speltid, i synnerhet en del yngre. En som Fosu-Mensah har fått spela mer nu än på hela förra säsongen i princip.

Björn Appelgren: Svårt att dra för stora växlar på saker och ting, men bollarna går ju in ibland. Tycker Pereira har sett bra ut och Pogba.

Johannes Johansson: Tycker vi har ett helt annat tempo på offensiv planhalva jämfört med förra säsongen. Spelarna är betydligt mer rörliga och vi blir inte lika lättlästa. Sen har Paul Pogba varit fullständigt briljant.

Mikael Österdahl: Stämningen i truppen förefaller vara mycket bra och det mesta verkar ha gått helt enligt planerna. Positivt förstås också att Lukaku har hittat målet.

Kent Yxell: Att vi köpte Lukaku och att laget verkar vara skadefritt. Matchningen av laget så att alla har spelat lagom (bra ord) är förståndigt.

David Sundgren: Ingen jättekoll på hur spelet har sett ut utöver sista matchen men känns ju som laget utåt sett verkar nöjda, inga större skadebekymmer att tala om heller.

Embed from Getty Images

Vad har varit negativt under försäsongen?

Lee Sernehov: Tyckte att vi stod upp bra mot alla lag utom Barcelona, första halvlek mot dom fick vi verkligen känna på bra motstånd. Men ändå ok med ”bara” 1-0, vi hade ett par chanser också.

Gustav Brinck-Larsen: Har inget på rak arm. Nån spelare kanske man förväntade sig mer av, men jag drar inga stora växlar av sådant under försäsong.

Marcus Beijar: Relativt lite, men kanske det att vi inte har en spikad och samspelt backlinje än. Lindelöf känns onödigt osäker än så länge. Matic dröjde rätt länge, så det får också ses som mindre bra.

Mikael Krekula: Tycker inte så mycket har varit märkbart negativt, men jag skulle gjort några små ändringar om jag fick bestämma. Jag hade till exempel aldrig spelat Darmian som wing back till vänster!

Björn Appelgren: Drar återigen inte så stora växlar på detta, men försvaret släpper igenom mycket och ser virrigt ut stundtals. Hoppas verkligen VNL kommer in under bättre när det är allvar. Tycker inte heller om att Mata verkar vara andrahandsval i år samt att Lukaku och Rashford matchad sparsamt tillsammans.

Johannes Johansson: Negativt är kanske att backlinjen sett skakig ut. Vänsterbacksplatsen är alltjämt ett stort bekymmer!

Mikael Österdahl: Försvaret har sett duktigt förvirrat ut emellanåt, även mot mediokert motstånd. Det mest negativa är dock att fokus tycks ha varit på Uefa Super Cup och inte på den extremt mycket viktigare matchen mot West Ham.

Kent Yxell: Att vi inte köpte Neymar, skämt å sido… att inte sista spelaren (vänstersidan) ännu inte kommit in… innan allvaret börjar!

David Sundgren: Hade hoppats på mer speltid för ungdomarna som Mitchell, Tuanzebe och Fosu Mensah.

Embed from Getty Images

United möter Real Madrid i Uefa Super Cup. Tävling eller träning?

Lee Sernehov: Tävling utan tvekan, större än CS och ligacupen, men absolut inte större än CL-finalen. Hade jag fått välja mellan supercupen och FA-cupen… då blir det svårare. Tror jag väljer FA-cupen.

Gustav Brinck-Larsen: Något större än en Community Shield. Att som Europa League-vinnare få vinna över laget som vann Champions League i en tävlingsmatch skulle vara en skön start på säsongen, men jag gråter inga floder vid förlust.

Marcus Beijar: Det är ploj för mig, men då pengarna styr fotbollen får vi bara acceptera den här typen av jippon. På pappret är det ju förstås en tävling med en pokal i potten, men i praktiken är det ju en träningsmatch. Jämfört med Community Shield så tillåter ju UEFA dock bara tre byten i Skopje, så på det sättet är det ju lite mer ”äkta”.

Mikael Krekula: Jag ser matchen som likvärdig med Community Shield. Möjligen lite extra prestige nu eftersom man möter just Real Madrid och inte Leicester som man gjorde senast i CS.

Björn Appelgren: En titel det är svårare att kvalificera sig till än att vinna. Också en titel få förunnat att få spela om, men ändå inte lite träningsbetonat. Jag vill se att vi går för vinst, men utan att riskera skador inför PL-säsongen. En något häftigare variant av CS kan jag väl tycka att det är…

Johannes Johansson: Det är klart att vi får se det som en tävlingsmatch. Det är lite Community Shield över matchen, fast lite större med tanke på att det är Europa-mästarna som möts.

Mikael Österdahl: Halvt på allvar säger jag att det är tävling för de som vinner och träning för de som förlorar. Skulle väl placera matchen någonstans mellan Community Shield och en match mellan United och typ Charlton i ligacupens tredje omgång. Mourinho och spelarna har emellertid varit tydliga med att det är på allvar, vilket betyder att insatsen ska bedömas enligt de premisserna.

Kent Yxell: Viktigt, alla titlar är viktiga till och med CS, så en vinst mot viruset Madrid skulle uppskattas.

David Sundgren: Jag ser det som en tävlingsmatch, med tanke på att Bailly är avstängd gör UEFA det med. Däremot är det ingen jättetung titel, något högre än Community Shield rankar jag den.

Embed from Getty Images

En tänkbar startelva mot Real Madrid är: De Gea; Valencia, Lindelöf, Smalling, Blind; Herrera, Matic, Pogba; Mkhitaryan, Lukaku, Rashford. Tror du att Mourinho gör någon förändring?

