Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Frågeask: Målvakter, Fellaini, Rooney och transferfönster

Under sommaren hände mycket på målvaktsfronten i Manchester United. Både Joel Pereira och Sergio Romero signerade nya långtidskontrakt medan Dean Henderson och Sam Johnstone lämnade på lån. Däremot hände ingenting alls gällande David de Gea.

De fem nämnda målvakterna diskuteras i den här frågeasken. Dessutom diskuterar vi att transferfönstret stänger tidigare nästa säsong, Marouane Fellainis förbättrade status och Wayne Rooneys återkomst.

Nyligen beslutades att transferfönstret – men bara i Premier League – ska stängas innan ligan drar igång. Tankar om det?

Lee Sernehov: Inte bra om andra stora ligor har öppet fönster längre, kan tappa spelare utan att få möjlighet att köpa en ersättare

Mikael Krekula: Det skulle ju vara bra om det handlade om alla ligor, nu känns det bara tämligen korkat och ofördelaktigt för Premier League som liga.

Björn Appelgren: I grunden positiv till att fönstret stänger innan PL startar. Men tycker att fönstret ska öppna och stänga på samma tider oavsett liga. Kruxet är ju att ligorna inte startar, pågår och slutar samtidigt…

Johannes Johansson: Är både positiv och negativ till det. Bra att det stänger innan säsongen drar igång eftersom trupperna då är spikade. Tråkigt däremot att Premier League då stänger långt innan de andra toppligorna i Europa.

Marcus Beijar: Det är givetvis bra, om man enbart ser till spelartrafiken i England. Övriga Europa hakar ju inte på än, och det är förstås ett problem.

Gustav Brinck-Larsen: Mycket bra. Alla klubbar kommer tjäna på att behöva planera bättre. Ser inte heller någon risk för att utländska klubbar kommer plocka spelare från PL när deras fönster är öppet. Dels för att PL har mest pengar, klubbarna kan säga nej men framförallt för att jag tror att andra ligor kommer haka på med att stänga fönstret före säsongen.

Embed from Getty Images

På söndag får vi (förmodligen) se Wayne Rooney på Old Trafford igen. Hur kommer han att välkomnas?

Lee Sernehov: Han kommer välkomnas med sång och applåder

Mikael Krekula: Säkert med applåder och lite sång i början, men inte så mycket mer än så.

Björn Appelgren: Förhoppningsvis på ett varmt och hedervärt sätt. Men när matchen börjar är han Everton-spelare.

Johannes Johansson: Tror han kommer välkomnas på ett bra sätt. Han kommer bli hyllad av både klubb och fans.

Marcus Beijar: Bra, förhoppningsvis. Han är klubbens bäste målskytt genom alla tider och ska förstås välkomnas därefter. Allt annat är ovärdigt.

Gustav Brinck-Larsen: Förhoppningsvis på ett mycket bra sätt. Det förtjänar han efter alla år i klubben.

Embed from Getty Images

Är Marouane Fellaini på väg att spela sig in i Unitedsupportrarnas hjärtan?

Lee Sernehov: Det är en spelare som verkligen har delat Unitedsupportrarna. Men han gör det Mou vill och han gör det bättre och bättre så visst är han värd mer respekt från emot-supportrarna, där är jag också inräknad.

Mikael Krekula: Han är på god väg känns det som, jag hoppas det. Jag har alltid försvarat Fellaini och alltid tyckt att han är en duktig och nyttig truppspelare. Jag har dessutom alltid känt sympati för honom, det kan inte vara så jävla roligt att bli häcklad av egna ”supportrar” men ändå kör han bara på. Väldigt starkt gjort.

Björn Appelgren: Han har varit på väg in ett bra tag nu. Dels för att han är en skojig figur, men också för att han matchas mer rätt nu.

Johannes Johansson: Han har verkligen utvecklats rejält under det senaste året och Mourinho ska ha en enorm eloge för det. Numer spelar han effektivt och utnyttjar sina enorma spetsegenskaper, tidigare så spelades han på fel sätt. Han är absolut på väg att bli en kultspelare på riktigt!

