Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Landslagskollen: A-landslagschans för Fosu-Mensah och drösvis med VM-kval

Embed from Getty Images

Det är den där tiden på året igen. Tiden då vi nervöst tittar på när Manchester United-spelare ska undvika skador i diverse landslag. Mest anmärkningsvärt den här gången är att Timothy Fosu-Mensah har kallats upp till det holländska landslaget. Och att Phil Jones ännu inte har lämnat den engelska landslagssamlingen med en skada. Men Jones har ju tid på sig.

Som alltid har United skickat ett stort antal spelare på uppdrag. Den här gången summerar jag det till 27 stycken, vilket är ungefär som vanligt.

A-landslag

Manchester United har 17 spelare fördelade på 12 a-landslag. För samtliga väntar två VM-kvalmatcher, i de flesta fallen väldigt viktiga sådana.

Argentina (Romero)

Då Argentinas förbundskapten obegripligt nog tycker att Marcos Rojos skada är diskvalificerande är Sergio Romero ensam Manchester United-spelare i det argentinska landslaget.

För Argentina väntar en tuff bortamatch mot Uruguay och tabelläget är sådant att förlust är oacceptabelt. Skulle Argentina faktiskt förlora så blir läget väldigt jobbigt, vilket understryks av att Argentina med fyra matcher kvar är utanför direktplatserna till VM. De har dock fördelen att därefter möta Venezuela på hemmaplan, vilket ska vara en given seger.

Romero är förstås given i det argentinska målet. Han gör det med den äran, bara 14 insläppta på 14 matcher. Det är näst bäst i gruppen. Anledningen till att Argentina riskerar att missa VM är att de är usla offensivt – 15 gjorda mål är tredje sämst i gruppen.

Armenien (Mkhitaryan)

Landslagskapten Henrikh Mkhitaryan ska spela två matcher som för Armenien effektivt är träningsmatcher. De kan möjligen finna viss spänning i att en seger borta mot Rumänien skulle placera dem som bästa laget på nedre halvan i tabellen.

Efter att ha lekt med Rumänien ska Mkhitaryan ta sig an Danmark för att definitivt döda den danska VM-drömmen.

Belgien (Fellaini, Lukaku)

Romelu Lukaku får chansen att öva upp målformen då Belgien tar sig an hopplösa Gibraltar på hemmaplan. Givet att förbundskapten Roberto Martínez inte får för sig att vila sin bästa anfallare ska vi kunna kräva ett hattrick för att ge Lukaku godkänt. Just hattrick var vad Christian Benteke mäktade med i bortamatchen mot Gibraltar, då Lukaku satt på bänken.

I väntan på att få måla mot Gibraltar har Lukaku målat en maskot.

Marouane Fellaini är förstås också med i den belgiska truppen. Han torde ha en bra chans att ta plats i startelvan.

När belgarna har hämtat tre poäng mot Gibraltar väntar en betydligt tuffare uppgift borta mot obesegrade grupptvåan Grekland. Nu är Belgien också obesegrade och en seger skulle i praktiken betyda att VM-platsen säkras. Vid förlust är det emellertid sannolikt att Belgien måste vinna borta mot Bosnien i oktober för att gå till VM, så förlust rekommenderas inte.

Ecuador (Valencia)

Det började så bra för Ecuador i VM-kvalet. De inledde med fyra raka segrar och därefter en oavgjord. Ecuador stod minsann redan med ett ben i Ryssland. Sen har det inte gått så bra. Faktum är att de har varit genomusla och på det tio senaste matcherna har de samlat färre poäng än de gjorde på de tre första.

Nu åker Ecuador och Antonio Valencia till Brasilien och de behöver vinna. Tufft så det förslår. Ecuadors chans? Tja, Brasilien är faktiskt klara för VM och kan tänkas experimentera.

Ecuador har sedan hemmamatch mot Peru. Det är en match som de bör vinna.

Elfenbenskusten (Bailly)

För Eric Bailly och Elfenbenskusten väntar dubbelmöte mot Gabon, först borta och sedan hemma. Vi kan nog redan nu slå fast att Baillys mannar kommer hålla nollan, Gabon tycker nämligen inte om att göra mål. På de elva senaste VM-kvalmatcherna har Gabon nollats åtta gånger.

Å andra sidan är Gabon rätt vassa defensivt, med blott fyra insläppta på de nio senaste VM-kvalmatcherna.

Förutom Gabon har Elfenbenskusten även Marocko och Mali i gruppen. Gruppvinnaren går till VM och just nu toppar Elfenbenskusten på fyra poäng medan Marocko och Gabon har två poäng var, båda med målskillnaden 0-0.

