Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför Champions League-lottningen

Embed from Getty Images

Imorgon, med start klockan 18.00 svensk tid, stakas en stor del av Manchester Uniteds säsong anno 2017-18 ut. Då drar UEFA igång årets Champions League-lottning. Ni följer den givetvis här tillsammans med oss på MUSS, men också på Viasat Sport Premium, Viaplay, Eurosport och förstås, UEFA:s hemsida. 

På dagen ett år och 362 dagar efter att Manchester United senast lottades in i en Champions League-grupp är vi där igen. Det är dags att staka ut den första fasen av den finaste av klubblagsturneringar och det görs som brukligt i Monaco (UEFA lottar gruppspelet där, annars lottar man i Nyon). Manchester United går, i och med sin försvagade koefficient, in i seedningsgrupp två där vi också hittar Barcelona, Atletico Madrid, PSG, Borussia Dortmund, Benfica, Sevilla och Manchester city. Dessa, och de engelska lagen, är alltså de vi inte kan få emot oss i gruppspelet.

Som brukligt kommer de 32 lagen att lottas in i 8 grupper och de första matcherna spelas den 12 september. Målgång för gruppspelet sker samtidigt som Finland firar 100 år som självständig nation, det vill säga den 6 december.

Den första seedningsgruppen består av mästarna i de av UEFA sju bäst rankade ligorna i Europa. Då Real Madrid är både regerande mästare i Champions League och La Liga går den åttonde platsen i seedningsgruppen till Shaktar Donetsk, då den ukrainska ligan är den åttonde bästa i Europa, i alla fall enligt UEFA. De övriga seedningsgrupperna baserar sig sedan på den koefficient lagen har i UEFA:s ranking för år 2017. England är enda nation med fem deltagande lag, detta då Manchester United ju vann Europa League-finalen i våras. Lag från Ryssland och Ukraina kan inte lottas mot varandra på grund av rådande säkerhetspolitiska läge i östra Europa.

Seedningsgrupp 1:
Real Madrid, Bayern München, Chelsea, Juventus, Benfica, Monaco, Spartak Moskva, Shakhtar Donetsk.

Seedningsgrupp 2:
Barcelona, Atletico Madrid, Paris Saint Germain, Borussia Dortmund, Benfica, Sevilla, Manchester city, Porto, Manchester United.

Seedningsgrupp 3:
Napoli, Tottenham, Basel, Olympiakos, Anderlecht, Liverpool, Roma, Besiktas.

Seedningsgrupp 4:
Celtic, CSKA Moskva, Sporting Lissabon, APOEL,  Feyenoord, Maribor, Qarabag, RB Leipzig.

Som alltid används klyschan ”vill man vinna Champions League måste man slå alla lag” när det vankas lottning. Det är ju som bekant en av fotbollsvärldens mest stötta och nötta klyschor. En framgångsrik turnering förutsätter givetvis att man gör bra ifrån sig mot på pappret bättre lag, samtidigt som en bra lottning är minst lika viktig. Det såg vi om inte annat med Leicester i fjol.

Drömgruppen:
Shaktar Donetsk, Anderlecht, Maribor.

Mardrömsgruppen:
Real Madrid, Napoli, RB Leipzig.

Kommentar: Bortamatcher mot lag från östra Europa är av hävd svåra. Dock måste man ändå tillstå att Spartak Moskva eller Shaktar Donetsk är de mest fördelaktiga lagen från grupp 1, med Benfica som trea. Real Madrid är förstås den absoluta mardrömmen. Grupp 3 består av lag som slår lagen i grupp 1 och 2 en bra dag och där får väl Napoli gälla som tuffaste motståndet medan Anderlecht eller möjligen Olympiakos får ses som mest överkomliga. I grupp 4 gäller det att undvika Emil Forsbergs Leipzig. Koefficienten ljuger förstås här då man inte spelat i Europa förr. Annars ska United slå övriga lag såväl hemma som borta, men Qarabag, Maribor och APOEL är troligen de lag man väljer om man måste ur svagare änden.

Källa: http://www.uefa.com