Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Snackisar efter Manchester United – Burton 4-1

Embed from Getty Images

United tog en komfortabel seger mot Burton och avancerade till nästa omgång av Carabao Cup. Marcus Rashford och Anthony Martial levererade mål och gav Burtons försvarare en riktigt tuff kväll som slutade 4-1. 

Senast United mötte Burton var i FA-cupens omspel våren 2006, då såg laget ut såhär: Howard; Bardsley, Pique, Brown, Silvestre; Solskjaer, Fletcher, O’Shea, Richardson; Rossi, Saha.

En charmig elva som då vann med 5-0. Ett mål bättre än elvan för gårdagen som såg ut som följer: Romero; Darmian, Smalling, Lindelöf, Blind; Carrick, Herrera; Lingard, Mata, Martial; Rashford.

På bänken fanns J. Pereira, Jones, Shaw, Young, McTominay, Fellaini och Romelu Lukaku.

Stark elva

José Mourinho valde, till skillnad mot vissa andra tränare i tredje omgången av ligacupen, att matcha en stark elva. Med detta skrivet så gjorde han ändå nio stycken ändringar jämfört med de elva som startade matchen mot Everton senast. Tyder på en stark trupp.

Det var tydligt under förra säsongen att han prioriterar titlar, alla titlar, och tänker säkerligen så även denna säsong. Viss oro finns att han kör slut på de 13,14,15 spelare som är givna startspelare och som får spela oerhört många matcher.

Embed from Getty Images

En fördel med elvan var att Smalling och Lindelöf fick fler matcher tillsammans. Oklart om Mourinho tänker spela dem i kommande CL-matcher och vila Bailly/Jones. Men att ha två stycken mittbackspar som fungerar är positivt. Med nyss nämnda spelares förmåga att bli skadade är det också bra att ersättarna har matcher i benen.

Få ynglingar fick plats på bänken. Enbart Scott McTominay och Joel Pereira fanns att tillgå. Tyvärr var Axel Tuanzebe skadad och missade matchen, tänkbart annars att han i alla fall fått en plats på bänk och chans till inhopp.

Matchen

Det tog inte många minuter, fem stycken för att vara precis, för kapten Carrick att visa sina kvaliteter i sin första match för säsongen. Hans passningsförmåga känner vi väl till sedan tidigare och en av dessa låg bakom första målet. Detta i kombination med finurlig touch av Lingard som assisterade Marcus Rashford till sitt första mål för kvällen. Rashford fick starta på topp som anfallare, en möjlighet som han sannerligen tog väl hand om. Efter dryga kvarten spelad smällde han in 2-0 en bit utanför straffområdet med ett snyggt skott strax intill målvaktens högra stolpe. Efter målen fortsatte United att anfalla med den offensiva fyran som såg ut att trivas  tillsammans på Old Traffords gräsmatta.

Det syntes att Anthony Martial ville visa upp sig från sin plats till vänster och var säkert lite missnöjd över att inte få chansen som anfallare dagen till ära. Han hade dock lekstuga med Burtons backlinje och visade upp finfina tricks och skapade mycket på egen hand.

Embed from Getty Images

Martial och Rashfords konkurrens under säsongsinledningen har hittills resulterat i massor av mål och assist, vare sig den ene har startat eller hoppat in så har de tagit chansen. En sund och bra konkurrenssituation att ha för Mourinho. Spännande att se om han i vissa matcher kan komma att spela båda två från start.

I övrigt syntes en tydlig skillnad i klass mellan lagen. Det var ett topplag från Premier League som mötte ett lag från nedre Championship. Även om Burton hade en hel del bollinnehav så kontrade United effektivt och var stundtals helt överlägsna.                

Första halvleken slutade 3-0 med mersmak. Martial bjöd på teknik och finess innan Lingard via Burtonförsvarare sköt i mål. Välförtjänt och alldeles rimligt med tanke på matchbild och dominans.

Noterbart från andra halvlek var att Luke Shaw ersatte Juan Mata direkt efter paus. Formationen ändrades då också till en trebackslinje med Lindelöf, Smalling och Blind samt Shaw som wingback till vänster. Martial fick äntligen kröna en mycket fin insats med mål efter slarv i Burtons försvar och passning från Rashford. Unge McTominay fick en halvtimmes spel när denne ersatte Rashford. Joel Pereira fick även han en kvarts speltid när Romero byttes ut i slutet av matchen. Nyttiga minuter för de båda! Sistnämnde slarvade i samband med Burtons reduceringsmål.

Embed from Getty Images

Lindelöf

Övertygade inte direkt. Slarvig i passningsspelet och gjorde misstag som hade kunnat resultera i baklängesmål. Emot Basel gjorde han en godkänd insats men hade även då en tveksam incident när han riskerade straff efter klumpig tackling i eget straffområde. Känslan är att han fortsatt behöver matchas varsamt och att Mourinho vet precis vad han gör för att svensken skall utvecklas på rätt sätt.

Luke Shaw

När tänker sig José att han ska använda sig av Shaw? På förhand kändes detta som ett alldeles utmärkt läge att ge honom minuter, från start. Han har spelat för u23-laget och sedan inte setts till, i jämförelse med Ashley Young som spelade i samma reservmatch och därefter hunnit med två framträdanden i A-laget. Är han extra varsam, den gode Mourinho, eller fortsatt tveksam till Shaws kvaliteter/inställning/fysik?

Var det på förhand bestämt att han skulle komma in i andra halvleken? Tveksamt. Märkligt att Mourinho inte tycks vara trygg med att Shaw skulle klara av att starta mot ett sådant motstånd. Han gjorde i alla fall en bra insats i andra halvleken och hoppas att detta medför chanser till spel i kommande matcher.