Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Presskonferens inför Everton: Rooney är en legendar; oklar tid för Pogba; Shaw skadefri

Embed from Getty Images

På söndag tar Manchester United emot Everton på Old Trafford. Under fredagen har José Mourinho haft presskonferens inför matchen, en presskonferens som vi på Muss givetvis har följt (observera att den andra delen är embargo för all media till ikväll, så där vet vi inte vad som sagts). Av naturliga skäl handlade det mesta om Wayne Rooneys återkomst och Paul Pogbas skada.

United tog ju en komfortabel seger hemma mot Basel i tisdags, och bortsett från skadan på Pogba känns laget väldigt harmoniskt. Everton däremot är inne i en sämre trend, efter att ha vunnit och hållit nollan i säsongens fyra första matcher (en i ligan, tre i Europa League-kval) har laget nu fem raka matcher utan vinst, där de tre senaste inneburit förluster där laget dessutom gått mållöst. På torsdagen spelade de borta mot Atalanta och fick se sig slagna med 3-0, i en match som italienarna avgjorde redan i slutet av första halvlek.

Första frågan handlade om Paul Pogba och om situationen med honom. ”Jag vet inte, allt jag vet att det är en muskelskada. Han är borta i helgens match, och det är den enda match jag tänker på nu, jag tänker inte längre än så. Så för mig är det enkelt, han spelar inte i helgen.

Är det samma hamstringskada han haft problem med förr? ”Jag vet inte, jag vet inte om det är samma ben eller det andra, jag vet bara att det är en hamstring.

Inför Everton, hur nöjd har du varit med Lukaku? ”Jag tänker inte på antalet mål. Självklart, för en anfallare är det viktigt hur många mål du gör, du bedöms utifrån det framförallt. Men jag sätter ingen press på någon spelare i förhållande till det. Han spelar bra, laget spelar bra, det är ett bra förhållande mellan vår anfallare och hur laget spelar. Det finns en bra förståelse, men mycket att förbättra så klart eftersom vi bara är i början av den relationen. Men jag är glad över relationen mellan anfallaren och laget.

Wayne Rooney kommer tillbaka i helgen, [en spelare med] en stor närvaro båda på och utanför planen. Har dina spelare måhända gynnats av hans frånvaro i omklädningsrummet, och klivit fram lite för att fylla tomrummet? ”Det säger jag inte. Nej, det säger jag inte.”

Hur tror du han kommer välkomnas tillbaka? ”Jag tror han fått det välkomnande han förtjänar. Jag tror att ordet ”legendar” ibland kommer för lätt i det här landet, men så är det inte i det här fallet. Han är en riktig legendar i klubben. Antalet matcher, antalet mål, antalet troféer – jag tycker han uppenbarligen är en av de viktigaste spelarna i Manchester Uniteds historia, och jag tror att stadion kommer visa honom den respekt han förtjänar. Före och efter matchen hoppas jag, inte under matchen.”

En journalist försökte sedan fråga om han tror att Rooney gynnats av flytten, då avbröt Mourinho honom och klargjorde att Rooney är en Evertonspelare och att han inte tänker prata mer om honom än han redan gjort och påpekade att Rooney under matchen är en Evertonspelare som kommer försöker vinna matchen.

Embed from Getty Images

Presskonferensen fortsatte sedan med en fråga om killen som gått åt andra hållet, det vill säga från Everton till United.

Romelu verkar ha anpassat sig väldigt bra, många anfallare har hämmats av att komma till United, av klubbens storlek, men det verkar inte ha hänt honom. ”Nej jag tror han kom vid rätt tillfälle. Bra ålder, bra år av erfarenhet av Premier League i andra klubbar. Uppenbarligen en spelare som är anpassad för Premier League, med bra vänner i omklädningsrummet redan, en enkel integration i vår grupp. Och så som laget försöker spela gör att hans kvalitéer komma till nytta. Så jag tror att han kom vid rätt tillfälle i karriären”

Han [Lukaku] spelar ju också mot sin gamla klubb, vad tänker du om deras form det sista med inga mål och några förluster med flera insläppta mål. Har det förvånat dig? ”Jag tänker inte analysera med det perspektivet, jag kommer bara säga att det är ett lag med en oerhörd investering. En investering som ett lag som vill spela om titlarna, så jag är säker på att deras mål, om inte titel, är topp fyra. Så, många bra spelare, ett bra lag. En väldigt svår match för oss.

I och med Pogbas skada, även om du säger att du bara ser till nästa match, hur tänker du framöver och hur har det påverkat dina planer för hur ditt lag kommer ställa upp närmaste tiden? ”Vi har spelare, och vi har spelare som väntar på chansen. Eftersom vi startade matchen väldigt bra, med bara en match per vecka och inga behov av att vila eller förändra spelade vi i princip med samma spelare. Men de finns bra spelare, som är mer än redo att spela. Så ärligt, vi saknar Pogba och behöver Pogba, men vi har bra spelare. Herrera, Fellaini, Carrick – de väntar. De väntar på en riktig chans att starta matcher och att spela matcher från början och de är redo. Så detta är vårt sätt att tänka, vi förlorade viktiga spelare förra säsongen under viktiga stunder, och vi ursäktade oss inte för det. Det är fotboll, trupper är till för att hantera den här typen av situationer. Och vi vet att i några matcher, jag vet verkligen inte hur många, kommer spela utan Pogba. Vi har andra spelare att spela, och jag litar på dem helt och hållet.

Vi har sett Marcos Rojo och Luke Shaw träna, när kan vi förvänta oss att se dem? ”Luke Shaw är inte skadad längre. Så det är en fråga om form, det är en fråga om möjlighet, men han är inte skadad, den är han återhämtad från. Marcos Rojo är fortfarande i tiden efter en sån skada. Allt gick bra, men han tränar inte ens med gruppen i normala övningar, så jag räknar med att han är borta i ytterligare några månader.”

Embed from Getty Images

Intervju med Lingard

MUTV släppte en intervju med Jesse Lingard idag. Det mesta handlade om Wayne Rooney, bland annat om hans påverkan på Lingards utveckling. Vi har brutit ner en del citat, intervjun i sin helhet hittar ni på MUTV.

”Jag tror han kommer få ett mycket bra mottagande. Han är en legendar i klubben, vår meste målskytt genom tiderna, så jag tror mottagandet kommer vara fantastiskt från våra fans.

”Han var en fantastisk kille att vara runt, speciellt tidigt när jag kom upp  gav han mig många råd, och den erfarenheten han hade gav oss hjälp genom matcher. Som ung kan det vara svårt att förstå hur man skall hantera matcher, till exempel om man leder med 1-0, men Wazza var där och hjälpte mig med det.

”Hans erfarenhet, precis som Michael Carricks, hjälpte oss. Att ha deras ledarskap och erfarenhet i truppen var fantastiskt.

Lite smått och gott

Samuel Luckhurst, en normalt sett mindre trovärdig journalist på Manchester Evening News, har idag skrivit en lång text och Juan Matas roll i Manchester United. Klart läsvärt tycker jag.

Idag är det också fem år sedan Paul Scholes gjorde match nummer 700 i Unitedtröjan. Det var också matchen han gjorde sitt sista mål i.

Och apropå Wayne Rooneys återkomst så har James Ducker på The Telegraph spekulerat i Rooneys status bland Unitedfansen.