Marcus Beijar: Uppenbarligen. När Fellaini lär sig att gå in i med ens hälften så mycket hjärna som hjärta så har vi kommit rätt långt. I grunden är han ju långt ifrån någon dålig fotbollsspelare, det är väl bara det att han inte visat det eller fått det förtroendet hittills i United.

Gustav Brinck-Larsen: Det verkar ju så. Han har ju inlett den här säsongen strålande, jag tror att Matic har varit en nyckel till det. När Fellaini har fått spela har han vetat att Matic finns där och tar hand om det defensiva, då kan Fellaini fokusera på att följa med framåt och vara ett hot. Vilket ju är det han är bra på. Än så länge har han använts klockrent under hösten.

Embed from Getty Images

David de Gea vaktar fortfarande Uniteds mål, trots att intensiva rykten återigen hade placerat honom i Real Madrid. Är du överraskad? Tror du att spekulationerna återkommer inför nästa säsong?

Lee Sernehov: Nej så som United satsar för att ta sig tillbaka till toppen så tror jag att han stannar och nu är han första valet även i CL

Mikael Krekula: Nja, lite kanske. Spekulationerna kommer garanterat att återkomma, men i vilken grad är svårt att svara på. Jag vet faktiskt inte.

Björn Appelgren: DDG borde såklart stanna i en klubb som älskar honom på riktigt! Men ja, det kommer spekuleras.

Johannes Johansson: Denna säsong kändes det aldrig riktigt aktuellt med en flytt. Möjligtvis nästa säsong beroende på hur denna säsong går. Personligen tror jag dock han trivs rätt bra i United.

Marcus Beijar: Jag tror inte att spekulationerna upphör förrän De Gea tillhör Real Madrid.

Gustav Brinck-Larsen: Jag är inte överraskad att han blev kvar i år, men med tanke på att han var en fax från att lämna klubben för ett par år sedan får det väl anses som förvånande. Naturligtvis kommer spekulationerna tillbaka nästa sommar. Det lär vi få leva med tills han antingen lämnar eller att Real signar en målvakt som är någonstans i närheten av De Geas klass.

Embed from Getty Images

Sergio Romero skrev i juli på ett nytt långtidskontrakt med United…

Lee Sernehov: Romero har blivit bättre sen han kom till United men har en bit kvar för att vara i närheten av DDG, bara hoppas att han är nöjd med att får stå i dom 2 inhemska cuperna

Mikael Krekula: Han har visat sig vara en stabil nummer två, vettigt att han förlänger från klubbens sida. Men att det blir ett långt kontrakt, från hans egen synvinkel, kanske indikerar på att han tror att De Gea kan lämna och det är ju inte orimligt.

Björn Appelgren: Är en bra reserv. Jag hoppas han stannar. Dels för back up-aspekten, dels för att flåsa DDG i nacken.

Johannes Johansson: Han levererade verkligen när han fick chansen i fjol. Han skulle vara en grym förstemålvakt i samtliga lag utöver topplagen. Jag anser att han är för opålitlig för att vara förstemålvakt i ett topplag. Perfekt reservmålvakt däremot.

Marcus Beijar: Han är väl ligans kanske bästa reservmålvakt, men absolut inte den förstekeeper United vinner ligan med. Det att han skrev långt kontrakt tyder ju på att United garderar sig om något skulle ske med De Gea. Han har Mourinhos förtroende, och i slutändan är det ju det som räknas.

Gustav Brinck-Larsen: Om han är nöjd med att vara reserv är det ju klockrent att ha en andremålvakt säkrad för så lång tid framöver, så jag ser inga problem med det. Dock fortfarande tveksam till att han är bra nog att ta över som förstemålvakt om De Gea lämnar.

Embed from Getty Images

Joel Pereira skrev också på ett långtidskontrakt. Vad tänker du om Uniteds tredjemålvakt?

Lee Sernehov: Vet faktiskt inte vad jag skall tycka om honom, sett alldeles för lite av honom, men Mou sa att han var Portugals framtidsmålvakt

Mikael Krekula: Jag tycker att det är en bra målvakt som har imponerat i varenda klubb han varit utlånad till. Väldigt allround och han är trygg i sitt spel. Lite synd att han är trea, lite onödigt faktiskt. Jag kan tycka att han bör lånas ut, en sådan som Kieran O’Hara håller kanske inte i United, men det är rätt osannolikt att De Gea och Romero skulle skada sig och man kan säkert sätta in en klausul som gör att man kan ta tillbaka målvakten man lånar ut.

