Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Underbart att Zlatan Ibrahimovic är tillbaka i Manchester United

I torsdags kom nyheten att Zlatan Ibrahimovic kommer att spela för Manchester United även den här säsongen. I den här frågeasken reder vi ut vad det betyder för laget och givetvis också vad det betyder för Zlatan själv.

Zlatan är tillbaka – vi diskuterar hur han passar in

Det blev ett år till för Zlatan. Vad är din spontana reaktion på det?

Björn Appelgren: Väntat. Och bra. Tycker mediernas skriverier om att Zlatan och United gick skilda vägar var gravt överdrivna.

Marcus Beijar: Att det var väntat och klokt.

Mikael Krekula: Jävligt kul!

Jacob Brunt: Kul! Tillför viktiga ledaregenskaper, stor erfarenhet och ännu en målgörare. Enbart positivt.

Lee Sernehov: Underbart!

David Sundgren: Förra sommaren kände jag total eufori, nu mest glad att han fortsätter spela för världens vackraste fotbollsklubb.

Johannes Johansson: Bra löst!

Gör United rätt som ger Zlatan ett nytt kontrakt?

Björn Appelgren: Ja. Vi behöver bredden vi får med Zlatan. Logisk och rimlig återvärvning.

Marcus Beijar: Ja. Han är trots allt en spelare som i sina bästa stunder är en av världens bästa anfallare (ja, det tycker jag faktiskt) och även om våren lämnade mer att önska är han ett bra komplement till nuvarande offensiva besättning.

Mikael Krekula: Otroligt svårt att spekulera i, allt beror egentligen på vad överenskommelsen är. Jag vill hävda att Zlatan är extremt användbar i laget om han accepterar att inte vara helt given så det känns vettigt att ge honom ett nytt kontrakt, vi behöver fler offensiva alternativ så.

Jacob Brunt: Ja! En bättre och mer erfaren anfallare med samma målsnitt får man leta länge efter.

Lee Sernehov: Absolut, bra med konkurrens för Lukaku men även en bra spelare att kunna rotera med när spelschemat blir tufft. Lek med tanken med Lukaku och Zlatan som anfallspar.

David Sundgren: Var skeptisk till det i början (främst när skadan uppstod) men ju mer jag tänkt desto mer tippar det över att det är positivt. Zlatan känner sig säkerligen motiverad att visa klassen han besitter ännu en gång, och går inte att säga annat än att han är en världsklass-spelare.

Johannes Johansson: Det tycker jag. Zlatan är Zlatan även om han förmodligen inte kommer leverera som förr. Tror hans blotta närvaro kommer stärka övriga ytterligare.

Embed from Getty Images

Kommer Zlatan att vara given i startelvan?

Björn Appelgren: Nej. Men han kommer att få chansen att spela en viktigt roll under säsongens andra halva.

Marcus Beijar: Nej. Han kommer att spela en annan roll än i fjol med tanke på Lukaku. Dock ska vi komma ihåg att vi ska matcha (och gå långt) i två inhemska cuper och Champions League. Han kommer att få matcher.

Mikael Krekula: Jag har faktiskt ingen aning. Men jag tror inte han kommer få samma speltid som ifjol, då han i princip aldrig vilades. Han kommer från ett långt skadeuppehåll och nu måste väl åldern börja ta ut sin rätt… så nej, jag tror inte det.

Jacob Brunt: Nej, jag tror att han inser att rollen som solklar center och o-petbar inte är aktuell denna säsong utan att istället vara en av två anfallare som turas om att spela på topp när matcherna duggar tätt från nyår och in i maj.

Lee Sernehov: Nej det tror jag inte, tror Lukaku kommer att vara förstavalet om han inte i vissa matcher spelar med två anfallare.

David Sundgren: Nej, lång rehab, formen på Lukaku när Zlatan blir spelklar, hur laget presterar i övrigt när han kommer tillbaka… många parametrar att ta hänsyn till nu.

Johannes Johansson: Nej, det kommer han inte vara. Tror han först och främst blir backup, men får han chansen så kommer han förmodligen leverera.

Funkar det med Zlatan i truppen om han inte är given i startelvan?

Björn Appelgren: Ja. Zlatan har ett starkt ego, men är också en bra lagspelare. Vill han skriva ytterligare ett framgångsrikt kapitel i sin historiebok (dvs. PL- eller CL-titel) är han grymt beroende av laget. Zlatan vet det och är beredd att spela andrafiol för att uppnå detta.

