Muss.se » Nyhetsarkiv » Herrlaget

Matchdag: Southampton – Manchester United (Sympathy for the Devil)

09:32

Välkommen! till denna matchdagsblogg där vi följer Manchester Uniteds bortamatch mot Southampton. Vi bjuder på uppsnack, laguppställningar, bilder, matchreaktion och matchfakta.

Southampton – Manchester United 0-1 (0-1)

Premier League, omgång 6 • 2017-09-23, 16.00 • St Mary's Stadium, Southampton • publik: 31 930 • domare: Craig Pawson


 0-1 (20) Romelu Lukaku (Young)
     (37) Shane Long
     (43) Ashley Young
     (69) Antonio Valencia
     (82) Romelu Lukaku
     (88) Ander Herrera
     (90+4) José Mourinho (uppvisad på läktaren)


Manchester United: De Gea; Valencia, Bailly, Jones, Young; Fellaini, Matic; Mata (Herrera 62), Mkhitaryan (Smalling 75), Rashford (Blind 90+3); Lukaku
Avbytare: Romero, Carrick, Lingard, Martial

Southampton: Forster; Cédric (Ward-Prowse 83), Hoedt, Yoshida, Bertrand; Lemina, Romeu; Tadic, Davis (Gabbiadini 83), Redmond; Long (Austin 83)
Avbytare: McCarthy, Van Dijk, Pied, Hojbjerg

Mikael Österdahl | 19:49 Haltande mittfältare

Marouane Fellaini haltade när han vandrade till spelarbussen efter dagens match. Dessutom såg det ut som att Nemanja Matic inte kunde promenera obehindrat. Fellaini fick en smäll i första halvlek och en gissning är att det är den smällen som ger upphov till problemen.

Huruvida det är något att oroa sig för eller om det bara är normal efter matchen-smärta får vi väl se under veckan. United har CSKA Moskva borta på onsdag och sedan hemmamatch mot Crystal Palace på lördag. Därefter är det landslagsuppehåll.

När det gäller att José Mourinho skickades upp på läktaren så har vi inte fått någon ny information. När Mourinho fick frågor om det så svarade han bara att han inte vet.

Och med det stänger vi den här matchdagsbloggen. Tack för att ni läste!

Mikael Österdahl | 18:43 Andra resultat och några bilder

Onekligen en viktig trepoängare för United idag. Inte minst om vi beaktar att de andra topplagen också vann sina matcher på lördagen.

  • Tottenham vann med 3-2 borta mot West Ham, som vi berättade om tidigare.
  • Manchester city hade som väntat inga problem alls med att besegra Crystal Palace. Det blev till sist 5-0 för city och Palace, som är Uniteds kommande motståndare i ligan, har nu inlett ligaspelet med sex raka förluster och 0-13 i målskillnad.
  • Chelsea övertygade stort och vann med 4-0 borta mot Stoke.
  • Liverpool spelar just nu borta mot Leicester.
  • Arsenal spelar på måndag.

Men storsegrarna till trots så får ju inte motståndarna fler poäng än United.

Mikael Österdahl | 18:31 Young: Det var en tuff match

”Det är perfekt för [Lukaku att inleda med så här många mål]. Han kom hit för att göra mål och att göra ett till idag var fantastiskt,” säger Ashley Young om matchvinnaren Romelu Lukaku.

”Jag tycker ärligt talat att det var en tuff match, en match där vi behövde försvara oss. Vi försvarade oss som ett lag, det var en inte Unitedprestation. Men som jag sa, idag försvarade vi oss fantastiskt bra. Vi kom hit för att ta tre poäng och det är precis vad vi gjorde.”

Mikael Österdahl | 18:26 Mourinho: Jag är väldigt glad

José Mourinho pratade med MUTV efter Uniteds seger.

Det känns som tre värdefulla poäng… ”Exakt. Tre fantastiska poäng. Samma poäng som när vi vinner med 4-0. Ett svårt ställe att komma till. En bra motståndare som inte hade något att förlora. De försökte under de sista 20-25 minuterna att vara väldigt offensiva och kämpa för att rädda en poäng. Och vårt lag med chansen att döda matchen. Vi gjorde inte det.

”Sedan sätter vi oss i en position där vi måste försvara för att behålla resultatet. Vilket vi gjorde väldigt bra, med en bra målvakt, bra försvarare, bra byte med Smalling. Så jag är väldigt glad.”

Mikael Österdahl | 17:59 Southampton – Manchester United 0-1

Trots säsongssämsta så åker Manchester United hem från Southampton med tre poäng i bagaget. Romelu Lukaku gjorde mål mitt i den första halvleken, ett mål som visade sig bli matchens enda.

Efter en halvlek var Uniteds ledning inte oförtjänt. I den andra halvleken var det emellertid bara Southampton, även om United hade ett par vassa kontringslägen att punktera matchen. Trots att Southampton stundtals dominerade fullständigt så skapade de inte överdrivet många chanser. United föll tillbaka mer och mer men den parkerade bussen höll tätt och United vann!

 

Mikael Österdahl | 15:53 Nu kör vi!