England (Jones, Lingard, Rashford, Smalling)

Det engelska landslaget har kallat fyra Manchester United-spelare i form av Phil Jones, Jesse Lingard, Marcus Rashford och Chris Smalling. På fredag hämtar England tre poäng i Malta medan utmanarna Slovakien och Slovenien möts i Slovakien.

Jones har, föga förvånande, skadeproblem. De engelska läkarna ska emellertid ha kollat på Unitedförsvararen och konstaterat att han är i speldugligt skick.

England har sedan Slovakien på hemmaplan på måndag och kan då ta ett stort kliv mot VM. Ja, i teorin kan England faktiskt säkra en VM-plats på måndag. Troligare är att Englands VM-plats säkras mot Slovenien i oktober.

Jesse Lingard lär värma bänk. Marcus Rashford är på gränsen till startelvan.

Om förbundskapten Gareth Southgate går på form startar Phil Jones i mittförsvaret. Då sitter Chris Smalling på bänken. Det kan dock tänkas att Southgate väljer Smalling. Ytterligare ett alternativ är att varken Jones eller Smalling får lira.

Frankrike (Pogba)

Paul Pogba är ensam Unitedspelare i den franska truppen, detta då Anthony Martial inte platsar. Frankrike har två hemmamatcher på programmet, först mot Holland och sedan mot Luxemburg. Allt annat än sex poäng är ett fiasko och ett fiasko skulle betyda att VM-platsen hänger på en väldigt skör tråd.

Italien (Darmian)

Matteo Darmian reser med det italienska landslaget till Spanien för att spela avgörande VM-kval. En seger skickar Italien till VM medan en icke-seger skickar Italien till playoff. Inte i teorin men väl i praktiken.

Efter mötet med Spanien har Italien hemmamatch mot Israel, vilket ska innebära seger.

Nederländerna (Blind, Fosu-Mensah)

Daley Blind är förstås given i den holländska landslagstruppen. Desto mer överraskande är att Timothy Fosu-Mensah gör Blind sällskap i truppen. Fosu-Mensah kallades hastigt in efter återbud och det ska nog väldigt mycket till för att han ska få göra landslagsdebut.

Holland åker till Frankrike på torsdag och det är en match som Holland måste vinna om de har tänkt gå till VM. Därefter har de hemmamatch mot Bulgarien, vilket också är en match som måste vinnas.

Jag bedömer att det är troligare att Holland tar noll poäng än att de tar sex poäng.

Serbien (Matic)

Nemanja Matic och Serbien tar sig på lördag an Moldavien på hemmaplan. Det ska vara en självklar seger. Därefter väntar gruppfinal borta mot Irland på tisdag. Det troliga är att de båda lagen går in i den matchen på 15 poäng. Serbien gör klokt i att vinna, med tanke på att de har Österrike borta i oktober.

Spanien (De Gea)

Om David de Gea håller nollan mot Italien är Spanien klara för VM. Ja, under förutsättning att de inte klantar sig under någon av de tre avslutande matcherna.

Om De Gea inte håller nollan kan hans VM-plats räddas av att hans utespelare gör minst lika många mål som italienarna. Spanien åker sedan till Liechtenstein för en att hämta tre givna poäng.

Sverige (Lindelöf)

Victor Lindelöf får välbehövlig chans att öva upp matchformen inför Champions League-matchen mot Basel den 12 september. Först ska Lindelöf och Sverige ta sig an Bulgarien på bortaplan och sedan är det Vitryssland borta som gäller.

Sverige toppar just nu gruppen, dock på samma poäng som Frankrike. Om Sverige har tänkt sig att vinna gruppen är det sannolikt nödvändigt med sex poäng. Viktigast är ändå att Lindelöf får matchträna.

Ungdomslandslag

Den här gången är det bara tio av Uniteds ungdomsspelare som skickas på uppdrag. En kan tycka att några till borde få chansen. Framför allt Axel Tuanzebe, som typ borde vara given i a-landslaget. Att Tuanzebe inte ens får chansen i U21-landslaget är märkligt.

Belgien U19 (Moutha-Sebtaoui)

Det belgiska U19-landslaget åker till Finland för att spela en Uefaorganiserad fyrnationersturnering. Förutom Belgien och Finland deltar även Holland och Portugal. Turneringen fungerar primärt som uppladdning inför EM-kval senare i år.

Målvakten Ilias Moutha-Sebtaoui representerar Manchester United. Jämnåriga Indy Boonen fick emellertid inte plats i truppen.

Belgien U17 (Ramazani)

Juniorlagets nya anfallare Largie Ramazani åker med det belgiska U17-landslaget till Polen för att spela en träningsturnering. De inleder med match mot Uzbekistan och ska sedan spela två matcher till. Motståndet i de två avslutande matcherna beror på resultaten.

