Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Mourinhos presskonferens: Martial är en glad kille; bortamatcher är svåra

Embed from Getty Images

Fredag innebär normalt sett presskonferens med Mourinho. Så också idag, när Mourinho mötte pressen inför morgondagens match borta mot Southampton.

Första halvan, den som släpps nu och inte är embargo till ikväll,  hade frågor om bland annat bortaspel, Pogba, Martial och om att det är positiva tider för Manchester United.

Hur står påverkan hade segern i Ligacupen förra säsongen för att bygga momentum och få en tro på att klubben kan komma tillbaka till framgång? ”Det var bara en seger. Normalt sett måste vi, med all respekt, vinna på ett Old Trafford mot ett Championshiplag. För att göra det måste man vara positiv, man måste vara professionell och ha rätt inställning. Vi hade det, tänkte inte på momentum, tänkte inte på att segern är viktig för nästa match nej. Den matchen var viktig för att vi går till nästa omgång.

Mourinho missförstod uppenbarligen frågan, att reportern frågade om förra säsongens finalseger i Ligacupen och inte segern mot Burton. Ingen verkade dock sugen på att påpeka detta.

Sex av de sju närmsta matcherna är på bortaplan, hur utmanande är det? ”Det är mycket svårt, men det betyder att det kommer vara enklare senare. Om vi nu spelar CSKA i Moskva och Benfica i Lissabon innebär det att vi kommer möta dem på Old Trafford senare. Om vi har raka matcher borta mot Liverpool och Huddersfield betyder det att vi kommer möta dem hemma senare. Så jag är inte för orolig för hemma- och bortamatcher, för antalet matcher kommer vara samma, förutom om man i de inhemska cuperna alltid är bland de kalla bollarna och andra klubbar är bland de varma bollarna.

Mourinho verkar här antyda att United ofta lottas till bortamatcher i de inhemska cuperna samtidigt som andra lag får hemmamatcher. Han fortsatte svara:

”Men jag är inte orolig för det. Jag vet att det är svårt att spela hemma, det är svårt att spela borta, förmodligen lite svårare att spela borta. Men om man inte kan vinna försöker vi få en poäng, vi går för att vinna alla matcher men om det är omöjligt försöker vi få en poäng. Och så försöker vi kompensera med en bra hemmaform. Om man kan göra det, hittills har vi tre segrar hemma, vi vann CL-matchen, vi vann cupmatchen, så om vi lyckas omvandla så många av förra säsongens oavgjorda matcher till segrar är det bra. Till exempel West Ham och Everton, förra säsongen två poäng mot dem på Old Trafford, den här säsongen sex poäng.”

Embed from Getty Images

Sedan kom en fråga som först verkade luta åt att Mourinho ombads kommentera Lukaku-sången, något han bad att slippa, men journalisten vände på det och gjorde frågan mer generell.

Du har tidigare pratat om fansens stöd, i ljuset av sången om Lukaku, vad har du att säga om att fansen som tycker att de stöttar klubben? ”Det är vad jag vill, att fansen skall stötta klubben och stötta spelarna.”

Ed Woodward sa tidigare att det är upphetsande tider i United, startade de tiderna när ni vann på Wembley mot Southampton? ”Det tycker jag inte är rättvist, några månader före det vann herr van Gaal och spelarna FA-cupen. Så om det är  vinsten som var starten på de upphetsande tiderna är inte min ligacupfinal, det är deras FA-cupfinal. Men jag tycker inte det är ett speciellt tillfälle med att vinna en turnering, jag tror det är något mer globalt där klubben finansiellt ser riktigt stark ut, bättre än någonsin enligt siffrorna. Och där fotbollslaget förbättrar sig, inte bara gällande resultat men också i hur spelet fungerar, där kopplingen mellan spelarna och fansen ser starkare och starkare ut. Där Man United fanns jorden runt har fler anledningar att le än under den närmaste historien. Så jag tror det är om det globala.

Sedan ligacupfinalen har Southampton bytt manager, Mauricio Pellegrino, någon du jobbat med i Barcelona. Såg du hans coachpotential och har du imponerats över hans karriär? ”Jag såg den, jag såg den tydligt. Det är därför han är där. Erfarenhet som spelare, erfarenhet som assistent till en erfaren och kunnig manager i Rafael Benitez och sen sin egen erfarenhet i Argentina, Spanien och nu England. Så ja, han har förberett sig bra för den här utmaningen. Och Southampton, för att vara ärlig, jag mötte dem under min andra period i England och de hade Mauricio sen Koeman, sen Puel och nu Mauricio och jag ser inte många förändringar. Det är en väldigt stabil klubb i hur de spelar, hur de tänker fotboll, kvalitén på deras spelare. Det är ett bra lag att vara manager för. Helt ärligt tycker jag att det är en mycket bra klubb att vara manager för och jag räknar med en svar match imorgon.”

Pogba kommer saknas imorgon, har du någon aning om när han är tillbaka? ”Ingen aning, ingen aning. Men, igen, bra tillfälle för andra spelare och jag litar på dem alla. Så jag tänker inte gråta eller räkna dagarna till Paul är tillbaka. När han är tillbaka, ’välkommen’, men tills dess litar jag på mina spelare.

Vad tyckte du om Martials insats i veckan och har du sett en rejäl förbättring i hur han är som spelare jämfört med förra säsongen? ”Jag ser en stor förbättring i personen, i humöret, i ansiktet, i kroppsspråket. Om du bara ha ett ord, glädjen. Han är en glad kille, han jobbar extremt bra, han startar matcher och försöker göra det bra. Han hoppar in, även om det bara är tio minuter som i den senaste hemmamatchen, han försöker njuta och att ge något på de minuterna. Jag är mycket nöjd med hans attityd överallt, och då är det enklare att spela bra.

Lite snabb Pellegrino

Även Southamptons Mauricio Pellegrino har haft presskonferens. Vi kommer inte täcka den i sin helhet, däremot är det intressant att Virgil van Dijk kan vara tillbaka i Southamptons startelva imorgon, beslut tas på lördagen. Han är, efter att ha velat lämna klubben under sommarfönstret, tillbaka i träning och kommer åtminstone tillhöra Southampton till januari.

Reservlagsmatch ikväll

Utöver presskonferensen påminner vi om att reservlaget spelar ikväll. De ställs mot Derby och matchen sänds på Viaplay och MUTV med start 19.30.

Speldag Swansea bestämt

Tisdag 24 oktober, det blev dagen United åker till Wales för att möta Swansea i Ligacupens fjärde omgång. Starttid på matchen är 20.45, svensk tid.