Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens inför Basel: De Gea står i mål men Fellaini är tveksam

Imorgon är så Manchester United tillbaka i Champions League. Detta i form av en hemmamatch mot Basel från Schweiz. Idag snackade Uniteds manager José Mourinho och David de Gea upp matchen på en presskonferens.

  • Mourinho bekräftar att David de Gea kommer att stå i mål imorgon.
  • Fellainis medverkan är tveksam, det beror på hur hans vadskada läker. Om han är tillgänglig är han med (åtminstone på bänken). Mourinho känner sig svagare utan Fellaini. Vi noterar dock att Fellaini deltog på dagens öppna träning.
  • Att Lindelöf och Smalling kommer in i mittförsvaret är inget problem och Mourinho menar att de är på samma nivå som Bailly och Jones.
  • David de Gea säger att han vill vara världens bästa målvakt.

Allt du behöver veta om våra motståndare i Champions League 2017/18

I andra nyheter noterar vi att Timothy Fosu-Mensah får en ny manager i Crystal Palace.

Mourinho: Lindelöf och Smalling på nivå med Bailly och Jones

Om Fellaini: ”Fellaini tränade inte igår. Låt oss se om han kan göra det idag. Han är en mycket viktig spelare för mig. Mycket viktigare än ni kan föreställa er. Jag känner mig svagare utan Fellaini i min trupp. Det spelar ingen roll om han är på planen eller bänken. Så om hans kondition förbättrar sig kommer jag att ta ut honom, för jag behöver honom. Men för tillfället kan jag inte säga.

”Han hade problem i landslaget. Sedan spelade han en match mot Grekland och efter matchen kände han problemet [i vaden].”

United höll senare öppen träning, något som Uefas regler kräver. Där noterades att Marouane Fellaini deltog tillsammans med de andra spelarna. Men det gjorde ju Marcos Rojo också och han är fortfarande en bra bit från comeback. Så det betyder inte nödvändigtvis att Fellaini är tillgänglig för spel men det är åtminstone ett positivt tecken.

Om Lindelöf och Smalling: ”Det är ingen möjlighet, det är bara normalt. Jag tycker inte att Bailly och Jones är bättre än dem. Jag tycker att de är på samma nivå. De är bara olika spelare. Men antagligen, även om Bailly och Jones inte var avstängda, skulle jag antagligen fortfarande spela Lindelöf och Smalling imorgon. För som jag sa är de på samma nivå. Det var bara en fråga om alternativ. Vi spelade en match i veckan och då kände jag inte att det fanns anledning att ändra. Men jag spelar dem imorgon. Och för mig är det exakt samma som Bailly och Jones.”

Om anpassningen till England för Lindelöf: ”Jag tror att det är enklare för honom att spela Champions League. Det är mer jämförbart med den portugisiska spelstilen.” Lindelöf behöver inte anpassa sig till Champions League men däremot till Premier League.

”En intelligent kille, väldigt smart, väldigt lugn. Han vet att han steg för steg kommer att vara där. För imorgon är jag väldigt säker och han är väldigt säker. En väldigt bra spelare med väldigt bra potential. Och ärligt talat, jag tycker att det finns anledningar för att de andra ska vara oroade. För Victor är en väldigt bra spelare.”

Om målvakterna: Mourinho bekräftar att David de Gea startar imorgon. ”Jag gör det jag tycker är bäst för laget.”

Om Champions League: ”Jag gillar Europa League, jag respekterade Europa League. Det handlade inte bara om att försöka nå Champions League. […] Att vara tillbaka i Champions League är den naturliga omgivningen. […] Vi ser fram emot matchen imorgon. Jag hoppas att Old Trafford känner likadant som vi.”

Mer Champions League: ”Motivation är väldigt viktigt och motivationen är hög. I Champions League finns det fyra eller fem lag på en otrolig nivå.” Men många lag är på samma nivå som lagen i Europa League. ”Vi ska försöka gå vidare.”

Om förväntningar i Champions League: ”Låga förväntningar är att tro att vi inte kan vinna imorgon. Vi tror att vi kan det. Att vara ödmjuk är att medge att motståndaren har samma ambition som vi har. […] Vi anser att vi kan vinna varje match och det är vad vi ska försöka göra.” Mourinho vill dock inte prata om att United ska vara en kandidat till att vinna turneringen.

Om engelska lag i Champions League: Mourinho menar att det är svårt för de engelska lagen och pekar på att Real Madrid och Juventus i slutet av förra säsongen regelbundet kunde vila spelare i ligan, något som sällan är möjligt för de engelska lagen. Han tycker också att det är en nackdel att det inte är något vinteruppehåll i England, men säger samtidigt att han älskar julperioden i England.