Marcus Beijar: Ja, det utgår jag ifrån. Svårt att se Mourinho ta in honom om rollfördelningen inte är överenskommen.

Mikael Krekula: Ja, det tror jag ändå. Många har nog bilden av att han är en egoist som aldrig skulle acceptera det, men jag tror att hans relation med Mourinho är såpass bra att de vet var de har varandra.

Jacob Brunt: Utgår ifrån att José och Zlatan har pratat om detta och att Zlatan är införstådd med hur läget är och att rollen ser lite annorlunda ut denna säsong i jämförelse med förra. Även om Lukaku är förstaval finns det massor av matcher där Zlatan kommer att spela en viktig roll.

Lee Sernehov: Tror att dom har pratat ordentlig om hur det kan se ut och Zlatan lär ge allt hela tiden. Så han kommer få speltid, sen om det är i PL, CL eller i dom inhemska cuperna…

David Sundgren: Jag hoppas och tror att han kan vara en inspiration för övriga medlemmar i spelartruppen, inbillar (?) mig att han är mer bekväm i ”papparollen” nu när han har blivit äldre.

Johannes Johansson: Det tror jag. Känns som han förstår vad han ger sig in på. Han gillar att vara lite ”pappa” för spelarna och jag tror att han kan ta ett steg tillbaks ifall det blir så.

Embed from Getty Images

Kan Zlatan och Lukaku spela i samma lag?

Björn Appelgren: Ja, men inte på regelbunden basis. Det kanske påverkar spelsystemet och val av övriga spelare något, men vi har variationen som kan få det att funka.

Marcus Beijar: Det kan de väl, men särdeles ofta tror jag inte att de kommer att göra det. I så fall ska Lukaku ut på en kant i ett tremannaanfall, och det är väl lite väl mycket pärlor åt svinen.

Mikael Krekula: Ja det skulle nog gå, men jag vet inte om det är mest optimalt för laget. De kan spela bredvid varandra i ett tvåmannaanfall, till exempel vid 3-5-2 spel. Och så kan Zlatan användas som 10:a bakom Lukaku i till exempel 4-2-3-1. Lukaku är inte heller helt ovan vid att dra sig ut mot kanten i ett 4-3-3, men Mourinho vill nog ha någon som jobbar mer defensivt då.

Jacob Brunt: Tveksamt. Möjligen om Zlatan tar en roll som ”tia” bakom i en 4-2-3-1 då han har teknik, speluppfattningen och synen för spelet men ändå tveksamt att det kommer ske.

Lee Sernehov: Klart! Tänk vilka tanks vi kan ha längst fram, lek med tanken att sätta in Zlatan istället för Fellaini när det behövs sättas lite längre bollar

David Sundgren: Som laget spelar nu har jag svårt att se det fungerar då vi har såpass välkomponerat mittfält, känns som det spel vi spelar passar bäst med en renodlad central anfallare i dagsläget.

Johannes Johansson: I vissa matcher möjligtvis, men framförallt tror jag de kan spela tillsammans i slutet av matcherna. Har svårt att se de spela tillsammans från start.

Embed from Getty Images

Vinner Zlatan skytteligan?

Björn Appelgren: Haha, nej. Om han inte gör det på en hel säsong, gör han det knappast på från bänken på en halv. Han ska vara glad om han gör 10 totalt.

Marcus Beijar: Nej.

Mikael Krekula: Nej, det tror jag knappast. För det första missar han ju i princip halva säsongen och för det andra så tror jag inte han kommer vara 100 % given eller i 100 % toppform. Jag säger att han gör elva ligamål, vilket får anses vara bra.

Jacob Brunt: Nej, framförallt med tanke på begränsade antalet matcher han kommer att kunna medverka i på grund av skadan. Tror även att Lukaku kommer ha sprungit ifrån i toppen av interna skytteligan vid Zlatans intåg. Spekulerar att Zlatan gör 13 stycken mål i samtliga turneringar.

Lee Sernehov: Nej det gör han inte, hoppas han gör typ 8-12 mål.

David Sundgren: Nej, men gör i alla fall 10-12 mål och en del avgörande insatser för oss under våren.

Johannes Johansson: Nej, det hinner han inte med. Tror han skulle kunna komma upp i 10 mål, men den siffran har Lukaku passerat redan i slutet av oktober.