Snackisar efter Manchester United – West Ham 4-0

Embed from Getty Images

Manchester United inledde ligasäsongen med att skåpa ut West Ham med 4-0 hemma på Old Trafford på söndagskvällen. Romelu Lukaku blev tvåmålsskytt i sin första hemmamatch som Unitedspelare och spelet som sådant fick mången av oss att drömma om fornstora dagar. Kombinationerna, farten, frenesin och en viss Paul Pogba gör att det finns mycket att glädjas åt när vi stänger den första omgången av Premier League 2017-18. 

Formationen

José Mourinho gjorde som många önskade och spelade 4-3-3 i hemmapremiären mot ett för säsongen förstärkt West Ham. Victor Lindelöf och lagkapten Michael Carrick fick inte ens plats på bänken när det vankades ligapremiär och de största utropstecknen hette kanske Daley Blind och Juan Mata. Holländaren tog vänsterbacksplatsen i en försvarslinje där Eric Bailly var tillbaka och där Phil Jones tog sig in istället för Chris Smalling och Lindelöf. Antonio Valencia, för dagen kapten, tog som brukligt plats som högerback. På mitten valde Mourinho som sagt Mata fram om Ander Herrera, något som även det får ses som en signal efter Real. Nemanja Matic och Paul Pogba backade även de upp Marcus Rashford, Romelu Lukaku och Henrikh Mkhitaryan. Hur det fungerade? Formidabelt. Blind (!) och Valencia gavs ytor på kanterna och tog dem. Mkhitaryan och Rashford visade prov på fart och spelglädje och Lukaku såg ut att trivas alldeles utmärkt som det kraftpaket han ska vara längst fram. Bäst av allt? Pogba såg ut som en ny spelare tillsammans med Matic.

Embed from Getty Images

Målen

En premiär är alltid en premiär. En debut är alltid en debut. Romelu Lukaku gjorde, 33 minuter in i matchen, det många drömmer om men få får göra. Mål i debuten på Old Trafford. Rashford drev boll och stack in en precis passning i boxen. Må hända var den menad för Matic, men den blev perfekt för belgaren som tryckte in 1-0 via stolpen. I matchminut 52 satte Lukaku kvällens andra när han steg till väders i boxen och snyggt styrde in Mkhitaryans vänsterfrispark med skallen. Mål nummer tre och fyra var sedan lika snygga som förlösande för målskyttarna. Inbytte Anthony Martial rullade galant in 3-0 efter en mottagning av den högre skolan då Mkhitaryan spelade fram. 4-0 var franskt då Martial hittade matchens i särklass bäste spelare Pogba som drog in ett otagbart skott bakom Joe Hart. Det trista? Marcus Rashford lämnade planen mållös.

Embed from Getty Images

Farten och frenesin

Manchester United har, med några få undantag, inte gjort sig känt som ett lag av fart och frenesi de senaste säsongerna. Nu, genast i ligapremiären, fanns det där. Spelarna såg ut att trivas i sina roller i 4-3-3-formationen och viljan att statuera exempel direkt i premiären var påtaglig. Rashford och Mkhitaryan löpte över stora ytor och mittfältet anfört defensivt av Matic gav West Ham absolut ingen tid alls vare sig med boll eller utan. När United tappade boll högg man tillbaka och stressade motståndarna till enkla misstag. När man ställde om kom man på bred front och hade inte bara ett utan två och tre alternativ framåt. Ett otroligt fall framåt.

Paul Pogba

Fransmannen, som nu för tiden får finna sig i att vara världens genom tiderna näst dyraste fotbollsspelare, förtjänar en egen rubrik. Det här ska bli säsongen då Pogba kliver fram som den artist och världsmittfältare han är. Det här ska bli säsongen då han bär United uppåt och gör de där avgörande sakerna han och mycket få andra i världen kan. Om Paul Labile Pogba tänkt fortsätta som han inledde mot West Ham denna augustisöndag är det inget snack om att han kommer att lyckas. Vi kan säkert analysera sönder fallet Pogba i timtal och spaltkilometer, men helt klart är att han trivs bra tillsammans med Matic som nu får ta det defensiva slitjobbet och samtidigt knuffa Pogba uppåt i banan. Där, tillsammans med bland andra Lukaku, finns det en ocean av möjligheter mot lag som West Ham. Nu gäller det att bevisa det mot tuffare motstånd också.

Embed from Getty Images

Lärdomarna och slutsatserna

En premiär är som sagt en premiär. En premiär gör ingen säsong. Vinsten mot West Ham var en klar stormvarning gentemot konkurrenterna och ett skönt kvitto på att det finns lag som kan spela försvarsspel i ligan. Det vi dock ska komma ihåg är att West Ham ingalunda var någon korrekt värdemätare. Slaven Bilics mannar var bleka, fantasilösa och tröga från avspark och mäktade med ett tungt skott mot David De Gea i första halvlek. I andra, när United slog av på tempot, hade man kunnat flytta upp. Underläget var trots allt bara ett mål stort. Gjorde man det? Nej. José Mourinho och Manchester United får ta med sig spelglädjen, mentaliteten, farten, frenesin och Romelu Lukakus sinne för mål när de laddar om för resan till Wales på lördag. Tuffare motstånd kommer att komma, men 4-0 i seriepremiären var välbehövligt för att bibehålla harmonin och spä på ett hyfsat gott självförtroende.


MANCHESTERGUIDE
Manchester United Supporters Club Scandinavia är Manchester Uniteds officiella supporterklubb i Skandinavien. Muss.se är supporterklubbens svenska kanal. Vi producerar redaktionellt innehåll på och informerar om supporterklubbens aktiviteter.
© 2021 MUSS.SE   •   OM MUSS & MUSCS   •   HJÄLP MUSS   •   OM MUSS.SE   •   BLI SKRIBENT   •   INTEGRITETSPOLICY   •   KONTAKTA OSS