Om Basel: ”För mig är det viktigaste att gå vidare.” Mourinho förlorade senast han var i Basel och spelade oavgjort i hemmamatchen men hans Chelsea gick ändå vidare. ”En annan historia är den mellan Basel och Manchester United. Den senaste gången gick Basel vidare tillsammans med Benfica och United gick till Europa League.” Det blir en tuff match imorgon men ”vi har kvaliteten att vinna”.

Om att De Boer fick sparken: ”Det är världen vi är i. En värld många av er njuter av. Och också bidrar till den press som managers har. I fotboll är det inget som överraskar mig. Jag fick sparken som mästare, Ranieri fick sparken som mästare, Frank de Boer får sparken efter fyra matcher.”

Mer om De Boer längre ner.

De Gea: Jag vill vara bäst

Mourinho bekräftade att David de Gea står imorgon och det var just De Gea som den här var utvald spelare att snacka med media.

Var räddningen i lördags din bästa räddning? ”Jag vet inte. Det var en bra räddning men efteråt gjorde de mål, så det var lite ledsamt. Men ja, det var en fantastisk räddning.”

Om sin egen ambition: ”Jag vill alltid vara den bästa. Jag tränar hårt för att förbättra mig varje dag, varje träning. Så jag jobbar hårt för att vara den bästa målvakten i världen. Jag vet inte vem som är bäst för tillfället men det är vad jag vill, att vara den bästa.”

Om att Romero stod i Europa League: ”Du vill alltid spela varje match. Det var managerns beslut, så det var bra, för vi vann den turneringen. Vi kämpar om att få spela. Jag tycker att det är bra för gruppen. Givetvis vill jag alltid spela.”

Om nivån på engelska klubbar: De Gea säger att de spanska klubbarna är bra just nu och att kanske har fördel av vinteruppehållet. Men: ”Manchester United är ett av de bästa lagen i världen.”

Om Champions League: ”Det är bra att vara tillbaka i Champions League. Vi har stor motivation.” I samma fråga undrades om hur det är att spela under Mourinho och hur De Gea ser på sin egen framtid. Det fick vi inget svar på, sen om De Gea inte uppfattade hela frågan eller om inte ville svara får vara osagt.

”Vi är väldigt motiverade och ska försöka vinna varje match och vinna Champions League. Det är väldigt svårt men jag tycker att laget är väldigt bra nu. Vi är koncentrerade på matcher och jag hoppas att vi kan vinna den första matchen imorgon för att ge oss självförtroende.”

Mer Champions League: ”Det var svårt att se matcherna från teve. En klubb som Manchester United, att inte vara med i matcherna var svårt. Men nu är vi tillbaka. Vi är väldigt motiverade för att vinna Champions League-matcher, för att ta Champions League-matcher till Old Trafford, till fansen. Vi måste spela vår bästa fotboll för att vinna matcherna.”

Om Basel: ”De är bra lag. De spelar i Champions League förra året också. De kommer att vara extra motiverade på Old Trafford. Det blir alldeles säkert en svår match.”

Om att mittbacksparet byts ut: ”Jag känner mig bra med alla mina försvarare. Om någon inte kan spela eller om någon inte spelar, jag känner mig bra med alla, de är bra försvarare.”

Buquet dömer

Den franska domaren Ruddy Buquet kommer att döma Uniteds match mot Basel. Buquet får sällskap av Guillaume Debart och Frédéric Cano som assisterande domare, Amaury Delerue och François Letexier som extra assisterande domare samt Cyril Gringore som fjärdedomare. Liksom Buquet kommer medhjälparna från Frankrike.

Det blir Uniteddebut för Buquet imorgon. Han har dömt Basel en gång. Det var i Champions League-kvalet 2015, då Basel vann hemma mot Lech Poznan med 1-0.

Buquet är en förhållandevis oerfaren domare, med blott fem Champions League-matcher (samtliga i gruppspelet) på meritlistan.

Ny manager för Fosu-Mensah

Crystal Palace har inlett säsongen med fyra raka förluster och noll gjorda mål. Nog får vara nog, tyckte klubben och sparkade managern Frank de Boer.

”Vi skulle vilja tacka Frank för hans hängivenhet och hårda arbete under sin tid i klubben,” skriver Palace, icke-ironiskt, på sin hemsida.

Vem som ersätter De Boer är ännu inte officiellt men mycket pekar på att det blir Roy Hodgson.

Då De Boer fick sparken efter blott fyra matcher har han nu rekordet för att vara den manager (endast permanenta managers inkluderade) i Premier League-eran som har överlevt kortast tid. Tidigare rekordinnehavare var Les Reed, som överlevde sju matcher i Charlton. Vi gratulerar De Boer!

I Crystal Palace finns ju Manchester Uniteds talang Timothy Fosu-Mensah på lån och det blir intressant att se hur han påverkas av förändringen. Fosu-Mensah har startat i Palaces fyra ligamatcher hittills och är en av få spelare i laget som har kommit undan med godkänt betyg.

Lånekollen 17/18 – vecka 36