Björn Appelgren: Har förmodligen inte någon superframtid, men en bra tredjemålvakt.

Johannes Johansson: Tycker han har en tilltalande potential. Vore enormt kul om han utvecklades rejält de närmsta säsongerna. Framförallt vore det kul om en målvakt arbetade sig upp via de egna ungdomslagen.

Marcus Beijar: Att han är bra och att han vore minst reservmålvakt i en radda PL-klubbar.

Gustav Brinck-Larsen: Har egentligen sett honom för lite för att bedöma honom spelmässigt. En dröm vore väl att om två år få en miljard för De Gea och att Pereira utvecklats så bra att han då kan ta över som förstemålvakt. Jag tror inte på det, men tanken att ha en kille från ungdomsleden i målet kittlar.

Embed from Getty Images

Sam Johnstone gick till Aston Villa på lån. Hans kontrakt med United löper ut efter den här säsongen men det finns ett optionsår. Borde United utnyttja den optionen?

Lee Sernehov: United måste bestämma sig för vilken målvakt man vill ha som 3:e-målvakt. Känns som att DDG och Romero är gjutna, så det är 3:e valet som är öppet

Mikael Krekula: Johnstone imponerar mer och mer i Aston Villa och är numera en stabil målvakt i The Championship. Men konkurrensen är hård i United vad gäller målvaktsposten så det bästa för honom själv är att gå vidare – han bör dessutom vara relativt het på marknaden. United har flera bra målvakter så han bör lämna, om man nu inte vill förlänga ett år för att få lite pengar för honom… Jag tror inte heller att Johnstone är någon som skulle kunna vara etta i United, men givetvis skulle han kunna hålla som reserv.

Johannes Johansson: Nej, dags att gå vidare. Han har ingen framtid i Manchester United helt enkelt.

Marcus Beijar: Absolut inte. Han borde ha släppts permanent i augusti.

Gustav Brinck-Larsen: Nej. Det är dags för båda parter att släppa taget om varandra. Någon Unitedmålvakt blir han aldrig.

Embed from Getty Images

Dean Henderson gick också på lån (till Shrewsbury). Tankar om honom?

Mikael Krekula: En mycket intressant målvakt, med stark karaktär och stort självförtroende. Väldigt utåtriktad och ambitiös, på gränsen till kaxig. Likt Pereira imponerar han var han än är nuförtiden, hade varit intressant att se honom ännu högre upp i seriesystemet, vilket kommer vara möjligt efter den här säsongen.

Johannes Johansson: Känns som han får ersätta Johnstone som den ständigt utlånade målvakten. Henderson är dock inte särskilt gammal än och dessa lån kan plötsligt visa sig bli väldigt gynnsamma.

Marcus Beijar: Kan väl egentligen för lite om honom, men han känns väl lite som en ny Johnstone. En kille som kan bli kvar ett tag i klubben utan att få chansen.

Gustav Brinck-Larsen: Han lär väl göra något eller några år till på lån innan han lämnar på fri transfer till någon klubb i The Championship. Ser honom inte som en framtida Unitedmålvakt.

Embed from Getty Images

Vad är ditt helhetsomdöme om målvaktspositionen i United?

Lee Sernehov: I DDG har vi en grym målvakt 10 år till

Mikael Krekula: Har den någonsin varit starkare? Jag tror inte det. De Gea är bäst i världen, Romero har gått från pajas till att vara i stort sett felfri varenda match han spelar medan Pereira och Henderson är två väldigt intressanta, unga målvakter med en ljus framtid. Lägg där till Sam Johnstone som är en av de bättre målvakter United producerat den senaste tiden.

Björn Appelgren: Stabilt.

Johannes Johansson: David De Gea är bäst i världen.

Marcus Beijar: Vi har en situation många lag nog avundas, samtidigt som vi gjort oss hyfsat beroende av De Gea.

Gustav Brinck-Larsen: Världens bästa? En av världens tre bästa som första, en med hög PL-klass där bakom och en stortalang som tredjekeeper är väl få förunnat att ha.