England U21 (Henderson)

Englands U21-landslagslag inleder EM-kvalet med bortamatch mot Holland och sedan hemmamatch mot Lettland. Målvakten Dean Henderson representerar United. Henderson var reservmålvakt när England vann U20-VM tidigare i år och får nog finna sig i att värma bänk nu också.

Uppgiften mot Holland blir givetvis ett par resor lättare, då Timothy Fosu-Mensah har kallats upp till a-landslaget.

England U18 (Barlow, Gomes)

Englands U18-landslag laddar, fullt logiskt, för spel i U17-VM. Aidan Barlow och Angel Gomes representerar United i matcher mot Brasilien och Sydafrika. I oktober bär det av till Indien, där England har Irak, Mexiko och Chile i gruppspelet.

Gomes har varit kapten för landslaget men missade EM, där England tog silver, på grund av skada. Barlow gjorde landslagsdebut i EM och går just nu från klarhet till klarhet. Båda spelarna bör vara givna i VM-truppen och England torde tillhöra favoriterna i Indien.

Irland U21 (O’Hara)

Uniteds nuvarande fjärdemålvakt Kieran O’Hara åker med Irlands U21 till Azerbajdzjan för att spela EM-kval. O’Hara, som är född och uppväxt i Manchester, gjorde debut i U21-landslaget då Kosovo besegrades med 1-0 i mars.

Irland U19 (O’Connor)

Irlands U19 ska spela två träningsmatcher mot Tjeckien. Uniteds talangfulla försvarare Lee O’Connor får sin första chans på nivån. Tidigare i år var han lagkapten för U17-landslaget i EM.

Portugal U21 (J Pereira)

Joel Pereira är med i den portugisiska landslag som inleder EM-kvalet med en hemmamatch mot Wales. Pereira var i somras reserv i U21-EM men bör nu vara given förstamålvakt, då han nu är den äldsta målvakten istället medan han tidigare var yngst.

Schweiz U19 (Burkart)

Juniorlagets anfallare Nishan Burkart har kallats upp till Schweiz U19-landslag för träningsmatcher mot Slovakien och Tyskland. Burkart är en av endast två spelare i truppen som är född på den här sidan millennieskiftet.

Wales U21 (Poole)

Regan Poole tar plats i det walesiska U21-landslaget. Han får därmed tampas med Joel Pereira då Wales ju ska möta Portugal i EM-kvalet. Wales ska dessförinnan även spela mot Schweiz, också det på bortaplan och också det i EM-kvalet.

Inte den här gången

Här listar vi, för referens, de ungdomsspelare som relativt nyligen har varit med i ungdomslandslag men av någon anledning inte är det den här gången.

DJ Buffonge togs ut till Antigua och Barbudas U20 i februari 2017 men stoppades av United. Har inga andra landslagsmeriter.

Indy Boonen har meriter från Belgiens U18 men har ännu inte debuterat för U19-landslaget.

Borthwick-Jackson har meriter från Englands U20-landslag. Inte uttagen till något landslag den här gången.

Demetri Mitchell har meriter från Englands U20-landslag. Inte uttagen till något landslag den här gången.

Axel Tuanzebe har meriter från Englands U20-landslag. Inte uttagen till något landslag den här gången. Fullständigt obegripligt!

Ro-Shaun Williams har meriter från Englands U19. Han har nu blivit U20-spelare men ännu inte fått chansen där. Hade förra säsongen stora skadeproblem, vilket torde förklara att han inte är med nu.

George Tanner har meriter från Englands U18-landslag. Tanner har nu blivit U19-spelare men har ännu inte fått chansen på den nivån.

Tahith Chong har varit med i Nederländernas U19 men är ute med en långtidsskada. Han är fortfarande U19-spelare och är faktiskt bara en månad från att fortfarande vara U18-spelare (i England är han fortfarande U18, då det är höst-vår som gäller i England).

Ethan Hamilton har meriter från Skottlands U19 men har nu blivit för gammal och har ännu inte fått chansen i U21-landslaget och något U20-landslag tycks skottarna inte ha.

Alex Fojticek har varit med i Slovakiens U17. Har nu blivit U18-spelare men har ännu inte fått chansen på den nivån.

Dylan Levitt har meriter från Wales U17-landslag. Han har nu blivit U18-spelare. Wales har inga U18-matcher den här gången.

Övriga spelare

Inte uttagna: Mata, Martial, A Pereira, Carrick, Herrera

Skadade: Rojo, Shaw, Young

Slutat: Ibrahimovic

Mata, Martial, Herrera, Rojo och Shaw har alla en realistisk chans att få vara med i VM nästa år (vi förutsätter att deras landslag tar sig till turneringen).

