Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Inför: Manchester United – Basel

Champions League är åter! Glöm krysset senast, njut av hymnen och Uniteds återkomst till finrummet av europeiska toppfotbollen. 

Manchester United

Oavsett besvikelsen av att inte ha tagit tre poäng senast mot Stoke, trots chanser att avgöra, är det nu väldigt trevligt och välkommet att Champions League är åter och tillbaka på Old Trafford. Även om gruppen inte utlovar några aptitretare i jämförelse med övriga grupper, ser motståndet klart fördelaktigt ut för att United skall kunna avancera till slutspelet. Med tidigare säsongers bottennapp i åtanke skall heller inte motståndare som Basel, Benfica och CSKA undervärderas. Idel mästerskapsrutin finns i vardera av de tre motståndarna, men United är givetvis solklar favorit att ta förstaplatsen i gruppen.

Under presskoferensen denna eftermiddag förkunnade Mourinho att förra säsongens växlande mellan målvakter ej kommer att ske denna gång. David De Gea startar matchen imorgon och Sergio Romero, som faktiskt gjorde flertalet goda insatser i Europa League, får vänta på sin tur till exempelvis ligacup-matcherna.

Då både Bailly och Jones missar matchen på grund av avstängningar är det upp till bevis för Victor Nilsson-Lindelöf tillsammans med Chris Smalling i mittförsvaret. Spännande att se hur svensken fungerar! Hans kollega Smalling har även han en del att bevisa.

Embed from Getty Images

I övrigt bör vi inte se några omvälvande förändringar i elvan jämfört med de som José ställt ut i de inledande matcherna av säsongen. Senast spelade Darmian före Blind och gjorde lite för att övertyga om ytterligare förtroende från sin manager. Dock låg italienaren bakom Lukakus mål med sin brytning på mitten, men han imponerade inte i sitt positionsspel samt övriga defensiva arbete. Huruvida Rashford eller Martial får chansen från start till vänster vet bara Mourinho, men Rashford gjorde inte bort sig på något sätt senast samt efter en stark insats för landslaget i matchen innan.

Ander Herrera övertygande inte i sin roll på mittfältet, han såg ringrostig ut och överlag del i ett mittfält som inte riktigt klickade i lördags. Undertecknad tror att en extra mittfältare ej behövs/ej prioriteras i denna match och därför kan följande elva vara aktuell.

Möjlig startelva:
De Gea
Valencia, Smalling, Lindelöf, Blind
Pogba, Matic
Mata, Mkhitaryan, Martial
Lukaku

Basel

Till skillnad från sin motståndare, medverkade Basel i föregående upplaga av Champions League men då utan vidare uppståndelse. Gruppspelet slutade med en sistaplacering, två inspelade poäng och uttåg efter matcher mot Arsenal, PSG och bulgariska Ludogorets. Trots ynka två poäng hade laget möjlighet till EL-plats inför sista gruppspelsmatchen då förhoppningarna grusades rejält av Ludogorets kryss mot Arsenal.

I schweiziska ligan, tenderar Basel att vinna tämligen komfortabelt. Klubben har dominerat ligafotbollen under 2000-talet och står för sammanlagt 20 stycken ligatitlar. Detta är dock inte i paritet med Kim Källströms före detta klubb, Grasshoppers, som är ohotade med hela 27 titlar. Denna höst har dock inte inletts övertygande, efter sju matcher har man tre segrar, två oavgjorda och två förluster. Laget förlorade i lördagskväll mot Lausanne och går med detta facit in i Champions Leagues gruppspel.

I laget finns Ricky van Wolfswinkel, mannen med ett namn man icke skojar bort i första taget samt en misslyckad sejour i Premier League och Norwich. Anfallaren har dock putsat till och återfått självförtroendet sedan dess och inlett säsongen starkt med sju mål på lika många matcher. I övrigt att nämna finns Alexander Fransson, dock oklart om svensken medverkar i morgondagens match då han varit in och ut ur startelvorna under inledningen av säsongen.

Möjlig startelva:
Vaclik
Lang, Suchy, Akanji, Riveros
Die, Xhaka
Steffen, Zuffi, Bua
van Wolfswinkel

Historik

Fyra gånger har klubbarna mött varandra tidigare. Säsongen ’03-04 samt ’11-12, med ett facit på en vinst och förlust samt två oavgjorda. Ingen övertygande historik – men vad spelar det för roll? Senast lagen möttes på Old Trafford var undertecknad på plats och fick se hemmalaget tappa 2-1 till 2-3 och sedan kvittera på övertid med mål från Ashley Young. Gruppspelet slutade då med att United misslyckades totalt och hamnade sist i gruppen. Låt oss hoppas att detta gruppspel bjuder på betydligt mer övertygande, bättre och vinnande resultat.

Embed from Getty Images

Visste ni att…

United fortfarande leder ligan? Njut och glöm allt som har med Stoke att göra.

Matchfakta

Manchester United
Basel

Matchinformation

Turnering: Uefa Champions League, gruppspel 1:6
Tid: Tisdagen den 12 september 2017, 20.45
Plats: Old Trafford, Manchester
Teve: Viasat Fotboll, Viaplay

Manchester United

Skador:

 • Ibrahimovic (knä, december)
 • Rojo (knä, december)
Tveksamma:

 • Fellaini (vad)
 • Shaw (matchform)
 • Young (matchform)
Avstängda:

 • Bailly (tredje matchen av tre)
 • Jones (andra matchen av två)
Position: 1:a3-1-012-210
Bästa målskytt: Lukaku (4)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V2/8SampdoriaNTR2-1
F8/8Real MadridNSC1-2
V13/8West Ham UnitedHPL4-0
V19/8Swansea CityBPL4-0
V26/8Leicester CityHPL2-0
O9/9Stoke CityBPL2-2

Basel

Skador:

 • Fransson (skadad, inget datum)
 • Vailati (skadad, inget datum)
Tveksamma:

 • inga tveksamma
Avstängda:

 • inga avstängda
Position: 3:e3-2-212-911
Bästa målskytt: Van Wolfswinkel (7)
Position och bästa målskytt avser den inhemska ligan.
FORM
V5/8ThunBligan3-0
V10/8GrasshopperHligan3-2
V13/8Wettswil-B.Bcupen2-0
O20/8LuganoHligan1-1
O27/8SionBligan1-1
F9/9LausanneHligan1-2

United mot Basel

Totalt: 41-2-18-7
Hemma: 20-2-04-4
SENASTE MÖTENA
V2002-11-26BCL3-1
O2003-03-12HCL1-1
O2011-09-27HCL3-3
F2011-12-07BCL1-2

United mot Schweiz

Totalt: 41-2-18-7
Hemma: 20-2-0

Basel mot England

Totalt: 266-8-1233-49
Borta: 121-5-6

Domare: Ruddy Buquet

Assisterande: Debart, Cano, målområde: Delerue, Letexier, fjärdedomare: Gringore
M
CL 2017/18:00000
CL 2016/17:24002
CL totalt (kval exkluderat):517104