Avspark om några minuter. José Mourinhos grabbar ska besegra Southampton. Samtidigt är det tänkt att en annan Mourinhograbb, nämligen Timothy Fosu-Mensah, ska göra livet surt för Manchester city.

COME ON UNITED!

Mikael Österdahl | 15:34 Oväntat drama i London

När Eriksen skickade in 3-0 för Tottenham på London Stadium så tänkte nog de flesta att West Ham var ett slaget lag. Så även Tottenham, som gick in i kollaps-mode.

Chicharito reducerade på hörna och sedan tycker Aurier att det var lämpligt att läge för en korkad utvisning. En ny reducering följde och således en högdramatisk avslutning. Tottenhams seger räddades av att West Ham avslutade svagt eller i fel läge.

Därmed går Tottenham upp på elva poäng på sex matcher, varav nio inspelade på bortaplan.

West Ham snyggade till siffrorna men tabellpositionen berättar mer om lagets nuvarande kvalitet än den knappa förlusten mot Tottenham. Bilics position kan näppeligen vara säker.

Mikael Österdahl | 15:15 Full fart framåt

Inga stora överraskningar noteras i José Mourinhos startelva, även om det väl kan sägas vara anmärkningsvärt att Ashley Young går före Daley Blind (bänkad) och Matteo Darmian (utanför truppen) på vänsterbacken.

Mot Stoke valde Mourinho en 4-3-3-formation men i den här bortamatchen väljer han en mer offensivt balanserad 4-2-3-1-formation. Därmed är Ander Herrera fast på bänken, då Marouane Fellaini fortsätter att vikariera för Paul Pogba bredvid Nemanja Matic.

Offensivt är det återigen Anthony Martial som bänkas. Så hade inte jag gjort, men låt gå.

Mikael Österdahl | 15:03 Southamptons startelva

Uniteds anfallare slipper tampas med Virgil van Dijk idag. Van Dijk inleder på bänken, vilket betyder att Hoedt och Yoshida startar som mittbackar.

Mikael Österdahl | 15:01 Väntad startelva

Ashley Young får igen chansen som vänsterback och offensivt är det Martial som får nöja sig med en plats på bänken.

Mikael Österdahl | 14:51 Alla mål på St Mary’s

”Det här kommer att bli en tuff match, en väldigt svår match,” säger Eric Bailly inför dagens match mot Southampton. ”Vi måste blockera alla deras anfall och utnyttja varje misstag de gör om vi ska vinna den här matchen.”

Vi noterar att Bailly fortfarande snackar franska i intervjusammanhang. Undrar om det är lika i omklädningsrummet?

United behöver göra fyra mål idag, detta för att ta klubbens målsnitt i ligan på St Mary’s ska vara två per match. Den kvicktänkte konstaterar att United således har 16 mål på 9 matcher hittills. De målen kan ni se här.

Förutsättningarna för att göra mål finns, då planen på St Mary’s är bästa skick. Vädret på sydkusten förefaller också vara perfekt.

Trafiken är inte lika perfekt och många resande Unitedsupportrar har svårt att ta sig till Southampton i tid för avspark. I nuläget finns emellertid inga planer på att skjuta fram avsparken.

Mikael Österdahl | 14:14 I väntan på startelvan

Det är knappa timmen kvar tills vi får dagens startelva. Inga signifikanta rykten florerar om den just nu, vad jag kan se.

En lämplig uppladdning hade varit juniorlagets match mot Newcastle, men MUTV tycker inte att det är någon idé att visa den. Den matchen har oavsett sparkat igång och Arnau Puigmal gör sin Uniteddebut. Däremot saknas Angel Gomes av okänd anledning.

Premier League-omgången har dragit igång i London och där går Tottenham mot en säker seger i derbyt borta mot West Ham. Harry Kane har slagit till två gånger, givetvis med Dele Alli och Christian Eriksen involverade i förarbetet.

Annars noterar vi att det idag är 25 år sedan David Beckham debuterade för United.

Mikael Österdahl | 12:36 Van Persies dag

Uniteds kanske mest minnesvärda bortamatch mot Southampton spelades den 2 september 2012. Det skulle bli Robin van Persies dag.

Anfallsvärvningen från Arsenal hade presenterat sig som målskytt i hemmadebuten mot Fulham. Men det var på St Mary’s han visade att han var en given succé i United.

Southampton tog ledningen. Van Persie kvitterade. Southampton tog ledningen igen. United fick straff. Van Persie klev fram och … missade?!

Klockan tickade så sakteliga mot slutsignal. Rio Ferdinand nickade i stolpen, Van Persie reagerade snabbast och satte kvitteringen i nät.

Hämta boll. Jaga segermål.

Hörna. Tilläggsminut tre. Nani svingar in bollen. Van Persie når högst.

Fanns det fortfarande några tvivel på att Van Persie skulle bli en succé i United så suddades de ut i intervjun efter matchen. Den normala anfallaren sprudlar av eufori efter en sådan seger och ett eget hattrick. Van Persie… han var förbannad för att han hade missat en viktig straff.

Att det sedan bara blev en minnesvärd säsong för Van Persie i United… ja, det är en annan diskussion.