 • Martial petades ur landslaget under förra säsongen men bör kunna slå sig in på nytt med en stark säsong.
 • Herrera och Mata är båda i ytterkanten av den spanska truppen. Med ibland, utanför ibland, egentligen aldrig i startelvan. David Villa återkallades nu, vilket visar att en petning ingalunda är evig.
 • Shaw har som regel varit med i Englands trupp när han har varit skadefri. Slår han sig in i Uniteds startelva lär en landslagsplats följa som ett brev på posten.
 • Rojo har i stort sett varit given i Argentinas startelva. Det hänger förstås på hur det går med rehabiliteringen men det troliga är att han tar en VM-plats.

Genomgången av övriga spelare inkluderar de a-lagsspelare (de som för säsongen tilldelats tröjnummer) som inte deltar i landslagsspel den här gången.

Programmet

(Tillhandahålls med reservation för fel.)

Tisdag 29 augusti:

 • 12.00: Belgien U17 – Uzbekistan U17 (träningsturnering, spelas i Polen) [Ramazani]
 • 16.30: Schweiz U19 – Slovakien U19 (träningsmatch) [Burkart]

Onsdag 30 augusti:

 • 12.00: Belgien U19 – Nederländerna U19 (träningsturnering, spelas i Finland) [Moutha-Sebtaoui]

Torsdag 31 augusti:

 • 18.30: Schweiz U19 – Tyskland U19 (träningsmatch) [Burkart]
 • 20.45: Belgien – Gibraltar (VM-kval) [Fellaini, Lukaku]
 • 20.45: Frankrike – Nederländerna (VM-kval) [Pogba mot Blind, Fosu-Mensah]
 • 20.45: Bulgarien – Sverige (VM-kval) [Lindelöf]
 • Belgien U17 – tbc (träningsturnering, spelas i Polen) [Ramazani]

Fredag 1 september:

 • 01.00: Uruguay – Argentina (VM-kval) [Romero]
 • 02.45: Brasilien – Ecuador (VM-kval) [Valencia]
 • 17.30: Belgien U19 – Finland U19 (träningsturnering, spelas i Finland) [Moutha-Sebtaoui]
 • 18.00: Nederländerna U21 – England U21 (EM-kval) [Henderson]
 • 19.00: Schweiz U21 – Wales U21 (EM-kval) [Poole]
 • 20.00: England U18 – Brasilien U18 (träningsmatch) [Barlow, Gomes]
 • 20.45: Rumänien – Armenien (VM-kval) [Mkhitaryan]
 • 20.45: Malta – England (VM-kval) [Jones, Lingard, Rashford, Smalling]

Lördag 2 september:

 • 18.00: Gabon – Elfenbenskusten (VM-kval) [Bailly]
 • 18.00: Serbien – Moldavien (VM-kval) [Matic]
 • 20.45: Spanien – Italien (VM-kval) [De Gea mot Darmian]
 • 20.45: Irland U19 – Tjeckien U19 (träningsmatch) [O’Connor]
 • Belgien U17 – tbc (träningsturnering, spelas i Polen) [Ramazani]

Söndag 3 september:

 • 18.00: Nederländerna – Bulgarien (VM-kval) [Blind, Fosu-Mensah]
 • 18.00: Vitryssland – Sverige (VM-kval) [Lindelöf]
 • 20.45: Grekland – Belgien (VM-kval) [Fellaini, Lukaku]
 • 20.45: Frankrike – Luxemburg (VM-kval) [Pogba]

Måndag 4 september:

 • 12.00: Belgien U19 – Portugal U19 (träningsturnering, spelas i Finland) [Moutha-Sebtaoui]
 • 14.00: Irland U19 – Tjeckien U19 (träningsmatch) [O’Connor]
 • 18.00: Armenien – Danmark (VM-kval) [Mkhitaryan]
 • 20.00: England U18 – Sydafrika U18 (träningsmatch) [Barlow, Gomes]
 • 20.45: England – Slovakien (VM-kval) [Jones, Lingard, Rashford, Smalling]

Tisdag 5 september:

 • 14.00: Azerbajdzjan U21 – Irland U21 (EM-kval) [O’Hara]
 • 19.30: Elfenbenskusten – Gabon (VM-kval) [Bailly]
 • 20.15: Portugal U21 – Wales U21 (EM-kval) [J Pereira mot Poole]
 • 20.45: Italien – Israel (VM-kval) [Darmian]
 • 20.45: Irland – Serbien (VM-kval) [Matic]
 • 20.45: Liechtenstein – Spanien (VM-kval) [De Gea]
 • 20.45: England U21 – Lettland U21 (EM-kval) [Henderson]
 • 23.00: Ecuador – Peru (VM-kval) [Valencia]

Onsdag 6 september:

 • 01.30: Argentina – Venezuela (VM-kval) [Romero]