Gustav Brinck-Larsen: Kanske att Mourinho väljer Fellaini istället för Matic, för att inte stressa in honom. Men förmodligen inte.

Marcus Beijar: Nej.

Mikael Krekula: Fan vet. Känns som att han alltid står för åtminstone en överraskning. Jag tror dock att Darmian startar istället för Blind.

Björn Appelgren: Nej, det känns som en rimlig startelva.

Johannes Johansson: Tror Mourinho kommer starta med en fembackslinje faktiskt. Antingen Rashford eller Mkhitaryan ut och Darmian in.

Mikael Österdahl: Förutsätter att det blir en fembackslinje, som mot Sampdoria. Den här gången dock med vingbackar som bara i sällsynta fall vågar sig framåt. Darmian in för Mkhitaryan, således.

Kent Yxell: Nej, det är mitt ”lag” också.

David Sundgren: Håller sig alla skadefria och friska tror jag att det blir den elvan.

Embed from Getty Images

En tänkbar startelva mot Real Madrid är: De Gea; Valencia, Lindelöf, Smalling, Blind; Herrera, Matic, Pogba; Mkhitaryan, Lukaku, Rashford. Skulle du göra någon förändring?

Gustav Brinck-Larsen: Nej, detta är elvan jag skulle gå för.

Marcus Beijar: Nej, men jag skulle ta in någon av Mata, Martial eller Pereira rätt tidigt.

Mikael Krekula: Har hellre Darmian som vänsterback istället för Blind. Känns stabilare, och är lite snabbare.

Björn Appelgren: Mata istället för Micki eller Herrera. Ser också gärna att vi byter ut våra nyckelspelare i paus till förmån för yngre talanger. Vill se mer av Pereira och TFM.

Johannes Johansson: Matteo Darmian är långt ifrån att vara någon favorit hos mig, men han bör ändå gå före Daley Blind. Blind stod för en usel säsong ifjol. Under försäsongen har han lyckats med bedriften att vara ännu sämre. Ut med Blind.

Mikael Österdahl: Vad är straffet för att spela Bailly? Bör nästan vara värt det! Om jag absolut inte får välja Bailly skulle jag peta in Darmian för Blind och Martial för Mkhitaryan.

Kent Yxell: Nej, möjligen Darmian in istället för Blind då han varit bra under försäsongen och Blind lite slarvig…

David Sundgren: Jag hade förmodligen startat likadant, eventuellt spelat Martial istället för Rashford men känns hugget som stucket där. Blind är jag också tveksam till, hade gärna testat Mitchell där men känns utopiskt att han startar mot Real Madrid.

Tippa matchen!

Lee Sernehov: 1-1, sent 2-1-mål för United i förlängningen

Gustav Brinck-Larsen: 2-1 till United.

Marcus Beijar: 2-0 Real.

Mikael Krekula: 2-1 till Real. Lukaku stångar in ett mål.

Björn Appelgren: Vinst 3-2.

Johannes Johansson: Tror det blir oavgjort efter full tid. 2-2. Sen vinner United. Rashford avgör.

Mikael Österdahl: United satsar rätt hårt på matchen. Hur Real gör vet jag inte, men om de matchar vår motivation så vinner de.

Kent Yxell: Vinst 2-1 och Lukaku avgör i 85:e med en vänster upp i nättaket från 5 meter

David Sundgren: 1-1, vinst med 2-1 efter förlängning. Våra mål görs av Lukaku och Paul Pogba sätter en frispark i förlängningen som ger oss årets första titel.

Embed from Getty Images

Några veckor senare: Michael Carrick utsågs till ny lagkapten. Tankar om det?

Lee Sernehov: Är väl inget konstigt, en trotjänare som varit länge i klubben, men tror att Herrera kommer agera kapten när Carrick inte spelar. Herrera känns som kaptensmaterial på plan, pratar och dirigerar, medan Carrick kanske är mer en kapten som syns i omklädningsrummet och på träningarna.

Gustav Brinck-Larsen: Det enda rimliga i slutändan. Och vettigt att inte utse någon fast vicekapten, så att man inte väljer en medioker som sedan inte är redo att ta över nästa (eller nästnästa) sommar.

Marcus Beijar: Den mest rimliga lösningen i väntan på att Ander Herrera eller Paul Pogba utses till kapten nästa sommar.

Mikael Krekula: Känner att alternativen var ganska få, men Carrick låter som ett sunt val. Varit i klubben länge, respekterad, lugn och sansad, klok.

Björn Appelgren: För mig enda givna ledaren i truppen, så BRA, men samtidigt lite konstigt eftersom han inte kommer spela så många matcher.

Johannes Johansson: Rimligt men samtidigt orimligt. Han är den givna lagkaptenen, men han kommer inte vara någon ordinarie spelare nu när Matic värvats in. Tycker någon annan borde fått bindeln. Alternativt att Mourinho hade utsett en vicekapten.

Mikael Österdahl: Jag gillar inte val som inte är val och då Carrick inte kommer att vara ordinarie tycker jag inte att det är ett val. Min känsla är att Mourinho tänkte: ”Oj, det här var svårt. Jag ger det till den som har varit längst tid i klubben så slipper jag ta ett beslut.”

Kent Yxell: Helt rätt, men kanske svårt då han inte kommer att spela lika mycket nu när Matic kommit in… men Valencia är ju där så alla bör lära sig spanska!!

David Sundgren: Naturligt val då han varit längst i klubben. Mest nyfiken på vilka som kommer assistera honom då han inte kommer spela alla matcher.