Mikael Österdahl | 11:34 Luke Shaw måste arbeta

På den andra delen av gårdagens presskonferens fick José Mourinho en fråga om vad Luke Shaw måste göra för att få chansen. ”Han måste arbeta. Han måste arbeta. Bara det,” svarade Mourinho.

”Ni såg matchen. Ni såg samma som jag såg. Så frågar ni mig om han spelar imorgon? Nej, han spelar inte imorgon. Han måste jobba. Han måste jobba, han måste förbättra sig. Lång tid…”

Visade han inte tillräckligt i onsdags?

”Se, han har inte spelat på sex månader. Han har inte spelat på sex månader. Jag förväntar mig inte att han ska komma in i onsdags och vara matchens bästa spelare, eller springa upp och ner i 45 minuter. Det är bara en process. Det är en process. Han har inte spelat på en lång, lång tid.

”Ni har andra spelare i Premier League som inte spelar matcher och deras manager säger bara att de inte är i bästa skick och vi pratar om några av de bästa spelarna i Premier League. Jag hörde förra veckan att Chelseas manager sa det, jag hörde Arsenals manager säga det. Spelarna är inte i deras idé, deras analys, i den bästa formen efter viktiga skador och lång tid utan att spela.

”Luke hade en operation. Lång tid utan att spela fotboll. Jag kan inte förvänta mig att han ska vara tillbaka och vara stark, stark, stark. Han behöver jobba.”

Sex månader är inte sant. Shaw gick sönder den 30 april och var tillbaka i spel för reservlaget den 21 augusti, mindre än fyra månader efter skadan.

Mikael Österdahl | 10:18 Lagnyheter

Inga överraskningar i José Mourinhos trupp inför dagens match. Mourinho har för närvarande 23 a-lagsspelare i speldugligt skick. Av dessa var 20 med när laget igår flög till Southampton, rapporterar Manchester Evening News. Victor Lindelöf, Luke Shaw och Scott McTominay var de tre som fick stanna hemma, vilket knappast kommer som någon överraskning.

Målvakter: De Gea, Romero, Pereira
Försvarare: Valencia, Bailly, Smalling, Jones, Blind, Darmian, Young
Mittfältare: Herrera, Matic, Fellaini, Carrick, Lingard, Mkhitaryan, Mata
Anfallare: Lukaku, Rashford, Martial

Vi kan skriva in ganska många namn som just nu är givna i startelvan: De Gea i mål, Valencia som högerback, Bailly och Jones som mittbackar, Matic och Fellaini på mitten samt Mkhitaryan och Lukaku offensivt.

Vänsterbacken är alltid ett frågetecken. Känslan just nu är att Young är först i kön men det kan ju tänkas att Mourinho föredrar en defensivare balans.

Offensivt tänker jag fortsätta tjata om att både Martial och Rashford ska få chansen från start. Inte för att jag räknar med att bli bönhörd. Troligen startar Mata medan Martial börjar på bänken. Det finns förstås också ett alternativ där Herrera startar men så ska vi inte behöva ha det.

Mikael Österdahl | 09:33 Sympathy for the Devil

En lördag i kyrkan är vad som väntar Manchester United. Det kan låta hemskt, för vår sympati är ju hos djävulen. Sanningen är dock att United trivs bra i kyrkan.

Annat var det på The Dell. Där var det ofta otrevligt. Ja, så otrevligt att Southampton faktiskt vann oftare än Manchester United: 16 gånger för de onda mot bara 14 för de goda (17 oavgjorda). Sedan flyttade Southampton till kyrkan och där har djävulen trivts betydligt bättre med nio segrar, två oavgjorda och bara en enda förlust.

(Den som verkligen har pluggat på sin statistik saknar en oavgjord match. Det beror inte på fel i statistiken utan på att den allra första matchen mellan United och Southampton spelades på County Cricket Ground. Det var, som ni säkert minns, i FA-cupens andra omgång 1897. United vann förstås omspelet på Bank Street. Sedan dess har de båda klubbarna bytt både arena och namn.)

Jo, det där med kyrka… St Mary’s Stadium är ju Southamptons arena. Döpt efter kyrkan St Mary’s Church. Nu kan det månne tyckas konstigt att döpa en fotbollsarena efter en kyrka men det är inte för inte som Southampton kallas The Saints. Klubben bildades av kyrkfolk och hette från allra första början St. Mary’s Young Men’s Association FC.

Var vi har Southampton den här säsongen är väl fortfarande svårt att veta. De har dock inlett med två 0-0-matcher på fem försök, så nye managern Mauricio Pellegrino framstår inte som någon gladfotbollsförespråkare.

Manchester Uniteds chanser att toppa ligan ikväll framstår som små. Southampton på bortaplan är givetvis en svårare uppgift än Crystal Palace på hemmaplan, som är Manchester citys uppgift idag. Med tanke på hur Palace har inlett säsongen så är väl sisådär 8-0 till city en rimlig gissning. Och United ska ju bättra citys resultat för att toppa ligan.

Jag tror på en enkel seger för United idag. Men 9-0? Nej, det känns inte rimligt.